Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Врятувати китайців. Чому Макрон оголосив Трампа олігархом

Стара Європа готова продати Китаю шнурок, на якому її повісять. Канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр Нідерландів Марк Рютте і президент Франції Еммануель Макрон заявили, що забороняти Huawei брати участь в створенні 5G не будуть. 

19052101.jpg

Фото: EPA/UPG

"У Сполучених Штатах більше немає уряду, всім верховодять великі корпорації", - заявив французький президент Еммануель Макрон в салоні Viva Technology, який проходив в Парижі з 16 по 18 травня.

Так лідер П'ятої Республіки, яка перебуває в стані чергової політичної кризи, відреагував на демарш, навіть швидше на диктат президента США Дональда Трампа, який ввів напередодні надзвичайний стан "для захисту інформаційно-комунікаційної інфраструктур від іноземних загроз", до яких, зокрема, віднесено Китай і компанія Huawei.

Після підписання відповідного указу американське Міністерство торгівлі внесло Huawei і ще 70 афілійованих з нею фірм в чорний список.

"Цей крок завадить компаніям, що належать іноземцям, використовувати американські технології для підриву національної безпеки США", - пояснив міністр торгівлі Уілбур Росс.

Таким чином Трамп ставить підніжку процесу переходу Європи на 5G, який здійснюється в тісній співпраці з нещасливою ​​китайською компанією.

У відповідь канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр Нідерландів Марк Рютте і власне Макрон заявили, що приклад Вашингтона не візьмуть і забороняти Huawei брати участь в створенні 5G не будуть.

За словами Меркель, якщо Huawei та інші фірми відповідають чинним критеріям безпеки, то чому ж не дозволити їм створити високошвидкісний мобільний зв'язок? Рютте дотримується тієї ж думки. Правда, за даними газети De Volkskrant, голландські спецслужби все ж вирішили провести розслідування з метою знайти або не знайти уразливості в продукції Huawei.

Макрон же в коментарі Bloomberg TV підкреслив: "наша мета - не блокувати Huawei або яку-небудь компанію [...] Франція і Європа прагматичні і реалістичні. Ми віримо в співпрацю і багатосторонність. Але президент Франції пішов навіть далі в своїх оцінках, ніж Меркель або Рютте: "Сполучені Штати - величезний континент, але у них сьогодні модель, яка повністю управляється великими гравцями з приватного сектора, і, отже, більше не перебуває під демократичним контролем. Таким чином, в США більше нема уряду, який може гарантувати вам повагу до вашої приватного життя або політику в області зміни клімату".

Загалом, президент Франції, який колись розчулював і захоплював американського колегу, не посоромився відкрито піти буром на США. Хоча він також покартав китайців за авторитаризм, щоб не нарватися на критику за фактичну підтримку цього самого автократичного Китаю і його компаній. Але зробив це, виштовхуючи вперед Європейський союз. Макрон явно намагається перетягнути на Європу ковдру фронтмена в IT-світі. Ковдру цю ще не пошили, але укриватися нею французький лідер розсудливо вирішив уже зараз.

Це, втім, лише одна з декількох цілей, які переслідував Макрон.

Друга: підвести Європу ближче до нових реалій, коли великі техно-корпораціі змусять "більше дбати про благо суспільства". За словами Макрона, в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) слід ввести податки на прибуток для гігантів цифрової галузі.

З огляду на те, що меседж французького президента було адресовано США та їхнім всесильним корпораціям, слова Макрона слід в першу чергу сприймати як обіцянку "притиснути" Google, Amazon, Apple та інших гігантів цієї індустрії, яких, до слова, і так потроху пресують європейські суди і регулятори.

Третя мета Макрона полягає в наступному. Зовнішня інформаційна експансія президента Франції потрібна йому для вирішення внутрішніх проблем, оскільки поставити крапку в протистоянні з "жовтими жилетами" ані Макрон, ані його уряд не можуть. До того ж, настільки різким випадом на адресу Вашингтона він фактично оголосив про свою претензію на лідерство в Євросоюзі після очікуваного складання Меркель повноважень канцлера Німеччини. Макрон полестив французам, відволікаючи їх зовнішньополітичним порядком денним від внутрішньополітичного.

Поки складно судити, яким буде це лідерство Макрона, і чи буде; а також чи будуть виправданими його амбіції щодо цифрового ринку, але точно можна сказати, що його заява і демарш інших європейських лідерів стали величезним кроком до поглиблення конфлікту між США і Західною Європою. А в доступному для огляду майбутньому - до поглиблення розколу між Штатами і Старою Європою, що почалося ще під час президентства Джорджа Буша-молодшого і продовженого зривом підписання трансатлантичного угоди про вільну торгівлю в перші місяці президентства Трампа.

Справедливості ж заради Трамп також докладає титанічних зусиль до появи цього розколу в гонитві за внутрішньополітичними дивідендами через національний егоцентризм. Європа вже давно звикла до постійної критики, звинувачень, вимог і далеко не дружніх дій 45-го президента Сполучених Штатів. У цьому контексті не можна не згадати, що раніше Трамп також поставив підпис під указом, яким з 17 травня відміняється пільговий режим торгівлі з Туреччиною. 

Тим не менше, щоб пом'якшити удар, американський президент знизив удвічі мито на імпорт турецької сталі. Це не виключає простої істини: Трамп крім Китаю веде торгову війну з Європою на всіх фронтах, а Європа, точніше, потенційні її лідери, відповідають взаємністю. Не замислюючись про наслідки для всіх у довгостроковій перспективі.

Це переклад з російськомосної статті Владислава Гірмана на dsnews.ua

Наші інтереси: 

Стара Європа скотилася до суцільного лівацтва і толерастії. Тож їм вигідний Китай та РФ для торгівлі. А Україні - не вигідний. Україні пощастило, що США проводять анти-китайську політику, а також відкривають всім очі на справжню Стару Європу (від якої Україні можна чекати ножа в спину в будь-який момент).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А наскільки "чинні критерії безпеки" відповідають дійсним критеріям безпеки з врахуванням розвитку технології 5G!?

Цитата:
За словами Меркель, якщо Huawei та інші фірми відповідають чинним критеріям безпеки, то чому ж не дозволити їм створити високошвидкісну мобільний зв'язок?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А наскільки "чинні критерії безпеки" відповідають дійсним критеріям безпеки з врахуванням розвитку технології 5G!?

Цитата:
За словами Меркель, якщо Huawei та інші фірми відповідають чинним критеріям безпеки, то чому ж не дозволити їм створити високошвидкісну мобільний зв'язок?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цікаве поєднання інтересів у Макрона: повага до приватного життя і зміна клімату!

Цитата:
Таким чином, в США більше немає уряду, який може гарантувати вам повагу до вашої приватного життя або політику в області зміни клімату".

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Президент П.О.Порошенко одним з останніх указів запланував запровадження, до 2020 року, 5G в Україні.
Чи буде впроваджуватися 5G в Україні за участі китайських фірм?
Чи це будуть американські фірми?
А може українські?!!!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

За участю Нокії.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нокія - це Майкрософт, тобто США.

Леонід Українець каже:
За участю Нокії.

Все, що робиться з власної волі, – добро!