Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 6

Звідки взялося гасло "Слава Україні" (+аудіо)

Категорія:

Це гасло з'явилося за часів Української революції 1917-1921 років. Гасло "Слава Україні! – Козакам слава!" використовував загін Чорних запорожців. Гасло "Слава Україні! – Героям слава" з'явилося в організації "Легія українських націоналістів" – першій українській націоналістичній організації, що діяла у 1925—1929 роках і стала однією з організацій-засновниць Організації українських націоналістів.

chornizaporozhci.jpg

"Слава Україні" почали казати Чорні запорожці
"Слава Україні" почали казати Чорні запорожці

Аудіоверсія статті Звідки взялося гасло "Слава Україні!"

Гасло "Слава Україні! - Козакам слава!" використовував загін Чорних запорожців. Він існував у 1918-1920 роках. Спочатку це була кінна сотня, потім кінний дивізіон, а з березня 1919 року – 1-й кінний полк, що носив ім'я Чорних запорожців вже офіційно.

Командував ними спочатку сотник Микола Римський-Корсаков, а потім полковник Петро Дяченко.

"У сотнях багато коней розсідлані, а всі мають попущені попруги. Про кінну атаку нема що й думати. Треба витягнути ворожу піхоту з горбків, бо, як підтягнуть кулемети, впадуть наші коні. Залишився єдиний вихід – піша атака: "Москалі, геть! Слава!", – пише Петро Дяченко у книзі "Чорні запорожці. Спомини командира 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР".

"Всім частям армії на похвалу та подяку за службу Україні відповідати: "Слава Україні", - йшлося у наказі генерала армії УНР Михайла Омеляновича-Павленка від 19 квітня 1920 року.

За часів Гетьманату Павла Скоропадського використовували фразу "Слава Україні! – Гетьману слава!". Найчастіше її казали сердюки, піші охоронці гетьмана.

Гасло "Слава Україні! – Героям слава" з'явилося в організації "Легія українських націоналістів" – першій українській націоналістичній організації, що діяла у 1925—1929 роках і стала однією з організацій-засновниць Організації українських націоналістів.

"Коли виникло питання про організаційне вітання, схоже на те, що саме Юрій Артюшенко запропонував використати вітання чорношличників: "Слава Україні!" – "Козакам слава!". Пропозицію товариство прийняло, але з уточненням – відповідати треба було: "Героям слава!", – йдеться в спогадах Петра Дяченка.

Старшина Армії УНР та письменник Юрій Горліс-Горський в романі "Холодний Яр" вказує на поширення серед повстанців Холодного Яру (1918—1922 роки) вітання "Слава Україні! – Україні слава!".

24 вересня 1920 року на нараді отаманів у Медведівці на Черкащині криворізького отамана Степового-Блакитного (Кость Пестушко) було обрано Головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру і околиць. Степова дивізія, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців, використовувала вітання "Слава Україні!" – "Україні слава!".

Гасло "Слава Україні" затвердили, як офіційне на зборах ОУН у 1941 році. Відповідати потрібно було "Героям слава", або просто "Слава".

ОУН використовувала гасло "Слава Україні – Вождеві слава". Вождем називали спочатку Євгена Коновальця, потім Андрія Мельника.

За часи СРСР гасло було суворо заборонене. Його відродили в часи перебудови. "Слава Україні" вигукували на мітингах і демонстраціях.

У цей час з'являється продовження фрази "Слава нації! Смерть ворогам!" та "Україна понад усе!". Раніше такі фрази ніхто не використовував. Вперше їх почали використовувати представники Української націоналістичної самооборони (УНСО) – силового підрозділу партії УНА.

Наші інтереси: 

«Слава Україні» в різних інтерпретаціях було в різних військових формуваннях та звучало у багатьох регіонах України та українських етнічних земель, а не тільки бандерівці використовували це гасло на Галичині, як багато хто думає.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Слава Україн!

Гарно, дуже гарно.

Коментарі

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Слава Україн!

Гарно, дуже гарно.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію статті - Звідки взялося гасло "Слава Україні!"

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так що це не бандерівське вітання – бандерівці передерли його в українських націоналістів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!