Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Полторак стане цивільним міністром. Що це означає?

Президент Петро Порошенко прийняв рапорт міністра оборони Степана Полторака про звільнення з військової служби. Він продовжить керувати Міноборони в статусі цивільної особи, заявив президент.

"Степан Тимофійович Полторак подав відповідний рапорт і я, чесно кажучи, з дуже важким серцем, цей рапорт прийняв - про звільнення генерала армії України Полторака Степана Тимофійовича з військової служби", - сказав Петро Порошенко у суботу у Києві.

Президент зазначив, що згідно з вимогами закону про нацбезпеку Міністерство оборони з 1 січня 2019 року має очолювати цивільна особа. Він підкреслив, що звільнення з військової служби не є покаранням.

"Цінуючи .. вклад Степана Полторака в відродження Збройних сил України, а до цього - в відновлення і становлення Національної гвардії України, я прийняв рішення, щоб він продовжив керівництво оборонним відомством вже в статусі цивільного міністра", - сказав президент і подякував йому за військову службу, якій він присвятив 25 років життя.

Міністр оборони зазначив, що службу в армії завершив.

Як цивільний керуватиме Міноборони?

Верховна Рада ухвалила закон про нацбезпеку, згідно з яким Міноборони має очолити цивільний, ще в червні 2018 року. Причому цивільним буде не лише міністр, а і всі його заступники.

Зокрема, за цим законом, міністр оборони відповідатиме за політичне та адміністративне керівництво ЗСУ, також за оборонне планування та розподіл ресурсів у армії.

армія

"Я вважаю, що у нас має бути цивільний міністр оборони. Але він точно не має бути, наприклад, бібліотекарем. Він повинен мати досвід управління, можливо - і військовий досвід", - говорив раніше про зміни в законодавстві Степан Полторак в інтерв'ю BBC News Україна.

Загалом же цивільний міністр буде лише одним з елементів демократичного контролю за армією.

У законі прописано, що цей контроль здійснюватимуть як органи цивільної влади - президент, уряд і парламент - так і громадський сектор.

При цьому громадський контроль можуть обмежити лише з міркувань державної таємниці - щоб більше обмежень не було наполягли саме західні партнери.

Закон декларує "повне розкриття фінансової інформації щодо функціонування сектору безпеки та оборони" та ще раз фіксує бюджетні витрати на сектор оборони у розмірі 5% від ВВП щороку.

Степан Полторак став міністром оборони у жовтні 2014 року.

Наші інтереси: 

прагнути до покращення в ЗСУ

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
ЗСУ
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Українська армія все більше наближається до європейських стандартів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Українська армія все більше наближається до європейських стандартів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!