Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 17

Автобус, ліжко, ванна: як отримати інсайт. Принцип психологічного дистанціювання

У більшості людей креативне мислення асоціюється з напруженими мозковими штурмами і тривалим перебуванням у чотирьох стінах. Насправді, як пожартував один вчений, всі великі відкриття були зроблені в одному з трьох b – bus, bed, bath. Як використовувати підсвідомість для генерації ідей і як домогтися того самого осяяння?

Зміст

Поява несподіваних осяянь (або, як вони ще називаються, інсайтів) в найнесподіваніші моменти пояснюється дією ефекту дистанціювання, пише Ірина Марків на UWay.

Схематично це виглядає так: людина деякий час обмірковує завдання, а потім просто «відкладає» його. Насправді проблема нікуди не зникає – вона зміщується на периферію свідомості. Ми займаємося чимось іншим, але наш мозок обробляє інформацію і шукає шляхи вирішення.

Такий метод дозволяє не тільки віддати завдання в руки підсвідомості, а ще й відключає нашу «швидку» розумову систему, яка приймає рішення найбільш коротким шляхом. І, відповідно, включає «повільну», розсудливу.

Щоб це зробити:

Чітко визначте мету. Сформулюйте проблему і визначте галузі знань, які допоможуть її вирішити. Це дозволить активізувати відповідні розділи пам’яті.

Пориньте в проблему. Вивчіть всю доступну інформацію з даної теми. Активно обмірковуйте, аналізуйте, обговорюйте, задавайте питання експертам. Ваше задача – максимально завантажити мозок завданням, дати йому інформаційне паливо. 

Відстороніться від завдання. Це ключовий етап методики. Саме в цей період і буде відбуватися підсвідомий пошук ідей. Відкладіть досліджувані питання на деякий час і дайте можливість підсвідомості попрацювати за вас. При цьому ви повинні не просто відкласти завдання, але і змінити рід діяльності. Необхідно повністю переключитися на щось інше.

Але діяльність, на яку ви перключилися, не повинна бути пов’язана з вашимим завданням, вимагати надто багато зусиль і поглинати вас цілком. Частину ресурсів мозку необхідно виділяти на роботу з першим завданням; і ваша діяльність на повинна бути занадто нудною – інакше ви не зможете абстрагуватися від своєї задачі.

Поверніться до задачі. Швидше за все, десь на попередньому етапі вам прийдуть в голову якісь ідеї.

Але навіть якщо осяяння не сталося – спробуйте простимулювати себе і поверніться до активного обміркування проблеми. Напевно, ви зможете виявити щось нове. Особливо добре це працює при написанні текстів. Якщо відкласти готову статтю на кілька днів, а потім перечитати її, то ви практично завжди знайдете, що змінити і покращити. Почасти це працює і в інших сферах.

Обробка і оцінка ідей. Напевно, протягом усіх цих етапів у вас виникли якісь ідеї. Саме час проаналізувати їх і вибрати найкращі. 

 

Наші інтереси: 

Принцип психологічного дистанціювання дозволяє значно ефективніше генерувати ідеї, витрачаючи при цьому менше зусиль. Цікаво, що викладені у статті поради - це саме те, що я часто роблю. Але я не знала, що це називається Принципом психологічного дистанціювання і що є таким собі психологічним прийомом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Є! Дійсно є рішення. Нарешті отримав матеріалізацію. Навіть графік мені виклали. Неймовірно.
Вже не перший раз спостерігаю як в критичних випадках найкращим чином все вирішуються саме з спільнотою "Народий Оглядач".
Всім дякую!

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Так воно найкраще працює. Може виникнути синдром нематеріалізації сформованної ідеі, якщо його так можна сформулювати. Що саме заважає можна визначити проаналізувавши ситуацію і заглянути дисгармонії в "очі". При аналізуванні випливе багато різносторонніх чинників, багато інформації. Так як ми шукаємо причину, тобто негатив, то ми і понаходимо щось не позитивне. Як відомо на помилках не навчаються. Навчаються на успішних справах. Саме неприємне в таких випадкає є те ,що неможливо щось планувати. Я обираю шлях очикування. Дочекавшись сприятливих умов починаю як найшвидше діяти.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Постійно цим користуюся! Цей принцип досить успішно допомагає і виявляти помилки - іноді через декілька днів після написання блогу в голові спливає, що в енному абзаці допущена описка чи помилка. Перевіряю ... і точно знаходжу.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Є! Дійсно є рішення. Нарешті отримав матеріалізацію. Навіть графік мені виклали. Неймовірно.
Вже не перший раз спостерігаю як в критичних випадках найкращим чином все вирішуються саме з спільнотою "Народий Оглядач".
Всім дякую!

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.