Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 12

«Козаки» і «свинопаси»: що насправді відбулося на виборах і як діяти далі (+аудіо)

Категорія:

Спецтема:

Як перетворити Рух-25 на ядро новітньої української нації? Підказку дають 5 фундаментальних ознак націоналізму. І це саме той випадок, коли нема нічого практичнішого за хорошу теорію.

190508bratyhudozhnyk-katerynakosyanenko.jpg

Брати (художник - Катерина Косьяненко)
Брати (художник - Катерина Косьяненко)

Аудіоверсія статті: «Козаки» і «свинопаси»: що насправді відбулося на виборах і як діяти далі

Кожні 532 роки (сонячно-місячний цикл) геосоціальний організм Україна народжує новий український етнос. Зазвичай цей процес триває багато десятиліть. Проте в наш час інформаційні процеси прискорилися в тисячі разів.  Відтак можемо прямо зараз спостерігати, як зі старого українського етносу народжується новий. Він швидко структуруються і перетворюється на суверенну націю.

«Козаки» і «свинопаси»

Попередній сонячно-місячний цикл тривав протягом 1483–2015 років. Що відбулося після 1483 року? Це час народження Україною козацького етносу. Через Запорізьку Січ та козацькі війни пройшли сотні тисяч найактивніших українців. В результаті відбулося розділення на «козаків» і «свинопасів». Козаки сформували новий етнос, який так і називався – «козаки», що означає «озброєні вільні люди», «лицарі» (від слова «кес» – меч, звідси укр. «косак» – великий ніж). Тобто слово «козаки» стало етнонімом – так українці називали себе і так інші народи називали українців «козацького циклу».

Етнос: новітнє козацтво

Новітнє українське етнотворення почалося у 2014 році – з початком війни проти російської агресії. Воно проявилося у вигляді руху добровольців,  волонтерів і тих, хто їм допомагав – роботою і грошима, фізично і духовно.  До цього процесу долучилося до 10% дорослого населення України. Водночас для решти населення війни наче й не існувало – і не існує до сьогодні.

Проте офіційне розділення на «козаків» і «свинопасів» відбулося під час президентських виборів 2019 року.

У першому турі виокремилася група з 16% виборців, які проголосували за Порошенка. Це ті, що в умовах шаленої інформаційної атаки зберегли адекватне мислення. Цим вони показали стійкість своєї психіки, спроможність захистити її від ворожого «зламу». Це група шляхетних. У ситуації виборчого психозу вони не опустилися до образ опонентів і брехні.  

Група 16% складається з двох частин. Приблизно 5% – це ті, для кого властиве самостійне, критичне, стратегічне мислення. Решта 11% – це ті, що зберегли повагу до авторитетів і здорового глузду.

Тобто під час першого туру над загальною масою електорату оформився «другий поверх» з потенціями «голови» (5%), спроможної керувати народним «тілом» (11%) силою свого авторитету.

У другому турі до цих 16% шляхетних приєдналися ще 9%, які між українцем Порошенком і євреєм Зеленським вибрали українця. Це люди, яким вдалося зберегти українську етнічну самосвідомість, тобто базовий інстинкт розрізнення своїх і чужих, спроможність серед своїх розпізнавати кращих і підтримувати їх. Відтак чисельність народного «тіла» зросла майже удвічі (11+9) і досягла 20% виборців. Разом з «головою» (5%) це складає 25%, тобто чверть усіх виборців. 

Рух-25 як протонація

Важливо, що згадані 25% чітко усвідомлюють свою відмінність від решти 75%. Група 25% – це наші, а решта 75% – це чужі або, принаймні, не наші. Розділення на своїх і чужих є проявом етнічної самосвідомості, відтак група 25% є новим українським етносом – «новими козаками».

При цьому цей етнос, по-перше, має два структурні рівні – голова (5%) і «корпус» (20%). По-друге, цей етнос чимраз більше усвідомлює свої політичні цілі. Усе це вказує на те, що маємо справу вже не з аморфним етносом, а з протонацією, тобто нацією, яка перебуває на етапі первинного формування. Повноцінною нацією вона стане тоді, коли створить цілісну політичну структуру, яка охопить весь етнос.

5 настанов ідеології націоналізму

І тут виникає запитання: Що робити для перетворення Руху-25 на повноцінну націю? Підказку дають 5 фундаментальних ознак націоналізму, які водночас є настановами для творення нації. 

1. Природовідповідність: Тримайся за своїх!

2. Самобутність: Плекай свою ідентичність!

3. Елітарність: Підтримуй кращих!

4. Динамізм: Ставай сильнішим!

5. Доктринальність: Формуй ідеологію!

Розгляньмо як працює кожен з цих 5 пунктів.

1. Природовідповідність: Тримайся за своїх!

Розпізнавання своїх і чужих є базовим інстинктом, на якому тримається еволюція. Своїх підтримують, з чужими взаємодіють: «своє люби, чуже шануй». Як практично реалізувати цю першу настанову націоналізму?

По-перше, активно знайомитися і взаємодіяти з однодумцями. Проте комунікаційні можливості людини не безмежні. Зазвичай людина неспроможна утримувати в пам’яті більше 150 зв’язків – це так зване «Обмеження Данбара». Тому розширення продуктивних зв’язків має супроводжуватися згортанням непродуктивних. Тож сміливо видаляймо з френдів будь-яких «свинопасів», навіть якщо вони мають наукові звання чи високі посади.  

По-друге, припинити деструктивну критику один одного.  У кожного з нас є сильні та слабкі сторони. Якщо будемо підтримувати сильні сторони й ігнорувати слабкі, то сильні розквітнуть, а слабкі засохнуть – адже залишаться без енергетичної підтримки. Всі взаємні претензії переносимо у приватне спілкування.

2. Самобутність: Плекай свою ідентичність!

Треба підтримувати все, що підкреслює нашу ідентичність. Хай нашими ідентифікаторами будуть позитивне мислення, шляхетна поведінка, охайний одяг, українська мова, символіка Руху-25, солідарність зі своїми, добрі плоди.

3. Елітарність: Підтримуй кращих!

«Що підтримуємо, те й отримуємо». Якщо спільнота підтримує розумних, красивих і талановитих, то вона сама стає розумною, красивою і талановитою. Відтак стає успішною, заможною, авторитетною. Національна еліта – найбільше багатство нації.

4. Динамізм: Ставай сильнішим!

Розвиток спільноти забезпечується правильною внутрішньою змагальністю. Правильна змагальність – це коли перевага досягається шляхом посилення себе, а не ослаблення суперника. З другого боку, нова нація має прагнути до того, щоб стати найбільш передовою, могутньою, авторитетною нацією у світі, прикладом для наслідування всіх народів планети.

5. Доктринальність: Формуй ідеологію!

Патріотизм – це природне почуття любові до свого, рідного, батьківського. Натомість націоналізм – це ідеологія, тобто систематизований світогляд, пристосований до практичного використання. За великим рахунком, йдеться про стратегію розвитку. Вона постійно розвивається разом з самою спільнотою і навколишнім середовищем.

Ідеологія формує цінності, провідником яких і стає національна еліта. Коли сьогодні говорять, що Україна не має національної еліти, то це лише тому, що нема націотворчої ідеології. Як тільки формується ідеологія, то одразу ж формується еліта, націлена на її реалізацію.   

Творимо! 

Еней - Вітре Гнатий


В тему: 

Нація-25: структура, ідеологія, символіка, перспективи

Чому 25% - це інтелектуальна і моральна еліта - Карл Волох

Що буде з рухом 25%. Несподіваний поворот. Інтерв'ю з Ігорем Каганцем

Три кроки для поліпшення виборчої системи і захисту від масового психозу

Три етапи новітнього націотворення: світогляд, дуальні знайомства, організація в демоси

Другий тур виборів прискорює консолідацію українців

Результуючий вектор: перевертання Проекту ЗЕ – футурологічний прогноз 2019

Нація-25 твориться як масовий рух українського середнього класу

Кінець «Свободи»: підтримка «Проекту ЗЕ» поховала майбутнє цієї політсили

Чому Кремль не готує подарунків Зеленському. Інтерв'ю з Ігорем Каганцем

Число 25 можна вважати формулою сучасного українського націєтворення

Динаміка розгортання Українського Раю просто зашкалює

Основи магічного націоналізму

Україну врятує тільки масовий рух середнього класу – Тарас Возняк

Український середній клас переможе тоді, коли заговорить українською

Наші інтереси: 

Творимо новий Український світ! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Арійці!Най ваші дні на землі будуть приємними і довгими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Кубанці, тобто українці, які переселилися на Кубань, досі називають себе "народом козаків" і заперечують, що вони "русскіє".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

,,, і плодотворними.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Разом з «головою» (5%) це складає 25%, тобто чверть усіх виборців.

Коли мова йде про 25% точніше буде говорити не про чверть усіх виборців, а про чверть активних виборців - тих хто прийшов на вибори. Усі - це ті хто має виборче право.
Цікаве спостереження: і в 1-ому і в 2-му турі на вибори прийшла практично частка з золотого перетину. Випадково?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ті, що не прийшли, де-факто не є виборцями.

Віктор Макаренко каже:
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">Разом з «головою» (5%) це складає 25%, тобто чверть усіх виборців. </blockquote>

Коли мова йде про 25% точніше буде говорити не про чверть усіх виборців, а про чверть активних виборців - тих хто прийшов на вибори. Усі - це ті хто має виборче право.
Цікаве спостереження: і в 1-ому і в 2-му турі на вибори прийшла практично частка з золотого перетину. Випадково?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Де-факто - так. :)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"припинити деструктивну критику один одного."
Це чудова настанова! Так і роблю))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Відчуваєте аналогію? ;-))
1) "Хай нашими ідентифікаторами будуть позитивне мислення, шляхетна поведінка, охайний одяг, українська мова, символіка Руху-25, солідарність зі своїми, добрі плоди."
2) "По тому всі знатимуть, що ви Мої учні, коли матимете любов один до одного." (ДНІХСБ, 148)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Саме так. Головні чинники ідентифікації спільноти: зовнішній вигляд, мова, поведінка.

Арсен Дубовик каже:
Відчуваєте аналогію? ;-))
1) "Хай нашими ідентифікаторами будуть позитивне мислення, шляхетна поведінка, охайний одяг, українська мова, символіка Руху-25, солідарність зі своїми, добрі плоди."
2) "По тому всі знатимуть, що ви Мої учні, коли матимете любов один до одного." (<a href="https://www.ar25.org/article/dobra-novyna-isusa-hresta-syna-bozhogo.html... class="bb-url" rel="nofollow">ДНІХСБ, 148</a>)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Етнічна самосвідомість - це не тільки базовий інстинкт розрізнення своїх і чужих, а й спроможність серед своїх розпізнавати кращих і підтримувати їх.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав озвучення цієї статті.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Свинопасами були борійці і гіперборійці. Їх тотемна тварина - Вепр.

Цитата:
«Козаки» і «свинопаси»:

Хоча...
Можна взяти до уваги, що ...свині і вільні вепри - то різні "соціальні прошарки"
;-)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

5% опитаних виступають проти гарантованого державного працевлаштування. Це і є ті самі 5% самостійно мислячих людей.

Про опитування у статті:
Як змусити українців відмовитися від популізму

Все, що робиться з власної волі, – добро!