Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як в Україні запроваджують водневі технології на державному рівні

Отримання водню — головне питання сьогодні. Найбільш ефективний і екологічний метод — електроліз води. В якості первинного джерела електроенергії може використовуватись надлишкова електроенергія відновлюваних джерел або ж пікова енергія традиційних станцій.

Нині частка відновлюваних джерел енергії складає приблизно 2,72% від загального енергетичного балансу України. Проте до 2035 року цей показник на державному рівні планують збільшити до 25%. За оцінками експертів Інституту відновлюваної енергетики НАНУ, Україна має значний технічно-досяжний потенціал виробництва енергії з відновлюваних джерел. Цієї енергії вистачить щоб замінити близько 69 млн тонн нафти на рік. Тобто за шість років частка відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива зможе замінити понад 22 млн тонн нафтового еквіваленту.

Українські спеціалісти вивчають водневі технології з 1980 року. Ще в 1995 році вони разом із датськими колегами розробили та запустили першу вітроводневу станцію в Європі у Фолькецентрі (Данія). На жаль, в нашій країні наукові розробки НАН були незатребувані десятки років. Але тепер науковці отримали можливість використати свої знання для розвитку країни. Сучасні наукові дослідження водневих технологій включають: отримання водню, його накопичення, зберігання, транспортування та використання.

Отримання водню — головне питання сьогодні. Найбільш ефективний і екологічний метод — електроліз води. Адже сучасні електролізні установки зручні в обслуговування та мають високі технічні характеристики. В якості первинного джерела електроенергії може використовуватись надлишкова електроенергія відновлюваних джерел або ж пікова енергія традиційних станцій.

Ще один важливий момент — зберігання водню. Потрібно створювати енергоакумулюючі системи на основі відновлюваних джерел енергії. Зокрема у важкодоступних для подачі електроенергії районах, що мають найбільший потенціал по ВДЕ. Водень може зберігатись у стисненому або рідкому стані, а також в гідридах металів. Найбільш вигідний варіант зберігання і транспортування водню в якості добавки до природного газу через існуючі системи трубопроводу. Такий метод може забезпечити наповнення української газотранспортної системи, підвищивши при цьому якість та екологічність газового палива.

Про водень та водневі технології вже починають говорити на державному рівні. Нещодавно в Національній академії наук України виділили рекордні три мільйони гривень на підтримку водневих проектів. Наступним кроком має стати розробка українського законодавства. Українська Воднева Рада спільно з Інститутом відновлюваної енергетики розробляють та співфінансують практичну програму секторальної інтеграції водню в економіку України. Зокрема, завершується розробка дорожньої карти по впровадженню водневих технологій в основні галузі економіки України. Ведеться робота над концепцією розвитку водню в Україні до 2035 року та національним планом дій у відновлюваній енергетиці 2020 – 2030 р.р.

Серед основних напрямків розвитку водневої енергетики в Україні виділяють: 

  • розробку та впровадження ефективних енергосистем на основі відновлюваних джерел енергії, забезпечених системами акумулювання, зберігання, транспортування та використання водню різного виду та потужності (так званий «зелений» водень);
  • розробку та впровадження систем акумулювання, зберігання, транспортування та використання водню різного виду та потужності в традиційній енергетиці для накопичення пікової електроенергії (промисловий водень);
  • розробку та впровадження систем акумулювання та використання водню різного виду та потужності у транспортній галузі (автомобільний, залізничний транспорт);
  • розробку та впровадження систем трубопровідного транспортування водню, у тому числі в у якості добавок до природного газу;
  • досягнення 25-ти відсоткової частки водню в газотранспортній системі (ГТС) України;
  • розробку та впровадження механізмів державного управління і регулювання у сфері водневої енергетики;
  • розробку законодавчих та нормативно-правових актів, спрямованих на розвиток водневої енергетики.

Таким чином, використання потенціалу відновлюваної енергетики в поєднанні з водневими технологіями дозволить Україні не тільки відмовитись від імпорту природного газу та бути енергетично незалежною державою, а й експортувати до країн ЕС новітній енергоносій.

Співпраця з ЄС по запровадженню водневих технологій в Україні

В Європі з метою прискорення та впровадження інноваційних розробок в галузі водневої енергетики і паливних комірок створено асоціацію «Водень Європа», яка об’єднує більше 100 промислових компаній, близько 68 науково-дослідних організацій, а також 11 національних водневих асоціацій. Щодо наукових досліджень «Водень Європа» тісно співпрацює з Рамковою програмою ЄС «Горизонт 2020», із Спільною ініціативою «ПК і Водень», загальний бюджет якої складає 1,33 млрд. євро.

В Україні побудовою нової водневої економіки і розвитком водневої енергетики та залученням країни до водневого європейського енергетичного простору займається Енергетична Асоціація «Українська Воднева Рада», яка у 2018 році першою в Україні і серед країн не членів ЄС стала членом підрозділу європейської комісії організації «Водень Європа» (HydrogenEurope). «Українська Воднева Рада» представляє інтереси «Водень Європа» в Україні та займається просуванням України до європейської енергетичної спільноти.

Наші інтереси: 

Розвиток передових енергетичних технологій. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Прекрасно!
Тим більше, всі ці люди, певно, свідомі українці!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Прекрасно!
Тим більше, всі ці люди, певно, свідомі українці!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !