Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 15

Чи є Петро Порошенко етнічним українцем – Азбука націоналізму (+аудіо)

Категорія:

Усвідомлення Петром Порошенком своєї української етнічності набуває остаточного завершення у протистоянні з Володимиром Зеленським у другому турі президентських виборів.   

190402-poroshenko-4.jpg

Верховний Головнокомандувач
Верховний Головнокомандувач

Аудіоверсія статті Чи є Петро Порошенко етнічним українцем – Азбука націоналізму

Що таке етнос?

Для початку треба з’ясувати, що таке етнос і хто до нього належить. Згідно з усталеним визначенням, «етнос – це спільнота, яка відрізняється від усіх інших спільнот стійким комплексом якостей і спроможна його передати своїм нащадкам».

Подібно до всіх живих систем, етнос є відкритою системою – він приймає до себе тих, хто корисний, і позбувається тих, хто шкідливий.

До етносу можуть долучатися люди іншого етнічного походження – найчастіше це відбувається через одруження. Проте переважну частку етносу складають люди зі спільною етнічною історією. Тобто зазвичай українцями є ті, в яких предки були українцями.

Розпізнавання «свій – чужий»  

Етимологічно слово «етнос» означає «група своїх людей». Відтак базовою ознакою належності до свого або чужого етносу є розрізнення «свій – чужий».

Спроможність розрізняти своїх і чужих є фундаментальним інстинктом, необхідним для виживання. Цей інстинкт важливіший за інстинкт голоду, сну чи продовження роду, оскільки від нього залежить безпека, життя і смерть. Тому навіть немовлята зазвичай чітко розрізняють своїх і чужих. Усе своє їх заспокоює, усе чуже – лякає.

Так само в системах озброєнь найважливішою є функція розпізнавання «свій–чужий».

На цьому ж базовому інстинкті тримається патріотизм – природна любов до свого, рідного, батьківського.

Свій серед своїх

Член свого етносу – це свій серед своїх. Зокрема, українцем є той, хто усвідомлює себе українцем і кого визнають за свого інші українці. Тобто має бути як внутрішнє усвідомлення, так і зовнішнє визнання.

– За якими ознаками люди розрізняють своїх і чужих, тобто на практиці здійснюють етнічну ідентифікацію?

Як розпізнати своїх

Є три головні ознаки розрізнення своїх і чужих.

1. Притаманний етносу антропологічний тип. Звичний зовнішній вигляд – це те, що ми розпізнаємо з першого погляду.

2. Вільне володіння етнічною мовою – це те, що ми розпізнаємо з перших слів.

3. Етнічна поведінка – це діяльність в інтересах етносу, прагнення зробити його сильнішим, здоровішим, красивішим, багатшим. Для етнічної поведінки властиві солідарність зі своїми, жертовність заради своїх і бажання не зашкодити своїм. Це те, що ми розпізнаємо з першої спільної справи.

Усі три критерії розпізнання своїх – фізичний тип, мова і солідарність – є однаково важливими для життя етносу. Етнічний фізичний тип людина отримує від батьків, етнічну мову – від етнічного оточення, етнічну солідарність – від свого духовно-вольового центру. Відсутність хоча б однієї з цих трьох ознак викликає сумніви щодо етнічної належності. Тим не менше, найвищим проявом етнічної ідентифікації є солідарність зі своїми. Зокрема, українцем є той, хто підтримує інших українців своїми діями. Якою б людина не була красивою і якою б гарною українською мовою не розмовляла, без солідарності з українським етносом вона не є українцем.  

Як це працює?

Розгляньмо приклад етнічної ідентифікації на прикладі двох осіб, до яких зараз в Україні прикуто найбільше уваги – це Петро Порошенко і Володимир Зеленський.

Антропологія

За своїм антропологічним типом Петро Порошенко нічим не відрізняється від типового українця.

Петро Порошенко з сім’єю
Петро Порошенко з сім’єю

Він має високий зріст (184 см), що в цілому властиво для українського етносу. Його дружина і діти також виглядають як типові українці.

Порошенко і його армія
Порошенко і його армія
Петро Порошенко з татом і мамою
Петро Порошенко з татом і мамою.

За своїм антропологічним типом Володимир Зеленський нічим не відрізняється від типового єврея. Відверто заявляє на всю країну, що в нього «єврейська кров»

Український комік і кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський під час інтерв’ю агентству Associated Press. Київ, 6 лютого 2019 року (фото з сайту radiosvoboda.org)
Український комік і кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський під час інтерв’ю агентству Associated Press. Київ, 6 лютого 2019 року (фото з сайту radiosvoboda.org)

Він має характерні для євреїв риси обличчя, його зріст 166 см. Згідно з Єврейською енциклопедією Брокгауза і Ефрона, «зріст євреїв, за вкрай рідкісними винятками, не піднімається вище 165 см і майже завжди поступається зросту народностей, серед яких євреї живуть».

Володимир Зеленський з батьками і друзями в день весілля, 2003 рік
190403-Володимир Зеленський з батьками і друзями в день весілля, 2003 рік

Мова

Петро Порошенко вільно володіє українською мовою, понад те – з ораторською майстерністю. Для такого вільного висловлення своїх думок треба мислити українською мовою, тобто говорити без «внутрішнього перекладача». Порошенко розповідає, що раніше розмовляв російською мовою, але поступово перейшов на українську і почав мислити українською. Будь-який українець, спілкуючись з Порошенком, скаже, що перед ним етнічний українець.

Володимир Зеленський володіє російською мовою, хоча, треба визнати, до оратора йому ще далеко. Вивчав іврит, мріяв емігрувати в Ізраїль. Українська мова давалася йому в школі нелегко, тож нині говорить нею в рамках дуже обмеженого словарного запасу і його це швидко виснажує. Його вимова має характерний «єврейський колорит», що він вдало використовує у своїх комедійних шоу.  

Етнічна солідарність

Після 2016 року політика Петра Порошенка набула відвертої проукраїнської спрямованості під гаслами «Армія, Мова, Віра» і «Геть від Москви». Очевидними результатами його діяльності є:

  • формування боєздатної армії та інших силових структур,
  • відновлення роботи військово-промислового комплексу,
  • стратегічний союз зі США,
  • послідовний рух від московської залежності,
  • створення Православної церкви в Україні,
  • безвізовий режим з Євросоюзом,
  • просування української мови,
  • економічне зростання (в умовах ведення війни),
  • деолігархізація,
  • поступовий демонтаж корупційних схем,
  • зростання прозорості державних закупівель і всієї системи управління.

На підтримку Армії і української справи в цілому Порошенко зробив щедрі пожертви з особистих коштів – приблизно півтора мільярди гривень.

Володимиру Зеленському українська справа байдужа. Зате він перебуває у тісних зв’язках з олігархом Ігорем Коломойським, який є президентом Об’єднаної єврейської громади України і президентом Європейської єврейської ради. Зеленський допомагав Коломойському виводити гроші з «Приватбанку» в офшори, що є гарним прикладом етнічної солідарності. Його шанують – він перебуває на дошці пошани відомих євреїв сучасної України. У школі Зеленський дуже цінував гроші і намагався дружити тільки з багатими. 

Фейк щодо походження Порошенка

У 2013 році у мережі Фейсбук була запушена вигадка щодо начебто єврейського походження Порошенка. Це зробив на своїй сторінці Rostyslav Demchuk – як згодом виявилося, палкий ненависник Порошенка і прихильник Зеленського. Поширений ним і підхоплений ворожою пропагандою фейк про «Вальцмана» переконливо спростовано.

Ось родове дерево Івана Євдокимовича Порошенка – діда Петра Порошенка. Принаймні 5 поколінь ніяких «Вальцманів» не було і близько – як по чоловічій, так і по жіночій лініях, прізвища жінок – Іваненко, Руденко, Григорчук. Понад те, такого прізвища як «Вальцман» взагалі не існує в природі. 

Проте будь-яка антитеза працює на розгортання тези. Згаданий фейк збентежив розум багатьох українців і спонукав до пошуків. Тепер ми твердо знаємо, що Порошенко має чисто український рід.  

Еволюція самоусвідомлення

Люди схильні змінюватися, пізнавати себе і реалізувати приховані таланти. До війни Порошенко мислив і поводився як космополіт. Після обрання Президентом України в 2014 році він за кілька років виріс від бізнесмена до головнокомандувача, який проводить націоналістичну політику.

З одного боку, цього вимагають внутрішні обставини, адже для ведення війни можна покладатися лише на патріотів і націоналістів, а тому треба здобувати їхню підтримку.

З другого боку, великий вплив на етнічну ідентифікацію Порошенка чинять США, які після перемоги Дональда Трампа проводять дедалі виразнішу націоналістичну політику і вимагають націоналістичної політики від України.  

Вплив Путіна і Коломойського

Без сумніву, величезним поштовхом для усвідомлення Порошенком своїх і чужих став його особистий конфлікт з Путіним. Війна проти російської агресії, яку веде Порошенко, швидко все розставила на свої місця. Путін також усвідомив, що Порошенко для нього чужий, тому заявив, що з ним неможливо ні про що домовлятися – треба чекати нового президента.  

Наступним поштовхом для етнічного самовизначення Порошенка став його гострий конфлікт з Коломойським. Спостерігачі розповідають, що при згадці про Порошенка Коломойського «починає тіпати». Сьогодні цей процес усвідомлення Порошенком своєї української етнічності набуває завершення в протистоянні з Володимиром Зеленським у другому турі президентських виборів.  

Етнічна ідентифікація

Якщо людина виглядає як українець, думає як українець, говорить як українець і діє як українець, то це і є українець.

Діючий президент Петро Порошенко об’єктивно належить до українського етносу – за всіма ознаками етнічної ідентифікації. Він походить з українського роду, власним прикладом просуває українську мову і захищає українську справу.

Ми вже говорили, що українцем є той, хто усвідомлює себе українцем і кого визнають за свого інші українці. У Петра Порошенка – українська етнічна самосвідомість, а, вочевидь, не російська, єврейська чи якась інша.

У першому турі президентських виборів Порошенка визнали за свого 16% українців. І що більше українців його визнаватиме за свого, то сильнішою ставатиме його внутрішня ідентифікація з українським етносом. 

Продовження: А кого ти вибереш між українцем Порошенком і євреєм Зеленським?

ТНМК - Сила (Тримайся за своїх!)

Бо я розкрив багато таємниць
І головне, дізнався, звідки наша міць

Поки ми разом, у небі плескають вітрила
Поки ми разом, з нами Вища сила!
 
Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Етнічна самоідентифікація українців. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ми свідомі того, тому робімо, що можемо, кожен з нас, щоби переконати бодай кілька знайомих нам гобітів...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Переконливо!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Хороша стаття! Але хто читатиме? Може для загалу треба інша форма цього змісту? Є у нас креативщики?

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ігор готує серію статей, ця ж радше переконає щирих українців.

Поки, ширімо й "кулачмо" -- ось ці канали:

https://t.me/PresidentPoroshenko/102 (прекрасне звернення ПП до Зел.!)

https://prm.ua/a-yak-zhe-zub-dayu-u-sotsmerezhah-nova-hvilya-heshteg-hochubachitidebati/

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття!
Розумні люди - читають і перечитують, а дурням ніщо не допоможе порозумнішати!

Кожному - своє!

Згадую старе російське прислів'я - "Рождённый ползать - летать не может!"

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

В тому і проблема. "Дурнів" більше і вони весь час тягнуть донизу. А їх би хоч трохи нейтралізувати.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україні потрібен PINOCHETенко!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Думаю, що Порошенко перевершить Піночета, але зробить усе потрібне зі спокійною рішучістю, поступово, без лівацької нарваності.

Володимир Федько каже:
Україні потрібен PINOCHETенко!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Годжуся! Українець ПП же іншого покрою!

Переконуюся щодня, як зріліють українці, зокрема наша дипломатія: вона - і наполеглива, і обережна, і дискретна, коли треба! Війна вчить!!!

Ігор Каганець каже:
Думаю, що Порошенко перевершить Піночета, але зробить усе потрібне зі спокійною рішучістю, поступово, без лівацької нарваності.

Володимир Федько каже:<blockquote class="bb-quote-body">Україні потрібен PINOCHETенко!</blockquote>

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ми свідомі того, тому робімо, що можемо, кожен з нас, щоби переконати бодай кілька знайомих нам гобітів...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

УНА-УНСО підтримує Порошенка 21 квітня і закликає інших: https://prm.ua/ukrayina-znovu-pidiyshla-do-rubikonu-una-unso-pidtrimali-poroshenka-v-drugomu-turi/

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пізно прозріли!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Братство" - також.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

А як вам ще один показник - мультимільйонерами або, можливо, мільярдерами українці (наголошую - саме українці, а не громадяни України) стають, як правило, за кордоном. В Україні це як правило - представники певного (певних) народів. Яких? Політкоректність...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Є такий феномен. Українець Порошенко розбагатів в Україні завдяки тому, що не виявляв свого українства.

cBіт Розумний каже:
А як вам ще один показник - мультимільйонерами або, можливо, мільярдерами українці (наголошую - саме українці, а не громадяни України) стають, як правило, за кордоном. В Україні це як правило - представники певного (певних) народів. Яких? Політкоректність...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Правильно бачите, друже!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

З коментаря на Фейсбуці:

Sofiya Fedyna Порошенко українець, в батька теж прізвище Порошенко. Батько вчився в львівському аграрному університеті, і навіть є заява, де він просить включити його в україномовну групу, бо він закінчив українську школу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цю статтю тепер можна прослухати на цій сторінці або на каналі Нова Європа.

Все, що робиться з власної волі, – добро!