Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія і Китай поховали мрію про відкритий для всього світу вільний Інтернет

Категорія:

Контроль над мережею стає найважливішим політичним завданням в Китаї, Росії і всіх диктаторських державах. Китайці подали приклад, створивши свою власну внутрішню закриту мережу, пов'язану із зовнішнім світом декількома каналами, які легко фільтрувати або навіть перекрити при необхідності.

19061903.jpg

Фото: Greg Baker / POOL / AFP

У китайській моделі знайшлися продовжувачі: Володимир Путін запозичив цю ідею у Сі Цзіньпіна, який називає його «найкращим другом», пише Pierre Haski у французькому тижневику Le Nouvel Observateur (L’Obs).

Основне положення закону стосується розміщення в Росії всіх серверів, які обробляють дані російських користувачів.

Розташування сервера не має значення, тому що інтернет розглядається як глобальний і незалежне простір. Але це відходить в минуле. Держави вимагають репатріації серверів і даних, що зокрема дозволяє їм відгородитися від світової мережі. У них в руках опиняється своєрідний рубильник, який дозволяє ізолювати країну від решти мережі або навіть «закрити» інтернет.

Китайці, безумовно, випереджають всіх. Вони усвідомили необхідність контролю ще в 1990-х роках, а його інструменти стають все витонченішими, будь то софт чи підготовка кіберполіцейських.

Інтернет - вже не та велика сила свободи, як раніше. У 2000-х роках лауреат Нобелівської премії миру Лю Сяобо називав його «подарунком небес», але сьогодні він переможений силами держбезпеки.

У Росії інтернет залишався відносно вільним до президентських виборів 2012 року, коли опозиціонери доставили неприємностей Володимиру Путіну за допомогою демонстрацій молоді, яка активно користується мережею. Новий закон є продовженням логіки контролю інформації, як в ЗМІ, так і в мережі. 

Наші інтереси: 

Усвідомлювати, що відбувається розділення світу на дві цивілізації. Холодна війна в інтернеті призведе до того, що РФ стане відсталою дикою державою, яка глушить інтернет-супутники. Вже склалися всі  передумови появи залізної завіси в Інтернеті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Незважаючи на "глушилки", в радянський час слухали закордонні радіостанції "Голос Америки", Бі-Бі-Сі, "Радіо "Свобода" і "Вільна Європа". Я впевнений, що технічна думка народить засоби обійти обмеження.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Незважаючи на "глушилки", в радянський час слухали закордонні радіостанції "Голос Америки", Бі-Бі-Сі, "Радіо "Свобода" і "Вільна Європа". Я впевнений, що технічна думка народить засоби обійти обмеження.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Матриця підготувала агента Сміта. Скоро вони почнуть ловити Нео, Морфея і Трініті.
А далі.... перезавантаження Матриці!!! )))
РаДіймо, арії!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)