Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Квазікандидати: тепер це узаконене шахрайство називають апофеозом демократії

Фактично, президентська кампанія вже почалася. Ми відстежуємо лідерів, сперечаємося про цифри, сміємося над аутсайдерами. Тим більше, що вони - явно непрохідні - з разу в раз виявляються в списках. Але в тому й річ, що другорядні кандидати визначають тріумфаторів гонки не у меншій мірі, ніж наші симпатії.

На минулих президентських виборець обирав з сімнадцяти претендентів. Можна припустити, що в цей раз їх навряд чи виявиться менше. Хтось відправляється на штурм політичного олімпу заради амбіцій, хтось - заради піару.

Втім, не самолюбством єдиним - мотиви попадання в "президентський" бюлетень можуть бути самими різними. У тому числі і суто технологічними.

У дев'яності бал на ринку політтехнологій правили росіяни. Через півтора десятиліття виборам в РФ прийшов кінець - але більшість технологій вже були відпрацьовані і навіть систематизовані.

Видана на Уралі в 2003 році книга "Практика проти теорії" містила досить докладний опис того, який функціонал може бути у "мертвих душ".

Кубишка. У ситуації, коли виборчий фонд обмежений, підставний кандидат потрібен в якості запасного гаманця. З його офіційного фонду можна оплачувати листівки і ролики, що критикують конкурента. А відведений йому законом ефірний час - для відпрацювання порядку головного кандидата.

Важіль. Застосовується в ситуації, коли в регіоні є нішовий електорат (національні меншини чи інші електоральні групи). Їх кандидат рідко стає прохідним, але він завжди може підтримати в другому турі потрібну людину. Працює тим частіше, чим вище внутрішньогрупова солідарність меншини.

Іноді цей кандидат використовується для "бронювання" електоральної групи. Якщо вона з самого початку не хоче голосувати за потрібного кандидата - підставний кандидат потрібен для того, щоб вона не дісталася конкурентові.

Розкольник. Цей кандидат висувається в тих випадках, коли потрібно відколоти частину того електорату, що зазвичай голосує за конкурента. Об'єктом технології можуть бути професійні касти, національні меншини або жителі певних регіонів.

Відмінність від попереднього кейсу в тому, що в даному випадку мається на увазі, що нішовий електорат вже має переваги і тому потребує "дроблення".

Зливний бачок. Зазвичай такий кандидат потрібен для лютої критики конкурентів. Особливо в тому випадку, якщо основний претендент до відвертої "чорнухи" опускатися не може з іміджевих міркувань. Зате "підставний" не обмежений у своїй ексцентриці нічим.

Шумова завіса. ЗМІ за своєю природою - реактивні. Вони йдуть за порядком і, найчастіше, слухняно його відпрацьовують. А кандидат цього типу потрібен для створення потрібних інформаційних приводів.

Прес-конференції, мітинги, позови до суду - хіба мало приводів можна придумати для того, щоб переключати увагу медіа з "невигідного" для основного кандидата порядку на "вигідний"? Зрештою, можна просто "перебивати" заходи конкурента, відтягуючи частину журналістів на штучно створені.

Жертва. Кандидат потрібен лише для того, щоб ним ритуально пожертвували в ході передвиборної кампанії. Якщо головний кандидат - чинний чиновник, то підставний може знятися під приводом, що "влада тисне". Або ж може піти на відверту провокацію на адресу конкурента, знаючи, що цей крок загрожує порушенням закону.

Ведмежа послуга. Ідея проста - висунути непопулярного персонажа, який буде підтримувати конкурента. Тим самим, нарощуючи його антирейтинг. Це може бути окремий одіозна людина. Або партія з непопулярними гаслами (від відверто соціал-дарвиністських до люто проросійських). Чи громадська організація з неоднозначною в суспільстві репутацією.

Боксерська груша. Підставний кандидат дурний, одіозний і критикує основного претендента. Але його критика настільки дурна, що лише додає бенефіціару очок. "Підставний" може піднімати теми, які вигідні штабу, висвітлювати вигідні сторони головного претендента і, заодно, - знецінювати критику реальних конкурентів. Тому що озвучені ними факти в суспільній свідомості будуть йти через кому з критикою з боку "підставного".

Чорний лебідь. Кандидат-зірка, який йде у виборчу кампанію для створення рукотворного хаосу для конкуруючих штабів. Навіть загроза його реєстрації плутає соціологію, стратегію і тактику. Конкуренти витратять час на те, щоб адаптуватися до нового виклику. При цьому, підставний може в підсумку навіть не реєструватися як кандидат.

Список не є вичерпним. До того ж, кишеньковий кандидат може одночасно виконувати кілька функцій зі списку. Або якісь ще - в залежності від порядку передвиборної кампанії.

До того ж, не варто думати, що цій технології загрожують викриття. Автори книги підкреслювали, що штаби не страждають "комплексом Раскольникова", який після злочину вважав, що всі навколо здогадуються про те, що трапилося.

У реальному житті про "підставні" функції кандидатів можуть здогадуватися в кращому випадку еліти і суперники. Але викрити цей прийом в очах обивателя просто не вийде.

До того ж, зовсім не обов'язково, що перераховані вище функції виконують тільки "кишенькові" кандидати. "Функціональним" може бути і абсолютно щирий претендент, який просто не розуміє, що грає в чужі ворота. Або не менше щирий, чию кампанію через треті руки спонсорує чийсь штаб - в розрахунку на потрібний ефект.

Наші інтереси: 

Аналізувати події, включати критичне мислення, робити висновки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Проблема в тому, що всі ці брудні технології вважаються узаконеною і суспільно прийнятною нормою. Очевидно, що при такій системі отримують перевагу моральні потвори без честі і совісті.

Володимир Федько каже:
НЕ викликає сумнівів, що всі брудні технології будуть використані на майбутніх президентських виборах в Україні.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

НЕ викликає сумнівів, що всі брудні технології будуть використані на майбутніх президентських виборах в Україні.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Проблема в тому, що всі ці брудні технології вважаються узаконеною і суспільно прийнятною нормою. Очевидно, що при такій системі отримують перевагу моральні потвори без честі і совісті.

Володимир Федько каже:
НЕ викликає сумнівів, що всі брудні технології будуть використані на майбутніх президентських виборах в Україні.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

А ви знаєте що наступним президентом України буде - Петро....???))

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Наразі це кращий. На фоні наявних інших