Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна переходить в наступ: початок кінця газової ями

Категорія:

Світ:

На засіданні Кабміну прийнято остаточне рішення по спрощену видачу спецдозволів на видобуток газу. Все красиво, прозоро, на відкритому конкурсі і, головне, без особистого контакту з чиновниками. Коротка позитивна новина. 

Але тільки ті, хто давно за це рішення боровся, знають йому ціну. Скільки сил витрачено на ломку схем, які були збудовані і зацементовані навіть не в часи Януковича, а набагато раніше. Які божевільні гроші вкидав Кремль і ті, що  сидять на газовій трубі українські олігархи в знищення українського видобутку. За допомогою підкупу та популізму «низьких цін на газ вітчизняного видобутку» Україну міцно садили на російську газову голку. І всі розрахунки експертів не могли зламати ситуацію - тонули в криках популістів і тоннах бабла імпортерів.

Коротко по суті новини

Уряд вводить процедуру електронних торгів ліцензіями на користування надрами, перш за все газовидобутку, на платформі ProZorro.

"Наша мета - відкрити геоданні, дати можливість приходити бізнесу на основі прозорих аукціонів і добувати газ, щоб ми відмовилися від імпорту. Як відмовимося - знизимо ціни, і не будемо перебувати під впливом імпортних цін, - заявив Гройсман.

За його словами, на сьогодні вже підготовлені 44 ділянки запасом 150 млрд кубометрів газу, які потребують інвестицій.

 

Переходимо до бонусів і призів

В Україні величезні розвідані запаси газу. Плюс до них - нерозвідані, наявність яких геологи припускають з певною часткою впевненості. Якщо розвивати свій видобуток, то ми в дуже розумні терміни (до трьох, максимум п'яти років) повністю забезпечуємо газом себе і виходимо на ринок ЄС, який поступово зростає.

Вишенька на торті - нам взагалі не потрібно туди вкладати гроші. Галузь настільки цікава для інвесторів, що досить дати їм можливість легко отримувати ділянку, і вони самі збудують інфраструктуру.

Друга вишенька - ми не просто не витратимо жодної копійки, інвестори охоче заплатять за ці спецдозволи. Відразу в бюджет.

Третя – вже не вишенька, а варення - нові робочі місця для українців в Україні. Не в Польщі - тобто наші люди не тільки заробляють гроші, але в Україні також залишаються податки і внески до Пенсійного фонду. Плюс пристойне завантаження для суміжників в цілому ряді галузей. Перспективи просто відмінні.

Ну і основне. Газові запаси України, потенційна можливість збільшення видобутку дозволяє нам не просто покрити свої потреби, а й вийти з пропозицією на ринок ЄС. Благо, недалеко. Вгадайте з одного спроби, кого ми потіснимо на цьому ринку?

Так отож. Україна стане багатшою, ворог біднішим і нам взагалі не треба вкладати ні копійки. Хороший привід відкрити шампанське. Сьогодні бульбашки газу мають особливий смак ...

Залишилося приватизувати державні шахти, цю чорну бюджетну дірку і  про нафту пам'ятаємо.
 

Наші інтереси: 

Україна може бути енергонезалежною.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Ура! Єдина проблема: а де власник?

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Ура! Єдина проблема: а де власник?

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Арій Денний.
0
Ще не підтримано

Дуже хороша новина!
у мене також запитання: де у всій цій схемі ми, народ - власник ресурсів, тобто, чи вплине така прозорість на вартість газу для народу у майбутньому?

У те, що створюємо, завжди вкладаємо пам'ять про те, що любимо.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Вартість визначатиметься європейськими ринковими цінами. Тут важливіше те, що Україна переходить на самозабезпечення газом, а далі починає його експорт.

Арій Денний каже:
Дуже хороша новина!
у мене також запитання: де у всій цій схемі ми, народ - власник ресурсів, тобто, чи вплине така прозорість на вартість газу для народу у майбутньому?

Все, що робиться з власної волі, – добро!