Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США можуть застосувати ленд-ліз в обмін на оренду українських портів – The Hill (США)

Категорія:

За всіма стандартами атака Росії на українські судна в Чорному морі є актом війни. Окрім передачі Україні ще більшої кількості зброї, США можуть і повинні зробити щось більш інноваційне та рішуче.

181209ukrayina-ssha.jpg

Україна і США - екзистенційні союзники
Україна і США - екзистенційні союзники

Російський президент Владімір Путін замовив інцидент, що стався 25 листопада в Чорному морі (а не в утримуваній Росією Керченській протоці, як заявляє Москва). Ця операція також стала кульмінацією довгої серії російських зловживань: захоплення Криму і енергетичних потужностей його узбережжя, заявляючи, що Крим, Азовське море і Керченська протока є виключно російськими водами, будівництво мосту через протоку спеціально, щоб перешкодити українській торгівлі в Азовському морі, насильницькими перевірками українських кораблів, блокуванням українського узбережжя, а тепер вже й таранячи і обстрілюючи українські кораблі із захопленням полонених в міжнародних водах.

Звичайно, ця акція є не тільки актом війни, а й порушенням Свободи мореплавства, що закріплено у міжнародному законі і фундаментальних документах ООН, таких як Конвенція ООН з Морського права.

Ця операція також є наслідком довгої серії російських невдач щодо України. Україна здобула право на незалежну церкву, вільну від Російської церкви, яка є нічим іншим, як рукою російського уряду і розвідувальних служб. І цього одного достатньо, аби зруйнувати брехливий наратив, яким Росія обґрунтовує свою окупацію Криму і Донбасу.

Окрім цього Україна проводить президентські вибори у 2019 році і не піддається російській силі, економічній війні і фінансованого РФ тероризму проти України. Внутрішнє економічне навантаження підриває неухильно падаючу популярність  Путіна і соціально-економічний протест проти наслідків десятиліття економічної стагнації, коли не видно її кінця, зростає.

Які б не були мотиви Путіна, Росія має у своєму розпорядженні колоду карт, яка зменшується. Головна карта - це погроза або фактичне застосування сили. Але, як і в попередніх прикладах, перехоплення радіозв'язку і пильна українська звітність вже зменшили вплив Путінського наратива.

Однак суттєво, щоб позбавити Путіна можливостей погрожувати силою США, союзникам по НАТО і державам-партнерам, таким, як Україна, нашим стратегічним імперативом є донести до голови Путіна, його оточення і росіян чіткого розуміння ціни цієї війни. Отже Західна відповідь не має бути пропорційною. Натомість покарання має помітно перевищувати злочин, щоб стримати Росію від подібних операцій у майбутньому.

Отже, відповідь повинна бути не тільки більшими санкціями, хоча їх треба включити. Пропорційна відповідь забезпечить Україні більше зброї і навчання. Відповідь має також активізувати інформаційну кампанію по всій Росії, показуючи, як Путінська жага до багатства і влади привела Росію в глухий кут без жодних перспектив, окрім стагнації роками у майбутньому. Однак, реальна стратегічна зміна має не дати Путіну думати, що він зможе продовжувати такі операції з мінімальними витратами для себе і Росії. Наша відповідь повинна підірвати не тільки глобальні амбіції та можливості Москви, але й її стратегію.

Окрім накладання ще більших санкцій, проведення потужної інформаційної кампанії і передачі Україні ще більшої кількості зброї ми можемо і маємо зробити щось більш інноваційне та рішуче. У нас є для цього засоби і прецедент.

У 1940 році Франклін Рузвельт розробив програму «Ленд-ліз», щоб врятувати спочатку Велику Британію, а потім СРСР від нацизму. Ленд-ліз перетворився на програму, яка в значній мірі годувала Червону Армію протягом усієї війни. Нам слід зараз зробити те ж саме з Україною на повноцінній основі.

Україна могла б орендувати Сполученим Штатам порти на Чорному морі та навіть в Азовському морі, тоді як ми надамо Україні військове спорядження, необхідне для повітряних, морських і наземних воєн. Військово-морські судна США або НАТО могли б тоді залишатися в цих портах настільки, наскільки це буде необхідно, не приєднуючи Україну офіційно до НАТО. Якби ці сили патрулювали Чорне море та Азовське море – це значно зменшило б можливість російської атаки.

Ці сили не тільки стримуватимуть майбутні російські атаки, вони покажуть всім, і не в останню чергу Москві, що безрозсудний авантюризм Путіна просто привів НАТО в Україну, що є прямо протилежним його цілям.

Дехто буде заперечувати, що це без необхідності провокує Росію. Але це Росія провокує Україну і Захід. Ціна війни і Путінської хитрості будуть продемонстровані всім у Москві в такий спосіб, який, імовірно, змусить Путіна вести переговори.

Врешті-решт, хто не протидіє агресії, той їй потурає.

Переклад з англійської Олени Каганець.

Оригінал публікації: Russia’s attack on Ukraine is an act of war

Стівен Бленк  (Stephen Blank) – старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень (Foreign Policy Research Institute) і старший науковий співробітник з Росії Американської ради із зовнішньої політики (American Foreign Policy Council).

Наші інтереси: 

США мають надати Україні масовану допомогу. Україна має сміливо воювати. Лише у тотальній війні за Віру і Волю розквітає Український Рай. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Про новий ленд-ліз і його неминучість я писав ще у 2014 році у статті "Геополітична доктрина Третього Гетьманату" https://www.ar25.org/node/28455

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Про новий ленд-ліз і його неминучість я писав ще у 2014 році у статті "Геополітична доктрина Третього Гетьманату" https://www.ar25.org/node/28455

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Добре пам'таю і цю, твою пророчу статтю, Ігоре!
Поволі, але послідовно вона - плодовита!!!

Ігор Каганець каже:
Про новий ленд-ліз і його неминучість я писав ще у 2014 році у статті "Геополітична доктрина Третього Гетьманату" <a href="https://www.ar25.org/node/28455" rel="nofollow">https://www.ar25.org/node/28455</a>

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Це дійсно креативна ідея!
Під час Другої світової війни це ефективно спрацювало, посиливши Англію і СРСР.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Анатолій Творець.
0
Ще не підтримано

З позиції Гри - ефективний і несподіваний для противника хід
З позиції Зиску - вигідний обмін ресурсів, що їх підсилює і примножує.
З позиції Українця - приємний крок, що звужує рамки агресору

В мудрості - сила

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Блискуче вирішення московської аґресвї в наших і міжнародних водах!

Цікаво, на якій стадії перебуває цей план?
Напевно, вже щось почалось, і діє паралельно?

Бо ултіматум 60 днів, який виголосив Помпео має бути підсилений і забезпечений "альтернативою"...!
Можливо, цей ленд-ліз нею і є?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цілком вірогідно!

Цитата:
ультіматум 60 днів, який виголосив Помпео має бути підсилений і забезпечений "альтернативою"...! Можливо, цей ленд-ліз нею і є?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Анатолій Творець.
0
Ще не підтримано

плани, озвучені (противнику) - приречені якщо не на поразку, то на втрату ефективності.
Я не сумніваюсь - то потужна багатоходівка
вороги і не тільки можуть багатто в чому звинуватити Президента (на реальних чи надуманих підставах), Але НІХТО не посміє назвати його дурнем!!!!

В мудрості - сила