Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Британський Трамп: хто такий Борис Джонсон та що він говорить про Україну та Росію

Консервативна партія Великої Британії 23 липня офіційно оголосила результати виборів свого лідера. Із значною перевагою на них здобув перемогу Борис Джонсон. Оскільки саме консерватори мають більшість у парламенті, то Джонсон автоматично стає прем’єр-міністром країни.

 

19072402.jpg

Борис Джонсон

За його кандидатуру проголосували 66% членів Консервативної партії у всій Британії. Опонент – міністр закордонних справ Джеремі Гант – набрав лише 34%, пише ТСН.

Джонсон народився 1964 року у Нью-Йорку, однак, невдовзі родина переїхала до Лондона. Він був старшим сином у сім’ї відомого європейського політика Стенлі Джонсона, який свого часу був депутатом Європарламенту.

Освіту Джонсон здобував у елітних навчальних закладах, а після цього почав займатися журналістикою та політикою. Саме у журналістиці про Джонсона дізналися вперше. Він співпрацював із низкою відомих британських видань, серед яких Daily Telegraph, BBC та The Spectator. Його матеріали, найчастіше, були досить контраверсійні та викликали широке обговорення.

2001 року Джонсон вперше потрапив до парламенту, де працював до 2008 року. У травні того року він переміг на виборах мера Лондона і очолював це місто дві каденції поспіль. Однак, 2016 року під час кампанії за вихід Британії за ЄС зайняв активну позицію на підтримку цього руху і після референдуму та відставки Кемерона увійшов до нового уряду Терези Мей. Він став міністром закордонних справ. 

На цій посаді Джонсон перебував до літа 2018 року, коли подав у відставку через різні погляди на процес виходу Британії з Європейського союзу.

У Британії Джонсон є також одним із найбільш контроверсійних та обговорюваних політиків. Британці найчастіше називають Джонсона просто Борисом, або скорочують до BJ. Він любить жартувати, спілкуватись з людьми особисто, а його незграбні дії, одяг або зачіска часто стають об’єктами насмішок. Інколи його порівнюють із американським президентом Дональдом Трампом та навіть більше – Трамп висловив йому свою підтримку на виборах лідера консерваторів. Також Джонсона неодноразово ловили на популізмі та маніпуляціях.

Ставлення до України

Свого часу Джонсона дуже любили в Росії за фразу, яка начебто покладала відповідальність за події в Україні на ЄС.

"Якщо вам потрібен приклад зовнішньої політики ЄС, яка робиться на колінах, і претензій на ведення оборонної політики, які спровокували реальні проблеми, то подивіться, що сталося в Україні", – заявляв Джонсон.

Однак, така думка британського прем’єра скоріше була зумовлена негативним ставленням до Брюсселя, аніж прихильністю до Москви. У своїх інших заявах Джонсон завжди переконував, що підтримує територіальну цілісність України. 

"Британія залишається відданою захисту суверенітету України. Ми непохитні у ствердженні того, що анексія Криму була незаконною, і закликаємо РФ повернути півострів", – заявляв Джонсон.

Він високо оцінював прогрес в українських реформах і наголошував на необхідності продовжувати цей курс.

"Україна зробила унікальний, просто дивовижний прогрес за останні три роки, більше, ніж за останні 23 роки перед цим. Україна сьогодні в політичному сенсі виграє битву ідей і перемагає на шляху реформ і перетворень, з якого не можна звернути", - зазначав він.

Також Джонсон лишається прихильником санкцій проти РФ.

"Якщо одна держава анексує територію іншої в порушення Гельсінської угоди, то тоді ми повинні бути абсолютно рішучі в питанні введення санкцій, які необхідні у відповідь на таку агресію", - казав він свого часу. 

Ставлення до Росії

Борис Джонсон лишається послідовним критиком Росії та влади президента Володимира Путіна. Незважаючи на те, що раніше його критикували за пропозиції співпрацювати з РФ щодо Сирії, він досить швидко змінив своє ставлення, а також виступає за неможливість перезавантажень стосунків з Москвою.

"Не забувайте трагічну історію Гілларі Клінтон і її кнопку для перезавантаження відносин із Росією. Не вірю, що це можливо на цьому етапі - продовжувати відносини так, ніби нічого не сталося, неможливо", - казав він.

Джонсон запевняв, що Велика Британія є прихильником санкцій проти Кремля.

"Доти, доки не будуть вирішені ключові питання - не буде припинена дестабілізація Донбасу і не вирішено питання статусу Криму - території суверенної європейської держави - не можна говорити про поліпшення відносин. Наша мета полягає в тому, щоб спробувати показати, що нам зовсім не байдужа руйнівна, небезпечна, безвідповідальна поведінка Росії, яка не рахується з людськими життями", - зазначав він.

На каденцію Джонсона на посаді голови МЗС Британії припало і отруєння у Солсбері екс-шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля. У цій ситуації він беззаперечно покладав провину на Росію, а також вважає самого Путіна замовником цього отруєння.

"Ми вважаємо, що це надзвичайно імовірно, що це було його (Путіна – ред.) рішення наказати використати нервово-паралітичну речовину на вулицях Британії, Європи, вперше від часів Другої Світової війни. Російські заперечення стають все більш абсурдними. Одного разу вони кажуть, що ніколи не займалися розробкою "Новачка". Іншого разу заявили, що виробляли "Новачок", але всі його запаси були знищені. Потім вони заявили, що розробляли "Новачок", усі його запаси були знищені, але деякі з них містичним чином потрапили до Чехії, Швеції, Словаччини, США або навіть Великої Британії" - казав він. 

Так само негативно Джонсон ставиться і до самого Путіна. В одному зі своїх журналістських текстів він назвав його "ельфом Доббі" із фільмів про Гаррі Поттера, а його режим – бандитською клептократією.

"Зрозумійте, я взагалі не особливо фанатію від (Володимира). Зовсім навпаки. За підтримки Росії незаконно окупована частина України. Путінська маріонеткова армія майже напевно винна у вбивстві пасажирів лайнера "Малазійських авіаліній", збитого на сході України. У нас є до нього запитання щодо смерті Олександра Литвиненка, безжально отруєного в лондонському ресторані. Його вважають ключовою фігурою величезної пострадянської бандитської клептократії та найбагатшою людиною на планеті. Журналістів, які виступають проти нього, вбивають. Його конкуренти опиняються у в'язниці. Хоч він і має вигляд, як домовик-ельф Доббі, насправді він безжалісний тиран", - писав Джонсон всього за кілька місяців до того, як очолив британське МЗС. 

 

Наші інтереси: 

Сильний і відвертий політик. Називає речі своїми іменами. Симпатизує Україні. Ненавидить Росію і Пу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

І хто тепер захоче бути схожим на ельфа?....

Цитата:
"Хоч він і має вигляд, як домовик-ельф Доббі"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

І хто тепер захоче бути схожим на ельфа?....

Цитата:
"Хоч він і має вигляд, як домовик-ельф Доббі"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це термінологічна неточність. Доббі - просто домовик. Нічого спільного з Ельфами Міжмор’я.

Арсен Дубовик каже:
І хто тепер захоче бути схожим на ельфа?....
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">"Хоч він і має вигляд, як домовик-ельф Доббі"</blockquote>

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Домовик Доббі

Творю, отже існую.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А це ельф. Відчуваєте різницю?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Так! Справжнє єство ельфів відтворював Дж.Р.Р.Толкіен.
А Пітер Джексон їх втілив у прекрасні образи - Леґолас, Ґаладріель, Трандуїл, Ґалдір, Елронд, Арвен, Ґендальф.

Ігор Каганець каже:
А це ельф. Відчуваєте різницю?

Цікавинки:

Вікіпедія каже:
Ілуватар (англ. Iluvatar, з синдарину — «Отець Всього») — ім'я, яким ельфи Середзем'я називали Еру, Бога-Творця.

Цитата:
Ліндір (англ. Lindir) — один з ельфів у Рівенделлі. Сказав Більбо, що «ельфи з трудом відрізняють гобітів від людей».

Мова ельфів голосом Дж.Р.Р.Толкіна:
https://soundcloud.com/harpercollinspublishers/j-r-r-tolkien-reading-in?in=soundcloudfan-2/sets/tolkien-reading-tolkien-1

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Борис Джонсон з чисто британським почуттям гумору знущається над Лавровим
https://www.facebook.com/konstantin.nik.7/videos/2915212001853299/

Творю, отже існую.