Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 43
  • Переглядів: 45

Норми харчування у Вермахті

Світ:

Раціони харчування відповідали нормам: 3600 кілокалорій на добу в мирний час; 4500 кілокалорій на добу у військовий час.



Схема харчування у Вермахті мала ряд суттєвих відмінностей від тієї, що застосовувалася в Червоній Армії. Перш за все варто відзначити. що ніякої різниці в нормах харчування для солдатів, офіцерів і генералів не існувало. Це підтверджує в своїх мемуарах генерал-фельдмаршал Манштейн, що був в той момент начальником штабу групи армій «Південь» (вересень 1939 р.):

«Природно, що ми, як всі солдати, отримували армійське постачання. З приводу солдатського супу з польової кухні нічого поганого не можна було сказати. Але те, що ми день у день на вечерю отримували тільки солдатський хліб і жорстку копчену ковбасу, жувати яку старшим з нас було досить важко, ймовірно, не було абсолютно необхідно».



Наведені нижче дані взяті з різних джерел, тому вони не можуть претендувати на абсолютну точність і повноту. Наскільки це виявилося можливим, шляхом перехресних порівнянь вдалося досить чітко розкрити картину харчування військовослужбовців Вермахту як до початку війни, так і в ході її.

Всі описані нижче норми стосуються тільки Сухопутних Сил Вермахту (Das Heeres) і не зачіпають ні військ СС, ні Люфтваффе, ні військово-морський флот Німеччини. Крім того, наводяться тільки ті норми, які тилові служби були зобов'язані видати солдатам по лінії, так би мовити, централізованого постачання.

Відомо, що на окупованих територіях (перш за все, на території СРСР) Вермахт мав право вилучати у місцевого населення продукти харчування для поліпшення забезпечення своїх солдатів понад встановлені норми. Однак, залишається неясним, яка частка продовольства, що вилучалася, підлягала обліку і відправці до Німеччини; яка повинна була передаватися на централізоване забезпечення військ, що знаходяться на даній території; і яку частину продуктів військові частини могли вилучати безобліково. Існує також багато свідчень, що населення України пригощало військовослужбовців Вермахту, і що військовослужбовці купували продукти у населення.



Норма видачі продовольства Сухопутних Сил Вермахту на добу за станом на 1939 рік для частин, що знаходяться в казармах (слід зазначити, що в німецьких джерелах всі норми даються з розрахунку на тиждень, в цій публікації ці норми для зручності порівняння перераховані до добових норм):



Зрозуміло, що всі ці продукти видаються не щодня, а так, щоб з них можна було приготувати різні страви. Наприклад, молоко використовується для приготування один раз в тиждень молочного супу. Яйця всі три штуки видають на одну вечерю.

Щоб читачеві, не надто обізнаному в тонкощах продовольчого забезпечення все це постало в більш зрозумілому вигляді, нижче наводиться тижневе меню одного їх піхотних полків Вермахту напередодні Другої Світової війни. Вага вказує на кількість основного продукту, що закладається в котел.

Наприклад, зазначено «Суп рисовий – 20 г.». Це означає, що в котел для варіння цього супу закладається по 20 грам рису на одну порцію. Вариться суп на м'ясному бульйоні, м'ясо з якого виймається і використовується для приготування другої страви. На виході вага порції супу десь 0.5-0.7 літра.



В цілому раціон відповідав нормі – 3600 кілокалорій на добу.

Але це все харчування в стаціонарі, тобто в казармах в мирний час або в тилу на відпочинку.

Харчування в бойових умовах будувалося трохи інакше. Солдат отримував «Норму харчування для війни» (Verpflegung im Kriege).

Вона існувала в двох варіантах:

  • добовий раціон (Tagesration);
  • недоторканний раціон (Eiserne Portion).

Перший був набором продуктів і гарячої їжі, що видаються щодня солдату для харчування, а другий був набором продуктів, який частково солдат носив при собі, а частково який перевозився в польовій кухні. Він міг витрачатися тільки за наказом командира якщо не представляється можливим видати солдату нормальне харчування.

Добовий раціон (Tagesration) ділився на дві частини:

1. Продукти, що видаються в холодному вигляді (Kaltverpflegung);

2. Гаряче харчування (Zubereitet als Warmverpflegung).

Склад добового раціону (Tagesration):

Добовий раціон, видається солдату один раз на добу відразу цілком, зазвичай ввечері з настанням темряви, коли стає можливо відправити підношувачів їжі в ближній тил до польової кухні. Холодні продукти видаються солдату в руки і він має можливість скласти їх в сухарну сумку. Гаряче харчування видається – кава у флягу, приготована друга страва – картопля (макарони, каша) з м'ясом і жиром в казанок. Місце прийому їжі і розподіл продуктів на харчування протягом доби солдат визначає самостійно.

Повний недоторканний раціон (volle eiserne Portion) складався з:

При польовій кухні перевозиться два таких повних раціону (volle eiserne Portion) на кожного солдата. При неможливості забезпечити польову кухню продуктами звичайного добового раціону (Tagesration) командир може віддати наказ або видати на добу один повний недоторканний раціон (volle eiserne Portion) в холодному вигляді, або приготувати з консервів і концентрату супу гаряче блюдо і зварити каву.

Крім того, кожен солдат має в сухарній сумці один скорочений недоторканний раціон (geuerzte Eiserne Portion), що складається з 1-ї банки м'ясних консервів (200 гр) і пакету твердих сухарів (пакет). Цей раціон витрачається тільки за наказом командира в самому крайньому випадку, коли витрачені раціони з польової кухні або якщо більш ніж добу неможлива доставка харчування.

Добовий раціон (Tagesration) на фронті по калорійності перевершував раціон мирного часу (Verpflegung im Frieden) і становить 4500 кілокалорій проти 3600, але був простіше за своїм складом. Наприклад, в ньому повністю відсутні цукор, молоко, яйця, риба, какао. Це не говорить про те, що солдат не отримував цих продуктів. Просто він не міг їх вимагати, оскільки вони не включені в раціон. Але очевидно, наскільки це можливо різні непередбачені нормами продукти видавалися. Зате в раціон були включені тютюнові вироби, які в мирний час солдат був зобов'язаний купувати за свій рахунок


Адольф Гітлер і Ервін Роммель біля польової кухні в Томашув-Мазовецьки

Ранкова кава Ервіна Роммеля

Польовий обід в Україні, 1942 рік



Джерела і література:

  • Сайт lexikon-der-wehrmacht (www.lexikon-der-wehrmacht.de/Soldat/Verpflegung.shtm)
  • R. D. Muller. Die Mobilisierung der Deutschen Wirtschaft fur Hitlers Kriegfuhrung. MGFA (Hrsg.). Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg. Band 5: Organisation und Mobilisierung des deutschen Machtbereichs. Teilband 1: Kriegsverwaltung, Wirtschaft und personelle Ressourcen 1939 - 1941. Stuttgart 1988.
  • R. D. Muller.Die Versorgung der deutschen Bevolkerung. In: MGFA (Hrsg.). Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg. Band 5: Organisation und Mobilisierung des deutschen Machtbereichs. Teilband 2: Kriegsverwaltung, Wirtschaft und personelle Ressourcen 1942 - 1945. Stuttgart 1999.
  • F. Buchner.Das Handbuch der Deutschen Infanterie 1939 - 1945, Friedberg 1987.
  • B. Kroener. „Frontochsen“ und „Etappenbullen“. Zur Ideologisierung militarischer Organisationsstrukturen im Zweiten Weltkrieg. MGFA (Hrsg.): Die Wehrmacht - Mythos und Realitat. Munchen 1999.
  • H. Dv 86/1 - Vorschrift fur die Verpflegung der Wehrmacht bei besonderem Einsatz.
  • H. Dv. 130/19 - Versorgung im Grenadier - Regiment (Entwurf 1945).
  • Веремеев Ю. Анатомия армия. Нормы питания военнослужащих Вермахта // http://army.armor.kiev.ua/hist/paek-wermaxt.shtml
  • К. Залесский. Вермахт. Сухопутные войска и Верховное командование. Яуза. ЭКСМО. Москва. 2005 г.
  • Э. фон Манштейн. Утерянные победы. АСТ. Феникс. Ростову-на-Дону. Москва. 1999г.
  • Мюллер-Гиллебрандт.  Сухопутная армия Германии 1933-1945гг.  Изографус. ЭКСМО.Москва. 2002 г.
  • Архів Військово-історичного товариства "СПАДЩИНА".

ТЕОРІЯ БЕЗ ПРАКТИКИ - МЕРТВА!

В одній із своїх надзвичайно популярних книг Віктор Суворов (Володимир Резун), порадив читачам взимку, коли морозець градусів під 25, одягтися в легеньке пальто, покласти в кишеню шматок хліба, банку консервів і чекушку горілки та погуляти на свіжому повітрі годин 8-10, а потім спробувати випити і закусити. Тоді, писав він, ви трохи зрозумієте, як було солдатам під час радянсько-фінської війни.

І я вирішив провести експеримент - місяць прожити по нормам харчування Вермахту: з 15 липня по 15 серпня.

Цими вихідними закуплю харчі, вже приготував зошит, щоб вести щоденник.


10 липня 2018 року, жива їжа на дачі у родичів.


Наші інтереси: 

Знати все про Другу світову війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Свою військову кар'єру Адольф Гітлер починав з рядового солдата. Записався добровольцем і пішов на фронт. Проявивши виняткову сміливість при виконанні бойових завдань, Гітлер був двічі нагороджений Залізним Хрестом і отримав чин ефрейтора. Офіцерське звання він не міг отримати, оскільки не мав військової освіти. А потім і війна закінчилася.

Леон Дегрелль, будучи вже визнаним політиком, пішов добровольцев на фронт рядовим кулеметником. За роки війни (1941 - 1944), проявляючи виняткову сміливість він дослужився до звання генерала СС і отримав високі бойові нагороди.

ЩОБ КЕРУВАТИ, ТРЕБА НАВЧИТИСЯ ПІДКОРЯТИСЯ !

Крім того, у Вермахті не існувало різниці між харчуванням рядового і генерала!

В цьому експерименті для мене немає нічого особливо незвичного. В житті я практично дотримувався режиму дня, закладеному ще в часи навчання в учбовій дивізії та служби на Кубі: підйом о 6-й - 8-й годині ранку, відбій о 22-й - 24-й годині. Безумовно, цей режим порушувався в силу необхідності виконання певної роботи, при виїздах у відрядження тощо. Щодо харчування були також коливання, пов'язані як із поїздками, так і з участю в різних заходах з вживанням їжі та напоїв - свята, дні народження друзів і родичів, корпоративні застілля тощо.

Таким чином, я не змінюю різко режим життя і асортимент харчування, а перевіряю на собі один з варінтів харчування. Після закінченння експерименту, я планую розпочати інший... Ти просто мене випередив, Ігоре. Наступним експериментом буде харчування по варіанту Гітлера. До речі, з безалкогольним пивом. :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Пізнавальна стаття! Але поясни: хіба твій сьогоднішній раціон чимось принципово відрізняється від раціону Вермахту?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Експеримент повинен бути точним!

Як по набору продуктів, так і по режиму харчування. Наприклад, якщо на одну порцію супу 0,5 л нормовано 20 гр. рису, то так і треба зварити цю порцію.

Хліб у Вермахті видавався тільки чорний.

Меню "сніданок - обід - вечеря" відрізняється від прийнятого у нас!

Коли я вивчав листи робітників і робітниць, що працювали по набору в Німеччині під час Німецько-радянської війни, то звернув увагу: з одного боку вони писали, що з харчами нормально, а з другого - жалілися на певні негаразди з харчуванням. Тепер я бачу, що проблема не в кількості продуктів, а в незвичності режиму життя і їжі. Рано вставати і на сніданок хліб і кава. Ввечері знову хліб, ковбаса і кава.

Взагалі, я дотримуюся правила: перш ніж про щось писати - перевір на собі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Для чистоти експерименту ще б і умови життя як у Вермахті.
Думаю, крім цих продуктів, вояки мали право купувати все, що захочуть, у тубільців.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Відносно умов життя...
Цікава ідея, але в повному обсязі реалізувати її нереально. Можна побудувати режим дня максимально наближений до армійського, тобто час підйому - час харчування - час відходу до сну.
***
Відносно закупки продуктів харчування...
Я планую зробити розвідку щодо продуктів харчування, які збиралися по реквізиціям (наштовхнувся на знищення партизанами харчів на збірних пунктах); по продуктовим посилкам, які військовослужбовці посилали в Німеччину. А також по вживанню алкоголю військовослужбовцями.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Дякую.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Прочитав дану пізнавальну статтю,та пішов поговорити із бабцею (91 рік).Її сім'я до війни належала до верстви селян,що мали кілька гектарів землі і працювали самі на себе.У них були розквартировані німецькі офіцери,а у саді стояла кухня.Солдати і офіцери дійсно харчувалися із одного казана,правда офіцери мали кращий посуд...Якісь харчування німців,за її словами,була на порядок кращим,ніж у селян середнього класу...
Також слід додати,що у них в селі не було силового вилучення провізії німцями,а скоріше навпаки;німці підгодовували всіх,хто цього потребував,а дітлахів пригощали шоколадом...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе Світ, твоя бабуся - безцінне джерело свідчень про передвоєнні роки та роки війни. Ти б зробив неоціненну і важливу роботу, якби поговорив з бабусею і записав її свідчення на диктофон (у телефоні/смарфоні він є) і надіслав мені. Анонімність свідчень (якщо тобі так треба) буде збережена!

Є одне питання, над яким я працюю: як оплачувалася робота в колгоспі наприкінці 1920-х - початку 1930-х років. В архівних матеріалах (тих, що я переглядав) я нічого знайти не можу. Цілком можливо, що це йшло під грифом "цілком таємно" і зберігалося у фондах, вилучених Москвою.

Також цікавить харчування під час окупації.

Якщо можеш зробити таку справу, то я підготую перелік запитань, на які бажано було б отримати свідчення.

Долучайся до військово-історичної роботи!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую Друже за відповідь і запрошення.Минулого року до моєї бабки приїжджали представники із громадської організації Українська Галицька Асамблея,у яких є напрямок роботи Локальна Історія.Вони щось пробували розпитати у бабки знімаючи її на відео.Та бабка чи то включила режим "партизан" чи настрашилася камери,так нічого путнього їм і не розповіла...А якщо серйозно,то вона нічого толком і не знає,бо ще була дитиною (мала 13 років у 1941 році),і також має досить вузький світогляд.Вона без проблем може розповісти як робити полотно із конопель,а ось описати щось ширше вона не може.Каже,що німці були пани,а москалі "діди"...

Правда в неї було двоє старших братів.Найстарший був вчителем німецької мови і під час війни,по своїй волі чи за примусом,точно не знаю,працював у Німеччині перекладачем на якомусь підприємстві...

Середній брат був так званим "поліцаєм",потім його забрали до Червоної армії,потім були табори...
На жаль обидва вони вже померли.Ось із ким би було про що поговорити...

Колгоспи на нашій території створювалися в кінці сорокових років...Якщо тебе цікавить щось про цей період,то напиши запитання...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую друже за відповідь.
По колгоспам цікавить два питання: умови праці і умови оплати.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Краще перевірити на собі раціон харчування Гітлера - це не тільки цікавіше, а й коректніше і продуктивніше.

Тут уже говорили, що харчування має відповідати роду діяльності (з цього й стаття починається).

Так от, пане Володимире, ти займаєшся інтелектуальною діяльністю, а не воюєш у полі. Твій спосіб життя значно ближчий до способу життя Гітлера, а не солдата в польових умовах.

Такий експеримент матиме значно вищу цінність і викличе значно більший інтерес читачів. Такого ще ніхто не робив - експериментальна перевірка раціону Гітлера. Сама назва звучить сенсаційно.

Успіх експерименту гарантовано - незалежно від його результатів.

В ході експерименту ти краще відчуєш дух націонал-соціалізму - для історика-дослідника це дуже важливо. Дуже ймовірним буде прорив у науковій роботі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Свою військову кар'єру Адольф Гітлер починав з рядового солдата. Записався добровольцем і пішов на фронт. Проявивши виняткову сміливість при виконанні бойових завдань, Гітлер був двічі нагороджений Залізним Хрестом і отримав чин ефрейтора. Офіцерське звання він не міг отримати, оскільки не мав військової освіти. А потім і війна закінчилася.

Леон Дегрелль, будучи вже визнаним політиком, пішов добровольцев на фронт рядовим кулеметником. За роки війни (1941 - 1944), проявляючи виняткову сміливість він дослужився до звання генерала СС і отримав високі бойові нагороди.

ЩОБ КЕРУВАТИ, ТРЕБА НАВЧИТИСЯ ПІДКОРЯТИСЯ !

Крім того, у Вермахті не існувало різниці між харчуванням рядового і генерала!

В цьому експерименті для мене немає нічого особливо незвичного. В житті я практично дотримувався режиму дня, закладеному ще в часи навчання в учбовій дивізії та служби на Кубі: підйом о 6-й - 8-й годині ранку, відбій о 22-й - 24-й годині. Безумовно, цей режим порушувався в силу необхідності виконання певної роботи, при виїздах у відрядження тощо. Щодо харчування були також коливання, пов'язані як із поїздками, так і з участю в різних заходах з вживанням їжі та напоїв - свята, дні народження друзів і родичів, корпоративні застілля тощо.

Таким чином, я не змінюю різко режим життя і асортимент харчування, а перевіряю на собі один з варінтів харчування. Після закінченння експерименту, я планую розпочати інший... Ти просто мене випередив, Ігоре. Наступним експериментом буде харчування по варіанту Гітлера. До речі, з безалкогольним пивом. :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Зараз складаю список продуктів по нормам на місяць, щоб на вихідних зробити закупку.

Перші несподіванки:
- хліб у Вермахті вживався тільки чорний (тобто житній);
- кава п'ється без цукру. (Взагалі, вживання цукру дуже обмежене - тільки з чаєм).
- я давно не бачив у продажу смалець. Якщо не знайду, то доведеться замінити салом.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Романуїл Архангел.
0
Ще не підтримано

Радіймо, Друже! Якщо не знайдете смальцю, то можете виготовити його зі сала!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже!

Згідно підказці мого знайомого, ВІктора, я витопив смалець з свинячого жиру.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Одного разу я розпитував двоюрідну тітку (нині покійну +) про життя під окупацією німцями. То вона розповіла, що німці основної армії, які були розквартировані в їхній хаті часто підгодовували їх бобами з тушонкою і шоколадом. А якось німець витягнув фотокартку із своєю родиною і показав бабусі (матері тітки), і сказав, щось типу: "- Матка, я маю двох кіндерів там, в Німеччині. Я не хочу війни."
Коли прийшли згодом есесівці, то стало важче. Комендантський час і т.ін..
Потім я задав підступне запитання... ;) Хто був гірший німці чи комуністи? Вгадайте відповідь! Ага! "Комуністи..." сказала тітка. Червоноармійці забирали продукти в населення!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Трофейні команди збирали як зброю і боєприпаси, так і продукти харчування. Я якось бачив фотографію, де зображені солдати Вермахту на фоні великої купи радянської тушонки.
***
На питання: ХТО гірший, відповідь однозначна - комуністи!

Голодомор був у 1932-1933 і голод у 1947-1949 рр., тобто коли "фашистів" і "нацистів" на території України не було. А під час окупації 1941-1944 рр. було важко з продуктами харчування, але голоду, тим паче Голодомору, не було!

ЦЕ ПЕРШЕ, що треба наголошувати затятим лівакам!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Сьогодні експеримент стартував!
Не все вдалося підготувати... Зокрема є проблема із зваженням малих порцій продуктів. Але пов'язався з одним приятелем і домовився, що він мені дасть маленькі ваги і хімічну мензурку (у приятеля залишилося фотообладнання для приготування розчинів ще з радянських часів).
***

7:00 / Прокинувся, декілька хвилин спокійно полежав, адаптуючись до переходу в інший вимір.
- Ранкова молитва.
- Ранковий туалет, переодягнення в домашню одежу (на ніч я переодягаюся в одежу для сну: біла футболка і білі легкі шорти).
- Перший сніданок трохи шокував: кружка кави - 350 мл. без цукру і 350 гр. чорного хліба (відміряв від круглого українського). Зате одразу телепортувався в інший вимір і відчув себе солдатом.
- Хвилин 10 спокійно посидів, подумав над завданнями, які потрібно сьогодні вирішити; склав чернетку справ.
- 8:00 / Увімкнув телефони і комп'ютер. Робочий день розпочався.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Аналізуючи матеріали по харчуванню армій розвинених країн у період 1914 - 1945 рр. (Велика війна - міжвоєнний період - Друга світова війна), приходиш до думки, що керівники Німеччини, Італії, Японії, Англії, США, Росії, СРСР приділяли велику увагу харчуванню військовослужбовців. Висока боєздатність Вермахту, який в середині 1930-х років був найсильнішою армією Європи, тому свідчення.

З іншого боку, якщо ознайомитися з висловлюваними думками про т. зв. "мертву їжу", недоцільність термообробки, шкідливість кави, цукру, солі і все таке інше, то доходиш до думки, що в Генеральних штабах всіх армій сиділи шкідники, які спеціально годували армії поганою їжею. Тобто чинили злочини проти своєї армії і своєї держави, за що їх потрібно було судити військово-польовим судом і розстрілювати перед строєм військовослужбовців, яких вони навмисне труїли.

Досить дивним виглядає, що сьогодні в жодній з розвинених країн армію не годують за рецептами т. зв. "здорової їжі", "живої їжі" і т. п., яку активну пропагують кінодіви Голівуду та фітнес-моделі (чомусь шахтарів та водіїв вантажних автомобілів серед пропагандистів не помічено). Виглядає так, що знову в Генеральних штабах армій і в НАТО сидять шкідники, яких треба звільнити з посад і віддати до суду за дії, що ведуть до зниження боєздатності армій.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Як людина творчого складу характеру і мислення, я не сприймаю спрощеного чорно-білого погляду на світ на кшалт: або - або.

10 липня ми були на дачі у родичів (сватів) і привели додому 4 величезні відра абрикос. Наївся на дачі прямо з гілки, зварили варення і повидло, і їли-їли-їли... 5 днів підряд!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Новини з окопу:

(+)
- до ранкової кави без цукру і з чорним хлібом вже звик;
- смалець витопив (друзі дали пораду, як це зробити);
- замість яблучного мусу зварив яблучне повидло.

(- )
- виходячи з норм молочний суп зварити не вдалося.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Закрутився у справах і забув повідомити громаді, що в ніч з 12 на 13 серпня успішно закінчив місяць харчування на раціоні Вермахту!

Обміри талії показали, що вона не збільшилася і не зменшилася! Вага залишилася така ж сама - 72 кг. Таким чином, мій організм продовжує функціонувати стабільно!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!