Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Як більше заробити: три варіанта вирішення проблеми на прикладі професії копірайтера

За останній рік у мене кілька разів питали в особистих повідомленнях про те, що «хочуть спробувати підзаробити, бо є вільний час вечорами. Як це зробити?». Скажу як є – вечорами «після роботи» нічого путнього не вийде. Потрібно вибирати «або - або». І віддаватись одній справі повністю. Роздуми на цю теми привели до визначення трьох причин низької вартості послуг копірайтера на біржах і трьох варіантів вирішення проблеми.

posluhy-kopiraytera.jpg

Очікування і реальність: робіть усвідомлений вибір

Чи можна безбідно жити заробітками копірайтера? Що це за професія і чим займаються люди, що пишуть для нас «по той бік монітора», я розповідала в попередній статті.

Читати: Професії постіндустріального суспільства. Рерайтер, веб-райтер, копірайтер: визначаємось із термінами

Вимог до професіонала багато. Завдань для вирішення – ще більше. Але ж чому такі зашкально низькі ціни на замовні тексти ми зустрічаємо на найбільших майданчиках, де тусуються замовники і виконавці – на біржах копірайтингу?

Зараз пригадую перше замовлення і перше завдання на біржі freelance.ua. Я тоді як початківець просиділа над роботою майже 3 години і заробила – аж 12,50 грн!

Які це були солоденькі гривенькі, не переказати, але чому опис товару для інтернет-магазину тоді оцінили у дві з половиною гривні і доручили роботу жовторотому новачку?

Низькі ціни на контент: хто винен?

Низькі ціни на біржах і недооцінку роботи копірайтера обумовлюють принаймні 3 причини.

1. Психологія «халявщика»

Пост-радянський простір вирізняється особливим ставленням до розумової праці. Можеш помацати? Це чогось варте! А скільки коштує ідея, слова, фрази, думка?

Ми звикли завантажувати безкоштовно фільми і музику, користуватись піратськими програмами, то чому б не знецінити тексти? Адже це так просто! На клавіатурі літер не багато, знай собі – натискай потрібні комбінації.

2. Ілюзія «простоти» роботи копірайтера

Інтернет кишить пропозиціями на кшталт «Бажаєте підзаробити? Всього 2-3 години на день і ви у шоколаді!». Це породжує високий наплив початківців у професію. Хто зна, чи буде людина займатись цим постійно і на професійному рівні, але конкурентне середовище на біржах копірайтингу вже створене, кожен хоче спробувати «легкого хліба» і скидає ціни, щоб отримати хоч якусь роботу.

3. Посередники

Саме так. Якщо вдалось вийти на прямого замовника-власника сайту – це удача! На біржах, здебільшого замовляють тексти вебмайстри, які створюють інтернет-ресурси і наповнюють їх контентом. Розкрутка – це не їх парафія, текстів потрібно багато і бажано за копійки.

Це вже потім власник зрозуміє, що SEO-маячня виводить сайт у топ-10 пошуку, але не гарантує конверсії, а то і просто шкодить справі, бо відсоток відмов відвідувачів починає зашкалювати і сайт потрапляє під санкції пошукової системи.

Як підняти свою планку: що робити?

На противагу трьом причинам низької оцінки роботи копірайтера, пропоную три варіанти вирішення проблеми.

Отже, як копірайтеру-початківцю стати професіоналом і вигідно підняти власну планку цін?

1. Особистий бренд – це не тільки модно, але і вигідно!

Соціальні мережі зараз майорять запрошеннями на вебінари з вибудови власного бренду-імені. В цьому є неабиякий сенс. Якщо про вас знатимуть не тільки на біржі, то і цінуватимуть як експерта. Але для самореклами мало імені та прізвища. Потрібні дії. І результати.

Для початку варто стати членом спільноти колег – зайти у відповідні групи. Також слід «ходити» по групам, де тусується ваша цільова аудиторія – підприємці, власники малого і середнього бізнесу. Причому не просто читати, що там пишуть, а активно коментувати, давати власні пропозиції і поради.

 Корисно відвідувати заходи «в реалі», а не тільки в он-лайні. Так можна завести цікаві знайомства, роздати візитівки, розповісти про себе і свої досягнення.

Напевно, апогеєм розвитку власного бренду, можна вважати відкриття школи, започаткування авторського курсу, створення агентства. Навчаючи інших, сам вчишся. А коли навчив 5 людей, за тобою вибудовується залізобетонна стіна однодумців і підтримки.

До таких людей-зірок замовники вибудовуються в чергу і щедро платять, бо впевнені в результаті.

2. Комплексна пропозиція – це завжди дорожче

Чим простіше ваше завдання з копірайтингу, тим воно дешевше. Зовсім інша річ, якщо окрім, наприклад, описів товарів на сайт, ви пропонуєте ведення блогу (написання корисних статей) та е-мейл розсилки – тут треба поглиблювати знання і практикуватись з різними сервісами розсилки та мати базові знання з маркетингу.

Замовник буде вам вдячний, якщо ви візьмете на себе ще й розміщення матеріалів на сайті, але для цього треба знати основи HTML-розмітки.

Дуже добре, якщо ви запропонуєте не просто якісні тексти, але і створення власне сайту – навіщо посередники? Почати можна з лендінгів – сайтів однієї сторінки для продажу окремого товару (послуги) чи групи однотипних товарів. І знову тут треба вчитись і вчитись і вчитись. Благо, матеріалів для перших кроків у побудові сайтів та лендінгів, достатньо у вільному доступі.

3. Контент як бізнес. Нічого особистого

Третій варіант заробити на копірайтингу витікає з третьої причини низьких цін на біржах. Коли знаєш основи і «трошки більше середнього» можна спробувати себе у ролі посередника. Тут потрібно мати жилку підприємця, вміти аргументувати свою позицію, вміти швидко зав’язувати контакти, розбиратись у людях і стрімко приймати рішення.

Так роблять: реєструються на кількох біржах у різних ролях (замовник/виконавець), знаходять вигідного замовника з великими об’ємами завдань, шукають дешевих виконавців-початківців, що готові гарувати за копійки. Виконану роботу перевіряють (або ж і ні – це як пощастить) і здають замовнику. Різниця в оплаті лягає у кишеню посередника.

Ви впевнені, що копірайтинг зробить вас щасливішою людиною? А якщо ще й багатшою?

Обирайте свій шлях. Будь-який варіант потребує вкладення сил і енергії. Будь-який варіант вимагає постійного навчання і вдосконалення.

Якось один із «гуру» сказав:

«От що мені подобається в копірайтингу, так це те, що тут повністю відсутня конкуренція і нема верхньої планки для росту».

Від себе додам: конкуренція є тільки на біржі. Професіонали, що виросли з біржових коротких штанців – це колеги, для яких гарно оплачувана робота знайдеться завжди.

І хай щастить на цьому складному поприщі!

Наші інтереси: 

Успіх у будь-якій професії вимагає постійного навчання і вдосконалення. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Буде цікаво, якщо цей клуб Гартленду об’єднає копірайтерів і любителів правильних текстів.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Буде цікаво, якщо цей клуб Гартленду об’єднає копірайтерів і любителів правильних текстів.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, навчальною і практичною школою для копірайтерів є "Народний оглядач". Гравець має можливість писати і розміщувати тексти, додавати до них ілюстрації, організовувати обговорення. Оцінкою текстів є кількість відвідувань, кількість відгуків/коментарів і галія.

В процесі такої роботи гравець вчиться і удосконалюється в написанні правильних текстів та ефектних заголовків, підбору і обробці потрібних ілюстрацій, роботі з комп'ютерними програмами.

Одночасно гравець створює і підтримує свій власний бренд в Інтернеті.

Таким чином, гравцю є на що послатися, як на зразки своєї роботи, при переговорах з потенційним замовником.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

ЦІкава думка. Підтримую.

Однак зауважу, що робота на НО - це більше схоже на журналістику.
Копірайтинг - це трошки інше. До слова, знаю точно, що досвідчені журналісти не завжди можуть працювати копірайтерами. Диплом тут не допомагає.

Основний меседж статті в тому, що починаючи будь нову яку-роботу, не можна залишатись тільки з базовими знаннями і навичками. Це грозить залишить "початківцем" навічно.

Куди б не пішли - потрібно вчитись і вдосконалюватись.
А на прикладі копірайтингу я показала, як можна проаналізувати стан справ у конкретній галузі і знайти виходи для вдосконалення і росту.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо людина навчиться правильно і ефектно, захоплююче і запально викладати свої думки письмово, то вона зможе працювати як журналістом, так і копірайтером.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

"... правильно і ефектно, захоплююче і запально викладати свої думки письмово"

Журналістом - так. Для роботи копірайтером цього мало.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не буду сперечатися і розвивати свої погляди щодо журналістики і копірайтерства.

Головне в іншому - кожен бажаючий може стартувати на "НО" як в якості журналіста, так і в якості копірайтера! Відкривай свою блогосферу і пиши!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Це точно! Практика - це завжди круто. У будь-якій діяльності.

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Корисна стаття. Грунтовний аналіз. Цікаво, чи мае якесь значення сціотип людини для успішної діяльності у цій царині?