Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як вплине на Україну відставка Назарбаєва

Після відставки президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва буде період нестабільності і боротьби угруповань. Процес передачі влади дуже складний. Але загальний геополітичний вектор Казахстану, зокрема, і щодо України, збережеться.

 

Про це 24 каналу розповів голова Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.

За його словами, будь-які авторитарні режими мають таку серйозну проблему, як передача влади. А цей процес супроводжується великою нестабільністю. Тому робити будь-які прогнози можна тоді, коли будемо знати, хто може бути наступником, і яким чином відбуватиметься передача влади.

"Після того, як буде відомо, хто стане наступним президентом Казахстану, можна робити прогнози. Але геополітичний вектор Казахстану – помірковано-прозахідний, прокитайська позиція і вимушені добросусідські відносини з Росією – залишиться. Так само, як і не буде принципових змін для України", – вважає Сергій Таран.

Водночас Росія намагатиметься вплинути на вибір наступника Назарбаєва. Для Кремля найцікавіше мати в сусідніх країнах не диктатора, а вразливу людину.

Росія робитиме ставку на керований хаос. Якщо Москві вдасться отримати ситуацію постійної зміни влади в Казахстані, то для неї це краще. Другий сценарій – проросійський лідер Казахстану, лояльний до режиму Путіна.

 

 


19 березня Нурсултан Назарбаєв склав повноваження глави держави. "Я прийняв рішення припинити свої повноваження як президента", – сказав Назарбаєв у телевізійному зверненні до народу Казахстану. Нинішній термін президентських повноважень Назарбаєва повинен був закінчитися в квітні 2020 року. У липні Назарбаєву виповниться 79 років.
 

Наші інтереси: 

Уходять з політичної арени керівники радянського штибу, яким був Назарбаєв. В Україні такими були Кравчук і Кучма. Назарбаєв був першим і єдиним президентом Казахстану з 1990 року. З 1991 року, коли республіка здобула суверенітет, він кілька разів перемагав на виборах глави держави. У 2007 році парламент надав йому як першому президентові право балотуватися на вищий державний пост необмежену кількість разів. 
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Назарбаєв формально перестав бути президентом, але реально залишився при владі разом зі своїм кланом. Ось гарна аналітика від Ігора Тишкевича.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Назарбаєв формально перестав бути президентом, але реально залишився при владі разом зі своїм кланом. Ось гарна аналітика від Ігора Тишкевича.

Все, що робиться з власної волі, – добро!