Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ще 2 способи, щоб зробити Україну незалежною

Категорія:

Світ:

Українська православна церква щойно розірвала відносини з Москвою, і нам пора йти ще далі від Росії - і саме в енергетичному секторі. Не зважаючи на те, що нинішній рік - це рік виборів, Київ має виконати два стратегічно пріоритетні завдання, які стоять перед країною: збільшення видобутку газу в Україні і перехід до спільної експлуатації української газотранспортної системи. Зрештою, енергетична незалежність - це питання суверенітету і національної безпеки України.

19011604.jpg

Фото: REUTERS/Gleb Garanich

Про це на сайті Атлантичної Ради пише в англомовній статті Ольга Бєлькова, депутатка ВРУ, член енергетичного комітету Ради.

Пріоритет № 1:

Розширення вітчизняного виробництва. Ринкове ціноутворення є першою попередньою умовою в цій сфері, але ми повинні закріпити його не тільки законодавчо, а й на практиці. Для цього нам потрібна участь усіх компаній, як глобальних, так і місцевих, які грають за правилами, добуваючи і торгуючи газом в Україні.

Ухвалення законодавства є першим кроком, але культура прозорості та добросовісної конкуренції не зможе вкоренитися, якщо приватний сектор не проявить лідерства і авторитетні міжнародні компанії не вийдуть на український ринок, приносячи кращі практики, новітні технології і надійний стандарт корпоративного управління.

Це єдиний надійний спосіб зафіксувати наші законодавчі досягнення і зупинити політиків, які можуть наважитися змінити правила і спробувати повернути енергетичні субсидії неефективним компаніям, відібравши їх у незахищених споживачів.

Нещодавно був оголошений новий раунд аукціонів на ліцензії на виробництво і на угоди про розподіл продукції. Це складна справа, якщо не сказати більше. Державна геологічна служба України виставила тридцять наземних нафтових блоків для продажу на онлайн-аукціонах на платформі державних закупівель ProZorro.Sale, запуск якої був визнаний великою перемогою над корупцією в області державних тендерів.

Концесійні блоки будуть виставлені на торги в рамках серії ліцензійних раундів, що гарантує новий рівень прозорості та підзвітності. Ми вітаємо пропозиції світових енергетичних компаній, і я особисто переконана, що успішний тендер на отримання нових дозволів стане важливим кроком на шляху до енергетичної незалежності України, яка буде досягнута протягом десятиліття.

Цей новий підхід обіцяє покласти край десятиліттям непрозорого розподілу доступу до природних ресурсів в Україні. Нам потрібно більше газу, більше компаній, які б конкурували між собою за право розробляти природні ресурси, і, що найважливіше, нові технології для збільшення виробництва. Україна відкрила ліцензійні раунди 2019 року, пропонуючи сорок два наземних блоки з площею майже 12 000 квадратних миль.

Ще одна важлива можливість полягає в реконструкції старих родовищ. Державна компанія "Укргазвидобування" підписала угоди з кількома провідними компаніями з обслуговування нафтових родовищ - Schlumberger, Halliburton і Baker Hughes - і прагне до подальшої співпраці в рамках контрактів з розширення виробництва для розробки своїх виснажених родовищ.

Тендери контрактів з розширення виробництва вже розпочато Укргазвидобуванням, і результати мають бути оголошені в березні.

Пріоритет № 2: Спільна експлуатація газотранспортної системи України.

Українська газотранспортна система є унікальною; вона має пропускну здатність в 145 мільярдів кубічних метрів на рік і сховищами на 30 мільярдів кубічних метрів; в 2017 році за допомогою української газотранспортної системи було переміщено 94 мільярди кубометрів палива зі сходу на захід, при цьому досить багато потужностей залишилося вільними.

Важливо відзначити, що при єдиному транзитному коридорі українська газотранспортна система складається з декількох трубопроводів. Це забезпечує безперебійну передачу навіть в разі несправності або зупинки для планового обслуговування. Додаткова перевага існуючої наземної інфраструктури полягає в тому, що відстежувати її продуктивність і діагностувати проблеми, що виникають, набагато простіше, ніж у випадку підводних трубопроводів, таких як "Північний потік".

Для Європи і України спільна експлуатація цієї життєво важливої ​​геостратегічної інфраструктури є безпрограшною можливістю. Рівень витрат на транзит може бути вигідний як постачальникам, так і споживачам природного газу, особливо в разі довгострокових контрактів на десять і більше років.

Кремль, зі свого боку, продовжує просувати проект "Північний потік-2", який запущено для поділу Європи, і навіть російськими аналітиками визнаний як комерційно необґрунтований. Досить цікавий момент полягає в тому, що новообраний лідер Християнсько-демократичного союзу Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер усвідомлює загрозу, яку цей трубопровід являє для безпеки Європи.

Поточні оцінки витрат на технічне обслуговування і інвестиції, необхідні для української газотранспортної системи, складають від 100 до 300 мільйонів доларів на рік, це забезпечить передачу до 110 мільярдів кубометрів газу. Щорічні операційні грошові потоки в кілька мільярдів доларів легко покривають ці потреби. Для того, щоб українська система повністю функціонувала, необхідно забезпечити її належне використання та генерувати доходи.

Найкращий спосіб забезпечити суверенітет, незалежність і енергетичну безпеку України - це повністю інтегрувати її в ринки ЄС. Партнерське співробітництво з глобальними енергетичними компаніями є протиотрутою від агресії Росії проти України та інших її сусідів, де енергія часто є зброєю вибору. 

Хоча я парламентарій, 2019 рік має бути більше роком реалізації, а не законодавства. Попри вибори наші міжнародні друзі та партнери - як і всі ми в Україні - повинні зосередитися на закріпленні цих реформ та використанні законів, які вже є в книгах. Конкурентний енергетичний ринок, який використовує багато міжнародних гравців, нові технології та кращі практики корпоративного управління, будуть найкращою гарантією незалежності України.

Оригінал статті: Two More Ways to Make Ukraine Independent

Наші інтереси: 

Чітко, ясно, зрозуміло. Так і має бути, якщо до влади не прийдуть безвідповідальні популісти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Уся існуюча цивілізаційна система потребує повного переформатування. Адже як тільки зачіпаєш щось одне, то доводиться змінювати все.

Проте зносити нинішню систему можна тільки тоді, коли буде створена нова, альтернативна система.

До цього часу можна робити тільки дуже обережні локальні виправлення. Тому все теперішнє реформування - це суцільний компроміс і напівміри.

Володимир Світлий каже:
Будь що має бути точно визначено. Якщо говоримо про геополітику і економіку то маємо визначити простір , площину у якій діє економіка. Економіка діє у площині власності. Власність буває публічна, приватна. В варіанті України мова йде про приватну власність на ресурси і засоби економіки. Публічна власність у нас підмінена власністю міськрад, облрад, мінстерства ,відомства і тому подібне. Таких форм власності не існує.
Що це означає? Якщо не підпадає під визначення публічної власності то , як мінімум не буде ніякої реальної відповідальності. Публічної власності (маю на увазі територіальних громад , вони ж є публічною власністю) не існує. Тому, що нема власника ,нема балансу і відповідно нема рахунків, і бюджету справжнього власника.Після наведення порядку з власністю можна говорити і про геополітику. Виходить ,що угоди підписуються від імені того кого не існує.
Що з цього вийде можна прослідити на прикладі електричних процесів які були розділені на хімічні ,механічні ,теплові і тому подібні процеси які розділяти аж ніяк не можна. Під те ,що не визначено , нариклад , що таке енергія чи маса, підкладаються міфічні формули. Ті формули працюють лише в області "умовних фаназій" які штучно, без підтвердження висловили "вчені, фарисеї та книжники". Що ми маємо - комплексну деградацію , не тільки застій, завдяки "науці". Таку ж пеку несуть і ті всі угоди які будуть підписані. Як приклад можна привести уготу Тимошенко про газ. Всі знають ,що то незаконно , що не було повноважень і тому подібне але угода є і нічого не зробиш. Дійшло до війни.Тому без точних визначень, приведення ситеми до відповідних правил і законів які були підписані при проголошені про незалежність і прийняті Конституції не може бути мови про угоди. Я би сказав ,що те ,що відбувається схоже з однієї сторони на великий прорив а з іншої на гру шахраїв.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Якесь патологічне бажання продати ресурси на рівні сировини бо обов'язково необхідно інтегруватись (читай - тобою мають керувати). Або , на крайній випадок , хоч половину, але все рівно комусь віддати ,подарувати чи як? Ще трішкі і на пальму.
Думка про те ,що можна продавати полуфабрикат або якийсь вироб вже рахується крамольною? Чи хтось вважає ,що інвестор прийде для збагачення нас?
Якщо так вже бажється позбутися сировини то продавати весь газ. Самим обійтись елекрикою.На виручені кошти впровадити технології яких вистачає. Але тут є одне но. Не буде як "перенаправляти потоки".
Не виходить зреагувати позитивно. Вибачте за це.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це питання геополітики і національної безпеки, а не чисто економіки. Що більше інвесторів вкладається в розвиток української економіки, то важче Москві вести в Україні холодну і гарячу війни.

В ідеалі Україна все має контролювати сама, але для цього треба мати ідеальний устрій та ідеальний народ. Ми над цим працюємо, але не все одразу - це робота на життя принаймні одного покоління.

Володимир Світлий каже:
Якесь патологічне бажання продати ресурси на рівні сировини бо обов'язково необхідно інтегруватись (читай - тобою мають керувати). Або , на крайній випадок , хоч половину, але все рівно комусь віддати ,подарувати чи як? Ще трішкі і на пальму.
Думка про те ,що можна продавати полуфабрикат або якийсь вироб вже рахується крамольною? Чи хтось вважає ,що інвестор прийде для збагачення нас?
Якщо так вже бажється позбутися сировини то продавати весь газ. Самим обійтись елекрикою.На виручені кошти впровадити технології яких вистачає. Але тут є одне но. Не буде як "перенаправляти потоки".
Не виходить зреагувати позитивно. Вибачте за це.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Будь що має бути точно визначено. Якщо говоримо про геополітику і економіку то маємо визначити простір , площину у якій діє економіка. Економіка діє у площині власності. Власність буває публічна, приватна. В варіанті України мова йде про приватну власність на ресурси і засоби економіки. Публічна власність у нас підмінена власністю міськрад, облрад, мінстерства ,відомства і тому подібне. Таких форм власності не існує.
Що це означає? Якщо не підпадає під визначення публічної власності то , як мінімум не буде ніякої реальної відповідальності. Публічної власності (маю на увазі територіальних громад , вони ж є публічною власністю) не існує. Тому, що нема власника ,нема балансу і відповідно нема рахунків, і бюджету справжнього власника.Після наведення порядку з власністю можна говорити і про геополітику. Виходить ,що угоди підписуються від імені того кого не існує.
Що з цього вийде можна прослідити на прикладі електричних процесів які були розділені на хімічні ,механічні ,теплові і тому подібні процеси які розділяти аж ніяк не можна. Під те ,що не визначено , нариклад , що таке енергія чи маса, підкладаються міфічні формули. Ті формули працюють лише в області "умовних фаназій" які штучно, без підтвердження висловили "вчені, фарисеї та книжники". Що ми маємо - комплексну деградацію , не тільки застій, завдяки "науці". Таку ж пеку несуть і ті всі угоди які будуть підписані. Як приклад можна привести уготу Тимошенко про газ. Всі знають ,що то незаконно , що не було повноважень і тому подібне але угода є і нічого не зробиш. Дійшло до війни.Тому без точних визначень, приведення ситеми до відповідних правил і законів які були підписані при проголошені про незалежність і прийняті Конституції не може бути мови про угоди. Я би сказав ,що те ,що відбувається схоже з однієї сторони на великий прорив а з іншої на гру шахраїв.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Уся існуюча цивілізаційна система потребує повного переформатування. Адже як тільки зачіпаєш щось одне, то доводиться змінювати все.

Проте зносити нинішню систему можна тільки тоді, коли буде створена нова, альтернативна система.

До цього часу можна робити тільки дуже обережні локальні виправлення. Тому все теперішнє реформування - це суцільний компроміс і напівміри.

Володимир Світлий каже:
Будь що має бути точно визначено. Якщо говоримо про геополітику і економіку то маємо визначити простір , площину у якій діє економіка. Економіка діє у площині власності. Власність буває публічна, приватна. В варіанті України мова йде про приватну власність на ресурси і засоби економіки. Публічна власність у нас підмінена власністю міськрад, облрад, мінстерства ,відомства і тому подібне. Таких форм власності не існує.
Що це означає? Якщо не підпадає під визначення публічної власності то , як мінімум не буде ніякої реальної відповідальності. Публічної власності (маю на увазі територіальних громад , вони ж є публічною власністю) не існує. Тому, що нема власника ,нема балансу і відповідно нема рахунків, і бюджету справжнього власника.Після наведення порядку з власністю можна говорити і про геополітику. Виходить ,що угоди підписуються від імені того кого не існує.
Що з цього вийде можна прослідити на прикладі електричних процесів які були розділені на хімічні ,механічні ,теплові і тому подібні процеси які розділяти аж ніяк не можна. Під те ,що не визначено , нариклад , що таке енергія чи маса, підкладаються міфічні формули. Ті формули працюють лише в області "умовних фаназій" які штучно, без підтвердження висловили "вчені, фарисеї та книжники". Що ми маємо - комплексну деградацію , не тільки застій, завдяки "науці". Таку ж пеку несуть і ті всі угоди які будуть підписані. Як приклад можна привести уготу Тимошенко про газ. Всі знають ,що то незаконно , що не було повноважень і тому подібне але угода є і нічого не зробиш. Дійшло до війни.Тому без точних визначень, приведення ситеми до відповідних правил і законів які були підписані при проголошені про незалежність і прийняті Конституції не може бути мови про угоди. Я би сказав ,що те ,що відбувається схоже з однієї сторони на великий прорив а з іншої на гру шахраїв.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Володимире, не бачу конструктивної пропозиції, а Що конкретно треба робити.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Починати потрібно з інвертарізації. Практично потрібно відродити статуправління. Саме так зудумані органи самоуправління. Вони статисти а не бізнесфірми. Через тариторіальні громади , як зазначено в Україні, оформити майно публічної власності на власника. Власник у нас змінився з 1996 року , хто не знає. Далі можна почати формувати республіку. Республіка це об

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Республіка це об'єднанні тер громад. Тут є відповідні кодекси і бугалтерський кодекс. Все нормально розписано. Нічого складного. Мабуть тому всі слуги паразитичної системи десятою дорогою обходять засновницькі документи держави. При тому вони всі ратифіковані визнанні відповідними країнами. Форма управління державою республіка але мала Конституція громад даж простір для творчості в межах Конституції і міжнародних норм і права. Хочеш роби гетьманат ( структура з персональною відповідальністю). Завдяки блокчейну можна все добре прописати і оформити . На села, здається, можна застосувати систему блокчейну яка розроблена українцями і безкоштовно. Презинтація була в Польщі. В часи викидання Саакашвілі. Богдан пройшов не погану школу по кріптовалюті і блокчейну.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Для того щоб сподобалося людям і вони підтримали наш проект я намагаюсь завершити свій власний. Проект стартап з незалежною енергетичною системою і з власним унікальним буматеріалом. Називається проект центральна Цитадель. Енергетична установка знаходиться на завершальній стадії збирання. Будматеріал пройшов стадію каталізатор. Саме виготовлення ще не було організовано. Головною темою за часів козацтва і піздніше було сільське господарство. Хто його зорганізував той і зберіг рій ,сотню. Для цього нам був виділений полігон в розмірі 1 га.. Всі найкраще по вирощуванню ,зберіганню будемо використовувати. Сировину продавати наміру не маємо. Будемо виробляти полуфаьрикати або готовий виріб. Тут є інші свої стартапи і тому подібне.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.