Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Коли нацисти і американці відклали війну задля Різдвяної вечері

16 грудня 1944 року 500 тисяч німецьких солдатів почали наступ в Арденнах і застали союзників зненацька. Незважаючи на раптовість і кілька вдалих вилазок спочатку, німці в кінцевому підсумку програли битву, а через кілька місяців і всю війну. Однак, до цього було Різдво, дуже зворушливе для всіх.

Для трьох американських солдатів ситуація складалася не кращим чином. Увечері 24 грудня вони постукали у двері заміського будинку Елізабет Вінкен (Elisabeth Vincken) та її сина Фріца, пише Público.

Бій розгортався біля їхнього заміського будинку, так що три американські солдати (один з них поранений) пішли туди і попросили допомоги пані.

Солдати, яких звали Джим, Ральф і Хербі, не говорили по-німецьки, а господиня - по-англійськи, проте вони зрозуміли один одного за допомогою самої універсальної з мов - мови жестів. І почасти за допомогою французької.

Фото: Wikipedia

Американська піхота в битві за Арденни, 1944 р. 

Господиня допомогла пораненому солдату, а потім вони всі влаштували невеличкий бенкет із сімейних і американських запасів. Вони тільки почали вечерю, коли почули стукіт у двері. Це були чотири солдата, але на цей раз німецьких. Ситуація загострювалася сильніше, ніж сама напружена сцена у фільмі Тарантіно.

Однак, вечеря пройшла мирно. Зрештою було Різдво. Мати встала між двома групами солдатів і сказала, що у неї знайдеться їжа і ковдра для кожного з них, якщо вони не будуть робити дурниць. Солдати розслабилися, разом насолодилися вечерею, а німці навіть допомагали пораненому американцеві.

Наступного ранку одні пішли в одну сторону, а інші - в іншу, але історія на цьому не закінчилася. Виявляється, що Фріц Вінк, син Елізабет, після війни виїхав жити на Гаваї і відкрив кілька кондитерських магазинів. Роки по тому, у 1985 році, Рональд Рейган прославив його на весь світ, коли під час візиту до Німеччини розповів той неймовірний епізод. Через 50 років після давніх різдвяних подій Фріц відвідав Ральфа Бланка, одного з американських солдатів.

 

Наші інтереси: 

Люди можуть залишатися людьми навіть під час війни. Звичайно, якщо вони люди, а не орки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарна розповідь, дякую Олено!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарна розповідь, дякую Олено!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!