Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Щоб досягти вершин, необхідно покинути зону комфорту, – доведено наукою

Потрібно впустити в своє життя невизначеність, тим самим змушуючи мозок продовжувати вчитися. Хоча стабільність і може приносити заспокоєння, але, це ніяк не додає вам знань.

Не знати, що станеться з вами в майбутньому, що вже саме по собі є фактором стресу. Невизначеність сигналізує, що ви не впевнені в своєму оточенні, власних навичках або і в тому, і в іншому одночасно. А ще вона змушує мозок почати вчитися чомусь новому. Саме такі висновки вчених з Єля були опубліковані в науковому журналі «Нейрон».

Прозвучить шалено, але нестабільна обстановка, яка змушує людину відчувати себе некомфортно, просто необхідна для того, щоб задіяти свій мозок на повну.

Стабільність - як вимикач мозкової активності

Як каже підприємець Орен Хоффман, якщо ви хочете зробити процес навчання максимально ефективним, спочатку необхідно переконатися, що 70% свого часу ви витрачаєте на виконання складних завдань. І хоча змиритися з можливістю невдачі в такому випадку буде дуже непросто, але дослідження підтверджують істинність слів Хоффмана. Якщо ви нітрохи не турбуєтеся про результати своєї роботи, то ваш мозок буквально відключає свою функцію навченості.

Щоб вивчити це явище вчені навчили мавп завдавати удари по різних об'єктах, щоб отримувати в нагороду за потрапляння смачний сік. Іноді отримання призу було закріплено за якоюсь однією метою - в такому разі мавпи в 80% випадків отримували свій сік. А іноді нагорода не була прив'язана до конкретної мети, і частота винагород змінювалася.

Команда нейробіологів зміряла мозкову активність піддослідних тварин під час їх спроб вразити цілі, і виявила чітку і стійку тенденцію. Так, якщо мавпи могли заздалегідь прорахувати, поразка якої мети дасть їм найбільше соку, мозкові центри, відповідальні за навчання, відразу ж переставали функціонувати. Але варто було прибрати фактор визначеності, і ці ж центри відразу виявлялися задіяними.

В цьому є певний сенс. Як тільки ви відкриваєте для себе найбільш ефективний спосіб поведінки у навколишньому середовищі, вивчення нових технік або підходів відразу ж стає просто безглуздим.

Якщо ви виявите більш швидкий маршрут від вашого будинку до роботи, то порушення звичної рутини може привести вас в дорожню пробку. І це буде добре, особливо якщо ваші кращі ідеї приходять вам в голову саме в машині, і там ви придумаєте бізнес-ідею на мільйон доларів.

Висновок: стабільність перешкоджає навченості

Це нормально, коли ви намагаєтеся зробити удар в гольфі або зварити яйце. Але у більшості сфер життя, включаючи професійну, людина прагне до постійного розвитку та навчання. А для цього йому їй потрібно уникати простоти і комфорту, віддаючи перевагу непередбачуваності і складнощам.

З цього приводу нейробіолог з Єльського університету Деель говорить наступне:

«Напевно, найбільш значимим відкриттям нашого дослідження є той факт, що робота мозку, як і сама природа навчання, не є чимось «фіксованим», і адаптується відповідно зі стабільністю навколишнього середовища.

Опиняючись в нових мінливих умовах, людський мозок починає активно вбирати нову інформацію».

Як наповнити своє життя нестабільністю

Можна застосувати висновки вчених на практиці? Як вже згадувалося вище, бувають випадки, коли у відсутності навчання нема нічого поганого. Але дуже просто оточити себе звичками, коли ваш мозок буде постійно діяти.

Уникнути такого результату означає свідомо наповнити своє життя різноманітністю, невизначеністю і новизною. Так, ви можете спробувати:

  • Відвідати нові міста і країни. Навчання тут гарантовано, особливо в тому, що стосується ваших можливостей, переваг і цінностей.
  • Змінити свої звички. Навіть проста зміна в обідньому меню може перевести ваш мозок в режим навчання, допомагаючи освоювати нові навички або дивитися на старі ідеї під новим кутом.
  • Приступити до роботи над новим проектом. Ви можете зазнати невдачі, але вона обов'язково вас чогось навчить.
  • Зайнятися пошуком нових ідей.
  • Поспілкуватися з людьми, чиїх поглядів ви не поділяєте. Це не тільки ознака емпатії, але і є відмінним поштовхом до навчання.
Наші інтереси: 

Постійне навчання, як інструмент для досягнення активного довголіття - це гарна ідея!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Коли тикають у груди стволом калаша, клацають затвором, а потім стріляють, трохи відвівши ствола в бік -життя й справді яскраве та святкове. А потім, коли не чуєш пострілів та не відчуваєш ударної хвилі від недалеких вибухів мін та снарядів, життя ставиться блідим та не цікавим.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Хочете дати своєму мозку імпульс до розвитку-гайда на війну...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

А теж переконалась, що тільки ситуація стає "нудно-стабільною", я розслабляюсь і починаю помилятись у найпростіших речах.

Але варто зайнятись чимось новим, складним, цікавим – мізки починають працювати з неймовірною ефективністю!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Коли тикають у груди стволом калаша, клацають затвором, а потім стріляють, трохи відвівши ствола в бік -життя й справді яскраве та святкове. А потім, коли не чуєш пострілів та не відчуваєш ударної хвилі від недалеких вибухів мін та снарядів, життя ставиться блідим та не цікавим.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Тільки тухла риба пливе за течією!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Інформація із даної статті разом із висновками,що були зроблені етологом Джоном Келхуном із своїх дослідів "Всесвіт 25",дають привід задуматись людям,що мріють про безтурботне життя...А якщо до цієї інформації ще додати вищу соціологію від Г.Клімова,то все стає більш менш на місце в розумінні того,що робиться із людьми і куди це все іде...

Вірю в те, що розумію.