Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експонати і документи архівно-музейної виставки «НепрOSTі листи». Трудова повинність української молоді в Німеччині (1942-1945). Ч. III

В Україні відбувається процес відновлення історичної правди про Німецько-радянську війну 1941 – 1945 рр.

На виставці представлені листи остарбайтерів 1942–1943 років, що зберігаються у державному архіві, документи Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного та музейні експонати Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», Комунального закладу Київської обласної ради «Білоцерківський краєзнавчий музей», Воєнно-історичного музею «Інформаційно-просвітницький центр» (смт. Калинівка Васильківського району).


ФОТОГАЛЕРЕЯ:

(Фотозйомка експозиції виставки проводилася зліва-направо по стрілці годинника)


Джерела:

  • Державний архів Київської області (ДАКО).
  • Архів Військово-історичного товариства «СПАДЩИНА».
  • Фото Володимира Федька.

Оскільки брав участь у підготовці матеріалів виставки, то і сфотографувався на згадку :-)

 

 


В наступних блогах піде розповідь про життя, роботу і побут робітників з України в Третьому Райху, спираючись на листи робітників з Німеччини та інші архівні матеріали...


Наші інтереси: 

Знати правдиву історію України і європейську історію першої половини ХХ століття.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарна виставка! Вікно Овертона рухається у правильному напрямку.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарна виставка! Вікно Овертона рухається у правильному напрямку.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Отримав електронною поштою відгук на блоги про остарбайтерів. Автор - професійний юрист радянського виховання, радянської школи. Наводжу повністю (!).

"В Україні виросло покоління 40річних, яке про радянську пропаганду гадки не має і їм вона глибоко до одного місця, а ваша така історія бумерангом навертає людей до радянської ідеології, яка давно вмерла. Патріотизм України треба формувати на проблемах сьогодення, на формуванні гуманізму, а не ненависті до людей.

У нас сьогодні питання наших остарбайтерів стоїть ребром. І аналогія тут цілком очевидна: гарно було тим ОСТам в Німеччині, і вони були щасливі, бо успішно працювали, годували і обшивали німецьку армію, щоб та могла успішно вбивать їх братів, батьків, чоловіків і співвітчизників.Порошенко недавно назвав точну цифру убитих нацистами українців, їх було убито і руками тих щасливих остарбайтерів. Як бачимо, тут не пропаганда, а чиста фізика, винищення цілих націй, у тому числі і руками щасливи остарбайтерів.

Це так пафосно, як і сьогодні кращі робочі руки відправлять в найми, а пенсії українцям не вистачає на хліб, а на ліки і поготів.

От Вятрович пропагує патріотизм український, а дехто - німецький, чому?
Бандера разом із Стецько відстоював незалежну Україну, за що і постраждав як від німців, так і від совєтів, а Мельник-німецьку, чому ж деякі історики відкидають Бандеру, а Мельника підносять?

ЧОМУ Бандеру народ любить, ставить йому памятники і дає Героя, а інших проклинає, га?

Радянський і нацистський режими засуджено як злочинні, а деякі історики виправдовують гітлерівський режим, засуджений Нюрнбергським трибуналом і Судом ООН. Чому, га?

Вятрович був би здивований таким патріотизмом деяких істориків, які більше скидаються на пропагандистів засуджених Нюрнбергським трибуналом злочинів, де щодо використання остарбайтерів є окреме провадження, а Гаагська конвенція, де стоїть підпис Німеччини, прямо вказує, що використання окупантами праці окупованих є злочином проти людства і не має строку давності.

Історія вже поставила крапки як на совєтизму, так і на гітлеризму. Новим поколінням потрібна нова ідеологія оптимізму і впевненого майбутнього, а не мізантропія давно минулого, яке потрібне тільки Путіну та його пропагандистам.
Отож, давайте розпочнемо нову сторінку, спрямовану на згуртування нації не навколо гітлера, а навколо Президента України, і досягнення під його керівництвом перемоги у сьогоднішній війні і побудови міцної України. Для цього молоді потрібно не забивати памороки щасливими остарбайтерами, а закликати до плідної праці у себе дома, а не за бугром, до захисту Батьківщини, народження і виховання здорових дітей. На мізантропії цього не досягнеш, мізантропія вбиває душу народу, чого і добиваються путінські пропагандисти під виглядом критики радянської ідеології.

Безвідносно до когось особисто, чиста юриспруденція".

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Питання до "професійного юриста радянського виховання":
- треба залишити історію Другої світової як Вєлікой отєчєстєнной написаною радянською системою?
- Нюрнбергський трибунал - це еталон справедливості?
- треба забути минуле, не перейматися ним? Чи нема в такому разі небезпеки в його повторенні?

"ЧОМУ Бандеру народ любить, ставить йому памятники і дає Героя, а інших проклинає, га?". Може тому чому за Зе - 73%?

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

В особистій розмові я нагадав йому, що згідно з Законом про засудження тоталітарних режимів, він підлягає люстрації, як один з високопосадовців радянської тоталітарної системи :-), а також позбавлення спеціальної пенсії.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!