Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США варто готуватися до війни з російськими «зеленими чоловічками», – National Interest

Спецтема:

Москва ніколи не наважиться на повномасштабну ядерну чи звичайну війну проти Заходу, тож єдине, на що вона спроможна - це опосередковані конфлікти. Єдина, що Росія може собі дозволити - це війна "зеленими чоловічками".

Адміністрація Дональда Трампа серйозно змінила політику національної безпеки США, зосередившись на ворожнечі між країнами замість традиційної антитерористичної боротьби. І це одна з найсерйозніших змін.

Америці дедалі більше доводиться мати справу з глобальним суперництвом з боку «ревізіоністських» країн, таких як Росія, Китай, Іран і КНДР. Щоб впоратися з ними, деякі американські політики наголошують на необхідності розвивати бойові можливості країни, щоб перемогти у вірогідних ядерних чи звичайний війнах проти цих чотирьох країн, якщо політика стримування не спрацює. Про це на сторінках National Interest пише директор проекту дослідження міжнародних загроз Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Сет Джонс.

Він вказує, що нова американська доктрина національної безпеки стверджує: «Найкращий спосіб не допустити війну – готуватися до війни. Для цього потрібен змагальний підхід до розбудови сил і послідовне, багаторічне інвестування у відновлення боєздатності і нарощення летальної сили».

Автор визнає, що у Вашингтона є переконливі причини зосередитися на балансуванні сил з глобальними і регіональними ворогами. «Однак, було б помилкою вважати, що майбутні конфлікти будуть звичайними чи ядерними. Вони такими не будуть», - наголошує автор.

США лишаються найбільш потужною військовою силою у світі з суттєвою перевагою над будь-якою іншою країною. Для Росії, Ірану, КНДР чи й навіть Китаю війна із застосуванням звичайного чи ядерного озброєння була б надто ризикованою і дорогою.

Однак, американський досвід у Афганістані і Іраку вказує на те, що армія США більш уразлива, коли їй доводиться мати справу з ворогом, який покладається на нерегулярні стратегії, операції і тактики. Ця реальність вказує на те, що протистояння між США і її головними ворогами буде вестися не звичайними, а нерегулярними військовими силами.

Росія найбільш вірогідно продовжить фокусуватися на наборі відкритих і таємних операцій: від підтримки маріонеток в Україні, Сирії і, вірогідно, в Балтії до інформаційних військових тактик. Іран може спробувати розширити свій вплив за рахунок підконтрольних бойовиків в Лівані, Сирії, Іраку, Ємені, Афганістані і Бахрейні замість того, щоб нарощувати сили на суші, в небі і на морі, сподіваючись здобути перемогу над армією США.

Китай вже поширює свій вплив у Тихоокеанському регіоні, використовуючи економічну силу, проводячи складну інформаційну кампанію і використовуючи інші «сірі» тактики, щоб посягати на острови.

Навіть КНДР найвірогідніше буде розвивати сили для військових спецоперацій і нарощувати кіберможливості. 

Майбутні конфлікти проти нерегулярних сил будуть вимагати від США підготовки до протистояння проти чотирьох головних суперників не прямо, застосовуючи свої дивізії, авіаносці і стратегічні бомбардувальники, а через державних і недержавних партнерів, кіберзасоби, а також через приховані інформаційні кампанії.

На даний момент США не готові вести війни нерегулярними силами. Це не означає, що Америці не потрібно бути готовою до ядерної і звичайної війни. Але такі конфлікти маловірогідні з двох причин.

По-перше, США лишаються домінуючою військовою силою на планеті. Їхній оборонний бюджет в рази більший, ніж сумарні військові витрати 11 країн, армії яких за можливостями стоять після американської. Більш важливо те, що сила американської армії на землі, в небі, в морі, в космосі і кіберпросторі дуже грізна. Для Росії, Ірану, КНДР чи Китаю ядерна чи неядерна війна проти США буде дуже ризикованою. Звісно, Пекін активно скорочує прірву між своїми і американськими військовими можливостями, розробляючи більш точні ракети, посилюючи протиповітряну оборону, збільшуючи арсенал винищувачів четвертого покоління і демонструючи проекцію сили в морі. Не варто забувати і про солідний китайський ядерний арсенал, в якому є твердопаливні балістичні міжконтинентальні ракети DF-41. Однак, американська сила досі переважає.

По-друге, ціна звичайної чи ядерної війни проти Америки буде приголомшливою. За останні кілька років уряд США і незалежні аналітичні центри прораховували можливі сценарії війни: з Росією у Балтії, з Китаєм на Тайвані і в Південно-Китайському морі, з Іраном на Близькому Сході і КНДР на Корейському півострові. Результати були здебільшого похмурі.

У більшості випадків експерти робили висновок, що війна може призвести до загибелі сотень тисяч військових і цивільних, до спалаху внутрішніх заворушень, економічної шкоди на мільярди доларів і обвалу світової економіки. Якщо ж звичайні конфлікти переростуть в ядерні, тоді кількість жертв доведеться рахувати мільйонами. Шкода для довкілля буде колосальною, а фінансові глобальні втрати будуть немислимими.

В разі війни між США і Китаєм, китайський ВВП впаде на 25-35%, у той час як американський – на 5-10%, згідно з підрахунками RAND.

Оцінки сценаріїв війни між НАТО і Росією у країнах Балтії вказали на високу вірогідність, що звичайний конфлікт може привести до застосування тактичного ядерного озброєння. В такому разі кількість жертв буде вимірюватися мільйонами, а руйнації будуть нищівними.

Всі ці небажані наслідки змушують Вашингтон, Москву, Пекін, Тегеран і навіть Пхеньян утримуватися від агресивних військових випадів. Подібна ситуація панувала у світі в часи Холодної війни. Тоді це змушувало Москву і Вашингтон виражати ворожнечу лише у формі нерегулярних опосередкованих конфліктів.

Автор наголошує, що історія Холодної війни може дати корисний урок, як стримати ядерних суперників і боротися проти «зелених чоловічків».
 

Наші інтереси: 

Гібридна війна - це війна на вищому рівні. Її не завжди помітно, але це не означає, що вона не ведеться.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Перманентна революція"... "Перманентна війна"...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Анексія Криму і агресія проти України з застосуванням маріонеточних псевдодержавних утворень на кшалт ДНР/ЛНР дає надзвичайно цінний матеріал для військових фахівців США і НАТО.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

На щастя, американці починають розуміти, з ким вони воюють. Ми про це говорили ще три роки тому:

Мир на Землі: реальність наукової фантастики та ілюзорність масової пропаганди

"Межа між війною і миром, і без того не надто виразна, тепер абсолютно стерлася. Вже ХХ століття покінчило зі сором'язливими ритуалами відкритого оголошення війни і ввело в ужиток такі поняття, як напад без попередження, п'ята колона, масові диверсії, "холодна війна", війна через посередників (per procura), і все це було лише початком знищення межі між війною і миром. На зміну альтернативі «війна або мир» прийшов стан війни, який не можна було відрізнити від миру, і миру, що не відрізнявся від війни" (Станіслав Лем. Системи озброєнь XXI століття. 1983).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Перманентна революція"... "Перманентна війна"...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"Якби наші солдати розуміли чому ми воюємо, не можна було б вести жодної війни."

Прусський король Фрідріх Великий.

Вірю в те, що розумію.