Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 22
  • Переглядів: 22

«Козаки» і «свинопаси»: що насправді відбулося на виборах і як діяти далі (+аудіо)

Категорія:

Спецтема:

Як перетворити Рух-25 на ядро новітньої української нації? Підказку дають 5 фундаментальних ознак націоналізму. І це саме той випадок, коли нема нічого практичнішого за хорошу теорію.

190508bratyhudozhnyk-katerynakosyanenko.jpg

Брати (художник - Катерина Косьяненко)
Брати (художник - Катерина Косьяненко)

Аудіоверсія статті: «Козаки» і «свинопаси»: що насправді відбулося на виборах і як діяти далі

Кожні 532 роки (сонячно-місячний цикл) геосоціальний організм Україна народжує новий український етнос. Зазвичай цей процес триває багато десятиліть. Проте в наш час інформаційні процеси прискорилися в тисячі разів.  Відтак можемо прямо зараз спостерігати, як зі старого українського етносу народжується новий. Він швидко структуруються і перетворюється на суверенну націю.

«Козаки» і «свинопаси»

Попередній сонячно-місячний цикл тривав протягом 1483–2015 років. Що відбулося після 1483 року? Це час народження Україною козацького етносу. Через Запорізьку Січ та козацькі війни пройшли сотні тисяч найактивніших українців. В результаті відбулося розділення на «козаків» і «свинопасів». Козаки сформували новий етнос, який так і називався – «козаки», що означає «озброєні вільні люди», «лицарі» (від слова «кес» – меч, звідси укр. «косак» – великий ніж). Тобто слово «козаки» стало етнонімом – так українці називали себе і так інші народи називали українців «козацького циклу».

Етнос: новітнє козацтво

Новітнє українське етнотворення почалося у 2014 році – з початком війни проти російської агресії. Воно проявилося у вигляді руху добровольців,  волонтерів і тих, хто їм допомагав – роботою і грошима, фізично і духовно.  До цього процесу долучилося до 10% дорослого населення України. Водночас для решти населення війни наче й не існувало – і не існує до сьогодні.

Проте офіційне розділення на «козаків» і «свинопасів» відбулося під час президентських виборів 2019 року.

У першому турі виокремилася група з 16% виборців, які проголосували за Порошенка. Це ті, що в умовах шаленої інформаційної атаки зберегли адекватне мислення. Цим вони показали стійкість своєї психіки, спроможність захистити її від ворожого «зламу». Це група шляхетних. У ситуації виборчого психозу вони не опустилися до образ опонентів і брехні.  

Група 16% складається з двох частин. Приблизно 5% – це ті, для кого властиве самостійне, критичне, стратегічне мислення. Решта 11% – це ті, що зберегли повагу до авторитетів і здорового глузду.

Тобто під час першого туру над загальною масою електорату оформився «другий поверх» з потенціями «голови» (5%), спроможної керувати народним «тілом» (11%) силою свого авторитету.

У другому турі до цих 16% шляхетних приєдналися ще 9%, які між українцем Порошенком і євреєм Зеленським вибрали українця. Це люди, яким вдалося зберегти українську етнічну самосвідомість, тобто базовий інстинкт розрізнення своїх і чужих, спроможність серед своїх розпізнавати кращих і підтримувати їх. Відтак чисельність народного «тіла» зросла майже удвічі (11+9) і досягла 20% виборців. Разом з «головою» (5%) це складає 25%, тобто чверть усіх виборців. 

Рух-25 як протонація

Важливо, що згадані 25% чітко усвідомлюють свою відмінність від решти 75%. Група 25% – це наші, а решта 75% – це чужі або, принаймні, не наші. Розділення на своїх і чужих є проявом етнічної самосвідомості, відтак група 25% є новим українським етносом – «новими козаками».

При цьому цей етнос, по-перше, має два структурні рівні – голова (5%) і «корпус» (20%). По-друге, цей етнос чимраз більше усвідомлює свої політичні цілі. Усе це вказує на те, що маємо справу вже не з аморфним етносом, а з протонацією, тобто нацією, яка перебуває на етапі первинного формування. Повноцінною нацією вона стане тоді, коли створить цілісну політичну структуру, яка охопить весь етнос.

5 настанов ідеології націоналізму

І тут виникає запитання: Що робити для перетворення Руху-25 на повноцінну націю? Підказку дають 5 фундаментальних ознак націоналізму, які водночас є настановами для творення нації. 

1. Природовідповідність: Тримайся за своїх!

2. Самобутність: Плекай свою ідентичність!

3. Елітарність: Підтримуй кращих!

4. Динамізм: Ставай сильнішим!

5. Доктринальність: Формуй ідеологію!

Розгляньмо як працює кожен з цих 5 пунктів.

1. Природовідповідність: Тримайся за своїх!

Розпізнавання своїх і чужих є базовим інстинктом, на якому тримається еволюція. Своїх підтримують, з чужими взаємодіють: «своє люби, чуже шануй». Як практично реалізувати цю першу настанову націоналізму?

По-перше, активно знайомитися і взаємодіяти з однодумцями. Проте комунікаційні можливості людини не безмежні. Зазвичай людина неспроможна утримувати в пам’яті більше 150 зв’язків – це так зване «Обмеження Данбара». Тому розширення продуктивних зв’язків має супроводжуватися згортанням непродуктивних. Тож сміливо видаляймо з френдів будь-яких «свинопасів», навіть якщо вони мають наукові звання чи високі посади.  

По-друге, припинити деструктивну критику один одного.  У кожного з нас є сильні та слабкі сторони. Якщо будемо підтримувати сильні сторони й ігнорувати слабкі, то сильні розквітнуть, а слабкі засохнуть – адже залишаться без енергетичної підтримки. Всі взаємні претензії переносимо у приватне спілкування.

2. Самобутність: Плекай свою ідентичність!

Треба підтримувати все, що підкреслює нашу ідентичність. Хай нашими ідентифікаторами будуть позитивне мислення, шляхетна поведінка, охайний одяг, українська мова, символіка Руху-25, солідарність зі своїми, добрі плоди.

3. Елітарність: Підтримуй кращих!

«Що підтримуємо, те й отримуємо». Якщо спільнота підтримує розумних, красивих і талановитих, то вона сама стає розумною, красивою і талановитою. Відтак стає успішною, заможною, авторитетною. Національна еліта – найбільше багатство нації.

4. Динамізм: Ставай сильнішим!

Розвиток спільноти забезпечується правильною внутрішньою змагальністю. Правильна змагальність – це коли перевага досягається шляхом посилення себе, а не ослаблення суперника. З другого боку, нова нація має прагнути до того, щоб стати найбільш передовою, могутньою, авторитетною нацією у світі, прикладом для наслідування всіх народів планети.

5. Доктринальність: Формуй ідеологію!

Патріотизм – це природне почуття любові до свого, рідного, батьківського. Натомість націоналізм – це ідеологія, тобто систематизований світогляд, пристосований до практичного використання. За великим рахунком, йдеться про стратегію розвитку. Вона постійно розвивається разом з самою спільнотою і навколишнім середовищем.

Ідеологія формує цінності, провідником яких і стає національна еліта. Коли сьогодні говорять, що Україна не має національної еліти, то це лише тому, що нема націотворчої ідеології. Як тільки формується ідеологія, то одразу ж формується еліта, націлена на її реалізацію.   

Творимо! 

Еней - Вітре Гнатий


В тему: 

Нація-25: структура, ідеологія, символіка, перспективи

Чому 25% - це інтелектуальна і моральна еліта - Карл Волох

Що буде з рухом 25%. Несподіваний поворот. Інтерв'ю з Ігорем Каганцем

Три кроки для поліпшення виборчої системи і захисту від масового психозу

Три етапи новітнього націотворення: світогляд, дуальні знайомства, організація в демоси

Другий тур виборів прискорює консолідацію українців

Результуючий вектор: перевертання Проекту ЗЕ – футурологічний прогноз 2019

Нація-25 твориться як масовий рух українського середнього класу

Кінець «Свободи»: підтримка «Проекту ЗЕ» поховала майбутнє цієї політсили

Чому Кремль не готує подарунків Зеленському. Інтерв'ю з Ігорем Каганцем

Число 25 можна вважати формулою сучасного українського націєтворення

Динаміка розгортання Українського Раю просто зашкалює

Основи магічного націоналізму

Україну врятує тільки масовий рух середнього класу – Тарас Возняк

Український середній клас переможе тоді, коли заговорить українською

Наші інтереси: 

Творимо новий Український світ! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Свинопасами були борійці і гіперборійці. Їх тотемна тварина - Вепр.

Цитата:
«Козаки» і «свинопаси»:

Хоча...
Можна взяти до уваги, що ...свині і вільні вепри - то різні "соціальні прошарки"
;-)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Арійці!Най ваші дні на землі будуть приємними і довгими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Кубанці, тобто українці, які переселилися на Кубань, досі називають себе "народом козаків" і заперечують, що вони "русскіє".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

,,, і плодотворними.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Разом з «головою» (5%) це складає 25%, тобто чверть усіх виборців.

Коли мова йде про 25% точніше буде говорити не про чверть усіх виборців, а про чверть активних виборців - тих хто прийшов на вибори. Усі - це ті хто має виборче право.
Цікаве спостереження: і в 1-ому і в 2-му турі на вибори прийшла практично частка з золотого перетину. Випадково?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ті, що не прийшли, де-факто не є виборцями.

Віктор Макаренко каже:
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">Разом з «головою» (5%) це складає 25%, тобто чверть усіх виборців. </blockquote>

Коли мова йде про 25% точніше буде говорити не про чверть усіх виборців, а про чверть активних виборців - тих хто прийшов на вибори. Усі - це ті хто має виборче право.
Цікаве спостереження: і в 1-ому і в 2-му турі на вибори прийшла практично частка з золотого перетину. Випадково?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Де-факто - так. :)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"припинити деструктивну критику один одного."
Це чудова настанова! Так і роблю))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Відчуваєте аналогію? ;-))
1) "Хай нашими ідентифікаторами будуть позитивне мислення, шляхетна поведінка, охайний одяг, українська мова, символіка Руху-25, солідарність зі своїми, добрі плоди."
2) "По тому всі знатимуть, що ви Мої учні, коли матимете любов один до одного." (ДНІХСБ, 148)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Саме так. Головні чинники ідентифікації спільноти: зовнішній вигляд, мова, поведінка.

Арсен Дубовик каже:
Відчуваєте аналогію? ;-))
1) "Хай нашими ідентифікаторами будуть позитивне мислення, шляхетна поведінка, охайний одяг, українська мова, символіка Руху-25, солідарність зі своїми, добрі плоди."
2) "По тому всі знатимуть, що ви Мої учні, коли матимете любов один до одного." (<a href="https://www.ar25.org/article/dobra-novyna-isusa-hresta-syna-bozhogo.html... class="bb-url" rel="nofollow">ДНІХСБ, 148</a>)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Етнічна самосвідомість - це не тільки базовий інстинкт розрізнення своїх і чужих, а й спроможність серед своїх розпізнавати кращих і підтримувати їх.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав озвучення цієї статті.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Свинопасами були борійці і гіперборійці. Їх тотемна тварина - Вепр.

Цитата:
«Козаки» і «свинопаси»:

Хоча...
Можна взяти до уваги, що ...свині і вільні вепри - то різні "соціальні прошарки"
;-)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

5% опитаних виступають проти гарантованого державного працевлаштування. Це і є ті самі 5% самостійно мислячих людей.

Про опитування у статті:
Як змусити українців відмовитися від популізму

Все, що робиться з власної волі, – добро!