Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Філіп де Вільє: «Можливо, ми спостерігаємо кінець нашої цивілізації» (Le Figaro, Франція)

Категорія:

У своїй новій книзі Філіп де Вільє показує зв'язки між неспокійним світом Клодвіга (король франків між 481 та 511 роками) і сучасною Європою. Найкраще буде пройти шлях назад, щоб зрозуміти, звідки прийшов. Клодвіг — це стіна, на яку можна спертися. Він підтримує невидимі балки французької ідентичності.

Ми живемо в дуже неспокійний час, коли людина більше не знає, де живе, каже Філіп де Вільє в інтерв'ю LE FIGARO, яке опублікував Les Observateurs.

Він вважає, що Франція сьогодні — єдина в світі країна, де більше не прославляють Францію. Тут забули, що це найстаріша нація з багатою і славною історією, що у неї є своя культура і мова, яку потрібно зробити священною для французьких дітей, а не просувати вивчення в школі арабської і не насаджувати англійську у всіх наукових об'єднаннях, як це роблять президенти зі часів атлантиста Жискара.

Клодвіг першим окреслив кордон Франції, об'єднавши в результаті перемог території, народи і королівства. Він навернув готів до християнства. Якби не він, готи стали б наступниками римлян. Друга причина в тому, що він став продовжувачем римлян. Завойовник пішов по цивілізованому шляху.

Можливо, ми спостерігаємо зараз кінець цивілізації, нашої цивілізації. Римська імперія впала в 476 році, за п'ять років до того, як Клодвіга підняли на щиті. В розвалі Римської імперії і нашого теперішнього падіння є два загальних моменти.

У певний період римська сенатська аристократія, яка думала лише про те, як викласти порфіром свої купальні, перестала вважати захист рубежів країни необхідністю. Після цього між громадянами і іноземцями особливих відмінностей не було. Втративши кордон, Рим втратив гордість і підірвав обороноздатність.

Якщо кордону немає, ідентичність розмивається 

Другий момент стосується ліні, через яку землі опинилися в руках варварів. Через відмову від військової служби римляни передали справу про свою безпеку готам і вандалам, що в наших умовах означає передачу нагляду за потенційно небезпечними особами аеропортам. Крім того, в той період варвари розселялися всюди по Римській імперії. Вони утворювали анклави, і їх називали «колонами». 

Якщо розглянути дві головні риси римського занепаду (зовнішній наплив і внутрішній розвал), не можна не побачити симптоми нинішньої ситуації. Наш політичний клас, судячи з усього, до сих пір не розуміє необхідність кордонів. Він дозволяє новим «варварам» з їх звичаями і релігією утвердитися на території Франції, що може підготувати «розділ», про який говорив Франсуа Олланд.

Жерар Коллон (Gérard Collomb) описував це як співіснування перед протистоянням. У сучасній Франції прості громадяни з обережності не наважуються ходити в певні райони, де, за словами Коллона, царює закон сильного, чужий нам закон. Кордони виникають всередині країни, оскільки в ній стає все більше зон ісламської екстратериторіальності. Так само виглядала ситуація в Римі в період розпаду імперії. Правда, тут є одна серйозна відмінність. У римлян розвал зайняв п'ять століть, проте ми після травня 1968 року виявляємо більшу ефективність і «прогресивність». Ми зможемо вкластися і в 50 років.

Серйозна відмінність між епохою Клодвіга і сучасним світом, на яке я натякаю в книзі, стосується демографії: варвари були асимільовані римлянами через свою малу чисельність. Сьогодні все йде з точністю до навпаки. «Галли» втрачають французьку сутність і перетворюються в варварів під дією американського способу життя і радикального ісламу.

Як відзначають історик Мішель Руш (Michel Rouche) і демограф Жак Дюпак'є (Jacques Dupaquier), число варварів під час великих навал становило від 2% до 5% корінного населення. Меншини можна асимілювати, особливо, коли мова йде про невеликі племена, які не збираються нав'язувати своє бачення майбутнього. Ми ж сьогодні бачимо в країні збитих з пантелику людей, які більше не розуміють, де вони живуть, і стикаються з мігрантами (а ті взагалі ніколи цього не знали).

Вперше в історії Європи заради принципу недискримінації нас намагаються провести через страшне випробування двох цивілізаційних потрясінь.

По-перше, мова йде про скасування фізичного кордону і формування багатокультурного, багатоконфліктного і багатобескультурного суспільства, в якому ми приречені стати меншинами.

По-друге, це кінець антропологічного кордону, тобто кордону між статями, життям і смертю, твариною і людиною. Ми бачимо роз'єднаність і втрату зв'язків. Ми пропонуємо громадянам жити без нації, сім'ї та пам'яті. 

Що стосується кордонів, ми спостерігаємо своєрідний парадокс: скасування традиційних кордонів і поява нових мікрокордонів, наче пунктів збору дорожнього мита при в'їзді у великі міста. 

Йдеться про внутрішні кордони для багатих. Заплатити за ці кордони сьогодні можуть тільки заможні люди, які прагнуть захистити святині богемної буржуазії в оточенні велопарковок.

Ці острівці меркантильної безпеки поки що дають багатим можливість і далі жити як багаті. Як у фільмі «Доктор Живаго» 1965 року, вони розважаються, дивлячись на бійки вуличних банд зі своїх скляних балконів. Вони привозять недорогих африканців, щоб зменшити вартість походу за суші. Не забувайте, що в Римі водоносами і носіями були варвари, яких сенатори залучали, щоб знизити вартість робочої сили. В результаті кордон змістився всередину, захищаючи гавані багатих.

В цілому простежується зв'язок між нинішнім правом і епохою Меровінгів. Директива про відрядження працівників зачіпає право корінного народу. Йдеться вже не про територіальне, а приватне право, як було за часів Клодвіга.

Ми спостерігаємо небачене: безголовий уряд хоче позбутися тисячолітніх націй, суверенітету, держав і народів. Але якщо народ має нахабство висловити свою думку на виборах і заявити, що не хоче вмирати, лунають крики про популізм.

Це багато про що говорить. Наша еліта вважає народ справжньою загрозою. Через невизначене розширення європеїстської і глобалістської системи. Після падіння Берлінської стіни у нас звели Маастрихтську. Вона грунтується на кількох хитких каменях глобального постмодернізму: у нас повірили в кінець історії, виникнення космічного братства, планетарного масового ринку, який повинен розвіяти вперту ідентичність.

З громадянина роблять споживача. Йому продають мрії і нові пориви, які диктує ринок. Нарешті, після падіння стіни ми повірили в кінець ідей і релігій в ім'я споживчого постсвітского синкретизму. Сьогодні ми розуміємо, що ця футуристична проекція була ілюзорною, проте нам доводиться дорого за це розплачуватися.

 Філіп де Вільє каже, що його вразило, як однаково з президентом Макроном вони дивляться на символізм президентської посади, її сакральну значимість і містику в голлістському розумінні, а також на небезпеку розвалу, зіткнення ідентичностей, необхідність боротися з ісламізмом і не допустити затвердження ісламу у Франції.

Філіп де Вільє згадує, як побачив його перші кроки в Луврі, Трампа на Єлисейських полях і Путіна в Версалі, а потім свято музики з реперами в Єлисейському палаці, фото з молодими напівоголеними чорношкірими молодими людьми в Сен-Мартені і, нарешті, прокляття на адресу євроскептичних народів, яких він назвав «популістською проказою». Є всі два варіанти. Або Еммануель Макрон розуміє реалії зіткнення ідентичностей і вирішує розформувати контр-суспільство, в якому цілі групи висловлюють свої сепаратистські нахили. Для цього він повинен затвердити Францію в цих кварталах, в фізичному, моральному, психологічному та культурному плані. Або він продовжує грати роль уповноваженого Брюсселя і його зметуть.

Історія непередбачувана

 За п'ять років до приходу Клодвіга до влади вся еліта була занурена у відчай. Всюди ходили чутки: «Це кінець цивілізації!» Імператор зник. Імперія розвалювалася. Ніхто не уявляв собі масштабів явища. І тут з'явився Клодвіг. Чистий продукт варварства, на якого зробили ставку єпископи. Вони вважали за краще франка аніж гота. Інакше кажучи, ніхто нічого не передбачав. Але для цього потрібно дві умови: рух ідей і хоча б невеликий залишок далекоглядної еліти.

Клодвіг і Ремігій. Рух ідей присутній, однак, далекоглядної еліти не видно. Майбутнє - це повернення до простих цінностей, віх, територій, сусідських відносин, довгострокової перспективи, трансцендентності. «Новий світ» Макрона став старим світом.

Ми побачимо кінець політики статистичного розрахунку і повернення до політики чіткої ієрархії. З часів Жискара французьке політичне життя переживає занепад і зводиться до економіки. У нас більше немає провидців, залишилися тільки механіки. Вони підвищують податки, стверджуючи, що збираються їх знизити. Їхня брехня завжди підкріплюється цифрами, але ці цифри завжди невірні. Політика не в цьому.

«Захід вважає, що політика - те ж саме, що і економіка. Але політика - це цивілізація», - сказав Солженіцин в одній з наших останніх бесід. Саме це хочуть почути народи. Передбачення Солженіцина про те, що «дисиденти були на сході, але опиняться на заході», збувається. З кожним днем ​​все більше людей йдуть проти системи. Хто такий дисидент? Це незалежний розум, який мислить сам і не сприймає пригнічення.

Наші інтереси: 

Глибока аналітична стаття, що висвітлює кризу Європи. Взяти до уваги і задуматися над своїм місцем в світі і призначенні. Вчитися історії і вміти вгадувати майбутнє із уроків історії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україна бореться і подає приклад для всієї Європи!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україна бореться і подає приклад для всієї Європи!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!