Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Bellingcat дізналися справжнє ім’я підозрюваного в отруєнні Скрипалів

Спецтема:

Журналісти Bellingcat з’ясували, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга. Він - полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ". Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

boshyrov.jpg

А очі такі добрі-добрі...

За інформацією розслідувачів, Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року в далекосхідному селі Миколаївка Амурської області біля російсько-китайського кордону.

У віці 18 років він вступив до Далекосхідного військового командного училища в Благовєщенську, одного з російських елітних навчальних закладів для морських офіцерів та спецназівців.

У 2001 році він закінчив академію з відзнакою.

"Потім він був призначений служити в 14-й бригаді Спецназу в найвіддаленішому східному місті Хабаровську, одному з елітних підрозділів Спецназу під командуванням ГРУ. Підрозділ Чепіги (74854, раніше 20662) зіграв ключову роль у Другій Чеченській війні, а також спостерігався поблизу українського кордону наприкінці 2014 року", - розповідають журналісти.

Невідомо, в яких саме операціях він був задіяний, але на сайті далекосхідної філії державної військової організації зазначається, що Чепіга отримав понад 20 військових нагород під час служби.

У період між 2003 та 2010 роками йому надали другу особу "Руслана Боширова" і він переїхав до Москви.

"Враховуючи його нинішній чин полковника і роботу таємного офіцера ГРУ, можна стверджувати, що протягом цього періоду він закінчив Військову дипломатичну академію, також відому як "Консерваторія ГРУ" у Москві", - припускають журналісти.

У грудні 2014 року полковник Чепіга був нагороджений найвищою державною нагородою Росії - Героєм Російської Федерації.

Ця нагорода особисто присуджується президентом Росії за "визнання служіння державі та людям Росії, включно з героїчним вчинком". За що саме його нагородили - в офіційних джерелах не уточнюється. Лише зазначається, що він отримав цю нагороду "за проведення місії з підтримання миру".

"Фраза та терміни нагородження дають значні підказки про те, де була місія полковника Чепіги. У 2014 році в Чечні не було військової діяльності. Росія поки що не була військово залучена Сирії. Єдиним регіоном, в якому Росія проводила активні секретні військові операції в той час, була територія на сході України, яка є найбільш ймовірним місцем його місії, як це передбачалося таємницею його нагороди", - припускають розслідувачі.

Вони зазначили, що кілька незалежних один від одного джерел, які знайомі з особою та\або з розслідуванням, підтвердили особу підозрюваного.

У Bellingcat розповіли, що звернулися до колишнього російського військового офіцера з аналогічним званням полковника Чепіги, щоб отримати його коментар.

"Джерело, виступаючи на умовах анонімності, висловило здивування через те, що принаймні один із виконавців операції у Солсбері мав звання полковника. Ще більш дивним було попереднє присудження підозрюваному найвищого військового визнання", - зазначають журналісти.

"За словами нашого джерела, подібна операція, як правило, потребувала оперативника з низькою посадою, "польового оперативного" з військовим чином "не вище капітана". Джерело далі припустило, що відправити полковника з такою високою нагородою назад на польову роботу було б незвичайно, і це означало б, що "роботу було замовлено на найвищому рівні", - підсумовують розслідувачі.

Зазначається, що Чепіга одружений і має дитину.

Як повідомлялося, 5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це - Александр Петров та Руслан Боширов.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що росіяни є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ. Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії заявили, що названі імена їм невідомі і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

12 вересня президент РФ Владімір Путін заявив, що підозрювані у справі отруєння у британському Солсбері перебувають в РФ, але це просто цивільні особи без кримінального минулого.

14 вересня у спільному розслідуванні The Insider з дослідницьким центром The Bellingcat йшлося, що розслідувачам вдалося дістати довідку з Федеральної міграційної служби на підозрюваного Олександра Петрова.

Розслідувачі Bellingcat заявили, що підтвердили зв'язок підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова до спецслужб Росії. 

Того ж дня журналісти російського видання "Новая газета" виявили докази, які можуть свідчити про ймовірну причетність підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова до Міністерства оборони РФ.

Зокрема, телефонний номер із довідки ФМС на Петрова відноситься до АТС 195 в Хорошевському районі Москви, де розташована і штаб-квартира ГРУ Міноборони Росії.

Наші інтереси: 

Місія провалена з тріском. Цивілізований світ вкотре побачив справжнє обличчя Кремля - підступне і брехливе.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарне розслідування!

І воно продовжується!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарне розслідування!

І воно продовжується!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Від українськості в зраднику "Руслані Боширові" не залишилося навіть козацького прізвища діда (Чепіга — руків'я у плуга), сім’ю якого очевидно таки вислали на Далекий Схід (село Миколаївка Амурської області біля російсько-китайського кордону).
Новоявлений "Павлик Морозов"......

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Розслідування продовжується!

Кореспондент BBC News Вілл Вернон побував у селі Березівка Амурської області Росії, де провів своє дитинство полковник російської військової розвідки (ГРУ) Анатолій Чепіга.

https://www.bbc.com/ukrainian/features-45694197

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!