Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Втрачену здатність концентруватися можна повернути, якщо припинити переживати і почати діяти

Синдром набутого дефіциту уваги (ADT, attention deficit trait) турбує все більшу кількість людей. Частково ми можемо звинувачувати в цьому навколишнє середовище і роботу. Ефективність не означає постійну готовність вирішувати поставлені завдання або працювати без перерви.

«Структура робочого процесу змінилася, і зараз люди виконують дуже багато різних типів завдань. Є як великі завдання, що вимагають великої відповідальності, так і багато дрібних», - говорить нейробіолог Мінна Хуотілайнен (Minna Huotilainen).

Різні гаджети теж впливають на нашу здатність концентруватися.

«Вони постійно прагнуть відвернути нас від того, що ми робимо».

Різні відволікаючі фактори, наявність декількох одночасних проектів і робота без перерв перевантажують нас, і це швидко позначається на результатах. Адже працездатність зі збільшенням навантаження не підвищується. Ми здійснюємо більше помилок і навантажуємо себе ще сильніше.

Поняття ефективності сприймається неправильно

На думку Хуотілайнен, ефективність не означає постійну готовність вирішувати поставлені завдання або працювати без перерви.

Думка, що робота без перерв - те саме, що і робоча ефективність, за словами Хуотілайнен, бере початок з тих часів, коли всі працювали на заводах.

«Коли використовувався конвеєр, постійне виконання завдань, безумовно, було ефективним методом роботи. Зараз ефективність на роботі - щось інше. Найважливіше - розуміти мету роботи і те, як можна цієї мети досягти».

Чотири поради для заспокоєння

Хоча ми не можемо вплинути на зміст нашого робочого життя, ми, на щастя, можемо змінити нашу власну поведінку. Синдром набутого дефіциту уваги - не вирок, з ним можна боротися.

Потрібно тільки змінити модель своєї поведінки і прищепити мозку нові важливі звички.

Ви можете вибрати з цих порад Мінни Хуотілайнен ту, яаа підійде вам найкраще.

1. Вирішіть, коли ви будете відволікатися на гаджети

Приберіть з налаштувань вашого телефону все оповіщення та виберіть самі, коли будете читати повідомлення і переглядати повідомлення. Припиніть кожного разу «зависати» з телефоном просто за звичкою. В цьому немає необхідності.

Яскравий дисплей смартфонів відволікає нашу увагу і активізує в мозку систему винагороди. Не хочете спробувати для різноманітності чорно-білий дисплей? Або зважитеся на абсолютно жахливий крок - вимкніть телефон перед тим, як підете спати!

2. Не забувайте піклуватися про свої мізки

Всі знають, як хороший сон, фізична активність і харчування впливає на наше самопочуття. Однак, ми все одно порушуємо ці процеси, які підтримують нашу здатність до концентрації і поліпшують нашу пам'ять.

Створіть ритуали, пов'язані з перерахованим вище. Протягом життя наш мозок змінюється, і за допомогою достатньої кількості повторень дії перетворюються в звички. Лягайте спати вчасно і купуйте здорову їжу. Або, наприклад, заведіть собаку! Тоді вечірня прогулянка стане обов'язковою.

3. Робіть щось, що не вимагає поспіху

Наш нинішній ритм життя вимагає швидкості і уявної ефективності, проте насправді ми могли б бути більш ефективними, якби іноді займалися чимось спокійним і таким, що відновлює наші сили.

Миття посуду, складання моделей, догляд за садом або хоча б прогулянка з собакою (без телефону!) допомагають нашому мозку відпочити. В середині робочого дня теж можна вийти на прогулянку.

«Спокійна діяльність заспокоює наш розум, тому що заспокоюється тіло», - нагадує Хуотілайнен.

4. Прислухайтеся до того, що ви говорите

Ваші формулювання дуже важливі. Якщо ви постійно говорите про поспіх, ваш розум теж «вірить», що ви дійсно постійно кудись поспішаєте. Крім того, ви створите атмосферу поспіху і паніки навколо себе.

Почніть свідомо говорити про те, що у вас є час на все необхідне. Скажіть вголос собі та оточуючим, що ви вмієте відмінно концентруватися. Слова про те, що ми можемо і вміємо робити, впливають на нас дуже сильно. Ретельно підбирайте слова, якими ви себе характеризуєте.

Про що мова?

- Людина з синдромом набутого дефіциту уваги (ADT, attention deficit trait) зазнає певних труднощів з концентрацією. Однак синдром набутого дефіциту уваги - НЕ неврологічний розлад, як, наприклад, синдром дефіциту уваги і гіперактивності (ADHD, attention deficit hyperactivity syndrome).

- Якщо людина, що страждає на синдром набутого дефіциту уваги, знаходиться в спокійному стані, вона незабаром почне відволікатися на сторонні питання, наприклад, «зависаючи» в телефоні.

- Синдром набутого дефіциту уваги з'являється не відразу. До появи синдрому людина відчуває перевантаження протягом довгого часу.

Джерело: Kadonneen keskittymiskyvyn voi palauttaa, kun lopettaa voivottelun ja ryhtyy toimeen – lue aivotutkijan neljä neuvoa!

Наші інтереси: 

Протягом життя наш мозок змінюється, тож потрібно його весь час тренувати і виробляти в собі корисні звички.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для початку треба усвідомити, що на роботі - ТИ НА РОБОТІ!

І роботодавець платить тобі зарплату за виконувану тобою роботу, а не за те, що ти переписуєшся з друзями в Telegram/Viber.

Прийшов на роботу - працюй! А в месенджерах спілкуйся по дорозі на роботу, в обідню перерву і після роботи!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для початку треба усвідомити, що на роботі - ТИ НА РОБОТІ!

І роботодавець платить тобі зарплату за виконувану тобою роботу, а не за те, що ти переписуєшся з друзями в Telegram/Viber.

Прийшов на роботу - працюй! А в месенджерах спілкуйся по дорозі на роботу, в обідню перерву і після роботи!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Е-NN-ну кількість років тому, коли я працював в одній приватній групі кампаній, шеф доручив мені організувати безпеку передвиборчого штабу його партії. Через тиждень системний адміністратор поклав мені на стіл роздруковку запитів в Інтернеті всіх членів команди штабу. У деяких 90% трафіку були запити до порносайтів. Я написав службову записку з пропозицією вигнати цих працівників. Шеф частково задовольнив мою пропозицію. На тих, кого він залишив, виховна санація справила належний вплив - вони почали в робочий час займатися роботою.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!