Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 10
  • Переглядів: 10

5 підводних каменів "позитивного мислення". Коментар та пояснення психологів

Ви вирішили змінити життя, освоївши філософію позитивізму? Не поспішайте сліпо наслідувати порадам, запропонованим у книгах Баха, Коельо чи Кастанеди. Зрештою, щоб стати «вершителем доль», недостатньо надіти рожеві окуляри і квадратні штани.  

Наповненим життя роблять не псевдорозумні цитати в стилі «забудь про погане», реальний процес трансформації є в рази більш складним і суперечливим. Цю статтю присвячуємо людям, яким набридла маска клоуна і які хочуть докопатися до суті.

1. Звичка концентруватися тільки на хорошому

Здавалося б, на що звертаєш увагу, те і залучаєш у життя. Але таке мислення провокує розвиток «психологічної сліпоти», коли людина навмисно заперечує наявність у себе серйозних проблем - небезпечні хвороби, заборгованість за кредитами, кризу у відносинах.

Такі люди починають поводитися як діти, обираючи життя в ілюзіях, відмовляючись від контролю і здорової оцінки ситуації.

Головний посил: «Буду думати, що все добре - і світ підлаштується». Чи потрібно говорити, що ні до чого хорошого така тактика не призводить, посилюючи проблему, відкладаючи її рішення в довгий ящик.

А це вже не позитивізм, але банальний пофігізм і небажання відповідати за свої вчинки.

2. Витіснення негативних переживань, заперечення «поганих» емоцій

Багато людей часто приймають за позитивний настрій установку відмовитися від негативу зовсім, викресливши гнів, злість і біль зі свого життя.

Проблема в тому, що невідреаговані емоції при цьому нікуди не діваються. Стрес просто йде глибоко в несвідоме і починає нишком тиснути на наше тіло і психіку, виливаючись у затяжні хвороби і безпричинні нервові зриви.

Виходить, людина може скільки завгодно заперечувати свою образу, переводити все в жарт, штучно бадьоритися - підсвідомість не проведеш. Адже негатив - важлива частина життя, яка несе в собі виховну функцію. Потрібно вчитися правильно його проживати, а потім відпускати.

Зауважте, прийняття і переосмислення неприємного досвіду не має нічого спільного з його запереченням.

3. Виношування нереалістичних планів

Ще один негативний вплив «рожевої філософії» - це зміцнення ілюзії у тому, що будь-який, навіть найбільш нереалістичний проект можна реалізувати, не докладаючи для цього серйозних зусиль. Досить повірити, періодично уявляючи мету в голові, - і ти станеш мільйонером, космонавтом, художником. А якщо і не станеш, то теж добре, адже життю видніше, який шлях зробить тебе щасливим.

Так і виходить, що людина неадекватно оцінює свої сили і ресурси, не бере до уваги негативних сценаріїв, які можуть трапитися, відмовляється від особистої відповідальності, йдучи наобум. Світ сприймається як хрещена фея, яка махне паличкою і все змінить. Своя участь у подіях зводиться до мінімуму. 

4. Некоректний прогноз подій, переоцінка себе

Часто оптимізм породжує і таку оману, при якій людина починає оцінювати себе в рази більш здібною і привабливішою, ніж є насправді, у неї з'являється завищена зарозумілість.

Що в цьому поганого? На практиці помилкові очікування боляче осідають життям.

Наприклад, ми на порожньому місці починаємо вважати себе висококласними фахівцями, а потім потрапляємо під скорочення і не розуміємо: чому?

Або бачимо себе привабливими і цікавими людьми, але ніхто з оточуючих не хоче нас любити, і це здається несправедливим. Виходить якийсь самообман, коли людина вважає себе тим, ким не є, викликаючи на голову купу розчарувань.

Але істинний оптимізм ґрунтується на визнанні своїх реальних заслуг, а не вигадки уяви.

5. Зворотний ефект або впадання у депресію

Намагаючись здаватися тим, ким людина не є, вона тільки заганяє себе у ще більш невигідне становище.

Як це відбувається? Роль жартівника і оптиміста не знаходить відгуку в його душі, але він наполегливо продовжує себе ґвалтувати і заганяти в рамки, змушуючи тіло витрачати ресурси на підтримку чужого собі образу, живучи в оточенні людей, які нічого не знають про його справжнє «я».

Звичайно, це складно і робить життя абсолютно нестерпним, тиск соціуму і його очікувань буквально тиснуть нас зсередини. І начебто веселишся, корчиш із себе щасливчика, але щастя не приходить!

А відповідь проста - потрібно не в ігри грати, а дозволити собі бути собою, прийняти своє справжнє «я». У цьому акті куди більше сенсу.

 

Джерело

Наші інтереси: 

Бути собою. Працювати над собою. Підніматись у протір позитивних подій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Приклад позитивного мислення (попереджвю одразу: це потребує тренування):
- формулювати задачі так, щоб вони надихали.
- замінити критику на дружні побажання, які не ображають
- мати заняття та спільноту, які дозволяють пережити негативні емоції у конструктивному ключі. Акторство, спорт, тощо.
- уникати інформаційних смітників. У першу чергу -
ЗМІ

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

І справді,пропагандистська маска позитивного ідіота клоуна трішечки втомила...та приземлення до реальності рано чи пізно відбудеться...

Чому автор вважає книги Карлоса Кастанеди написаними у форматі позитивізму...адже для дуже великого відсотку людей (пердунів як їх називає Дон Хуан),там немає нічого позитивного...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Приклад позитивного мислення (попереджвю одразу: це потребує тренування):
- формулювати задачі так, щоб вони надихали.
- замінити критику на дружні побажання, які не ображають
- мати заняття та спільноту, які дозволяють пережити негативні емоції у конструктивному ключі. Акторство, спорт, тощо.
- уникати інформаційних смітників. У першу чергу -
ЗМІ

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

У багатьох людей переважає завищена самооцінка. Частково в цьому є вина батьків, які з дитинства твердять, що їх хлопчик/дівчинка найрозумніші і найталановитіші. Коли ці хлопчики/дівчата стикаються з реальним життям: навчанням в школі - ВИШі - практичною роботою, то наступає криза. Фактично вони не відповідають тим вимогам, які до них пред'являють ті ж самі школа - ВИШі - робота, але завищена самооцінка не дозволяє їм це визнати і тоді вони звинувачують оточення у своїх негараздах та невдачах.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!