Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Зоряні війни" - нова стратегія протиракетної оборони (ПРО) США

Категорія:

Доповідь Пентагону: США оновлять свою програму протиракетної оборони (ПРО) і розмістять елементи ПРО в космосі. У доповіді наголошується, що загрози ракетного удару по території США виходять з боку КНДР, Ірану, Росії і Китаю.

Про це пише Євген Платон на своїй сторінці у Фейсбук.

Міністерство оборони США опублікувало «Огляд політики в області протиракетної оборони» (2019 Missile Defense Review) - великий документ, який описує стратегію Сполучених Штатів на найближчі кілька десятків років:
- розвиток новітніх технологій для перехоплення балістичних ракет на ранньому етапі польоту;
- бойові лазери;
- космічна система раннього попередження про ракетний напад;
- винищувачі-перехоплювачі балістичних ракет, розміщені в космосі; і багато іншого.

Пентагон пропонує ряд радикальних змін в архітектурі ПРО США: в космосі буде розміщена не тільки система раннього попередження про ракетні пуски, але і перехоплювачі, здатні вразити ракети на початковому етапі польоту.

Розміщення системи стеження в космосі розширює область контролю, дозволяючи відслідковувати ракетні пуски по всій земній кулі, причому, як у випадку масованих пусків балістичних ракет різного базування (шахтне, мобільне, морське), так і в разі одиночних пусків ракет з територій «держав-ізгоїв».

Збивати балістичні ракети простіше на початковій найбільш вразливої ​​частини траєкторії, коли вони ще не набрали швидкість і у них ще не включилися різні системи подолання ПРО.

Сучасні боєголовки, рухаючись до мети на фінальній частині траєкторії на гіперзвукових швидкостях, ускладнюють перехоплення. До того ж, перехоплення ракети на початковій стадії польоту призведе до того, що її частини, включаючи радіоактивні матеріали боєголовок, впадуть на території країни, яка запустила ракету.

Ще однією важливою перевагою космічних систем ПРО є те, що вони не вимагають ніяких дипломатичних зусиль і укладення спеціальних договорів для їх розміщення на території інших держав.

При цьому США не відмовляться від ядерного стримування як від основної доктрини зброї масового ураження. Протиракетна оборона США залишається лише частиною системи ядерного стримування, багаторазово посилюючи її.

У доповіді наголошується, що загрози ракетного удару по території США виходять з боку КНДР, Ірану, Росії і Китаю.

Як стверджує Пентагон, Росія розглядає США і НАТО як загрозу своїм "ревізіоністським геополітичним амбіціям". Росія розвиває і модернізує свої стратегічні ядерні сили, створюючи і нові класи стратегічних озброєнь, такі як гіперзвукові боєприпаси. Достовірно невідомо, чи блефував Путін, демонструючи недавно всьому світу запуск нібито «нових гіперзвукових боєголовок», але Пентагон явно скористався цим, щоб почати гонку озброєнь в космосі.

Багато технологій, які згадуються у доповіді Пентагону, розроблялися ще в 1980-х роках в рамках програми «Стратегічної оборонної ініціативи» Рональда Рейгана.

«Стратегічна оборонна ініціатива» (СОІ, SDI - Strategic Defense Initiative) також відома як «зоряні війни». Оголошена президентом США Рональдом Рейганом 23 березня 1983 року довгострокова програма науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт мала на меті створення науково -технічної бази для розробки широкомасштабної системи ПРО з елементами космічного базування.

Головною метою СОІ було завоювання панування в космосі, створення протиракетного щита США для надійного прикриття всієї території Північної Америки за допомогою розгортання кількох ешелонів ударних космічних озброєнь, здатних перехоплювати і знищувати балістичні ракети і їх бойові блоки на всіх ділянках польоту. У міру розвитку проекту СОІ до нього підключилися партнери США по НАТО, в першу чергу, Великобританія.

Спроба СРСР протистояти СОІ остаточно підірвало його економіку, що в підсумку призвело до розпаду Радянського Союзу.

Путіну привіт від рейганівських «зоряних воєн», які увігнали осиковий кілок в економіку СРСР.

На діаграмі: еволюція ядерних арсеналів США і СРСР / РФ.

Наші інтереси: 

США - стратегічний союзник України, тож вони мають бути сильними у космосі і проборкати нашого ворога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Путіну великий привіт від рейганівських «зоряних воєн», які увігнали осиковий кілок в економіку СРСР!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Путіну великий привіт від рейганівських «зоряних воєн», які увігнали осиковий кілок в економіку СРСР!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Володимире. ще не бачачи твій коментар , для себе його озвучила

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ще один аргумент на користь уявлення, що програма "освоєння Марсу" - це насправді програма освоєння навколоземного простору і розміщення в ньому станцій ПРО. Для цього й потрібні надважкі ракети-носії типу Falcon Heavy.

Все, що робиться з власної волі, – добро!