Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Наші предки спали не так, як ми. Що ми робимо неправильно?

Світ:

У це важко повірити, але вчені і історики схиляються до думки, що сучасна людина спить зовсім не так, як її давні предки. Спочатку природою було закладено для нас зовсім інший режим сну і неспання. З впровадженням в життя науково-технічного прогресу, людина сама вирішила розпоряджатися своїм часом. 
 

Про що свідчать історичні відомості? Експертом в цій області можна вважати історика Роджера Екірха. Його дослідження тривали протягом 15 років.

При цьому було зібрано і вивчено значну кількість історичних фактів, документів і свідчень. Таким чином, вчений прийшов до вражаючого висновку: нічний сон наших предків ділився на дві частини з тригодинною перервою приблизно опівночі.

У книзі Екірха, опублікованій в 2005 році, було зібрано 500 посилань на історичні малюнки, в яких зображувалися наші сплячі предки. Ці історичні свідчення взяті з щоденників, медичних записів і книг. І всі як один джерела вказують на звичку спати з перервою.

Восьмигодинний сон - порівняно нова тенденція.  Насправді наші предки не знали, що можна спати по 8 годин поспіль щоночі, і це не дивно. За часів, коли про електрику ще не було відомо, темрява не давала займатися звичними справами.

Люди не знаходили нічого кращого, як із заходом сонця лягати в ліжко. Однак сон протягом половини доби неприйнятний для організму. Саме тому, лягаючи спати близько 8 години вечора, наші предки прокидалися опівночі.

Цей час вважався найбільш продуктивними і творчими годинами. За 2-3 години неспання можна було встигнути покохатися, або відвести час для науки або написання книг. З настанням другої хвилі втоми, наші предки знову відходили до сну, тепер уже до сходу сонця.

Ще в 1990 році психіатром Томасом Веєром був проведений експеримент, який повертає сучасну людину до умов існування стародавніх людей. 14 добровольців були поміщені в лабораторні умови замкнутого простору, де повністю були відсутні вікна. Світло для учасників подавалося на 14 годин поспіль. Решта 10 годин добровольці проводили в повній темряві.

За місяць учасники змогли повністю поміняти звичний режим неспання. Вже на четвертому тижні добровольці стали спати по ночах за два прийоми. Кожен з відрізків тривав 3-4 години.

Коли стала зникати ця звичка? Історик Роджер Екірх не зупинився на одному лише вивченні режиму дня далеких предків. Він вирішив виявити причину, яка привела нас до розпорядку, що ми маємо зараз.

Так, в кінці 17 століття в буржуазній Європі модою правив вищий клас. Еліта суспільства любила встановлювати власні правила, розгледівши в дробленні нічного сну пережитки минулого.

Початок 20 століття був ознаменований промисловою революцією. Робочі в багатьох країнах були змушені тяжко працювати. Це змусило людей спати за один прийом, відходячи до сну максимально пізно.

У 17 столітті повсюдно в Європі з'являлося все більше великих міст з високою щільністю населення. Однак на вулицях вночі традиційно розгулювали шахраї, повії та інший набрід. Прийнято думати, що законослухняні громадяни вважали за краще не висовувати носа в міські квартали після настання темряви. Вони не хотіли бачити зворотну, «брудну» сторону міського життя.

Але вже в 1667 році в Парижі з'являється перше вуличне освітлення. Середньовічний французький обиватель відразу ж полюбив прогулянки під місяцем і милування краєвидами нічної столиці. Приблизно в цей же час набирає обертів промислова революція. Тому передові уми направили свої погляди на перегляд звичного розпорядку дня на догоду збільшення ефективності і продуктивності. Тепер життя європейця була поділена не на дні або добу, а на годинник.

На думку Екірха, в цій навмисній зміні режиму і криється більшість проблем зі сном у сучасної людини. Ми вирішили йти проти природи і дозволили собі спати в один прийом. Однак наш організм спочатку був запрограмований інакше. Тому немає нічого дивного, якщо ви страждаєте від хронічного безсоння або часто прокидаєтеся посеред ночі.

Ми не змушуємо вас перекроювати звичний розпорядок і сліпо копіювати спосіб життя середньовічної людини. Однак нема потреби турбуватися, якщо ви раптово прокинулися посеред ночі і не можете заснути. Краще використовуйте цей час з користю, адже цей період може стати найбільш плідним навіть в порівнянні з ранковими годинами.

До речі, і саме поняття "безсоння" зародилося в психіатрії в 19 столітті. Раніше люди не знали про таку проблему, але з повним скасуванням двофазового нічного сну вона відразу ж дала про себе знати.

Висновок: Не знаєте чим зайняти себе в години нічного неспання? Крім як покохатися зі своїм романтичним партнером, цей час можна провести з користю для душі. Медитуйте, міркуйте, приводьте свої думки в порядок і моліться.

Ви можете почати читати захоплюючий роман, присвятити час творчості або роботі над черговим проектом. Якщо організм готовий прийняти такий режим, в подальшому можна починати лягати спати раніше.

Джерело

Наші інтереси: 

Прислухатись до природних ритмів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Саме вночі можливо ефективно помолитись, бо затихає денний гамір.
Саме тому монахи ховались у печери, бо там була повна тиша.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Коментарі

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Саме вночі можливо ефективно помолитись, бо затихає денний гамір.
Саме тому монахи ховались у печери, бо там була повна тиша.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода