Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 25
  • Переглядів: 26

Міф про нестачу білка у вегетаріанців

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Оздоровчі програми знаходяться в суперечності з інтересами системи охорони здоров'я. Адже, якщо знизяться показники захворюваності, у нас зменшаться ставки і скоротиться фінансування. Слід визнати, що наявність м'ясної, тютюнової та алкогольної промисловості дозволяє державам підтримувати прийнятний рівень захворюваності та смертності в країні, оскільки у сучасній ситуації жоден уряд світу не зацікавлений в тому, щоб пенсіонери доживали до 100 або 150 років.  

Найбільш поширеною «проблемою» людей, які замислюються про перехід на вегетаріанську дієту, є забезпечення організму білком. Багато хто думає, що, відмовившись від м'ясних страв, вони будуть відчувати дефіцит протеїну. Найчастіше люди задають саме це питання: «А де вегетаріанці беруть білок? Адже протеїн і багато незамінних амінокислот знаходяться тільки в м'ясопродуктах!» Це помилкове твердження. «Ми беремо білок звідти ж, звідки вони потрапляють у м'ясо тварин - з овочів і фруктів».

Білки являють собою великі молекули, побудовані з більш дрібних - амінокислот. Існують 22 амінокислоти, при цьому вважається, що кілька з них (8 дорослих і 9 у дітей) не можуть бути синтезовані організмом і повинні отримуватися з їжі або постачатися мікрофлорою кишечника, тому їх називають «незамінними». «Повним» називається той білок, який містить всі 22 необхідні амінокислоти.

Слід особливо підкреслити, що важливо не те, скільки «повноцінного білка» можна отримати з одного окремо взятого продукту, а загальна кількість споживаних людиною амінокислот. Нашому організму потрібні не самі білки, а саме амінокислоти, що не бувають «рослинними» або «тваринами». Тому твердження про необхідність тваринного білка для людини не має під собою жодних підстав.

Повноцінні білки з усім набором амінокислот є у всіх листових овочах, що містять хлорофіл, у всіх видах горіхів, в деяких фруктах (груші, хурма, абрикоси), а також в пророслих зернах пшениці та інших злаків. Багатим джерелом рослинного білка є сочевиця, квасоля та інші види бобових; соя і соєві продукти (у тому числі такі, як тофу і окара), харчові каштани, масло амаранту. Тваринні білки в надлишку містяться у всіх видах молочних продуктах: в сирі, молоці, ряжанці, в сирах і т.д.

Дозвольте ще раз нагадати і особливо підкреслити, що амінокислоти називаються «незамінними» не тому, що вони є тільки в м'ясі і тому м'ясо «незамінне», а тому, що ці амінокислоти найчастіше не можуть бути синтезовані самим організмом і повинні бути отримані ззовні, тобто з їжею.

Травоїдні не харчуються плоттю, щоб заповнити свій запас «незамінних» амінокислот і білка. З одного тільки сіна корови, кози, верблюди не тільки отримують все необхідне для свого організму, але навіть виробляють такий насичений білками і всіма поживними речовинами продукт, як молоко! Якщо тварини-вегетаріанці отримують білки в надлишку і ще діляться з нами, то чому це повинно бути проблемою для нас, які мають можливість харчуватися навіть більш різноманітно, ніж багато наших менших братів? Адже ми теж створені вегетаріанцями і є «вінцем еволюції» (а це звучить гордо!).

Порівняйте самі дієту корови і дієту людини: у неї - трава на сніданок, на обід і на вечерю, у нас же - безмежний асортимент страв, які можна приготувати з молока, злаків, овочів і фруктів. Чи нам скаржитися на недостатність продуктів у харчуванні? Навіть мавпи - «наші найближчі родичі за Дарвіном», і ті їдять тільки фрукти і не задаються питанням: «Де ж знайти незамінні амінокислоти?» Виявляється, всі необхідні поживні речовини містяться навіть в найпростішій їжі!

Часто можна почути таке пояснення своєму небажанню відмовитися від м'яса: «Я займаюся важкою фізичною працею, і м'ясо потрібно мені для сили». І хоча це твердження здається обґрунтованим, немає жодних підстав вважати, що вегетаріанська дієта, особливо доповнена молочними продуктами, не зможе забезпечити людині найвищу потребу в білку та інших необхідних поживних речовинах. Вживання в їжу в достатній кількості натуральних продуктів повністю виключає можливість нестачі білка в організмі. Не слід забувати, що рослинний світ, в кінцевому рахунку, є джерелом усіх видів білка. Вегетаріанці отримують білок безпосередньо з цього джерела, а не «через другі руки», як ті, хто харчується м'ясом травоїдних тварин. Яка ж кількість білка нам насправді потрібна?

Доктор Пааво Айрол, провідний фахівець у галузі дієтології та природної біології, стверджує: «Двадцять років тому вважалося, що щоденна норма споживання білка становить 150 г, а сьогодні офіційно визнана норма знизилася до 45 г. Чому? Завдяки дослідженням, проведеним у низці країн, тепер достеменно відомо, що організм не потребує великої кількості білка і що щоденна норма його становить не більше 30-45 г. Надмірне споживання білків не тільки непотрібне, але й приносить шкоду організму людини. Більше того, воно може стати причиною таких серйозних хвороб, як рак та серцево-судинні захворювання. Щоб отримати 45 г білка в день, зовсім не обов'язково їсти м'ясо. Повноцінна вегетаріанська дієта, що складається зі злаків, бобових, горіхів, овочів і фруктів, цілком забезпечує людину необхідною кількістю білка».

Слід зазначити, що сучасна наука не вважає питання про обов'язкове споживанні такої кількості білка остаточно вирішеним, оскільки в багатьох країнах люди отримують білок в значно менших кількостях. У своїй книзі «Буддизм і вегетаріанство» Россі Філіп Краплі також розвіює цей «протеїновий міф». У зв'язку з дослідженням проблеми низького рівня вживання білка в країнах третього світу, було з'ясовано, що справжньою причиною білкового голодування є звичайне недоїдання. Якщо раціон харчування в цілому недостатньо калорійний, то симптоми білкової недостатності можуть продовжувати виявлятися навіть за умови, що організм почне отримувати протеїн в надмірній кількості. Виною тому - захисна реакція організму на брак калорій, в результаті чого істотна частина білка «спалюється» в м'язових тканинах для вилучення необхідної організму енергії.

Більшість вчених сходяться на думці, що на практиці дуже важко відшукати таку дієту, яка містила б недостатню кількість білка, особливо беручи до уваги той факт, що рослинна їжа, як правило, містить його навіть більше, ніж продукти з м'яса і риби. При вживанні різних продуктів, кожен з яких окремо не є «повним протеїном», можна отримати весь спектр необхідних амінокислот. Наприклад, амінокислоти, відсутні в рисі, в надлишку містяться в бобових, що дозволяє вважати блюдо з рису в поєднанні з бобовими джерелом повного протеїну. Таке поєднання продуктів на порядок перевершує м'ясо по кількості і цінності білка. Більше того, одночасне вживання бобових і зернових продуктів підвищує засвоюваність білка організмом. Якщо з рису організм засвоює 60% білка, а з бобових 65%, то при спільному їх вживанні ця цифра становить 85%.

Багато корінних народів Північної та Південної Америк століттями безбідно існували, маючи в своєму раціоні прості страви з кукурудзи, бобових і рису - будь-яке їх поєднання забезпечує повний протеїновий профіль. Відомо також, що споконвіку основною стравою індійців служить кічрі - поєднання рису і дала (загальна назва ряду різноманітних бобових, що нагадують сочевицю), також є джерелом повного протеїну. У Японії, яка до середини XIX ст., була по суті вегетаріанської країною, традиційно основною стравою був і є донині рис в поєднанні з соєвими продуктами. Обстеження групи японських буддійських ченців, чия сувора вегетаріанська дієта складалася в основному з рису і ячменю з додаванням сої, показало, що всі вони здорові і перебувають у чудовій фізичній формі.

Населення Китаю також здебільшого існувало на раціоні з рису і бобів, а суміш проса, кукурудзи та сої - основна їжа селян Північного Китаю - є ще одним прикладом повноцінного джерела протеїну. Основною стравою кавказьких народів до сих пір є лобіо - квасолевий суп у поєднанні з кукурудзяною кашею - мамалигою. Подібно їм безліч інших традиційних народів століттями безбідно існували в умовах «природного вегетаріанства», не гризучи себе питанням про «споживанні достатньої кількості білка». Коли 70-річного Джорджа Бернарда Шоу якось запитали, як він себе почуває на вегетаріанської дієти, він відповів: «Чудово! Тільки мені дуже докучають лікарі, які весь час говорять, що я помру без м'яса!». Коли через 20 років той же самий чоловік запитав Шоу про його теперішнє самопочуття, той вигукнув: «Чудово! Ви знаєте, всі ті лікарі, які в один голос стверджували, що я помру, якщо не буду їсти м'яса, - самі давно вже померли, так що мене тепер ніхто вже не турбує!»

Слід просто прийняти той факт, що лікарі-м'ясоїди завжди були і будуть проти вегетаріанства саме в силу своєї упередженості, навіть всупереч існуванню об'єктивних фактів, і причину цього добре пояснює доктор медичних наук, лауреат Державної премії професор Іван Павлович Неумивакін, який пропрацював у системі медичної допомоги космонавтам більше 30 років: «Бійтеся потрапити до рук лікарів не тому, що вони погані, а тому, що вони знаходяться в полоні власних помилок. Комусь було вигідно створити таку систему, у якій чим менше хворих, тим менше зарплата лікарів і тим менше їх у штатному розкладі. На жаль, здорова людина медицині не потрібна; медицині потрібно якомога більше хворих. Хворий - це забезпечення роботою величезної індустрії охорони здоров'я, медичної і фармацевтичної промисловості, тобто ринку, який живе за рахунок хворих».

Академік РАПН Олександр Орєхов продовжує: «як не цинічно це звучить, медицина і лікарі зацікавлені в тому, щоб люди хворіли, інакше вони залишаться без роботи. За ідеєю основним напрямком охорони здоров'я повинні бути профілактика хвороб і зниження захворюваності. У дійсності ж вся наша медична система влаштована за принципом «чим гірше для пацієнта, тим краще для лікаря». Коли я хотів провести ряд профілактичних заходів, то від одного чиновника почув: «Ваші оздоровчі програми знаходяться в суперечності з інтересами системи охорони здоров'я. Адже, якщо знизяться показники захворюваності, у нас зменшаться ставки і скоротиться фінансування». Слід визнати, що наявність м'ясної, тютюнової та алкогольної промисловості дозволяє державам підтримувати прийнятний рівень захворюваності та смертності в країні, оскільки в сучасній ситуації жоден уряд світу не зацікавлений в тому, щоб пенсіонери доживали до 100 або 150 років.

У високій тривалості життя зацікавлена ​​аграрна, але ніяк не індустріальна економіка. Все це слід мати на увазі, щоб зрозуміти, чому офіційна медицина, навіть всупереч об'єктивним фактам, досі наполягає на необхідності вживання в їжу м'ясних продуктів. Проте, американські вчені Деві Рюбен і доктор В. Віллетт так само, як і тисячі їхніх колег по всьому світу, в один голос стверджують, що «оптимальна кількість м'яса, необхідна для людини, дорівнює нулю!»

Не тільки дорослі, а й діти, а так само вагітні жінки можуть без жодної шкоди для здоров'я використовувати вегетаріанську дієту. Результати дослідження, проведеного Мервіном Хардингом і Фредеріком Стер з Гарвардського університету показали, що навіть найсуворіша вегетаріанська дієта здатна забезпечити підвищену потребу дітей та вагітних жінок в білку і незамінних амінокислотах. Лікар Стенлі Девідсон у книзі «Харчування людини і диєтетіка» пише: «Доведено, що споживання в правильних пропорціях рослинних білків може з успіхом замінити тваринний білок в раціоні дитини».

Журнал «Ланцет» - найавторитетніше британське медичне видання - спростовує думку про перевагу тваринного білка над рослинним, яка існувала раніше: «Спочатку білки рослинного походження вважалися менш цінними, «другосортними» по відношенню до білків тваринних. На сьогодні такий розподіл загалом і в цілому показав себе невиправданим. Численні клінічні дослідження показали, що протеїн, який отримується при правильному поєднанні джерел рослинного білка, забезпечує показники росту і розвитку дитячого організму, нітрохи не поступаючись аналогічним показникам у дітей, які отримують тваринний білок з молоком та іншими тваринами продуктами. Діти можуть рости, розвиватися і відрізнятися відмінним здоров'ям навіть без вживання молока за умови, що в їхньому раціоні міститься оптимальне поєднання необхідних рослинних білків».

«Журнал Американської дієтичної асоціації» повідомляє, що коефіцієнт розумового розвитку юних вегетаріанців на 17 пунктів вище середнього, і вище їхній ріст. Якщо дитина з дитинства харчується вегетаріанською їжею, то статеве дозрівання у неї настає трохи пізніше середнього (з урахуванням акселерації), але це на краще. Справа в тому, що коли статеве дозрівання наступає занадто рано, це часто призводить до онкологічних захворювань. Зокрема, у дівчаток, які не їдять м'яса, в 4 рази знижується ризик раку грудей. Лікарі часто змушені констатувати сумний факт: вже в дошкільному віці у дитини на артеріях з'являються атеросклеротичні відкладення. Але не у дітей-вегетаріанців. У людей, які з народження харчуються вегетаріанською їжею, ймовірність серцево-судинних захворювань знижується в 10 разів!

Важко знайти дитину, яка б не страждала на простудні захворювання, вушними інфекціями, у якої не хворів би живіт. Варто тільки малюкові піти в ясла або дитячий сад - і починається ... Адже цих неприємностей може бути набагато менше. Для цього треба лише перестати давати дитині м'ясо, яке отруює своїми токсинами ніжний організм! Знаменитий американський лікар-натуропат Герберт Шелтон каже з цьцого приводу наступне: «Природно, що ні м'ясо, ні м'ясний бульйон, ні яйця ніколи не можна давати дитині до 7-8 років. У цьому віці у неї ще немає сил для нейтралізації токсинів».

Якщо хто-небудь все ж вам скаже про те, що м'ясо необхідно для дітей та вагітних жінок, просто порекомендуйте цій людині прочитати посібник для молодих батьків «Дитина та догляд за нею», що став міжнародним бестселером. У цій книзі доктор Бенджамін Спок, визнаний кращим у світі фахівцем по здоров'ю дітей, звертається до всіх батьків з проханням, навіть якщо вони - не вегетаріанці, не давати м'яса своїм дітям, принаймні, хоча б до 5-7 років.

Діти-вегетаріанці не тільки краще розвиваються в інтелектуальному і фізичному плані, вони так само набагато менше схильні до стресів. Багато моїх знайомих - вегетаріанці з народження, і ні в них самих, ні в їхніх дітей ніколи не було проблем з гемоглобіном, тому що вони регулярно дають своїм дітям гречку і сочевицю, в яких легкозасвоюваного заліза в рази більше, ніж у м'ясі. Зрештою, цілий індійський субконтинент протягом багатьох тисячоліть вирощував відмінних дітей, що відрізнялися відмінним здоров'ям і витонченістю, на одній тільки молочно-рослинній дієті. Вегетаріанці завжди народжують дуже здорових і міцних дітей. Медики постійно відзначають їхній гарний і швидкий розвиток. М'ясо ніколи не було необхідно ні дітям, ні дорослим, на відміну від коров'ячого молока.

Перехід до здорового вегетаріанського харчування усуває схильність до вживання спиртного. Ще Преподобний Серафим Саровський стверджував, що м'ясо є початком гріховної ланцюжка: м'ясо-спиртне-блуд.

Переклад з російської Олени Каганець

Наші інтереси: 

Жити довго, активно і творчо.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Сьогодні, московська війна проти України (і вільного світу) прискорює тугу й гін за природнім !

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Андрій Пасічник.
0
Ще не підтримано

От якби на основі цієї і подібних статтей знімали яскраві телепередачі і документалки і щодня показували по тв...

Зображення користувача Нео Фіт.
0
Ще не підтримано

...я псіханув...сьогодні вже 2 тижні без м"яса..))

...минуле неможливо змінити, але можна змінити своє відношення до нього,- а відтак, змоделювати своє майбутнє...

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Аз уже більше трьох років так і спокійно...

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Усім доброго дня!
Цікаво спостерігати, як одна парадигма змінює іншу. І це не залежить від виду знання. От тільки якщо порівняти медицину, наприклад, із мовознавством, то на думку спадає героїня Барбари Брильської з "Іронії долі", яка вважала, що помилки вчителів обходяться людству не менш дорого, ніж помилки хірургів!
У цьому плані дискусія про незамінні амінокислоти схожа на спроби українофілів заперечити сумнозвісний циркуляр Валуєва, де стверджувалося: "Никакого малороссийского наречия не было, нет и быть не может!". Моя знайома (лише у Фейсбуку), вчитель біології за фахом, таким чином намагалася мені довести, що людина є хижаком, а вегетаріанці - просто схиблені люди, які обкрадають себе.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Сьогодні, московська війна проти України (і вільного світу) прискорює тугу й гін за природнім !

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Радіймо! Чим далі, тим більше питань з'являється. Наразі переважна більшість ЗМІ порівнюють путіна з Гітлером - мовляв, рашизм = фашизм. Як ми розцінюємо таке порівняння? Бо ті, хто живе у парадигмі пам'яті про дідів, які воювали, скажуть: он, дивись, Гітлер теж був вегетаріанцем, а скільки людей загинуло? Як харчується путін, мені у принципі нецікаво, бо за одним столом із ним не сидіти.
Загалом вважаю, що такі дискусії недоречні, бо моє бачення вегетаріанства суто особисте, а не якесь там релігійно-політичне. Проте в нас заведено все звертати на політику, самі знаєте.

Поки дихаю - сподіваюсь!