Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США готують удар по "Північному потоку-2", Німеччина занервувала

Через посольство Штатів німецьким компаніям, які беруть участь в будівництві газопроводу, розіслані листи-попередження. Берлін відповів різкою заявою, що це - втручання у внутрішні справи країни. Тобто, діалог перейшов в конфлікт.

 Про це пише Нана Чорна у своїй статті на УНІАН.

Тема російського проекту «Північний потік-2», який позбавить Україну статусу транзитера газу, отримала новий поворот. США, які спочатку виступали категорично проти будівництва цього газопроводу, який заганяє Східну Європу в залежність від настроїв господаря Кремля, переходять до практичних дій.

Анонсувавши нові санкції проти європейських партнерів «Газпрому», Америка перейшла в наступ на головного партнера Росії - Німеччину. Так, посол США в Німеччині Річард Гренелл розіслав листи німецьким компаніям, в яких попередив, що Вашингтон може накласти на них санкції за підтримку будівництва газопроводу.

«Ми підкреслюємо, що, якщо компанії, які надають підтримку російському енергетичному сектору, будуть брати участь в будь-яких відповідних проектах, то це може спричинити введення санкцій», - написав Гренелл, підкресливши, що «якщо через запуск« Північного потоку- 2»і «Турецького потоку» європейські поставки газу через Україну стануть надлишковими, Київ втратить своє значення в сфері політики безпеки - через що зросте ризик інтервенцій з боку Росії».

Посол також зазначив, що фірми, які підтримують обидва проекти, підривають безпеку України і Європи.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас різко відповів на критику Вашингтона щодо будівництва «Північного потоку-2».

«Питання європейської енергетичної політики повинні вирішуватися в Європі, а не в США. Накладати односторонні санкції на «Північний потік-2» - в будь-якому випадку неправильний шлях», - заявив Маас, додавши зовсім абсурдне уточнення - «якщо витіснити з участі в проекті німецькі і європейські компанії, то не залишиться нікого, хто буде наполягати на збереженні транзиту російського газу через територію України».

Маас назвав відносини з Російською Федерацією «головною складовою європейської східної політики». «Вирішення конфліктів без Росії неможливо», - стверджує чиновник.

І ця заява звучить незважаючи на те, що Європарламент підтримав законопроект Єврокомісії, яким правила внутрішнього газового ринку Європейського Союзу поширюються на газопроводи, розташовані за Євросоюзу, в тому числі і на «Північний потік-2». У ньому йдеться про те, що трубопровід не відповідає третьому енергопакету ЄС.

Це рішення мало б заблокувати будівництво газопроводу, але Німеччина зробила все можливе, щоб цього уникнути. Як результат - ще до введення санкцій, які поки затримуються через шатдаун в Америці, діалог США і Німеччини перейшов у відкритий конфлікт. Експерти вважають, що удар по «Північному потоку-2» з боку США, найімовірніше, буде.

Вашингтон налаштований як ніколи рішуче, та й усередині Німеччини зріє потужний опір проекту. Причому важливо те, що удар буде завдано не по «Газпрому» або його партнерам, а саме по підрядникам будівництва. Без їхньої участі, швидше за все, довести «Північний потік-2» до фінішу не вдасться, тим більше - в раніше намічений термін.

Час умовлянь минув

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко вважає, що ймовірність введення США санкцій проти компаній, що підтримують «Північний потік-2», дуже велика. Але досить напружено зараз працюють і німці з росіянами, які всіма силами намагаються санкцій не допустити.

За його словами, є два шляхи введення обмежувальних заходів. Перший - через адміністрацію президента США в рамках вже наявних у неї повноважень, другий - шляхом голосування сенату.

«Обидва вони непрості. Голосування сенату - досить тривала процедура: підготовка та узгодження тексту плюс додаткові обговорення, роботи має бути проведено багато. А час підтискає. І це розуміють американці. При цьому в адміністрації активно ведеться підготовка відповідних документів, але, на жаль, гарантувати, що вони будуть підписані та імплементовані, поки не можна », - зазначив експерт.

Він пояснив, що мова йде про санкції щодо компаній, які постачають технології глибоководного укладання труб. А це - досить рідкісна в світі специфіка.

«Росія нею не володіє і володіти не буде у найближчі 30 років. Один з підрядників «Північного потоку-2», швейцарська компанія Allseas, яка зараз надає кілька судів з трубоукладачами для проекту, що ходять під норвезькими та нідерландськими прапорами, збираються залучити ще два судна. Італійська компанія Saipem вже завершила свої роботи. 

Якщо США введуть санкції, то ймовірність відмови Allseas від проекту - 99,5%, так як основний бізнес судів компанії - не укладання трубопроводів. Всі ці кораблі - подвійного призначення, а основний бізнес компанії - робота з глибоководними нафтовими бурильними платформами. Якщо Allseas потрапить до списку санкцій, то для організації це - катастрофа, тому що більша частина світових нафтовиків не стане з нею працювати.

Росіяни прекрасно розуміють, що в разі введення санкцій проти компаній, що співпрацюють з ними, шансів реалізувати проект, тим більше вчасно, нема. Як варіант можна буде залучити китайських підрядників, але ймовірність мала. Тобто, якщо американці введуть санкції, то, як мінімум, проект отримає великий удар», - сказав Харченко.

Ще один плюс ситуації на користь України експерт вбачає в тому, що зараз точаться палкі дискусії серед європейських компаній-учасників проекту, і є розуміння, що деякі з них готові відмовитися від російських грошей. Але - поки не мають для цього вагомих підстав, а ось санкції можуть стати таким приводом.

Харченко не виключає, що німецька позиція в цілому не зміниться. Німеччина глибоко переконана в тому, що Росія - її сировинна колонія, і, щоб Москва не захотіла б зробити, на неї завжди Берлін знайде управу. Враховувати потрібно і той факт, що росіяни вкладають десятки мільйонів доларів у пропаганду проекту в Німеччині, і їм це дуже добре вдавалося.

Резолюцію Європарламенту Харченко назвав символічною: «Теоретично проект міг бути зупинений Європейською комісією, застосуванням до нього Третього пакета енергетичної Хартії. Тоді геополітичний сенс «Північного потоку-2» був би втрачений. Але це було заблоковано Німеччиною. Хоча, є рішення Європарламенту, Єврокомісії - процес заморожування проекту повинен бути запущений».

Що стосується організації опору проекту з боку України, то Харченко вважає, що «Північний потік-2» - один з досить рідкісних прикладів, коли велика частина політиків, великі фракції парламенту, спікер і президент згуртувалися і активно працюють по дипломатичних каналах, щоб будівництво зупинити .

«І вони почуті тими, хто готовий почути. І зроблено все, що тільки можна було зробити. Зараз головне - не здаватися», - впевнений Харченко.

Михайло Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар вважає, що істерика в Берліні, яка зараз розпочалася, підтверджує, що Німеччина керується постлогікою, тобто повною відсутністю логіки. Яскраве тому підтвердження - нахабна заява про те, що якщо «Північний потік-2» буде заблокований, то Німеччина не зможе допомогти Україні зберегти транзит газу.

«Це - повний абсурд, так як саме новий російський газопровід є прямою загрозою українському транзиту. Питання для США в даному випадку не зводиться тільки до того, збережеться транзит газу через Україну чи ні. Америка вже перейшла до практичних дій, період різного роду аргументів і умовлянь - чим займалася американська дипломатія з осені 2017 року, після прийняття закону проти зовнішньополітичних ворогів, підписаного Трампом 2 серпня, - пройшов.

Ці півтора року США пояснювали німцям, чому проект «Північний потік-2» не просто не потрібен Європі, так як він суперечить основам енергетичної Хартії, а чому він небезпечний. Але всі переговори успіхом не увінчалися. Тому, незважаючи на шатдаун, американці почали практичну імплементацію закону. Через посольство США німецьким компаніям, які підтримують проект, вже розіслані листи. Це і є поворотна точка», - зазначив експерт.

На його думку, американці все ж діють занадто делікатно. Санкції повинні були набути чинності, поки не почалося укладання труб, що відбулося у вересні минулого року. На сьогодні вже укладено понад 400 кілометрів з 2,5 тисячі загальної протяжності двох ниток «Північного потоку».

«Хоча і запізнилися, але вже перейшли до конкретних дій, причому - щодо певних компаній-підрядників, які займаються зварюванням і прокладкою труб. А без їх участі ні «Газпром», ні його європейські партнери не зможуть побудувати трубопровід. Не так багато компаній в світі цим займаються. Не потрібно бити по «Газпрому», потрібно вдарити по підрядникам. І це - чіткі і правильні дії США», - сказав Гончар.

Він також вважає, що все, що Україна намагалася зробити з приводу блокування «Північного потоку-2», привертаючи увагу до цієї теми в Європі і США, вона зробила. Але ні наших зусиль, ні польських - хоча у Варшави дуже принципова позиція - виявилося недостатньо, щоб переконати Німеччину відмовитися від проекту. 

«Але зараз ситуація набула нової якості. У самій Німеччині, де ще півроку тому за замовчуванням була підтримка цього бізнес-проекту, тепер назріває опір реалізації «Північного потоку-2», особливо, з урахуванням того, як веде себе Росія. По суті, проект означає заохочення агресивної політики РФ. В принципі ЄС повинен був ввести санкції проти цього проекту і йому це нічого б не коштувало, так як трубопроводу ж ще нема. Але Німеччина цього зробити не дала. А США зараз побачили ризик для трансатлантичної єдності: «Північного потоку-2» ще нема, а розкол вже є. Хоча Німеччина і Росія заявляють, що труби укладаються, тому, мовляв, не потрібно ламати списи. Але опір, на їхнє здивування, тільки зростає. Висловлювання американського посла в Німеччині свідчать, що ніхто не збирається піднімати руки перед російсько-німецьким альянсом, який створився на основі «Північного потоку-1» і посилюється на тлі «Північного потоку-2», - підсумував Гончар.

Найближчі тижні будуть показовими щодо практичного застосування санкцій з боку США до партнерів «Газпрому» за проектом «Північний потік-2». Америка, швидше за все, від цього не відступить, щоб зберегти трансатлантичний безпечний простір, не дати недружнім силам захопити домінуючі позиції, до чого Росія як ніколи близько підійшла. І, якщо все вийде, Україна продовжить залишатися головним транзитером газу в Європу, а скарбниця нашої країни не залишиться без мільярдів доларів прибутку. Тому, ми, як ніхто, чекаємо удару по «Північному потоку-2». Це серйозніше, ніж «Джавелін».

Переклад з російської НО.

Наші інтереси: 

Альянс РФ з Німеччиною - небезпечний. Норд Стрім-2 означає заохочення агресивної політики РФ. США допомагають Україні в цьому питанні. Ніхто не збирається піднімати руки перед російсько-німецьким альянсом, який створився на основі «Північного потоку-1» і посилюється на тлі «Північного потоку-2.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Буде непогано, якщо США примусять виконавців викопувати з моря свої труби.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друга світова "холодна війна"!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Буде непогано, якщо США примусять виконавців викопувати з моря свої труби.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

... і виплачувати екологічну шкоду !

Ігор Каганець каже:
Буде непогано, якщо США примусять виконавців викопувати з моря свої труби.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Що цікаво - Україна транспортує через свою територію РОСІЙСЬКИЙ газ, потім по реверсу ми (пробачте - не ми - паразити - олігархи) його купляємо. А як щодо ціни транзиту - чи вона враховується при купівлі цього газу на кордоні з Європою і чи в такому разі Україна справді має гешефт від цього транзиту?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Україна транспортує своєю ГТС значно більше, ніж споживає. Тому вигода, безумовно, є.

Україна заробляє на транзиті газу близько 3 мільярдів доларів на рік

cBіт Розумний каже:
Що цікаво - Україна транспортує через свою територію РОСІЙСЬКИЙ газ, потім по реверсу ми (пробачте - не ми - паразити - олігархи) його купляємо. А як щодо ціни транзиту - чи вона враховується при купівлі цього газу на кордоні з Європою і чи в такому разі Україна справді має гешефт від цього транзиту?

Все, що робиться з власної волі, – добро!