Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 18

Чи є Петро Порошенко етнічним українцем – Азбука націоналізму (+аудіо)

Категорія:

Усвідомлення Петром Порошенком своєї української етнічності набуває остаточного завершення у протистоянні з Володимиром Зеленським у другому турі президентських виборів.   

190402-poroshenko-4.jpg

Верховний Головнокомандувач
Верховний Головнокомандувач

Аудіоверсія статті Чи є Петро Порошенко етнічним українцем – Азбука націоналізму

Що таке етнос?

Для початку треба з’ясувати, що таке етнос і хто до нього належить. Згідно з усталеним визначенням, «етнос – це спільнота, яка відрізняється від усіх інших спільнот стійким комплексом якостей і спроможна його передати своїм нащадкам».

Подібно до всіх живих систем, етнос є відкритою системою – він приймає до себе тих, хто корисний, і позбувається тих, хто шкідливий.

До етносу можуть долучатися люди іншого етнічного походження – найчастіше це відбувається через одруження. Проте переважну частку етносу складають люди зі спільною етнічною історією. Тобто зазвичай українцями є ті, в яких предки були українцями.

Розпізнавання «свій – чужий»  

Етимологічно слово «етнос» означає «група своїх людей». Відтак базовою ознакою належності до свого або чужого етносу є розрізнення «свій – чужий».

Спроможність розрізняти своїх і чужих є фундаментальним інстинктом, необхідним для виживання. Цей інстинкт важливіший за інстинкт голоду, сну чи продовження роду, оскільки від нього залежить безпека, життя і смерть. Тому навіть немовлята зазвичай чітко розрізняють своїх і чужих. Усе своє їх заспокоює, усе чуже – лякає.

Так само в системах озброєнь найважливішою є функція розпізнавання «свій–чужий».

На цьому ж базовому інстинкті тримається патріотизм – природна любов до свого, рідного, батьківського.

Свій серед своїх

Член свого етносу – це свій серед своїх. Зокрема, українцем є той, хто усвідомлює себе українцем і кого визнають за свого інші українці. Тобто має бути як внутрішнє усвідомлення, так і зовнішнє визнання.

– За якими ознаками люди розрізняють своїх і чужих, тобто на практиці здійснюють етнічну ідентифікацію?

Як розпізнати своїх

Є три головні ознаки розрізнення своїх і чужих.

1. Притаманний етносу антропологічний тип. Звичний зовнішній вигляд – це те, що ми розпізнаємо з першого погляду.

2. Вільне володіння етнічною мовою – це те, що ми розпізнаємо з перших слів.

3. Етнічна поведінка – це діяльність в інтересах етносу, прагнення зробити його сильнішим, здоровішим, красивішим, багатшим. Для етнічної поведінки властиві солідарність зі своїми, жертовність заради своїх і бажання не зашкодити своїм. Це те, що ми розпізнаємо з першої спільної справи.

Усі три критерії розпізнання своїх – фізичний тип, мова і солідарність – є однаково важливими для життя етносу. Етнічний фізичний тип людина отримує від батьків, етнічну мову – від етнічного оточення, етнічну солідарність – від свого духовно-вольового центру. Відсутність хоча б однієї з цих трьох ознак викликає сумніви щодо етнічної належності. Тим не менше, найвищим проявом етнічної ідентифікації є солідарність зі своїми. Зокрема, українцем є той, хто підтримує інших українців своїми діями. Якою б людина не була красивою і якою б гарною українською мовою не розмовляла, без солідарності з українським етносом вона не є українцем.  

Як це працює?

Розгляньмо приклад етнічної ідентифікації на прикладі двох осіб, до яких зараз в Україні прикуто найбільше уваги – це Петро Порошенко і Володимир Зеленський.

Антропологія

За своїм антропологічним типом Петро Порошенко нічим не відрізняється від типового українця.

Петро Порошенко з сім’єю
Петро Порошенко з сім’єю

Він має високий зріст (184 см), що в цілому властиво для українського етносу. Його дружина і діти також виглядають як типові українці.

Порошенко і його армія
Порошенко і його армія
Петро Порошенко з татом і мамою
Петро Порошенко з татом і мамою.

За своїм антропологічним типом Володимир Зеленський нічим не відрізняється від типового єврея. Відверто заявляє на всю країну, що в нього «єврейська кров»

Український комік і кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський під час інтерв’ю агентству Associated Press. Київ, 6 лютого 2019 року (фото з сайту radiosvoboda.org)
Український комік і кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський під час інтерв’ю агентству Associated Press. Київ, 6 лютого 2019 року (фото з сайту radiosvoboda.org)

Він має характерні для євреїв риси обличчя, його зріст 166 см. Згідно з Єврейською енциклопедією Брокгауза і Ефрона, «зріст євреїв, за вкрай рідкісними винятками, не піднімається вище 165 см і майже завжди поступається зросту народностей, серед яких євреї живуть».

Володимир Зеленський з батьками і друзями в день весілля, 2003 рік
190403-Володимир Зеленський з батьками і друзями в день весілля, 2003 рік

Мова

Петро Порошенко вільно володіє українською мовою, понад те – з ораторською майстерністю. Для такого вільного висловлення своїх думок треба мислити українською мовою, тобто говорити без «внутрішнього перекладача». Порошенко розповідає, що раніше розмовляв російською мовою, але поступово перейшов на українську і почав мислити українською. Будь-який українець, спілкуючись з Порошенком, скаже, що перед ним етнічний українець.

Володимир Зеленський володіє російською мовою, хоча, треба визнати, до оратора йому ще далеко. Вивчав іврит, мріяв емігрувати в Ізраїль. Українська мова давалася йому в школі нелегко, тож нині говорить нею в рамках дуже обмеженого словарного запасу і його це швидко виснажує. Його вимова має характерний «єврейський колорит», що він вдало використовує у своїх комедійних шоу.  

Етнічна солідарність

Після 2016 року політика Петра Порошенка набула відвертої проукраїнської спрямованості під гаслами «Армія, Мова, Віра» і «Геть від Москви». Очевидними результатами його діяльності є:

  • формування боєздатної армії та інших силових структур,
  • відновлення роботи військово-промислового комплексу,
  • стратегічний союз зі США,
  • послідовний рух від московської залежності,
  • створення Православної церкви в Україні,
  • безвізовий режим з Євросоюзом,
  • просування української мови,
  • економічне зростання (в умовах ведення війни),
  • деолігархізація,
  • поступовий демонтаж корупційних схем,
  • зростання прозорості державних закупівель і всієї системи управління.

На підтримку Армії і української справи в цілому Порошенко зробив щедрі пожертви з особистих коштів – приблизно півтора мільярди гривень.

Володимиру Зеленському українська справа байдужа. Зате він перебуває у тісних зв’язках з олігархом Ігорем Коломойським, який є президентом Об’єднаної єврейської громади України і президентом Європейської єврейської ради. Зеленський допомагав Коломойському виводити гроші з «Приватбанку» в офшори, що є гарним прикладом етнічної солідарності. Його шанують – він перебуває на дошці пошани відомих євреїв сучасної України. У школі Зеленський дуже цінував гроші і намагався дружити тільки з багатими. 

Фейк щодо походження Порошенка

У 2013 році у мережі Фейсбук була запушена вигадка щодо начебто єврейського походження Порошенка. Це зробив на своїй сторінці Rostyslav Demchuk – як згодом виявилося, палкий ненависник Порошенка і прихильник Зеленського. Поширений ним і підхоплений ворожою пропагандою фейк про «Вальцмана» переконливо спростовано.

Ось родове дерево Івана Євдокимовича Порошенка – діда Петра Порошенка. Принаймні 5 поколінь ніяких «Вальцманів» не було і близько – як по чоловічій, так і по жіночій лініях, прізвища жінок – Іваненко, Руденко, Григорчук. Понад те, такого прізвища як «Вальцман» взагалі не існує в природі. 

Проте будь-яка антитеза працює на розгортання тези. Згаданий фейк збентежив розум багатьох українців і спонукав до пошуків. Тепер ми твердо знаємо, що Порошенко має чисто український рід.  

Еволюція самоусвідомлення

Люди схильні змінюватися, пізнавати себе і реалізувати приховані таланти. До війни Порошенко мислив і поводився як космополіт. Після обрання Президентом України в 2014 році він за кілька років виріс від бізнесмена до головнокомандувача, який проводить націоналістичну політику.

З одного боку, цього вимагають внутрішні обставини, адже для ведення війни можна покладатися лише на патріотів і націоналістів, а тому треба здобувати їхню підтримку.

З другого боку, великий вплив на етнічну ідентифікацію Порошенка чинять США, які після перемоги Дональда Трампа проводять дедалі виразнішу націоналістичну політику і вимагають націоналістичної політики від України.  

Вплив Путіна і Коломойського

Без сумніву, величезним поштовхом для усвідомлення Порошенком своїх і чужих став його особистий конфлікт з Путіним. Війна проти російської агресії, яку веде Порошенко, швидко все розставила на свої місця. Путін також усвідомив, що Порошенко для нього чужий, тому заявив, що з ним неможливо ні про що домовлятися – треба чекати нового президента.  

Наступним поштовхом для етнічного самовизначення Порошенка став його гострий конфлікт з Коломойським. Спостерігачі розповідають, що при згадці про Порошенка Коломойського «починає тіпати». Сьогодні цей процес усвідомлення Порошенком своєї української етнічності набуває завершення в протистоянні з Володимиром Зеленським у другому турі президентських виборів.  

Етнічна ідентифікація

Якщо людина виглядає як українець, думає як українець, говорить як українець і діє як українець, то це і є українець.

Діючий президент Петро Порошенко об’єктивно належить до українського етносу – за всіма ознаками етнічної ідентифікації. Він походить з українського роду, власним прикладом просуває українську мову і захищає українську справу.

Ми вже говорили, що українцем є той, хто усвідомлює себе українцем і кого визнають за свого інші українці. У Петра Порошенка – українська етнічна самосвідомість, а, вочевидь, не російська, єврейська чи якась інша.

У першому турі президентських виборів Порошенка визнали за свого 16% українців. І що більше українців його визнаватиме за свого, то сильнішою ставатиме його внутрішня ідентифікація з українським етносом. 

Продовження: А кого ти вибереш між українцем Порошенком і євреєм Зеленським?

ТНМК - Сила (Тримайся за своїх!)

Бо я розкрив багато таємниць
І головне, дізнався, звідки наша міць

Поки ми разом, у небі плескають вітрила
Поки ми разом, з нами Вища сила!
 
Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Етнічна самоідентифікація українців. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття!
Розумні люди - читають і перечитують, а дурням ніщо не допоможе порозумнішати!

Кожному - своє!

Згадую старе російське прислів'я - "Рождённый ползать - летать не может!"

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Переконливо!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Хороша стаття! Але хто читатиме? Може для загалу треба інша форма цього змісту? Є у нас креативщики?

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ігор готує серію статей, ця ж радше переконає щирих українців.

Поки, ширімо й "кулачмо" -- ось ці канали:

https://t.me/PresidentPoroshenko/102 (прекрасне звернення ПП до Зел.!)

https://prm.ua/a-yak-zhe-zub-dayu-u-sotsmerezhah-nova-hvilya-heshteg-hochubachitidebati/

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття!
Розумні люди - читають і перечитують, а дурням ніщо не допоможе порозумнішати!

Кожному - своє!

Згадую старе російське прислів'я - "Рождённый ползать - летать не может!"

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

В тому і проблема. "Дурнів" більше і вони весь час тягнуть донизу. А їх би хоч трохи нейтралізувати.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україні потрібен PINOCHETенко!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Думаю, що Порошенко перевершить Піночета, але зробить усе потрібне зі спокійною рішучістю, поступово, без лівацької нарваності.

Володимир Федько каже:
Україні потрібен PINOCHETенко!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Годжуся! Українець ПП же іншого покрою!

Переконуюся щодня, як зріліють українці, зокрема наша дипломатія: вона - і наполеглива, і обережна, і дискретна, коли треба! Війна вчить!!!

Ігор Каганець каже:
Думаю, що Порошенко перевершить Піночета, але зробить усе потрібне зі спокійною рішучістю, поступово, без лівацької нарваності.

Володимир Федько каже:<blockquote class="bb-quote-body">Україні потрібен PINOCHETенко!</blockquote>

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ми свідомі того, тому робімо, що можемо, кожен з нас, щоби переконати бодай кілька знайомих нам гобітів...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

УНА-УНСО підтримує Порошенка 21 квітня і закликає інших: https://prm.ua/ukrayina-znovu-pidiyshla-do-rubikonu-una-unso-pidtrimali-poroshenka-v-drugomu-turi/

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пізно прозріли!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Братство" - також.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

А як вам ще один показник - мультимільйонерами або, можливо, мільярдерами українці (наголошую - саме українці, а не громадяни України) стають, як правило, за кордоном. В Україні це як правило - представники певного (певних) народів. Яких? Політкоректність...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Є такий феномен. Українець Порошенко розбагатів в Україні завдяки тому, що не виявляв свого українства.

cBіт Розумний каже:
А як вам ще один показник - мультимільйонерами або, можливо, мільярдерами українці (наголошую - саме українці, а не громадяни України) стають, як правило, за кордоном. В Україні це як правило - представники певного (певних) народів. Яких? Політкоректність...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Правильно бачите, друже!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

З коментаря на Фейсбуці:

Sofiya Fedyna Порошенко українець, в батька теж прізвище Порошенко. Батько вчився в львівському аграрному університеті, і навіть є заява, де він просить включити його в україномовну групу, бо він закінчив українську школу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цю статтю тепер можна прослухати на цій сторінці або на каналі Нова Європа.

Все, що робиться з власної волі, – добро!