Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

95 років тому Макс фон Шойбнер-Ріхтер закрив грудьми Адольфа Гітлера від поліцейської кулі

Категорія:

Світ:

Життя віддане за націонал-соціалістичну Ідею!

02maxscheubner-richter.jpg

Макс Ервін фон Шойбнер-Ріхтер (нім. Max Erwin von Scheubner-Richter, справжнє ім'я Людвіг Максиміліан Ервін Ріхтер, 21 січня 1884, Рига – 9 листопада 1923, Мюнхен, Німеччина) – німецький дипломат і політичний діяч, ранній соратник Гітлера.

Об 11 годині ранку, 9 листопада 1923 року, націонал-соціалісти з високо піднятими партійними прапорами зі свастикою і військовими штандартами, колоною попрямували до центру міста на Марієнплац. На чолі колони йшли Адольф Гітлер, Еріх Людендорф, Герман Герінг,  Рудольф Гесс, Макс фон Шойбнер-Ріхтер, Юліус Штрайхер. Спочатку нечисленні поліцейські патрулі пропустили колону, але коли демонстранти вийшли на Одеонплац неподалік від Фельдхернхалле, шлях їм перегородили посилені наряди поліції, озброєні карабінами. Трьом тисячам наци протистояло близько 100 поліцейських. Гітлер закликав поліцію здатися. У відповідь пролунали постріли. Через мить 16 наци замертво впали на бруківку. В долі секунди Макс фон Шойбнер-Ріхтер закрив грудьми від поліцейської кулі Гітлера і вони разом впали на землю. При падінні Гітлер вивихнув плече.



Перший том книги «Моя боротьба» Гітлер присвятив загиблим товаришам:

«9 листопада 1923 р. о  12 г. 30 хв, по півночі перед будівлею цейхгауза і у дворі колишнього військового міністерства в Мюнхені пали в боротьбі за нашу справу з твердою вірою у відродження нашого народу такі бійці:

  • Альфарт Фелікс, купець, народ. 5 липня 1901 р.;
  • Баурідль Андрій, шапкар, народ. 4 травня 1879 р.;
  • Казелла Теодор, банківський службовець, народ. 8 серпня 1900 р.;
  • Ерліх Вільгельм, банківський службовець, народ. 27 січня 1901 р.;
  • Фауст Мартін, банківський службовець, народ. 19 серпня 1894 р.;
  • Рехенбергер Антон, слюсар, народ. 28 вересня 1902 р.;
  • Кернер Оскар, купець, народ. 4 січня 1875 р.;
  • Кун Карл, оберкельнер, народ. 27 липня 1897 р.;
  • Лафорс Карл, студент, народ. 28 жовтня 1904 р.;
  • Нейбауер Курц, служитель, народ. 27 березня 1899 р.;
  • Папі Кляус, купець, народ. 16 серпня 1904 р.;
  • Пфорта Теодор, суддя, народ. 14 травня 1873 р.;
  • Рікмерс Йоганн, військовий, народ. 7 травня 1881 р.;
  • Шейбнер-Ріхтер Ервін, інженер, народ. 9 січня 1884 р.;
  • Стронський Лоренц, інженер, народ. 14 березня 1899 р.;
  • Вольф Вільгельм, купець, народ. 19 жовтня 1898 р.

Так званий національний уряд відмовив полеглим героям в братській могилі.

Я присвячую перший том цієї роботи пам'яті цих бійців. Імена цих мучеників назавжди залишаться світлими маяками для прихильників нашого руху.

Адольф Гітлер

Фортеця Ландсберг.

16 жовтня 1924 р.»


 


Біографічна довідка:

Макс Ервін фон Шойбнер-Ріхтер (нім. Max Erwin von Scheubner-Richter, справжнє ім'я Людвіг Максиміліан Ервін Ріхтер, 21 січня 1884, Рига – 9 листопада 1923, Мюнхен, Німеччина) – німецький дипломат і політичний діяч, ранній соратник Гітлера.

Народився в родині диригента і вчителя музики Карла Фрідріха Ріхтера, вихідця з Саксонії. Після ранньої смерті батька Макс жив з матір'ю в Ризі за адресою Велика Невська вулиця, 26, квартира 13.

Випускник Ревельского Петровського реального училища. У 1905/1906, 1906/1908 та 1909/1910 рр. навчався на хімічному відділенні Ризького політехнічного інституту. Літній семестр 1906 р. провів вивчаючи хімію у Вищій технічній школі в Дрездені, а 1908/1909 рр. – в Технічної школі в Мюнхені і в місцевому університеті. 21 грудня 1916 році захистив в Мюнхені дисертацію по хімії на тему «Пінен гидробромід і його реакція на оксид срібла».

Був у складі рижської студентської корпорації «Рубонія», був знайомий з Альфредом Розенбергом і Арно Шікеданцем.

У 1912 році одружився на багатій вдові Матильді фон Шойбнер і був усиновлений одним з її родичів, отримавши її дворянське прізвище.

Спочатку служив на фронті, однак уже в листопаді 1914 був переведений на дипломатичну і розвідувальну роботу в Османську імперію.

З січня по серпень 1915 року – віце-консул Німеччини в Ерзерумі. Був одним з очевидців геноциду вірмен, документально підтвердив факт цілеспрямованого винищення вірмен турецькою владою. В ході цих подій Шойбнер-Ріхтер, особисто рятував окремих вірмен, намагався вплинути на ситуацію через Берлін і Константинополь, однак його спроби не увінчалися успіхом.

Командуючи підрозділом, здійснив військово-політичну експедицію в Північну Персію (серпень 1915 – червень 1916), переніс малярію і довго хворів.

Після одужання в березні 1917 був відправлений на Західний фронт, де взяв участь в боях при Аррасі. Влітку того ж року був відкликаний з фронту, деякий час працював в Генштабі, а потім був переведений в Стокгольм для переговорів з представниками національних меншин Росії.

Незабаром після заняття Моонзундских островів німецькими військами Шойбнер-Ріхтер отримав призначення в окупаційній адміністрації в Прибалтиці, де очолив Відділ преси при Головному командуванні 8-ої армії в Ризі. В цей час з Шойбнер-Ріхтером працювали Арно Шікеданц і Макс Бем.

Один з організаторів націонал-соціалістичного виступу в Мюнхені в 1923 році. За задумами Шойбнер-Ріхтера і його однодумців з цього виступу повинна була початися націонал-соціалістична революція, яка привела б до влади в Німеччині  націонал-соціалістівців.

Загинув від куль поліцейських, які розстріляли демонстрацію наци.


Захоплення штурмовиками Sturmabteilung будівлі штабу сухопутних військ військового міністерства в Баварії 8 листопада 1923 року © Keystone / Getty Images


Пивний зал «Бюргербройкеллер» у 1923 році © Bundesarchiv


Марш NSDAP...



Бійці загону Рема, які захопили будівлю військового міністерства. Прапороносець - Генріх Гіммлер.


Площа Марієнплатц у Мюнхені під час виступу NSDAP 9 листопада 1923 року.



Гітлер і перші члени НСДАП / globallookpress.com / © Mary Evans Picture Library


9 листопада 1935 року саркофаги з прахом 16 наци, які загинули під час націонал-соціалістичного патріотичного виступу 1923 року, були перенесені на мюнхенську Королівську площа. Тут були побудовані два (північний і південний) Храми пошани. Вони розташовувалися між Адміністративним будівлею НСДАП і Фюрербау. Після Другої світової війни американська окупаційна адміністрація розташувалася в Фюрербау, а Храми пошани були підірвані (в даний час збереглися їх цоколі, зарослі плющем).


Джерела:

  • Архів НДІ Третього Райху.
  • Архів Військово-історичного товариства «СПАДЩИНА».

Наші інтереси: 

Знати правду про європейську історію першої половини ХХ століття.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякуюза працю.Історія Третього Райху розгортвється перед нами завдяки твоїй праці.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякуюза працю.Історія Третього Райху розгортвється перед нами завдяки твоїй праці.

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Гарна робота. Цікава інформація. Дозволь, пане Володимире, виправити де-які русизми у назві. "Тому назад" просто "95 років тому". І не груддю, а грудьми.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже Андрію за увагу, і виправлення русизмів! (Спадок колонізації!)

Виправив і додав фотографій!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!