Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 14

Ісус Назаретянин народився в батьківській хаті у Назареті

В українські колядки доведеться внести уточнення і згадати про Галілею. Це завдання для нової Української Церкви. Вона має стати українською не лише організаційно, а й за духом. 

181225-rizdvo.jpg

Хрестос народився! Славімо Його!
Хрестос народився! Славімо Його!

Про рік народження Ісуса дає вказівку євангеліст Лука, коли описує хрещення Ісуса в Йордані: «П’ятнадцятого року правління кесаря Тиберія... Ісус, починаючи, мав з тридцять років» (3.1, 23). Тиберій став римським імператором 19 вересня 14 року. Євангеліст користувався звичаєвим галілейським календарем, згідно з яким рік починається на весняне рівнодення, тобто 22 березня. Тож 15-рік означає проміжок від 22 березня 29 року до 21 березня 30 року. У цей час Ісусові йшов 30-й рік, тобто він мав повних 29 років.

Це підтверджує церковна традиція, згідно з якою Ісус народився 25 грудня 1 р. до н.е. — за 6 днів до початку нової ери. Православні святкують день народження Ісуса на два тижні пізніше — «за старим стилем», тобто за Юліанським календарем. Він не дуже точний, тому за два тисячоліття накопичилося таке значне відставання.

У сучасній літературі нерідко наводяться інші дати народження Ісуса: від 7 до 4 року до н. е. Ця плутанина виникла після того, як стала відома дата смерті Ірода Великого. До речі, слово Ірод — це спотворене прочитання його справжнього імені — Герод, що означає «нащадок героя», «породжений героєм». Він помер у 4 році до н. е., тож виникло запитання, яким чином він міг після своєї смерті вчинити різанину дітей в околицях Вифлеєма? Для виправлення цієї суперечності й вирішили «пересунути» дату народження Ісуса, тож вийшла абсурдна ситуація, неначе Ісус народився за кілька років до Різдва.

Насправді ніякої суперечності немає, оскільки оповідання про вбивство дітей є фальшивою вставкою секти фарисеїв. Вони ненавиділи Герода Великого, тому й сфабрикували на нього цей «компромат» попри історичну неможливість такої події. Як пояснює католицький «Новий завіт з коментарем», «оповідання про вбивство дітей побудоване за зразком наказу єгипетського фараона, порівняйте з книгою "Вихід" 1.15-22». Тобто фальсифікатор не особливо напружував фантазію, а по-суті повторив те, що вичитав у своїй настільній книзі. Детальніше про цю та інші вставки див. «Пшениця без куколю. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень»

Наступне запитання — де народився Ісус? З дитинства нас навчали, що в маленькому поселенні Вифлеєм, що розташоване в десяти кілометрах південніше Єрусалима. У біблійних текстах це містечко іноді згадувалося під подвійною назвою — «Вифлеєм іудейський» або «Вифлеєм Єфрата». Це робилося для того, щоб відрізнити його від іншого Вифлеєма — галілейського, що знаходиться в 11 км північно-західніше Назарета — батьківського міста Ісуса.

У Назареті був дім святого Йосипа, земного батька Ісуса. Згідно з церковним переданням, свята матір Ісуса — Марія — походила з міста Сепфоріс, яке до 25 року н. е. було столицею Галілеї. Сепфоріс знаходився на відстані 5 км від Назарета, то ж цілком природно, що Йосип одружився на дівчині з сусіднього поселення.

Якщо Ісус таки народився у Вифлеємі, то в якому? В галілейському, що знаходився в двох годинах ходу від Назарета, чи в іудейському, до якого треба пройти майже дві сотні кілометрів гористою місцевістю?

Згідно з фарисейською вставкою до Євангелія від Луки, Йосип і Марія начебто пішли до іудейського Вифлеєма для перепису. Як стверджує згаданий вище «Новий завіт з коментарем» та інша церковна література, той перепис припадає на 6/7 р. н. е. Як бачимо, повідомлення вставки прямо суперечить даті перепису, що відбувся через 6 років після народження Ісуса. Згідно зі свідченнями римських істориків, цей перепис здійснив імператорський намісник Сульпіцій Квіриній, що став легатом Сирії в 6 р. н. е.

І це ще не все. На час народження Ісуса Іудея і Галілея були окремими державами, які перебували під владою Риму. Іудеєю з 4 р. до н. е. по 6 р. н. е. правив Архелай, а Галілеєю з 4 до н. е. до 39 р. н. е. — Герод Антипа. Перепис здійснювався для упорядкування податків: кого записали в податкову книгу, той згідно з нею зобов’язаний був сплачувати податки в залежності від розміру свого майна. Якби Йосип, який мешкав у Назареті, записався в податкову книгу Вифлеєма, то йому щороку треба було б ходити в сусідню державу платити податки, що є абсурдом.Насправді перепис проводився за місцем проживання, тож не було жодного сенсу мешканцям Назарета йти для цього у Вифлеєм, тим більше, що переписувачів передусім цікавило оподатковуване майно.

Не менш абсурдним виглядає твердження автора вставки, що неначе Марія на дев’ятому місяці вагітності пішла особисто записатися в податкову книгу, хоча, як повідомляє православна «Тлумачна Біблія», «записати Марію в число платників податків, якщо б це було потрібно, Йосип міг і один».

Таким чином, Ісус аж ніяк не міг народитися в Іудеї. Якщо ж Ісус і народився у Вифлеємі, то лише в галілейському, хоча про це немає відомостей. Натомість євангелія однозначно повідомляють, що батьківським містом Ісуса був Назарет. Тут був дім Йосипа і Марії, тут жили їхні родичі. Тож найвірогідніше, що Ісус народився в галілейському Назареті, тому його й називали Ісусом Галілеянином або Ісусом з Назарета.

Ще трохи, і правда про народження Сина Божого стане набутком не лише науковців, але й широкої громадськості. І тоді в українські колядки буде внесено уточнення: «У Назареті, у Назареті радісна новина. Пречиста Діва, пречиста Діва народила сина...»

Наші інтереси: 

Пізнаємо Аріянську Традицію, творимо оновлену Церкву. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

"В українські колядки доведеться внести уточнення і згадати про Галілею":

цілком логічний вивід, і вчасне нагадання!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарний подарунок на Різдво!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Так, гарний подарунок, бо потрібно вдихнути Різдвяного, Сонячного повітря на свято !

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

"В українські колядки доведеться внести уточнення і згадати про Галілею":

цілком логічний вивід, і вчасне нагадання!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

А кажуть, що Назарет побудували в 17 столітті протестанти. Вони знайшли підходящу під біблійний опис місцевість і спорудили там кірху. А назореями називали людей, які проходили обряд назоритуту. Давали обітницю не вживати м'яса і вина, не стригти волосся і не торкатися мертвих тощо. Чи це не так?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У жовтій пресі багато можна знайти різних вигадок. Ісус не міг бути назореєм, оскільки це суто іудейська традиція. А Ісус був галілеянином.

Алекс Гун каже:
А кажуть, що Назарет побудували в 17 столітті протестанти. Вони знайшли підходящу під біблійний опис місцевість і спорудили там кірху. А назореями називали людей, які проходили обряд назоритуту. Давали обітницю не вживати м'яса і вина, не стригти волосся і не торкатися мертвих тощо. Чи це не так?

Все, що робиться з власної волі, – добро!