Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому українці створюють іновації, але заробляють на них за кордоном

За останні роки українці створили тисячі оригінальних і цікавих розробок і технологій. Але більшість із них "пішли" на Захід, оскільки Україна не вміє ні утримувати винахідників, ні заробляти на нових технологіях, пише журнал Новое Время.

Ланцюжок розірваний

"Дуже сильні і класні рішення роками припадають пилом в інститутах, і ні автори не знають, як їх просунути на ринок, ні бізнес не розуміє, як на них заробляти", - нарікає голова Innolytics Group Володимир Бандура. Тому, за його словами, важлива екосистема: на Заході винахіднику відразу ж запропонують і інкубатори, і держпідтримку, і приватні фонди. "За рахунок інфраструктури вони змушують винаходи приносити прибуток, - говорить Бандура. - У нас цей ланцюжок розірваний".

У Європі є програми фінансування спеціальних приватних компаній при науково-дослідних інститутах та університетах, які допомагають винахідникам вивести їхні дітища на ринок, розповідає Наталя Пахомовська, партнер DLA Piper Ukraine. А в США ще від 1982 року працює Програма інноваційних досліджень малого бізнесу (SBIR), яка служить мостом між університетами та ринком.

Більше 18 тис. патентів, зареєстрованих в Україні, належать іноземним представникам, а 3,6 тис. інноватори з берегів Дніпра отримали у 49 країнах світу. Вони виступали співавторами винаходів таких світових гігантів, як Samsung, Jonson&Jonson, Yandex, DuPont, Bayer та Schlumberger.

"Якщо візьмемо топ-10 країн у Європі за кількістю патентів за цей період, ми будемо плюс-мінус посередині. У нас історично дуже сильна база", - говорить голова Innolytics Group.

Революційні технології на експорт

Трохи більше року тому українець Рон Фрідман, випускник Київського політеху та засновник компанії Mawi Solutions, зробив революцію в охороні здоров'я - вийшов на ринок із продуктом, здатним відстежувати хвороби серця на ранніх стадіях. Прилад, який виглядає як звичайний фітнес-браслет, у режимі реального часу приймає сигнали електрокардіограми з руки власника. Ці дані аналізуються, і людина отримує попередження про небезпеку, щойно вона з'являється.

Команда Фрідмана також запатентувала алгоритми, здатні автоматично визначати деякі хвороби серця на основі отриманих даних. Крім того, зараз ведеться робота над приладом другого покоління з особливими сенсорами, який діагностував би хвороби, не пов'язані із серцем.

Свої дослідження компанія веде у партнерстві із провідними університетами Швейцарії. Сам інноваційний прилад вже викликав ажіотаж - Mawi Solutions надходять замовлення від клінік і страхових компаній. Причому мова йде в основному про ринки Північної Америки, Європи та Азії.

Трохи більше року тому українець Рон Фрідман вийшов на ринок зі схожим на фітнес-браслет приладом, здатним відстежувати хвороби серця на ранніх стадіях

А вітчизняна компанія Kray Protection, яка створила оригінальний безпілотник-обприскувач для сільськогосподарських потреб, свій винахід запатентувала виключно у США.

Розроблений українською Kray Protection безпілотник-обприскувач для полів окупається за 5-6 операційних днів. Він запатентований виключно у США

Допрацьована модель пересувається на висоті лише 1 м зі швидкістю до 30 м/с. IT-система робить апарат повністю автономним і простим у використанні. Крім того, БПЛА використовує ультрамалооб'ємне обприскування, за якого витрачається лише 1-5 л на гектар. Ціна чудо-техніки - $50 тис.

Купівля агролітака або наземного спреєра-розпилювача коштуватиме фермеру $350-400 тис., та й така техніка менш ефективна. Наземний транспорт трамбує землю і призводить до втрати 2-4% врожаю, а літаки покривають лише 90% поля. Крім того, ці засоби активніше витрачають добрива: у літака цей показник приблизно в 10 разів вищий, ніж у винаходу Kray. У підсумку, як запевняє засновник і голова Kray Дмитро Сурду, його БПЛА окупається за 5-6 операційних днів.

"Навіть попри те, що сільське господарство - головний драйвер української економіки, до передових інноваційних ринків світу нам ще далеко. Рівень проникнення інновацій тут і там не можна порівняти", - говорить Сурду.

 

Джерело

Наші інтереси: 

Підтримка винахідників повинна здійснюватись на державному рівні. Інакше витоку мізків з країни не уникнути.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чому українці такі розумні, але вже більше 100 (!) років висувають до керівництва нерозумних!?

Цитата:
Чому українці створюють іновації, але заробляють на них за кордоном

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чому українці такі розумні, але вже більше 100 (!) років висувають до керівництва нерозумних!?

Цитата:
Чому українці створюють іновації, але заробляють на них за кордоном

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Думаю, що скорше чи пізніше ті українські винахідники або повернуться в Україну, або будуть у ній розвивати цей ринок. Бо їм буде просто цікаво далі бути першунами.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

У нас у бізнесі знаходяться не спеціалісти а паразити. Розмова з ними схожа на розмову з гаманцем з двома вухами. Така ситуація дає хороші умови для розвитку власної індустрії яка не опирається на паразитів. Для цього не потрібні великі гроші. Потрібен маленький зразок який працює в соціумі а не десь в лабораторії.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Можу додати до попереднього. Людина не може зрозуміти того чого вона не знає. Можна дослідити на моєму прикладі. Був мій блог про фантастичні речі з енергетики і будматеріалів. Зацікавленості 2 людини. І це в нашій спільноті, що говорити за зовнішній світ. Зовнішній світ мляво пару раз лайкнув на фейсбуці. Потрібна методика по формуванню думки у населення з приводу бережного відношення до активних ,позитивних, винахідливих... людей. Я свої замовлення вимушений розміщувати у Польщі. Там цікавляться. Тут бажають закопати на зльоті. Це не негативне моє мислення. Це моє беземоційне спостереження.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.