Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Під наглядом Великого Брата. Як технології переформатовують суспільство

Останні 10 років наростає інтелектуальна нерівність практично у всіх розвинених країнах. Меншість стрімко розумнішає, більшість повільно, але впевнено тупішає. Цифрова цивілізація дуже ефективна, але й дуже вразлива. 

Людством маніпулюють і уряди, і транснаціональні корпорації. А наше життя стає все більш прозорим і керованим. Економіст, аналітик, член Ізборського  клубу Олена Ларіна розповіла «АіФ» про те, хто проникає  в нашу свідомість і з якими загрозами може зіткнутися сучасна цифрова цивілізація.

Коли мозку лінь

Віталій Цепляєв, «АіФ»: Нещодавно ви передбачили, що сучасне суспільство буде все більше піддаватися алгоритмізації. Що це означає в перекладі на просту мову?

Олена Ларіна: Якщо зовсім коротко, то це означає суспільство, в якому люди все менше виявляють свободу волі і все більше надходять під впливом зовнішніх факторів. Крім того, це суспільство, де люди діють не спонтанно, незалежно, а за певними шаблонами або програмами.

Образно кажучи, раніше суспільство було схоже на ательє, де кожен кравець шив свій костюм або плаття. А тепер - на конвеєрне виробництво, де кожен виконує певні операції.

- Тобто з часом ми станемо свого роду запрограмованими біороботами, якими будуть управляти ззовні? І хто ж конкретно буде маніпулювати людством?

- Психофізіологи встановили, що людський мозок, на який припадає в середньому 7% (а то і менше) маси тіла, споживає до 20-23% енергії, а при стресах або напруженому міркуванні - до 25-27%.

З одного боку, наша свідомість - це величезна перевага перед іншими видами, а з іншого боку, думати - це енергетично невигідно. Тому в суспільствах з давніх часів формувалися стереотипи, норми поведінки, звички і т. п.

Багато речей ми робимо «на автоматі». В цьому плані ми всі одночасно і запрограмовані, і вільні. Питання в пропорціях. В останні 15-20 років рівновагу сильно порушено в бік запрограмованості.

Якщо перед основною масою людей стоїть вибір, - глибоко задуматися або зробити за звичкою - то роблять за звичкою або за підказкою. Це просто енергетично вигідно.

Відповідно, весь соціальний інжиніринг в м'якому його варіанті - це повернення людини в щасливе раннє дитинство. Тільки замість бабусь, дідусів, мам, тат і няньок в ньому Google, «Яндекс», Siri, «Аліса», Amazon і т. п. За допомогою різного роду хитрощів (починаючи з інтерфейсу) нас постійно підштовхують до певних дій, використовуючи нашу неготовність думати тоді, коли робити це необов'язково.

А що стосується того, хто керує ... У Китаї дійсно створюють Великого Брата 2.0: все суспільство контролюється з єдиного центру. А, наприклад, в Північній Америці або в Європі таких центрів багато: це і держструктури, і корпорації, які мають у своєму розпорядженні великі масиви  даних, і спеціальні брокери даних. Наприклад, найбільший з них - Axiom - володіє зараз даними на мільярд чоловік.

Смартфони - шпигуни

- Як працюють технології обробки нашої свідомості?

- Ці технології настільки ж старі, як цивілізація. У певному сенсі будь-яка релігія, ідеологія - це набір технологій по обробці свідомості. Новизна в тому, що сьогодні обробці піддаються люди, про яких той, хто обробляє дані, знає майже все. Це різко підвищує ефективність.

Наприклад, пошуковик точно знає, що ви шукаєте в інтернеті, що купуєте. У соціальних мережах люди в режимі реального часу ведуть досьє на самих себе.

Смартфони - це просто шпигуни, які повідомляють про кожен крок, кожну дію власника. Ну і тепер додався інтернет речей, де на вас може «стукати» навіть пилосос, який повідомляє, коли ви вдома, а коли - ні, скільки кімнат у вас в будинку і т. п.

Дуже важливо мати на увазі наступне. Тих, хто займається обробкою свідомості в комерційних або політичних цілях, не цікавить конкретно Іванов, Петров і Сидоров. Цікавлять групи людей з подібними характеристиками. У США є Інститут складних систем Нової Англії. Його директор недавно повідомив, що вже сьогодні великі дані допомагають в більшості випадків прогнозувати поведінку груп на 90%. Ще раз підкреслю: груп, а не окремих людей.

- А для чого алгоритмізація потрібна великому бізнесу або політикам?

- Раніше капіталізм зростав за рахунок того, що захоплював нові ринки. Зараз він уперся в межі планети. На якийсь час його існування продовжила кредитна економіка.

Сьогодні всі в світі комусь щось винні, і колись  це закінчиться. Але навіть в кредитній економіці головна проблема - це як продати товар або послугу.

Якщо ще в 1980 році частка витрат на рекламу, маркетинг і т. п. становила, наприклад, в побутовій електроніці 10-15%, то тепер зросла до 50% з багатьох видів. Відповідно, головне завдання - це змусити людину купити.

Але уряди швидко зметикували, що методи примусу до покупки товарів можна використовувати і в політиці. Тут у світі три безсумнівних лідери. Це Сполучені Штати, Великобританія, де вперше був використаний Надж (технологія «підштовхування», коли вас ненав'язливо спонукають приймати комфортні для вас, але при цьому вигідні для когось рішення), і Китай, який створює «суспільство соціального кредиту», де заохочується «правильна» з точки зору влади поведінка.

- Ви стверджуєте, що сучасні біотехнології, в тому числі генна інженерія, синтетична біологія, служать перш за все багатим і можновладцям. Які для цього є докази?

- Мало хто знає про те, що, наприклад, в США, Великобританії, Голландії існують клініки індивідуальної медицини. Вона індивідуальна не в тому сенсі, що там кращі лікарі і обслуговування, а в тому, що, наприклад, ліки розробляються для однієї конкретної людини. Тобто їй не підбирають гаму препаратів або дозування, а створюють ліки, необхідні саме для конкретного  організму. І непридатні або неефективні для всіх інших.

Назву лише три імені. Девід Рокфеллер помер майже в 102 року. До останніх днів він не тільки брав участь у нарадах і зустрічах, а й грав у гольф!

Генрі Кіссінджеру 95 років. Він як і раніше літає по світу і виконує делікатні місії американського істеблішменту.

Єлизавета II відзначила 92 день народження. Вона не тільки знаходиться в повному розумі і добрій пам'яті, а й продовжує вимовляти щорічні послання в парламенті, а недавно брала участь в багатогодинній стомлюючій церемонії, коли одружився її онук. Це не виключення, а правило.

Беззахисна Америка

- Чи впливають сучасні технології на інтелектуальний рівень суспільства? Ми стаємо розумнішими або навпаки?

- Очевидно одне: останні 10 років наростає інтелектуальна нерівність практично у всіх розвинених країнах. Меншість стрімко розумнішає, більшість повільно, але вірно дурніє.

Це не дивно. Інтернет, який перші років 15 свого існування був гігантським і постійно зростаючим джерелом інформації, перетворився в колосальне звалище інформаційного сміття. Крім того, алгоритмічне суспільство, як я сказала вище, блокує пошукове, творче мислення і виробляє звичку жити «на автоматі».

- Цифрова цивілізація дає багато зручностей, але вона страшенно вразлива. І якщо завтра люди з якоїсь причини не зможуть заряджати свої гаджети або вийдуть з ладу всі банкомати, електронні сервіси, ми зануримося в хаос, в нове Середньовіччя? Чи повинна держава мати резервні «аналогові» системи на випадок кібератак, які здатні вивести з ладу життєво важливі вузли? До речі, вам що-небудь відомо про подібні спроби злому?

- Ви маєте рацію, цифрова цивілізація дуже вразлива. Наведу як приклад тільки три факти. У США хакери проникли і перебували протягом півроку в інформаційній системі національної системи забезпечення гідроспоруд. Складно уявити, що було б, якби вони дали команду на відкриття шлюзів.

У Польщі п'ятнадцятирічний підліток зламав і підпорядкував собі всю систему управління міським транспортом одного з великих міст.

У тій же Америці просунутий програміст зміг не просто впровадитися в систему мережі суперкомп'ютерів АНБ і Міністерства енергетики, але і торгувати кілька місяців машинним часом, продаючи його організаціям, які потребують  потужних математичних розрахунків.

Найдивовижніше, що ще не відбулося жодної великомасштабної катастрофи, пов'язаної з хакерством. Ні для кого не секрет, що на сьогоднішній день лідер в області IT-технологій - США - абсолютно беззахисні перед кібератаками, кібертероризмом і просто хакерством.

Всі їх мережі взаємопов'язані між собою, а рівень інформатизації такий, що при потужному комп'ютерному збої відбудеться лавина відмов, яка торкнеться все і вся. Самі американські експерти визнають, що американці живуть у величезному скляному будинку. І вирішити цю проблему Америка не може.

Для забезпечення прийнятного рівня інформаційної безпеки їм треба затратити такі ресурси, що навіть найбільші ТНК стануть неконкурентоспроможними, а бюджет доведеться збільшити не на відсотки, а на десятки відсотків. Тому найпотужніша країна - найбеззахисніша. Це реальність сучасного світу. 

Стаття з газети: Тижневик "Аргументи і Факти" № 38 19/09/2018

Наші інтереси: 

Сучасні технології роблять найпотужнішу країну  найбеззахиснішою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Великого Брата"... Згадався анекдот))

"Їде на віслюку чоловік. Раптом їх обганяє ДАІ і поліціянт звинувачує чоловіка в перевищенні швидкості... Чоловік б’є за це віслюка по морді. Поліціянт висуває тОму нове звинувачення - "За нанесення умисної шкоди "брату нашому меншому"".
"- Даруйте, - каже чоловік, - я не знав, що він ваш брат!"

П.С. Можна сміятися. ;-)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Великого Брата"... Згадався анекдот))

"Їде на віслюку чоловік. Раптом їх обганяє ДАІ і поліціянт звинувачує чоловіка в перевищенні швидкості... Чоловік б’є за це віслюка по морді. Поліціянт висуває тОму нове звинувачення - "За нанесення умисної шкоди "брату нашому меншому"".
"- Даруйте, - каже чоловік, - я не знав, що він ваш брат!"

П.С. Можна сміятися. ;-)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Стаття підходить більше для московської аудиторії. Кацапи не мають технологій, тому їх можна вважати невразливими. Ото хай собі тішаться. А Америка дуже вразлива, впаде в хаос, настане середньовіччя і т.д.. Від дитячого садка це чую.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Головна ідея, яка слідує з цієї статті: для того, щоб зменшити інформаційну вразливість, постіндустріальні держави мають змінити свою соціальну структуру - перейти від аморфних натовпів до багаторівневих структурованих самокерованих громад (демосів).

Тому ми працюємо саме в цьому напрямку.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цікаво було б послухати Ларіну про кібератаки Кремля на країни цивілізованого світу!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!