Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 10
  • Переглядів: 10

Битва за Олімп: Розвідка КДБ проти Академії Наук (про атомну аферу Сталіна)

Світ:

«За Судоплатовим виникає фігура Берія, який одержував безпосередньо від Ігоря Васильовича Курчатова прохання надати найостанніші атомні секрети. Курчатов очолював авторів подібних звернень. Серед них Судоплатов називає Іоффе, Харитона, Зельдовича, Кикоїна. Важко позбутися враження, що ці корифеї нашого століття і наших атомних технологій проявили більше творчої уяви при складанні вказівок для шпигунів, ніж при спробах створити що-небудь самостійно. Немов другокурсники, що слухають професора, вони потонули в переданій їм інформації про секретні досягнення таких вчених, як Бете, Бор, Вейль, Комптон, Лоуренс, Ньюман, Теллер, Толмен, Сегре, Сиборг, Фермі, Фукс».

(Володимир Білоконь, завідувач лабораторією Московського університету)


Коли останній радянський керівник Михайло Горбачов почав в кінці 1980-х років здійснювати політику гласності, розширивши коло дозволених до публікації творів, він розраховував вдихнути життя у вмираючі державні органи журналістики, літератури та історії. Однак він, поза всяким сумнівом, не збирався скасовувати державну цензуру. Проте з плином часу і в міру того як політика гласності набирала силу, органи преси і друку стали подавати не тільки ознаки життя, але і волелюбності. Вони перестали відчувати себе державними установами і зважати на комітет по цензурі. Почався справжній літературний бум. Газети і журнали щодня публікували твори раніше заборонених російських, радянських і іноземних авторів, а також архівні документи, помічені грифом «секретно». Головліт не міг протистояти цьому процесу і впав в агонію.

Але ніхто не очікував побачити опублікованими досьє про радянське атомне шпигунство. На початку і середині гласності не було навіть і натяку на можливе розсекречення цього досьє. Зрештою, хіба не становило воно «святиню» безпеки держави і національної оборони СРСР? Будь-яка думка про розсекречення даних досьє негайно викликала хвилю аргументів «проти»!

По-перше, досьє містить опис пристроїв, здатних знищити цілі міста і, отже, перетворити незначного диктатора, одержимого манією величі, в загрозу всього людства. Хто може дати гарантію, що подібні технічні описи не в змозі допомогти фізику з лабораторії диктатора вирішити проблему?

По-друге, в досьє названі імена живих або мертвих, чия репутація могла б бути скомпрометована. Ви, звичайно, можете змінити імена, однак контекст все розставить по своїх місцях.

По-третє, з досьє стає відомо про методи роботи спецслужб, а деякі з них ще не втратили своєї актуальності. До того ж там називаються коди, псевдоніми, документація. Чи можна про все це не згадувати в пресі, так само як і про імена, і про важливу технічної інформації? Якщо так, то що ж залишиться?

По-четверте, секрети зарубіжних держав, ймовірно, здатні вступити в протиріччя з офіційною історією, викликати обурення широкої громадськості і погіршити міжнародну обстановку.

Нарешті, це досьє може таїти в собі докази успіхів НКВС-КДБ в області атомного шпигунства, що змусить переоцінити досягнення радянської науки і по-іншому поставитися до нагород, вручених її героям.

Отже, існують принаймні п'ять причин, за якими досьє про радянську атомну бомбу не варто було б розкривати. Однак в специфічних умовах гласності останнього періоду п'ята причина якраз і послужила основним мотивом для розсекречення досьє.


Ігор Васильович Курчатов (рос. Игорь Васильевич Курчатов; 30 грудня 1902 (12 січня 1903), Сім Оренбурзької губернії, Російська імперія — 7 лютого 1960, Москва, СРСР)


У січні 1988 року Радянський Союз відзначав 85-річчя Ігоря Курчатова, знаменитого директора Лабораторії-2, де була створена радянська атомна бомба. Під час однієї з телевізійних передач про великого фізика, який помер в 1960 році, нині живі колеги назвали його «батьком радянської атомної бомби». Юлій Харитон, Георгій Флеров, Анатолій Александров і багато інших сказали мільйонам телеглядачів, що Борода, як шанобливо називали Курчатова друзі, неухильно вів програму зі створення атомної бомби до успіху, хоча йому доводилося працювати в країні, розореній війною, маючи в своєму розпорядженні мінімально розвинену технологічну інфраструктуру. У подібних умовах він з дивною прозорливістю вирішив неймовірно складні проблеми за незмірно менший термін, ніж його американські колеги, які працювали в ідеальних умовах і отримували необмежені фінансові кошти.


Еміль Юліус Клаус Фукс (нім. Emil Julius Klaus Fuchs, 29 грудня  1911, Рюссельсхайм, Німеччина — 28 січня 1988, Дрезден, НДР)


В кінці того ж місяця 1988 року в Німеччині помер Клаус Фукс. На його похоронах були присутні численні німецькі друзі. Однак так і не приїхав жоден радянський офіційний діяч. На подушечках поруч з орденом Карла Маркса і іншими почесними регаліями, врученими Фуксу Німецькою Демократичною Республікою, не було приколото жодної радянської нагороди. Хоча Фукс відбув тюремне ув'язнення за те, що передавав Москві секретну інформацію, в офіційному комюніке від 8 березня 1950 року, поширеному ТАСС, говорилося: «Радянський уряд не знає ніякого Фукса, і жоден «агент» Радянського уряду не вступав з ним у контакт».

Контраст між ставленням до Курчатова і тим, що випало на долю Фукса, не ввів в оману Олександра Феклісова, полковника КДБ у відставці, який «опікував» Фукса в 1940-і роки. «Після вдалого випробування радянської атомної бомби, – з жалем говорив він, – наші вчені мужі були удостоєні звання Героїв Соціалістичної Праці та лауреатів Сталінської премії. Отримали нагороди і деякі співробітники розвідки. Сумно, що Клауса Фукса обійшли стороною. Адже він ледве уникнув страти і отримав 14 років в'язниці» [1].


Радянські фізики, задіяні в розробці радянської атомної бомби (на світлині зліва направо): Ю. Б. Харитон, І. В. Курчатов, Л. А. Арцимович, Д. В. Скобельцин, А. І. Аліханян.

Ю. Б. Харитон і І. В. Курчатов святкують успішне випробування першої радянської атомної бомби. 29 серпня 1949 р.


Фізики отримали нечувані нагороди! Звання Героя Соціалістичної Праці було найвищою відзнакою країни, і деякі фізики удостоїлися його тричі! Сталінська премія 1-го ступеня приносила 100 тисяч рублів. Окремо видавалася ще грошова премія в розмірі 1 мільйона рублів, дарувалися будинки і дачі; науковці та члени їх сімей закріплялися за спеціальними розподільниками і отримували харчові продукти і напої вищого сорту; користувалися медичними послугами у спеціальних медичних закладах та правом безкоштовного проїзду по території СРСР; відпочивали на кращих курортах СРСР; їхні діти приймалися без конкурсу в елітні навчальні заклади.

29 жовтня 1949 року Сталін (голова Ради Міністрів СРСР) підписав Постанову № 5070-1944сс/оп «О награждении и премировании за выдающиеся научные открытия и технические достижения по использованию атомной энергии», згідно з якою Сталінською премією I і II ступеня та грошовими преміями було нагороджено близько 300 вчених і інженерів, які брали участь в розробці атомної бомби і створенні атомної промисловості.

На основі цієї Постанови та клопотань, підготовлених Спецкомітетом, Верховна Рада СРСР видала Указ, що мав як і Постанова гриф «Цілком таємно», по якому звання Героя Соціалістичної праці було присвоєно 33 учасникам "Атомного проекту", 260 осіб було нагороджено орденом Леніна, 496 орденом Трудового Червоного прапора, 52 особи отримали орден «Знак Почета». Режим секретності був настільки високий, що повністю Постанова і Указ були опубліковані тільки в 1990-і роки! Сама процедура нагородження проходила за всіма правилами конспірації – нагородженому вручалася тільки виписка з документів, що стосувалася його особисто.

[В якості прикладу фантастичного для тих часів нагородження наводимо виписку з постанови на:

«КУРЧАТОВА Игоря Васильевича, академика, научного руководителя работ по созданию атомных реаккторов и атомной бомбы:

– представить к присвоению звания Героя Социалистического Труда;

– премировать суммой в 500 000 руб. (помимо выданной ранее части (50%) премии в сумме 500 000 рубей и автомашины ЗИС-110);

Присвоить акад. Курчатову И. В. звание лауреата Сталинской премии первой степени;

Построить за счет государства и передать в собственность акад. Курчатова И. В. дом-особняк и дачу, с обстановкой.

Установить акад. Курчатову И. В. двойной оклад жалования на время его работы в области использования атомной энергии.

Предоставить акад. Курчатову И. В. право (пожизненно для него и его жены) на бесплатный проезд железнодорожным, водным и воздушным транспортом в пределах СССР.

***

«ХАРИТОНА Юлия Борисовича, члена-корреспондента АН СССР, главного конструктора атомной бомбы:

– представить к присвоению звания Героя Социалистического Труда;

– премировать суммой в 1 млн. руб. и автомашиной ЗИС-110;

Присвоить член-кор. Ю. Б. Харитону звание лауреата Сталинской премии первой степени;

Построить за счет государства и передать в собственность член-кор. Ю. Б. Харитона дом-особняк и дачу, с обстановкой.

Установить член-кор. Ю. Б. Харитону двойной оклад жалования на время его работы в данной области.

Предоставить член-кор. Ю. Б. Харитону:

– право на обучение своих детей в любых учебных заведениях СССР за счет государства;

– право (пожизненно для себя, жены и до совершеннолетия для детей) на бесплатный проезд железнодорожным, водным и воздушным транспортом в пределах СССР».]

***

До речі, Лаврентій Павлович Берія, головна відповідальна особа по виконанню атомної програми, не отримав ні Сталінської премії і ні звання Героя Соціалістичної Праці. В жодному з Постанов та Указів про нагороди прізвище Берія не стоїть! Хоча Серго Берія у своїх мемуарах вказує "отец получил Сталинскую премию", але у Великій Радянській Енциклопедії, підписаній до друку у вересні 1950 року, в статті про Л. П. Берія Сталінська премія серед чисельних нагород Маршала Радянського Союзу не згадується.

Всі офіцери розвідки, що працювали під його керівництвом, повинні були задовольнятися лише орденом Леніна (Квасніков, керівник відділу науково-технічної розвідки) і орденом Червоного Прапора (всі інші, включаючи Феклісова).


Медаль Лауреата Сталінської премії


АП РФ. Ф. 3, оп. 53, спр. 301, арк. 36-37. Рукопис. Оригінал.

18 листопада Сталіну був направлений лист з подякою від імені нових Героїв Соціалістичної Праці. Першим у цьому листі стояв підпис Л. Берії.

***

Фукс вірив, що робить подвиг, допомагаючи СРСР створити атомну бомбу, оскільки таким чином він «рятував Радянську державу від американського мілітаризму» і, можливо, перешкодив генералам США використати ядерну зброю в Корейській війні (1950-1953). Виходячи з таких міркувань Феклісов звернувся в 1964 році до радянського уряду з пропозицією нагородити цього «видатного вченого і агента», який в ту пору знову працював на справу соціалізму в інституті атомних досліджень поблизу Дрездена. Фукс був членом Центрального Комітету Соціалістичної єдиної партії Німеччини. Однак клопотання полковника залишилося без уваги. Феклісов також спробував переконати Академію наук СРСР вибрати Фукса почесним членом. Однак президент Академії відповів: «Це неможливо, оскільки кине тінь на заслуги радянських вчених в справі створення атомної зброї» [2].

Ще однією причиною позбавлення Фукса почестей було те, що він зізнався у своєму зв'язку з радянською розвідкою. Як підкреслювалося, він порушив священний принцип кожного радянського агента: до кінця зберігати мовчання [3].

Таким чином роль Фукса як радянського агента всіляко заперечувалася. Радянські громадяни, які жили довгий час в інформаційному вакуумі, почули про нього тільки влітку 1988 року під час показу по телебаченню фільму «Ризик-2». Після чого вони задумалися, чи не стало можливим створення радянської атомної бомби саме завдяки документам, вкраденим у американців. Це питання було задано Анатолію Александрову, директору Інституту імені І.В. Курчатова. Він відповів: «Подібні речі могли мати місце, але вони не зіграли вирішальної ролі. Ні Курчатов, ні інші розробники проекту не ґрунтувалися на чужих ідеях. У них були власні» [4].

Таким чином, не тільки зберігся, а й отримав підтвердження старий міф, згідно з яким Курчатов і його команда самостійно, без зовнішньої допомоги, створили радянський варіант атомної бомби. У 1990 році Феклісов, що відчував глибоку повагу до Фукса, вирішив покласти край цьому міфу. Статті Володимира Чикова в газетах і журналах про нерозкритого агента {МЛАДА*} і його зв'язкових  – подружжя Моріса і Леонтіну Коен {ВОЛОНТЕРЫ*}, – опубліковані в наступному році, підкріпили рішучість Феклісова.


Олександр Семенович Феклісов (9 березня 1914, Москва, Російська імперія – 26 жовтня 2007, Москва, Росія)


Гласність переживала розквіт, і недоступні раніше публікації рікою лилися з-за кордону, в тому числі і література про перебіжчиків, убивць і шпигунів. Росію охопила лихоманка несамовитого інтересу до сталінського періоду, і вона щодня переглядала свою історію, читаючи газети, журнали і книги. «Ізоляціоністська» інтерпретація історії радянської атомної бомби була зжита.

НАСТУП КДБ

Свідчить Володимир Чиков

За два роки до розпаду Радянського Союзу мені випала рідкісна можливість отримати доступ до архівних матеріалів з атомної бомби, які КДБ довгий час тримав в глибокому секреті. Архів розвідки знаходився в Ясенів, за кільцевою дорогою.



Я зайняв місце в одному зі службових автобусів, які в ті часи щоранку від'їжджали від центральної будівлі КДБ в центрі Москви. Автобус заповнювався пасажирами – співробітниками зовнішньої розвідки, які, оглянувши присутніх, знову занурювалися в свої думки або в читання газет. Хто знає, яка робота на них чекала? Що стосується мене, то я поводився так, як ніби у мене був звичайний робочий день, а не вельми специфічне завдання. Але хвилювався, тому що тільки напередодні отримав позитивну відповідь на мій запит про дозвіл доступу до одного з досьє з грифом «цілком таємно» і все мені уявлялося настільки неймовірним і дивним, що я побоювався, як би керівництво не змінило свого рішення раніше, ніж я опинюся в архіві. У призначений час автобус відійшов з Луб’янської площі.

Незабаром ми перетнули кільцеву автомобільну дорогу, і поїхали в південно-східному напрямку. Дорогу по обидва боки облямовував сосновий ліс, промайнув щит з написом «Водозахисна зона». Можливо, такого ж роду напис є і на відгалуженні дороги, що веде в Ленглі, штат Вірджинія [Там знаходиться штаб-квартира ЦРУ. – В.Ф.]. Вся поїздка зайняла близько години.

Мій інтерес до «атомної проблеми» виник приблизно два роки тому, коли було ще рано навіть думати про отримання доступу до «закритих» справ – цей вираз у нас позначає цілком таємні матеріали. В ході бесід з такими заслуженими працівниками розвідки, як Анатолій Яцков та Володимир Барковський, я дізнався про існування американців – подружжя Крогер, які були арештовані і засуджені у Великобританії, де вони діяли більш восьми років за звинуваченням у шпигунстві. Але в самій Америці подружжя ніколи в цьому не звинувачували [В США подружжя проживало під іменами Морріс і Леонтіна Коен. – В.Ф.].


Леонтіна-Тереза Коен (дівоче прізвище Петке) і Морріс Коен


Я знаходив дивним, що про їхню причетність до «Інженерного округу Манхеттен» (офіційна назва проекту американської атомної бомби) влада США не тільки ніколи не знала, але навіть і не підозрювала про це. У Сполучених Штатах загальну увагу було більше сконцентровано на подружжя Розенберг, ніж на подружжя Крогер, які хоча і були американцями, проте розглядалися скоріше як британські агенти. І тому мені хотілося дізнатися про це більше.

Нарешті ми прибули в Ясенів, де знаходилося Перше головне управління КДБ, на яке було покладено функцію ведення розвідки за кордоном. В Ясеневі воно влаштувалося з 1972 року, переїхавши туди з будівлі на площі Дзержинського (раніше і тепер Луб’янська), що іменувалася «Центр» і знаходиться в самому центрі Москви. Причиною переїзду було не тільки постійне розширення різних служб «органів», як в побуті називали підрозділи КДБ, але також і бажання вберегти співробітників, які направляються в закордонні відрядження, від зайвої уваги натовпів туристів. Двадцятидвоповерхова будівля з фасадом з алюмінію і обмитого дощем скла гордо височіла над лісом.

Я попрямував в приміщення, розташоване відразу ж біля входу. Через традиційне віконце подав свій паспорт. Оскільки я дзвонив сюди ще напередодні, моє очікування не було довгим.

Через п'ять хвилин мені видали перфоровану картку кремового кольору. За її пред'явленням мене пропустили через прохідну в бетонній стіні з колючим дротом нагорі, за якою перебувала зона під охороною. Її патрулювала озброєна охорона зі сторожовими собаками. Приблизно в трьохстах метрах від входу височіла основна будівля, що утворює разом з двома бічними крилами фігуру, що нагадує зверху величезну букву «Y». У міру того як я наближався, будівля вимальовувалося у вигляді гігантської напіврозкритої книги, спрямованої в сіре небо.



Я увійшов в неї через подвійні скляні двері, пред'явивши мою картку, перфорація на якій позначала той сектор будівлі, прохід в який мені був дозволений. В холі мене зустрів бюст Фелікса Дзержинського, засновника ЧК (Надзвичайна комісія, попередник КДБ), прикрашений біля основи цоколя свіжозрізаними квітами... Кабіна ліфта пружно, але плавно рушила вгору з таким прискоренням, що у мене виникло відчуття тяжкості в шлунку. Фінські архітектори, що проектували цей будинок разом з ліфтом, дійсно перевершили самих себе. Я вийшов на двадцятому поверсі і пройшов до кабінету, де на мене чекали замовлені мною досьє. На столі я побачив півдюжини великих картонних коробок сіро-сталевого кольору з мастичними печатками. На кожній коробці жирним шрифтом були написані слова:

Справа «Дачники» № 13 676

Слово «дачники» асоціюється у мене з однойменною п'єсою Максима Горького. Малий театр зумів перетворити тяжку меланхолію дачників в символ стану суспільства на початку століття. Але я вже знав, що справа «Дачники» № 13 676 відноситься не до літніх відпочиваючих в передмістях Росії, а до тимчасових мешканців розташованого на віддалі від жвавих вулиць англійського котеджу. Це була «Справа людей з котеджу». І я знав, що це досьє розповідає не про те як коротають час на дачі, а про історію набагато більш серйозну.

Я розписався в реєстраційному журналі, вказавши, що у мене є дозвіл на відкриття виставлених переді мною коробок, який була підписаний особисто головою КДБ Володимиром Крючковим за погодженням з начальником Першого головного управління Леонідом Шебаршиним. Так що не буде перебільшенням стверджувати, що мій проект отримав схвалення двох керівників. Я лише побоювався, як би вони не змінили своєї думки з «будь-чиєї» підказки або після деяких роздумів. І все-таки «історичний» момент настав. Перед тим як порушити печатку, я гостро відчув, що вторгаюся в ще вчора заборонену зону.

Я акуратно розкрив печатку... Всередині коробки знаходилася папка з щільного жовтого паперу, в лівому верхньому кутку якої був чіткий напис: «Фонд особливої важливості», а в правому верхньому – «Цілком таємно». Трохи нижче було попередження: «Не підлягає оприлюдненню без дозволу керівництва». І нарешті, в середині – великими літерами:

СПРАВА 13 676

і трохи нижче –

«Розпочато в 1938 р

Том I»

Першим з папки вислизнув пожовклий від часу листок. На ньому виднівся напис: «Список осіб, які ознайомилися зі справою». Перелік містив шість прізвищ, і всі вони були мені знайомі. Це люди, які керували розвідувальними операціями за кордоном, деякі з них безпосередньо працювали з «дачниками з котеджу». Написав дані про себе:

«Прізвище, ім'я, по батькові: Чіков Володимир Матвійович

Звання: полковник КДБ СРСР

Посада: старший референт Прес-бюро».

До цього я додав мету ознайомлення зі справою: «Вивчення матеріалів справи з метою підготовки відкритої публікації про нелегальну діяльність подружжя Крогер, які співпрацювали з радянськими розвідувальними службами в Нью-Йорку і в Лондоні. Ці агенти проникли в американський проект «Манхеттен», в рамках якого була створена атомна бомба; вони також брали участь у зборі секретних відомостей на англійській військово-морській базі в Портленді, де проводилися роботи з біологічної зброї».

Покінчивши з попередніми формальностями, я перегорнув документи верхньої папки з першої коробки. Всього було сімнадцять коробок, і кожна набита папками з документами неймовірної цінності: видрукувані на машинці доповідні записки, рукописні послання, розшифровані тексти, біографічні довідки, атестації, фотографії, повідомлення та документи з близьких і далеких місць, і все це відносилося до невидимого світу, який сусідить зі світом видимим, світу, відомому під назвою «таємні операції». У цьому надійному місці зберігалися всі «риби», які пройшли крізь ячейки великих сіток, розставлених американською та британською контррозвідками. Як хотіли б ФБР, ЦРУ і МІ-5 прибрати їх до своїх рук! Але часи змінилися, і «холодна війна» закінчилася. А у мене з'явилася можливість показати ці документи світу. Тому я витягнув з кишені записну книжку, в якій за звичкою починав писати з останньої сторінки, потім взяв документ з позначкою «Цілком таємно. Зберігати вічно» і взявся за роботу.

***

Після першого візиту я часто відвідував Ясенів і в дощову і в сніжну погоду до тієї самої пори, поки не закінчив вивчення матеріалів кожної коробки, кожної справи, кожного документа. Іноді траплялося, що відвідування архіву було необхідно тільки для того, щоб перевірити єдиний факт. Іноді мені потрібно було перечитати заново цілком весь документ або ж доповнити мої замітки.

Над справою № 13 676 я працював з жовтня 1989 по серпень 1990 року.

***

У міру того як вимальовувалися контури моєї книги, я підготував ряд її фрагментів для опублікування в звичайній пресі. Протягом 1991 року я опублікував три великі статті, перша з яких називалася «Як радянська розвідка розщепити американський атом» і була надрукована в номерах 16 і 17 тижневика «Новий час» (англомовне видання New Times). Перше ж згадка про подружжя Крогер як «атомних шпигунів» викликало значний інтерес до статті як в Росії, так і за кордоном [5]

Дві інші статті були опубліковані тільки російською мовою. Одна з них під назвою «Від Лос-Аламоса до Москви» надрукована в 21-м і 22-м номерах щотижневого додатку «Союз» до газети «Известия», інша – «Подружжя Крогер» – в 6-му номері щомісячного видання Артема Боровика «Цілком таємно». У цих трьох статтях вперше з'явилися згадки про мемуари радянського фізика Ігоря Курчатова, що відносяться до створення атомної бомби.

Остання з цих статей відноситься до літа 1991 року, до моменту провалу серпневого путчу, в результаті якого голова КДБ Володимир Крючков був заарештований і поміщений у в'язницю за участь в діяльності ГКЧП. Проте його дозвіл як мені, так і іншим дослідникам на доступ до секретного досьє не втратив силу [6].



Полковник Яцков / «Анатолій Яковлєв»

У тому ж році вийшов з тіні інший відставний офіцер КДБ. Йдеться про полковника Яцкова, людину яка очолювала групу, що займалася атомним шпигунством в Сполучених Штатах з 1944 по 1946 рік. У той час він був відомий під ім'ям Анатолія Яковлєва – радянського віце-консула в Нью-Йорку. Тридцятирічний Яковлєв з фігурою підлітка, з густою чорною шевелюрою, неслухняним пасмом, що спадало на лоб, не був схожий на маститого радянського розвідника, проте агенти ФБР, що стежили за входом до консульства, помітили, що воротар надавав йому незвичайні знаки уваги – цього було достатньо, щоб ФБР насторожилося. У своїй книзі «Війна ФБР-КГБ» Роберт Лемфер описує, як одного вечора він йшов слідом за віце-консулом з Манхеттена до Таймс-скверу. Обережна людина увійшла в один з театрів, зайняла місце, потім пересіла. Більше нічого не сталося. Яковлєв повернувся додому. І тільки через кілька років Лемфер, який вже краще вивчив прийоми радянської розвідки, припустив, що людина вилучила вкладення зі схованки, тобто закладку, прикріплену до сидіння [7].


Анатолій Антонович Яцков (31 травня 1913, Аккерман (нині Бєлгород-Днєстровський, Республіка Молдова – 25 березня 1993, Москва, Росія)


Яковлєв був бездоганним співробітником радянської розвідки – спокійний, вмів володіти своїми почуттями, обережний. Він дотримувався всіх правил конспірації, тобто сукупності методів, необхідних при веденні підпільної діяльності. Проте одного разу він став проти правил, і цей єдиний випадок привів до катастрофи. Конспірація наказує, щоб зв'язковий, який має контакт з одним інформатором, ніколи не зустрічався з іншим. Причина цього очевидна: таким чином зв'язковий не може розкрити відразу два джерела. Яцков доручив Гаррі Голду забирати матеріали у Клауса Фукса, коли той працював в Лос-Аламосі. Але одного разу, як заявив Голд на процесі у справі Розенбергів, якраз напередодні випробувань атомної бомби в Аламогордо, коли не було іншого вільного зв'язкового, Яковлєв послав Голда на зустріч з Девідом Грінглассом, агентом, що проник в проект «Манхеттен». Це грубе порушення законів конспірації виявилося фатальним: воно призвело до суду над Джулиусом і Етель Розенберг, а потім і до їх страти, оскільки Голд, який зізнався згодом в своїх таємних зустрічах з Фуксом, видав Грінгласса, а той, у свою чергу, – подружню пару [8].

Після довготривалого перебування в тіні, Яцков знову з'явився на сцені на початку 1990-х років. Він відкрив своє справжнє ім'я і заявив пресі, що ФБР серйозно недооцінювало розмах його діяльності на американській землі. «Жодній розвідувальній службі світу не вдалося підняти завісу над проектом «Манхеттен», – сказав він кореспонденту «Вашингтон пост». – Ми допомогли Росії досягти стратегічного паритету раніше, ніж це могло б статися в іншому випадку». На його думку, ФБР викрило «тільки половину, можливо, навіть менше половини» радянських агентів, які займалися проблемою атомної бомби.

Говорячи про Фукса, Яцков підтвердив, що той надавав величезні послуги Радянській державі. Однак, додав він, в самій лабораторії Лос-Аламоса працював інший не менш, а можливо, навіть і більше цінний агент. Яцков сказав, що цей вчений працював під псевдонімом {МЛАД*} і що він не може поки розкрити його справжнє ім'я, оскільки той ще живий [9].

За дивним збігом обставин, в той же день газета «Московские новости» помістила уривок зі спогадів Курчатова, де він дає оцінку документам, вкраденим у Америці [10]!

Володимир Барковський

Потім з тіні вийшов третій високопоставлений розвідник, який побажав розповісти власну історію. Володимир Барковський працював в Лондоні в 1940-і роки в складі групи, яка забезпечувала прикриття Дональду Макліну, одному із знаменитої «кембриджської п’ятірки» шпигунів. Будучи викладачем Вищої розвідувальної школи, Барковський спеціалізувався на історії радянських секретних служб. Він додав свою лепту в розповідь про атомне шпигунство, не тільки освітивши перипетії власного життя, а й додавши, що «щонайменше 10 британських агентів поставляли Радянському Союзу інформацію про атомну бомбу». Деякі з них, що живуть дотепер, так і не були розкриті [11].


Володимир Борисович Барковський (16 жовтня 1913, Бєлгород, Курська губернія, Російська імперія – 21 липня 2003, Москва, Росія)


Цей потік одкровень колишніх і ще діючих співробітників КДБ викликав шок у радянських вчених. Адже вони беззастережно вірили в міф про незалежні дослідження геніального Курчатова. Під час роботи над створенням атомної бомби більшість з них не мало доступу до матеріалів, здобутих розвідувальними службами, які призначалися виключно для Ігоря Курчатова і його брата Бориса. Ці матеріали могли бути показані Юлію Харитону, Якову Зельдовичу і Ісааку Кикоїну тільки у виняткових випадках. Крім того, багато вчених працювали ізольовано в своїх відділах, не маючи загального уявлення про програму в цілому.

Про Фукса вони знали тільки те, що змогли почерпнути з матеріалів іноземної преси, яка висвітлювала судовий процес над ним; адже, будучи елітою радянського наукового співтовариства, вони володіли привілеєм читати літературу подібного роду. Як би там не було, але той факт, що Радянський уряд свого часу офіційно відмовилося від визнання допомоги Фукса, приголомшив вчених.

До того як вчені виробили єдину лінію поведінки, КДБ запросив їх в рамках проведеної в 1991 році кампанії відкритості в головну будівлю зовнішньої розвідки і ознайомив з деякими документами, зокрема з оцінками, які давав Курчатов розвідданим, здобутим за кордоном. Була зроблена групова фотографія в Музеї слави – офіцери розвідувальних служб і фізики-атомники стоять поруч. Все в дусі чесного товариства, адже «ми разом робили справу». Однак фізики аж ніяк не могли бути задоволеними. Їх роль в історії опинилася помітно зниженою.



Заборонена публікація СЗР Росії

Яким би дивним це не здалося, але КДБ вирішив відкрити для громадськості досьє про атомне шпигунство. Зручна можливість випала на початку 1992 року, коли Інститут історії природознавства і техніки розробив програму досліджень по історії створення радянської атомної бомби. На одному з семінарів Яцков зробив доповідь і пред'явив архівні документи, якими приголомшив присутніх. Був складений план публікацій архівних матеріалів в щомісячнику інституту. Видавцям було передано 300 документів, 14 з яких викликали особливий інтерес. Йдеться про два звіти, що надійшли з Лондона, про плани Великобританії створити власну атомну бомбу; про записку Берія, датовану 1942-м роком і адресовану Сталіну, де говорилося про необхідність створення нового комітету з вивчення атомної проблеми; про оцінки Курчатовим документів, наданих йому розвідувальними службами з 1943 по 1946 рік. Документ № 13 являє собою ні більше ні менше як «загальний опис атомної бомби». Всі документи, про які ми говоримо, були «відкриті», тобто виключені з категорії «цілком таємно». Видавці, раділи несподіваній удачі, заздалегідь передчували сенсаційний успіх. Вони вже планували публікації документів, щодо радянської водневої бомби.

У вступній статті до журнальної публікації Яцков пояснював, що він зовсім не хотів, щоб документи КДБ кидали тінь на досягнення великих фізиків країни. «Бомба, – стверджував він, – була створена вченими і фахівцями. Інформація, отримана розвідувальними службами, сама по собі нічого не значила». «Фізики і співробітники спецслужб, – продовжував він, – підпорядковувалися власним законам і робили кожен свою справу. Не варто протиставляти їх один одному» [12].

Однак ці лицемірно примирливі слова не досягли бажаного ефекту.

Тисячі примірників журналу «Питання історії природознавства і техніки» (№ 3, 1992 рік) вийшли з друку і повинні були надійти в продаж. Вже були розіслані в інстанції перші екземпляри. Саме тоді коректурні відбитки потрапили в руки Ігоря Головіна, біографа Курчатова. Він просто не повірив своїм очам. Він не тільки не чув нічого подібного в ту пору, коли працював поруч з Курчатовим, але і не розумів, чому секрети створення атомної бомби розголошуються на весь світ. Головін негайно зв'язався з Харитоном, який бачив подібні документи в Лабораторії-2, а потім, зовсім недавно, на Луб'янці. Харитон також не схвалив подібних дій. Він подзвонив міністру атомної енергетики, і той поспішно зупинив публікацію. Зрештою СЗР (Служба зовнішньої розвідки) була змушена зв'язатися з журналом і забрати у редакції документи. А незабаром президент Борис Єльцин підписав указ, згідно з положеннями якого будь-яка публікація по атомним проблемам повинна була відтепер отримувати санкцію Академії наук. Дехто був незадоволений. КДБ-СВР – тому що їм завадили відкрити старі архіви. Журнал, який зазнав фінансові втрати, через неможливість продати вже надрукований тираж. Однак не всі екземпляри вдалося повернути назад. Кожен дослідник за межами Росії міг дістати екземпляр забороненої публікації, звернувшись до служби міжбібліотечного абонемента свого університету. За межами Росії журнал як і раніше був доступний всім, і тому документи досьє «Енормоз» можуть цитуватися [13].

Однак, як відзначають західні фахівці, немає підстав вважати, що внаслідок цієї публікації світ опинився би в небезпеці. «Експерти, які бачили заборонені тексти, пише один оглядач, стверджували, що навіть Едвард Теллер або Андрій Сахаров не змогли б створити бомбу на підставі інформації, що міститься в цьому тексті». Є підстави вважати, що причини заборони криються не в небезпеці поширення ядерної зброї, а скоріше в змаганні секретних служб і фізиків-атомників «за місце на Олімпі історії» [14].

КОНТРНАСТУП ФІЗИКІВ-ЯДЕРНИКІВ

Смілива ініціатива допомогла спецслужбам знайти довіру і прихильність громадськості. Виходило, що їм належали величезні заслуги в справі створення радянської атомної бомби. Тепер прийшла пора вступити в бій вченим.


Юлій Борисович Харитон (27 лютого 1904, Санкт-Петербург, Російська імперія — 18 грудня 1996, Саров, Російська Федерація)


Юлій Харитон, старійшина фізиків-атомників, вирішив підтримати своїх колег. Він почав працювати з Курчатовим ще в 1925 році. Потім стажувався в знаменитій Кавендішській лабораторії Кембриджського університету, де захистив докторську дисертацію, написану під керівництвом Ернеста Резерфорда. Після повернення до Ленінграда він разом з Яковом Зельдовичем став вивчати процес ядерної ланцюгової реакції.

Врешті-решт він знову приєднався до Курчатова для втілення в життя програми по створенню радянської атомної бомби. Харитон відповідав за кінцевий продукт – виготовлення самої бомби. Згодом він працював над створенням водневої бомби і очолював відділ озброєнь Лабораторії-2, перетвореної в Інститут імені І.В. Курчатова. У 1992 році вийшов на пенсію після більш ніж півстолітньої добросовісної і бездоганної служби. Протягом усього цього часу Харитон як би не існував для радянських громадян, хоча і користувався величезною повагою у своїх колег і міжнародної наукової громадськості.


Академік Ю.Б.Харитон в музеї РФЯЦ-ВНІІЕ у корпусу бомби РДС-1. Музей ядерної зброї РФЯЦ-ВННІЕФ, 1993 р.


Атомна бомба РДС-1 розроблена КБ №11 Лабораторії вимірювальних приладів №2 АН СРСР відповідно до науково-технічних вимог наукового керівника робіт зі створення радянської атомної зброї академіка І. Курчатова і головного конструктора КБ-11 Ю. Харитона. При створенні першої радянської атомної бомби широко використовувалися дані розвідки – зокрема, детальна схема американської атомної бомби, яка була передана радянській розвідці Клаусом Фуксом. Цінність отриманої від Фукса інформації була підтверджена Ю. Харитоном вперше на конференції перших розробників ядерної зброї, яка проходила у «ВНИИЭФ» в квітні 1992 року, а потім в статті в газеті «Известия» від 8 грудня 1992 р.


Розгніваний 88-річний вчений кинувся в контратаку, облягаючи редакції газет, опублікував в «Известиях» свій послужний список – досить-таки рідкісний випадок – і в січні 1993 року влаштував в Інституті імені І.В. Курчатова конференцію, присвячену 90-річчю засновника інституту. І кожен раз Харитон вступав у суперечність з твердженнями КДБ-СЗР. Конференція мала таке велике значення, що «Бюлетень вчених-атомників» опублікував її матеріали під назвою «Версія Харитона». Це найбільш повний виклад історії створення радянської атомної бомби в тому вигляді, в якому її уявляють собі самі творці. Розглянемо коротко висунуті аргументи.

Харитон почав з того, що перерахував неточні, на його думку, заяви, спогади і твердження, опубліковані в останні роки в пресі. Деякі з них він вважав абсолютно абсурдними, як, наприклад, історію третьої атомної бомби, скинутої на Японію. Нібито вона не вибухнула і згодом була передана Японією Радянському Союзу. Підготувавши таким чином грунт, Харитон привів п'ять доводів.

По-перше, радянські фізики досягли значних успіхів в області розщеплення атома задовго до початку війни. Вони продовжували працювати в жахливих умовах розрухи, лише тимчасово призупинивши дослідження.

По-друге, радянські фізики розробили власний проект атомної бомби, але обстановка, що  склалася змусила їх скопіювати американську модель, після того як вона довела свою ефективність. «Це було хорошим рішенням, – підкреслив Харитон. – У той драматичний час, коли над Радянським Союзом нависла загроза атомної агресії і коли на карту були поставлені мільйони людських життів, це було єдино вірним логічним рішенням. До того ж, для того щоб здійснити справжній проект на основі американської схеми, було необхідно попередньо зробити героїчний подвиг, який зажадав мобілізації сил всієї нації, створити атомну промисловість з адекватними технологіями, виробничий апарат високого рівня і підготувати кваліфікованих персонал. І все це було зроблено в країні, розореній війною».

По-третє, навіть маючи в своєму розпорядженні вкрадені американські плани, було необхідно піддати їх перевірці, переконатися, що вони не містять помилок або дезінформації, зрозуміти, чому вони функціонують. Весь цей процес вимагав найвищого рівня компетенції.

По-четверте, виготовивши бомбу, фізики негайно приступили до її модернізації. У 1951 році вони провели випробування бомби менших розмірів, але набагато більш потужної. Дві перші радянські атомні бомби американці охрестили «Джо-1» і «Джо-2». Їх справжні назви були «РДС-1» і «РДС-2», що означало «реактивний двигун Сталіна».

По-п'яте, Харитон стверджував, що матеріали, зібрані службами НКВС, не зіграли ніякої ролі в створенні радянської водневої бомби. Які б дані Фукс і не надав Радам, вони не тільки не надали ніякої допомоги, але, навпаки, могли б істотно перешкодити, оскільки в той момент «супербомба» Едварда Теллера втрачала привабливість. Радянські фізики розробили оригінальну і незалежну концепцію водневої бомби, надавши переконливі докази своєї переваги в ім'я благополуччя країни.

Захищаючи програму створення атомної бомби радянськими вченими, Харитон не залишив без уваги і деякі темні місця. Наприклад, він визнав використання німецьких вчених в роботі над радянською програмою після розгрому Німеччини, однак спростував поширену думку, що саме вони створили бомбу для Росії. Німці набагато відставали в дослідженнях і були задіяні на другорядних напрямках роботи. Він також не забув згадати про використання праці ув'язнених: «Безумовно, було гірко спостерігати, як тисячі ув'язнених починали зводити споруди. Але все це відходило на задній план. Люди звертали мало уваги на труднощі повсякденного життя. Вони намагалися якомога краще і швидше виконати поставлене перед ними завдання. Вони знали, що країні загрожувала небезпека, і розуміли, що держава розраховує на них і надає все необхідне для роботи і побуту. І вони чудово впоралися зі своїм завданням» [15].

[Томас Б. Кочран і Роберт С. Норріс, автори книги «А first look at the Soviet bomb complex », вважають, що на будівництві першого радянського реактора працювали 70 тисяч ув'язнених. [16].

Жорес Медведєв пише, що Сталін використав мільйони ув'язнених на будівництві атомних об'єктів, а НКВД створило спеціальне управління для нагляду над ними. Це управління називалося «Табір спеціального призначення». А. Солженіцин не знав про них. Медведєв пише: «Саме ці люди, згідно з інструкціями атомної адміністрації і в ім'я проектів, задуманих вченими, першими були вислані в пустелі, степи, ліси, тундру і гори, щоб працювати там день і ніч на будівництві доріг, лабораторій, житлових кварталів, клубів і всіх інших споруд, необхідних для життя вчених, інженерів і співробітників НКВС» [17].]

У статті, опублікованій в «Известиях» незадовго до початку конференції, Харитон наполегливо підкреслював, що рішення скопіювати американську атомну бомбу було суто політичним. Радянському Союзу було потрібно довести світові, що він став наддержавою, а найкращий спосіб досягти цього полягав у копіюванні. А після демонстрації сили фізики змогли продовжити роботу над оригінальними планами, розробленими ним самим і Зельдовичем. Саме вони разом з Курчатовим були «батьками радянської атомної бомби...»

Через все дебати, що розгорнулися на конференції, червоною ниткою проходила думка: «Ми не повинні переоцінювати значення радянських спецслужб в розробці атомної програми, яких би похвал ні заслуговували їх зусилля і допомога» [18].

Проте необхідно відзначити, що в ході конференції Харитон не вважав за потрібне повторити аргумент, наведений ним у статті, опублікованій в «Известиях». У газеті він писав, що перші прохання дістати матеріали, адресовані НКВД своїм агентам в Америці, були до певної міри «безграмотними». Лише після того як Курчатов став готувати свої оцінки матеріалів, були сформульовані розумні завдання. Слід сказати, що Курчатов дійсно домігся, щоб рішення його проблеми були запозичені з проекту Лос-Аламоса, і в даному випадку внесок радянської розвідки не тільки заслуговував «похвал», але був і вирішальним [19].

Після публікації «Версії Харитона» склалося враження, що суперечка співробітників спецслужб і вчених вичерпала себе. Обидві сторони висловили свою думку, і дебати стали перетворюватися на звичайну гризню з приводу ступеня величі. Хто і в якому ступені зробив вклад в програму створення атомної бомби? Скільки років виграла команда Курчатова завдяки документам, здобутим НКВС? Скільки грошей заощадили країні інтелектуальні зусилля? Звичайно, можна було б зайнятися обчисленнями подібного роду, але це було б просто дріб'язковим. В цілому можна погодитися з тим, що атомні шпигуни допомогли зберегти СРСР багато часу і грошей. У тій мірі, в якій вони працювали пліч-о-пліч з фізиками, внесок і тих і інших було б справедливо оцінити як 50 на 50. На Олімпі є місце як для вчених, так і для співробітників спецслужб.

Було досягнуто взаємної згоди. Однак «перемир'я» тривало менше року, аж до того моменту, коли біля підніжжя Олімпу дехто підірвав цей безтурботний спокій.

Непроханий свідок

Звільнений із табору в 1968 році після відсторонення від влади Хрущова, але реабілітований лише в 1992 році після розвалу СРСР, генерал Павло Судоплатов вирішив розповісти світу свою історію. Протягом всього 1993 року він у себе вдома спілкувався з двома американцями – Джеральдом і Леоною Шехтер – і розповідав їм «про 70 років маніпуляцій і вбивств». Глава з книги, опублікована в «Тайм» 25 квітня 1994 року, буквально вбила наповал читачів Сполучених Штатів, Європи, та й усього світу.


Павло Анатолійович Судоплатов (рос. Павел Анатольевич Судоплатов; 7 липня 1907, Мелітополь, Російська імперія — 24 вересня 1996, Москва, Російська Федерація)


Цілковите здивування викликав той факт, що з 1944 до 1946 року Судоплатов очолював так званий відділ «С», або групу Судоплатова. Але його твердження, що найвидатніші уми проекту «Манхеттен» співпрацювали з радянськими секретними службами, перекинуло усі усталені уявлення. Для американської наукової громадськості воно мало ефект вибуху бомби.

Якщо вірити Судоплатову, то Роберт Оппенгеймер, Енріко Фермі і Лео Сцилард передавали інформацію радянським розвідникам. Просто, на відміну від Фукса, робили вони це нерегулярно і не безпосередньо. Вони нібито зустрічалися з радянськими агентами в спеціальних лабораторіях, залишаючи документи, щоб ті могли їх скопіювати. А ось Георг Гамов співпрацював з радянською розвідкою безпосередньо. Під загрозою репресій по відношенню до його батьків, які залишилися на Україні, він передавав агентам то, що йому приносили друзі з Лос-Аламоса. Навіть вельмишановний Нільс Бор виявився заплямованим. Після війни він зустрічав у себе на батьківщині, в Данії, радянську делегацію. В ході зустрічі він дав цінні відомості, які допомогли вирішити проблему, яка сповільнювала пуск першого радянського реактора. Виявлялося, що великі люди, яких досі вихваляли підручники з історії і обожнювали вчені і громадськість, не тільки співчували радянській владі, були переконаними пацифістами, але і звичайними зрадниками, що діяли дуже ефективно. Книга Судоплатова «Спецоперації: Луб'янка і Кремль» викликала бурю протестів з лівого і ліво-ліберального таборів. Газетні статті, телевізійні дебати, комісії наукових експертів з усіх сил намагалися спростувати твердження цього чудовиська, що бозна-звідки взялося.

«Викриває Судоплатова той факт, – проголошували вони – що він був професійним вбивцею і дезінформатором».

Однак ця теза була вельми ненадійною, оскільки вона припускала, що в такому випадку одному в оповіданні Судоплатова можна вірити, а іншому – ні. Інші опоненти посилалися на те, що звинувачення, висунуті Судоплатовим на адресу великих вчених, були розпливчастими, а деталі – сумнівними.

Подружжя Шехтер і совєтолог Роберт Конквест відповіли критикам листами, опублікованими в «Нью-Йорк таймс» від 6 травня.

[Слід зазначити, що Джеральд Шехтер був досвідченим журналістом і літератором! У 1968-1970 рр. він працював директором бюро «Тайм – Лайф» у Москві; довгий час був прес-секретарем Ради національної безпеки США, а потім політичним оглядачем журналу «Есквайр». Перекладав англійською мовою мемуари Хрущова. У 1992 році Шехтер у співавторстві з радянським перебіжчиком Петром Дерябіним підготували і випустили в світ книгу про полковника ГРУ Олега Пеньковського: J. Schecter, P. Deriabin. THE SPY WHO SAVED THE WORD. HOW A SOVIET COLONEL CHANGED THE COURCE OF THE COLD WAR. Книга мала великий успіх і вже у 1993 році була перекладена російською мовою і видана в Росії накладом 30 тисяч примірників: Дж. Шехтер, П. Дерябин. ШПИОН, КОТОРЫЙ СПАС МИР. Как советский полковник изменил курс «холодной войны» [20].]

Найсильніший аргумент Конквеста, який він повторив в передмові до книги Судоплатова, полягав в наступному: співробітники секретних служб Сталіна повідомляли один одному конфіденційні відомості «виключно з вуст в уста». Це нагадування, що побічно підтверджує версію Судоплатова, нібито розвіяло сумніви. Подружжя Шехтер настійно підкреслювали, що їх книга являє собою «усну історію» і що всі документи, що містять докази, повинні незабаром «спливти» в Москві.

Додаткову підтримку авторам книги надав видавець Роджер Дональд з «Літтл, Браун і К°», який посилався на документ, що приводиться в примітках до книги. Це було прохання про реабілітацію, адресоване Судоплатовим в 1982 році Юрію Андропову, який очолював у той час КДБ. Перераховуючи свої заслуги перед Радянською державою, Судоплатов писав: «... відділ «С» надав суттєву допомогу нашим ученим, надавши їм найостанніші документи про дослідження в області створення атомної бомби, документи, які ми отримали від таких знаменитих джерел, як фізики Р. Оппенгеймер, Е. Фермі, К. Фукс і інші». Дональд відзначав, що малоймовірно, щоб Судоплатов говорив неправду в проханні, адресованому Андропову, який легко міг перевірити достовірність відомостей [21].

Цей аргумент був спростований Присциллой Джонсон Макміллан. Вона зазначила, що слово «джерела», вжиті в даному випадку Судоплатовим, не обов'язково означають визнаних агентів, на відміну від слова «друзі». Крім того, вона вважала, що Судоплатов цілком міг перебільшити свої заслуги, звертаючись до Андропова. Однак ім'я Фукса дискредитує її спростування. Поставивши в 1982 році Оппенгеймера і Фермі в один ряд з Фуксом, Судоплатов ототожнив їх з агентами [22].

Лівацька американська критика розносила в пух і прах книгу Судоплатова – у розділі про атомне шпигунство «були знайдені грубі помилки», і робився висновок, що «мова йде про свого роду розіграш». Це задумано тільки для того, вселяли критики читачам, щоб створити сенсацію і продати макулатуру; отже, автор заслуговує найсуворішого осуду! Були затавровані ганьбою американські співавтори і видавець; захищалася репутація Оппенгеймера і інших вчених, згадували про Джо Маккарті і несправедливі нападки в 1950-і роки на людей, які дотримувалися лівих поглядів.

[Варто нагадати, що перші неприємності, з якими зіткнувся Оппенгеймер, почалися вже в 1942 році. Належність в минулому до лівих політичних організацій і комуністичної партії США серйозно ускладнила його перебування в секретній лабораторії. Генералу Гровсу навіть доповіли, що Оппенгеймера з міркувань безпеки не можна використовувати на посаді керівника Лос-Аламоської лабораторії. Гровс задовольнився запевненнями вченого на предмет того, що він порвав з комуністами і ніяких зв'язків з лівими підтримувати надалі не має наміру. Всупереч бажанню контррозвідки, Оппенгеймера залишили на посаді.

В жовтні 1945 року Оппенгеймер пішов з поста директора Лос-Аламоської лабораторії. Водневу бомбу робив уже Едвард Теллер. Оппенгеймер же очолював у свій час Прінстонський інститут перспективних досліджень, пізніше був головою Консультативної комітету Комісії з атомної енергії. У 1949 році він входив до складу комісії, яка вивчала фотознімки верхніх шарів атмосфери, доставлені американським бомбардувальником. Інтерес американців був викликаний тим, що на знімках були видні сліди першого радянського атомного вибуху... Наприкінці 1953 року президент Ейзенхауер віддав розпорядження «звести глуху стіну між Оппенгеймером і секретними відомостями». Вченому висунули тоді цілий ряд звинувачень. Його звинувачували в тому, що він матеріально допомагав комуністам, підтримував з ними зв'язок, був коханцем комуністки і одружився на колишній комуністці, брав комуністів на роботу в Лос-Аламоську лабораторію. Словом, все крутилося навколо цього. Через кілька місяців почалося офіційне розслідування.

Процес тривав три тижні. Оппенгеймеру виповнилося в ті дні 50 років. Довести, що Оппенгеймер був радянським агентом та інше, в чому звинувачували вченого, комісія не змогла, але рішення було таким: кандидатура Оппенгеймера небажана на будь-яких посадах, пов'язаних з доступом до військових секретів. Його тут же прибрали з Комісії з атомної енергії, а коли він подав апеляцію, її відхилили.

Комітет безпеки прийшов тоді до висновку, що «Оппенгеймер не завжди поступав згідно з принципами безпеки Сполучених Штатів і міг в майбутньому загрожувати цій безпеки, він не був щирим до кінця, вчинки Оппенгеймера в справі створення водневої бомби змушують сумніватися в тому, що в майбутньому він буде діяти так, як цього вимагають інтереси безпеки країни».]


Роберт Оппенгеймер у 1954 році


У Росії книжка викликала самі суперечливі відгуки. Безумовно, КДБ-СЗР, відповідаючи на публікацію «Тайм», засудив Судоплатова, назвавши його «непроханим свідком». Провівши 14 років у в'язниці після смерті Сталіна, де піддавався тортурам і повній ізоляції, він перетворився для чекістів в легенду. Однак, опублікувавши книгу без допомоги і схвалення офіційних інстанцій, він поставив себе за рамки спільноти секретних служб. У першому коментарі СЗР з жалем відзначала, що, зустрічаючись з колегами за кілька днів до виходу книги, Судоплатов навіть не натякнув про скандал, який він затіває.

Однак книга завдала ще одну образу, правда зовсім не помічену західною пресою. «Судоплатов, – писав Сергій Лєсков, прес-секретар СЗР, – отримував пенсію і з цієї причини не мав право вважати себе вільним від виконання неписаних етичних правил секретних служб. Ці правила строго наказують десятиліттями зберігати мовчання, забороняють розголошувати імена агентів, які не хочуть бути розкритими». Судоплатов порушив обітницю мовчання.

Напрошується висновок: значить, Судоплатов не так спотворив факти, скільки знехтував правилами безпеки. Потім надійшла заява, що не передвіщала нічого гарного: Судоплатов знаходиться на лікуванні в одному з госпіталів відомства з приводу хвороби серця і, отже, не в змозі робити будь-які коментарі.

Список закидів, сформульованих СЗР, містив багато помилок. Наприклад, там стверджувалося, що Судоплатов не згадав ім'я Кваснікова або «Енормоз» – кодової назви радянської операції в Лос-Аламосі. Однак про все це говорилося в його книзі. Бажання дискредитувати Судоплатова було занадто очевидним [23].

Однак, на відміну від спецслужб, російська преса, вільна як від корпоративних інтересів чекістів, так і від ненависті американських ліваків до маккартизму, погодилася з деякими тезами Судоплатова. У міру того як в країні поширювався оригінал англійською мовою і французький переклад книги, все частіше і частіше з'являлися газетні статті, що смакували сенсацію і привселюдно заявляли, що радянська атомна бомба являла собою конгломерат вкрадених деталей. Авторитетні радянські фізики, скинуті з висот Олімпу, виявилися в положенні самозванців з претензіями. В умовах, що склалися найжорсткіші слова прозвучали з вуст Володимира Білоконя, завідувача лабораторією Московського університету:

«За Судоплатовим виникає фігура Берія, який одержував безпосередньо від Ігоря Васильовича Курчатова прохання надати найостанніші атомні секрети. Курчатов очолював авторів подібних звернень. Серед них Судоплатов називає Іоффе, Харитона, Зельдовича, Кикоїна. Важко позбутися враження, що ці корифеї нашого століття і наших атомних технологій проявили більше творчої уяви при складанні вказівок для шпигунів, ніж при спробах створити що-небудь самостійно. Немов другокурсники, що слухають професора, вони потонули в переданій їм інформації про секретні досягнення таких вчених, як Бете, Бор, Вейль, Комптон, Лоуренс, Ньюман, Теллер, Толмен, Сегре, Сиборг, Фермі, Фукс» [24].

Білоконь визнав, що навряд чи можна дорікати радянських фізиків в рабській залежності від іноземних досліджень, оскільки їх число помітно скоротилося в результаті довоєнних чисток і терору, а лабораторії були поруйновані війною. «НКВС, робить висновок Білоконь, – був змушений прийти їм на допомогу, після того як знищив багатьох їхніх колег. Викравши бомбу у американців, НКВС в деякому роді спокутував свою провину».

Білоконь також погодився з Харитоном, що фізики довели свою наукову цінність, створивши другу бомбу – «РДС-2» – водневу бомбу, хоча і цього разу була використана допомога з-за кордону. Він також натякнув на вагому причину, по якій угорський біженець Лео Сцилард нібито співпрацював з НКВС: його брат Карл нудився за «залізною завісою» в «шарашці», де велися роботи над створенням секретного бомбардувальника. Навіть якщо книга Судоплатова кишить помилками, Білоконь все одно вважає, що вона служить похвальній справі.

До критики Судоплатова також долучилися письменник Аркадій Ваксберг [25] і розвідник Михайло Любімов [26].

***

У Сполучених Штатах Комітет у справах розвідки при президенті доручив ФБР провести розслідування і перевірити твердження Судоплатова. Через рік після виходу в світ книги «Спеціальні завдання» був зроблений висновок, що «ФБР не має жодних переконливих доказів, що дозволяють припускати, нібито Нільс Бор, Енріко Фермі, Роберт Оппенгеймер або Лео Сцилард були залучені в шпигунську діяльність і допомагали іноземним державам. Це стосується і секретів виробництва атомної бомби». І далі: «Дійсно, ФБР має перевірену інформацію, яка спростовує висновки автора книги «Спеціальні операції». ФБР вважає ці висновки позбавленими всяких підстав».

[Слід зазначити, що заява «ФБР не має жодних переконливих доказів, що дозволяють припускати, нібито Нільс Бор, Енріко Фермі, Роберт Оппенгеймер або Лео Сцилард були залучені в шпигунську діяльність і допомагали іноземним державам. Це стосується і секретів виробництва атомної бомби» свідчить тільки про те, що «ФБР не має жодних переконливих доказів…», але зовсім не виключає можливості шпигунства з боку вищеназваних фізиків.]


П. А. Судоплатов у 1945 році


Серго Берія, як ще один непроханий свідок

В самий розпал обговорення книги Судоплатова, в якому проти «непроханого свідка» єдиним фронтом виступили СЗР, ФБР і ліволіберальна критика США, на арені несподівано з’явився ще один «непроханий свідок» – Серго Берія!



Його книга «Мой отец – Лаврентий Берия», випущена московським видавництвом «Современник» у 1994 році, не викликала публічної полеміки, але в ній була прихована бомба – Серго Берія стверджував, що у 1939 році в Радянському Союзі нелегально перебував Роберт Оппенгеймер, який намагався переконати радянське керівництво в необхідності створити атомну бомбу! І проживав Оппенгеймер в цей час на їхній дачі!


Джуліус Роберт Оппенгеймер (англ. Julius Robert Oppenheimer, 22 квітня 1904, Нью-Йорк, США — 18 лютого 1967 Принстон, Нью-Джерсі, США)


Відносно підготовки мемуарів Серго Олексійовича я розкажу трохи пізніше, а зараз наведу в оригіналі його розповідь про перебування фізика Роберта Оппенгеймера в СРСР.

« Глава 8. Ядерный щит

Прошло уже немало лет, но покров тайны с истории создания ядерного оружия полностью не снят. Увы, даже появившиеся в последние годы публикации на эту тему вопреки ожиданиям не столько внесли долгожданную ясность, как распалили дремавшие под бдительным оком цензуры страсти. Так где же она, правда о бомбе, обладать которой стремились и мы, и наши союзники, и наши противники? <…>

Я не собираюсь вступать в полемику ни с академиком Харитоном, ни с кем-либо другим. Но поговорить на эту тему стоит. Ведь так и не сказано главное – о роли моего отца в создании ядерного оружия. <…>

Эта глава посвящена почти неизвестной странице жизни моего отца. Но вместе с тем это и попытка откровенного рассказа о выдающихся советских и зарубежных ученых, о судьбах, подчас трагических, тех людей, которые волей судьбы оказались в орбите советского ядерного проекта и аналогичного «Манхэттенского проекта» в США. А еще хотелось, читатель, рассказать тебе о тех, кого называют «атомными» разведчиками. Так уж получилось, что советской разведке в создании секретного оружия была отведена особая и отнюдь не последняя роль...

О вкладе наших ученых в создание нового оружия разговор дальше, а пока я хотел бы сделать одно уточнение. Разумеется, никто тогда, до войны, меня в эти вещи не посвящал. Лишь со временем от самых разных людей я узнал предысторию создания атомной бомбы.

Сам я, не догадываясь об этом, прикоснулся к тайне будущего оружия в конце 1939 года. В это время у нас в доме появился молодой человек. Так как он говорил по-английски, я считал, что он англичанин. Жил он у нас недели две. Отец его не представлял, просто сказал, что это молодой ученый, Роберт, который приехал для ознакомления с рядом вопросов. Никаких разговоров больше не было.

Роберт оказался довольно высоким, худощавым человеком лет тридцати, с характерным лицом. С достаточной степенью вероятности можно было судить лишь о его еврейском происхождении. А кто он и откуда, можно было только гадать. Обедали мы, как правило, вместе. Куда он уезжал, я не знал, а спрашивать о чем-то подобном было не велено. Да и у отца я в таких случаях никогда ни о чем не расспрашивал. Знал, что многие годы его жизнь связана с разведкой. Если считал необходимым, он сам что-то говорил.

Роберт знал немецкий, но проще ему было говорить по-английски. Язык я знал, поэтому проблем в общении у нас не возникало. К тому же отец попросил меня в те дни, когда Роберт никуда не уезжает, тоже оставаться дома и не ходить в школу. С тобой ему будет не так скучно, сказал отец.

Наш гость много читал, а когда заканчивал работу, охотно расспрашивал меня, как и чему учат в советских школах, что сейчас по физике проходим, что по математике, химии. Словом, обычное любопытство взрослого человека. Показал мне ряд приемов быстрого счета. Я понял, что этот человек имеет какое-то отношение к технике.

– Рассказывай обо всем, что его интересует, но сам не расспрашивай ни о чем, – говорил отец. Так мы и общались. Роберт расспрашивал – я отвечал. Отец вообще никогда не рассказывал в те годы о людях, которые становились гостями в нашем доме.

Уж не помню точно, то ли в конце сорок второго или в самом начале сорок третьего как-то за столом, помню, были Ванников, нарком боеприпасов, Устинов, нарком вооружения, зашел разговор о новом оружии. Речь шла о том, что американцы форсируют какие-то разработки, связанные с бомбой колоссальной разрушительной силы. Говорили о ядерной реакции и прочих вещах. Тогда и услышал я, что работы эти возглавляет в Америке Роберт Оппенгеймер.

Я приехал накануне из академии, где учился, от предмета разговора был далек, а когда гости разошлись, поинтересовался у отца:

– Помнишь, у нас несколько лет назад гостил Роберт...

Фамилию Оппенгеймер отец мне тогда не назвал, ответил коротко:

– Не забыл? Он приезжал к нам для того, чтобы предложить реализовать этот проект, о котором ты слышал. Сейчас работает в Америке.

– Человек, который гостил у вас до войны, приезжал в СССР нелегально?

– Думаю, да. В противном случае его бы не допустили к тем работам, которые он возглавлял впоследствии в официальном учреждении.

Я спросил тогда у отца, помогает ли он нам сейчас. Отец ответил, что теперь такой возможности нет, но и без него есть немало людей, которые нам помогают» [27].

***

Мої спогади про Серго Берія

З Серго Олексійовичем Гегечкорі (під такими паспортними даними Серго Лаврентійович Берія проживав  у Києві) я познайомився у 1975 році через його дружину – Галину Миколаївну Кирилову, художнього керівника Київського хореографічного училища, відому балерину. 23 лютого в театрі опери і балету давали концерт, присвячений Дню Радянської Армії, учні хореографічного училища. Оскільки я з дитинства захоплювався фотографією і балетом, то поєднував свої хобі фотографуючи різні спектаклі. Кращі свої фотографії я дарував танцівницям, тому з часом завоював авторитет гарного фотографа, що розбирається в мистецтві балету, і отримав привілей заходити за куліси, в гримерні та фотографувати на репетиціях. В антракті до мене підійшла дівчинка і передала запрошення зайти в директорську ложу, де знаходилися керівники училища і чиновники з Міністерства Культури. Інтелігентна жінка, років п’ятдесяти, простягнула мені руку і назвалася: «Галина Кирилова, художній керівник училища». В подальшій розмові, Галина Миколаївна сказала, що вона чула гарні відгуки про мої фотографії і побажала подивитися на фотографії з концерту. Ось таким ми почали дружити, і я часто фотографував на уроках і репетиціях в училищі…


Г. М. Кирилова (1916 - 1986). [Світлина В. Федька 1980-х років]


Одного разу Кирилова запросила мене пообідати у них вдома в неділю… Так відбулося моє знайомство з Серго Олексійовичем (Серго Берія). Про те, що він син Лаврентія Павловича Берія я дізнався десь через півроку після нашого знайомства.


Лаврентій Павлович Берія (груз. ლავრენტი ბერია; 17 (29) березня 1899, с. Мерхеулі, Сухумська округа, Російська імперія — 23 грудня (?) 1953, Москва, РРФСР, СРСР)


В 1986 році Галина Миколаївна померла і з Серго Берія я бачився вже набагато рідше.

Восени 1992 року мій близький приятель Анатолій Миколайович Гуслистий, підполковник СБУ, разом з двома колегами відвідав США на запрошення ЦРУ. А я з колегами у вересні того ж року побував у Брюселі, на запрошення Християнсько-демократичної фракції в НАТО. Вражень після поїздок було багато, зокрема, перебуваючи в США Анатолій Миколайович побував у музеї ФБР, де їм показали велику експозицію, присвячену Рудольфу Абелю (Віллі Фішеру).

Під час однієї з розмов Гуслистий показав мені фотографію, яка зафіксувала Рудольфа Абеля під час зустрічі з групою слухачів Вищих курсів КДБ СРСР у 1968 році. Якраз в цей час я готував пілотний проект випуску журналу «Новости разведки и контрразведки» і ми вирішили, що Анатолій Миколайович напише спогади про цю зустріч для першого числа майбутнього журналу.


Рудольф Абель (в центрі) серед слухачів Вищих курсів КДБ СРСР в Києві (в/ч 1227), 1968 рік. (Світлина з власного архіву В. Федька).


На початку зими 1992 року мені зателефонував Серго Олексійович і запросив в гості. При зустрічі я розказав йому про свою поїздку до Брюселю, поділився планами щодо пілотного проекту журналу «Новости разведки и контрразведки», а також про фотографію Абеля і підготовку статті про видатного розвідника.

Серго Берія слухав мене уважно, ми пили каву з коньяком, а потім Серго Берія сказав: «Я пишу спогади про батька. Він керував атомним проектом і безпосередньо розвідниками, які працювали по цій тематиці». Він відкрив одну з папок, що лежали на його столі, дістав пачку аркушів і простягнув мені. Це була глава про «ядерний щит»! Я був дуже здивований, дочитавши до перебування Роберта Оппенгеймера в Радянському Союзі, оскільки це прізвище мені було знайоме з книг по історії американської атомної бомби, що були в перекладі видані в СРСР («Ярче тысячи солнц» та ін.).

В подальшій розмові Серго Берія сказав, що він планує розказати багато чого в своїй книзі, про що і досі замовчується! Також пообіцяв дати дещо і для журналу.

***

З опублікованого в книзі тексту глави 8 «Ядерний щит» видно, що Серго Берія був в темі конфлікту, який розгорівся відносно тверджень Судоплатова щодо Оппенгеймера! Хоча його книга не стала предметом публічних обговорень чи критики, але реакція на неї була своєрідна!

У 1996 році, під час однієї з зустрічей з генерал-майором Ковтуном, який до літа 1993 року обіймав посаду заступника Голови Служби безпеки України і керував Головним управлінням розвідки, а вийшовши у відставку створив і очолив Асоціацію соціального захисту і підтримки колишніх працівників спецслужб «СПІВДРУЖНІСТЬ», Георгій Кирилович мені сказав: «Днями приїжджали товариші з Москви. Ми зустрілися з Серго Берія і сказали йому: Ми не дозволимо тобі реабілітувати батька. Він призначений злочинцем і так буде в історії!»

Після цієї розмови я негайно зустрівся з Серго Лаврентійовичем. В розмові він подякував мені за інформацію і підтвердив, що з ним зустрічалися «товариші з Москви», але в деталі не вдавався і прізвищ не називав.

Серго Берія працював над новою версією книги, але вийшла вона вже у Франції, в 1999 році. Видавництво ОЛМА-ПРЕСС випустило в 2002 році переклад книги російською мовою, але переклад справляє вигляд дуже скороченого (або цензурованого) варіанту [28].



Другий наступ Судоплатова

У 1997 році «непроханий свідок» знову нагадав про себе – видавництво ОЛМА-ПРЕСС випустило книгу Павла Судоплатова «СПЕЦОПЕРАЦИИ. Лубянка и Кремль. 1930-1950 годы» [29].



В новій версії книги «атомному шпигунству» присвячена глава 7, що займає 89 сторінок (274-363)!

Судоплатов, зокрема, стверджує:

«В 1943 году всемирно известный физик Нильс Бор, бежавший из оккупированной немцами Дании в Швецию, попросил находившихся там видных ученых Елизавету Мейтнер и Альфвена проинформировать советских представителей и ученых, в частности Капицу о том, что его посетил немецкий физик Гейзельберг и сообщил: в Германии обсуждается вопрос о создании атомного оружия… Не помню, Мейтнер или Альфвен встретились в Гетеборге с корреспондентом Тасс и сотрудником нашей разведки Косым и сообщилои ему, что Бор озабочен возможным созданием атомного оружия в Гитлеровской Германии». (С. 274)

***

«Хейфец вращался в различных кругах Сан-Франциско, пользовался большим уважением коммунистов и левых (они называли его «мистер Браун»). Опекаемый им светский салон госпожи Брамсон часто посещали нелегально состоявшие в компартии США Роберт Оппенгеймер и его брат Фрэнк. Хейфец рассказывал мне, что дважды встречался с Оппенгеймером и его женой на коктейле. <…> Тогда же Хейфец сообщил, что Оппенгеймер упомянул о секретном письме Альберта Эйнштейна президенту Рузвельту в 1939 году, в котором обращал его внимание на необходимость исследований для создания нового оружия в связи с угрозой фашизма.

Оппенгеймер был разочарован тем, что со стороны властей быстрой реакции на письмо Эйнштейна не последовало и что работы разворачиваются медленно.

Опытный профессионал Хейфец прекрасно знал, как расположить к себе Оппенгеймера. Не могло быть и речи, чтобы предложить ему деньги, прибегнуть к угрозам или шантажу с использованием компрометирующих материалов. Благодаря личному обаянию он установил доверительные отношения с Оппенгеймером через его брата Фрэнка, обсуждая сложную ситуацию в связи с нападением японцев на Перл-Харбор и нависшую над миром фашистскую угрозу.

В традиционном смысле слова Оппенгеймер, Ферми и Сцилард никогда не были нашими агентами. Это утверждал и Квасников, возглавлявший в 1947-1960 годах советскую научно-техническую разведку. «Ученых, работавших с нашей разведкой, агентами назвать было нельзя». (С. 282)

***

«Именно Семенову и его помощнику Курнакову удалось установить прочные контакты с близкими к Оппенгеймеру физиками из Лос-Аламоса, работавшими в 20-30-х годах в Советском Союзе и имевшими связи с русской и антифашистской эмиграции в США». (С. 283)

***

«Капица… несколько раз обращался к Сталину и Берии с предложениями пригласить Бора, чтобы тот возглавил нашу атомную программу. По согласованию с Молотовым он написал Бору письмо, в котором просил его приехать в Советский Союз, где ему гарантировались самые лучшие условия для работы. Когда Бор находился в Англии, его пригласили в Советское посольство, где он встретился с резидентом НКВД Горским, действовавшим под прикрытием должности советника посольства, но в ходе беседы Бор избегал обсуждать вопросы атомных исследований». (С. 289)

***

«В 1943 году резидентом в Мехико был назначен Василевский. <…> Василевский наладил связь с Понтекорво в Канаде и некоторыми специалистами Чикагской лаборатории Ферми, минуя нашу резидентуру в Нью-Йорке. Понтекорво сообщил Василевскому, что Ферми положительно отнесся к идее поделиться информаций по атомной энергии с учеными стран антигитлеровской коалиции». (С. 290)

***

«В 1944 году Хейфец вернулся в Москву и доложил мне и Берии свои впечатления о встречах с Оппенгеймером и другими известными учеными, занятыми в атомном проекте. Он казал нам, что Оппенгеймер и его окружение глубоко озабочены тем, что немцы могут опередить Америку в создании атомной бомбы». (С. 296)

***

«Мы понимали, что американская контрразведка обратит внимание на связи Хейфеца с прокоммунистическими кругами, имеющими выход на специалистов Манхеттеновского проекта. Получив соответствующую директиву Москвы, Зарубин приказал Хейфецу немедленно прекратить разведывательные операции с использованием активистов компартии.

Однако ряд активистов компартии продолжали действовать по собственной инициативе. В 1943 году, нарушив полученное от Зарубина указание, они, не зная о наших выходах на семью Оппенгеймера, обратились к нему с просьбой о предоставлении информации Советскому Союзу о работах в Лос-Аламосе. Оппенгеймер, опасавшийся раскрытия связей через жену и брата с нашими людьми, вынужден был поставить в известность американские спецслужбы об этой просьбе известного физика, связанного с компартией. Это привело к тому, что все связи с видными физиками, участвовавшими в работах по атомной бомбе, были переключены на канал нелегальной разведки и использование специальных курьеров, имевших безупречное прикрытие в глазах американской контрразведки». (С. 298-299)

***

Маргарита Коньонкова і Альберт Ейнштейн

Маргарита Коньонкова і Альберт Ейнштейн


«Жена известного скульптора Коненкова, наш проверенный агент [Маргарита Коненкова. - В.Ф.], действовавшая под руководством Лизы Зарубиной, сблизилась с крупнейшими физиками Оппенгеймером и Эйнштейном в Принстоне. Она сумела очаровать ближайшее окружение Оппенгеймера. После того, как Оппенгеймер порвал связи с американской компартией, Коненкова под руководством Лизы Зарубиной и сотрудника нашей резидентуры в Нью-Йорке Пастельняка {ЛУКА*} постоянно влияла на Опенгеймера и еще ранее уговорила его взять на работу специалистов известных своими левыми убеждениями, на разработку которых уже были нацелены наши нелегалы и агентура Семенова». (С. 300)


П. А. Судоплатов (середина 1990-х років)


У вересні 1996 року Павло Судоплатов відійшов у Вічність.

А його син, Анатолій Павлович, продовжив справу батька, випустивши у 1998 році двотомне видання «Тайная жизнь генерала Судоплатова. Правда и вымыслы о моем отце» [30].

«Атомному шпигунству» присвячена глава 18 (АТОМНЫЙ ШПИОНАЖ), що займає 101 сторінку (112-192)!



[Біографічна довідка:

Анатолій Павлович Судоплатов (1943-2005) – радянський, російський учений-демограф, публіцист, підполковник запасу КДБ, дослідник історії радянських спецслужб.

Після закінчення в 1965 році МГПИИЯ ім. М. Тореза, працював на економічному факультеті МДУ. Кандидат економічних наук (1969), тема кандидатської дисертації - «Економічне програмування в Англії». Доктор економічних наук (1989), тема докторської дисертації - «Основні теоретичні концепції буржуазної демографії».

У 1975-1992 роках – директор курсів ООН при МГУ по демографії для фахівців з країн, що розвиваються. У 1993-2005 роках – професор кафедри народонаселення економічного факультету МДУ. У 2003 році А. Судоплатову було присвоєно почесне звання «Заслужений професор Московського університету».]

Боротьба за Олімп між чекістами і академіками продовжувалася!

У 2001 році побачила світ ще одна книга спогадів Павла Судоплатова «Разные дни тайной войны и дипломатии. 1941 год» [31].



У передмові П. А. Судоплатов звертається до читачів: «Предлагаемые воспоминания – плод не одного года. В них – вся моя жизнь. Я пишу лишь о том, что пережил, говорю о тех событиях как свидетель или непосредственный участник» (с. 10), і робить несподіване зізнання: «Ряд соображений об известных событиях должен стать известным лишь после моей смерти» (с. 11).

У главі 15 «Начало разведывательных операций по атомной проблеме», що займає 15 сторінок (с. 305-319), Судоплатов знову повертається до Роберта Оппенгеймера, на цей раз висловлюючись цілком конкретно:

«Уже на начальной стадии исследований по атомной бомбе в научных центрах США и Англии оказались люди, симпатизирующие нам, близкие к руководству компартий этих стран.

Например, Роберт Оппенгеймер с 1938 года поддерживал тесные отношения с нелегальным резидентом Коминтерна в Калифорнии – И. Волковым {ДЯДЯ*}. Он также регулярно платил, вплоть до начала 1942 года, членские взносы в Компартию США, состоя в ее нелегальном штате.

В Калифорнии с середины 30-х годов по инерции продолжала действовать объединенная резидентура военной разведки и НКВД, опиравшаяся первоначально на кадры Коминтерна. С ними поддерживали активную связь нелегальный резидент военной разведки в США Томас Адис {АХИЛ*} и Григорий Хейфец {ХАРОН*} по линии НКВД. Оппенгеймер был близок к ним через своих друзей, в частности через крупного ученого-химика Мартина Кеймана, и проходил в переписке под псевдонимом «Честер», поскольку проживал тогда в пригороде Сан-Франциско на улице под названием Честер-роуд.

В декабре 1941 года Хейфец, как временно уполномоченный Исполкома Коминтерна, сообщил о начале работ по атомной бомбе, а также, что профессор Оппенгеймер и другие активисты негласного аппарата компартии не могут продолжать активную партийную работу, в связи с привлечением к научным исследованиям специального характера, и что они в 1942 году будут связаны обязательствами по неразглашению результатов этих работ. Поэтому в Центре было принято решение выделить для связи с Оппенгеймером спецагента-нелегала Кетрин Харрисон (Гаррисон) – {АДУ*} в переписке хорошо себя зарекомендовавшую в Западной Европе в работе с супругами Зарубиными. Именно они возглавили аппарат советской разведки в США в декабре 1941 года. Немаловажным обстоятельством являлось и то, что {АДА*} была хорошо известна членам нелегального аппарата и руководству Компартии США» [32].



Надійні свідчення Судоплатова чи ні, але він по-своєму додав лепту в загальне уявлення, згідно з яким Лос-Аламос був переповнений радянськими шпигунами. З моменту настання гласності КДБ-СЗР в своїх більш-менш офіційних (Феклісов, Яцков, Барковський, Чіков), або суто офіціозних (Судоплатов) заявах дав світові зрозуміти, що він вкрав для Сталіна бомбу і що Америка зовсім не знала своїх громадян, які працювали на радянську розвідку.


Зрада чи громадський обов'язок вченого?

Несподіваний аспект в дискусію щодо участі відомих фізиків в передачі атомних секретів США радянській розвідці додав академік Лев Петрович Феоктістов (1928-2002), який працював в атомному проекті з 1951 року:

«Уже никто не оспаривает того факта, что первая советская бомба была сделана по американским чертежам. Факт примечательный и тщательно скрываемый до самого последнего времени. Я о нем узнал только в 1991 году, хотя всю жизнь трудился в учреждениях Минсредмаша. В связи с вышедшей – сначала за рубежом, а затем и в России – книгой генерала КГБ Судоплатова развернулась довольно широкая дискуссия об участии некоторых видных ученых в советском атомном проекте. В различных источниках, у разных авторов назывались разные имена: Оппенгеймер, Бор, Сциллард, итальянцы Ферми, Понтекорво. Мне приходилось делать в Италии доклад на эту тему – итальянцы категорично настаивают на том, чтобы фамилии Энрико Ферми не было в приведенном списке. Впрочем, и в отношении остальных много неясного, недоговоренного. <…>

Не нам, русским, осуждать ученых, восставших против монополизма США. Мы благодарны их мужеству, проявленной солидарности. Меня не оставляет другой мучительный вопрос: хватило бы у нас сил, смелости, окажись мы в их положении тогда или в будущем, чтобы выступить так же решительно, отстаивая общегуманные позиции? Готовы ли мы пойти на самопожертвование ради высоких категорий? Где проходит та зыбкая граница, которая отделяет предательство от общественного долга? [33]»



СЗР Росії залишає за собою останнє слово?

Напередодні ювілею СЗР вирішила поставити крапку на дискусії про пріоритети і опублікувала матеріал з розсекреченими документами!

«20  декабря 2010 года Служба внешней разведки России отмечает свой 90-летний юбилей. За этот большой исторический период внешняя разведка вписала немало славных страниц в летопись   нашего государства. Однако из  множества интересных и успешных операций особо следует выделить получение сверхсекретных материалов по американскому ядерному Манхэттенскому  проекту (название в США – проект «Энормоз»). В целом благополучно пережившие Вторую мировую    войну американцы потратили на создание атомной бомбы 4 года. Истерзанный же войной    Советский Союз с его ограниченной научно-технической  базой, нехваткой людских ресурсов и   материальных средств решил аналогичную задачу почти в такие же сроки – благодаря информации,  добытой советской разведкой… [34].



Посилання:

* Оперативні псевдоніми подаються в російськомовному написанні згідно джерел у яких вони згадуються.

[1] Феклисов А. Подвиг Клауса Фукса // Военно-исторический журнал. № 12. С. 22—29; № 1. 1991. С. 34—43.

[2] Московские новости. 1989. № 41. С. 41.

[3] Лесков С. Разделяя славу отцов // Бюллетень ученых-атомщиков. 1993. Май. С. 37—39.

[4] Интервью Анатолия Александрова. Как была изготовлена бомба // Известия. 1988. 23 июля. С. 3.

[5] Cf. Radosh Ronald and Breindel Eric. Bombshell // The New Republuque. 1991. 10 June. P. 10-11.

[6] Свідчення В. Чікова цитуються в перекладі з книги: Чиков В. М., Керн Г. Охота за атомной бомбой. Досье КГБ № 13 676. – М.: «Вече», ЗАО «АРИА-АиФ», 2001. – 512 с. («Особый архив»). – С. 13–19.

[7] Lamphere R., Shachtman T. The FBI-KGB: a Special Agent`s Story. P. 27-31

[8] Про це докладно йдеться в кн .: Dallin D. Soviet Espionage. New Haven // Yale University Press. 1955. P. 464-465.

[9] Dobbs M. How Soviets Stole US Atom Secrets: ex-Kremlin Agents Reveals New Spy in Bomb Project // Washington Post. 1992. 4 October. P. 36-37.

[10] Нікішин Л. Секрети Лос-Аламоса, розкриті радянськими розвідувальними службами, надали неоціненну допомогу Курчатову і його соратникам // Московские новости.

[11] Лесков С. Разделяя славу своих отцов, с. 37—38; Вокруг атомной бомбы. С. 17—18; Охотники за атомными секретами. //Московская правда. 1991. 6—15 июня.

[12] Яцков А. Атом и секретные службы // Вопросы истории естествознания и техники. 1992. № 3. С. 103—107.

[13] Сагдеев Р. Русские ученые спасают американские секреты // Бюллетень ученых-атомщиков. 1993. Май. С. 32—36.

[14] Лесков С. Разделяя славу... С. 38

[15] Версия Харитона. С. 20—31. Вступительная статья: Holloway D. Soviet scientists speak out. P. 18—19.

[16] The Bulletin of Atomic Scientists. 1991. May. P. 25—31.

[17] Медведев Ж. Атомный ГУЛАГ // Новое русское слово. Нью-Йорк, 1994. 12 августа. С. 17—18.

[18] Версия Харитона, с. 25.

[19] Харитон Ю. Пришло ли ядерное оружие из Америки или оно было создано самостоятельно? // Известия. 1992. 8 декабря. Интервью Юрия Смирнова и вступительная статья Сергея Лескова.

[20] Шехтер Д., Дерябин П. ШПИОН, КОТОРЫЙ СПАС МИР. Как советский полковник изменил курс «холодной войны»: В 2-х кн. – Кн. 1.: Пер. с англ. – М.: Междунар. отношения, 1993. – 228 с., илл. – (Секретные миссии); Шехтер Д., Дерябин П. ШПИОН, КОТОРЫЙ СПАС МИР. Как советский полковник изменил курс «холодной войны»: В 2-х кн. – Кн. 2.: Пер. с англ. – М.: Междунар. отношения, 1993. – 280 с., илл. – (Секретные миссии).

[21] Donald D. Dissenting thougt on KGB memoir // The Washington Post. 1994. 19 May.

[22] McMillan P. J. Flimsy memories // The Bulletin oi Atomic Scientists. 1994. Juny—August. P. 31.

[23] Лесков С. Роберт Оппенгеймер не мог быть советским агентом... Указ. соч. С. 7. Лесков изменил эту фразу в статье «Свидетель, не вызывающий доверия», появившейся в июльском (1994 г.) номере The Bulletin of Atomic Scientists. P. 33-36.

[24] Мороз О. Советская атомная бомба: изобретение или плагиат? // Литературная газета. 1994. 29 июня.

[25] Ваксберг А. Говорит немой // Литературная газета. 1994, 8 июня.

[26] Любимов М. Русский терминатор // Совершенно секретно. 1994. № 6; Любимов М. Разведка или наука? //Совершенно секретно. 1994. № 9.

[27] Глава 8. Ядерный щит // Берия С.Л. Мой отец — Лаврентий Берия. — М.: Современник, 1994.

[28] Серго Берия. Мой отец Берия. В коридорах сталинской власти / Пер. с фр. Н. М. Стамбулян. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2002. – 479 с.: ил. – (Архив).

[29] Судоплатов П.А. Спецоперации. Лубянка и Кремль. 1930 – 1950 годы. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 1997. 688 с.: илл. – 32 (Досье).

[30] Судоплатов А.П. Тайная жизнь генерала Судоплатова: Правда и вымыслы о моем отце: В 2 кн. Кн. 1. – М.: Современник; Олма-Пресс, 1998. – 510 с.: ил. – (серия «Досье»); Судоплатов А.П. Тайная жизнь генерала Судоплатова: Правда и вымыслы о моем отце: В 2 кн. Кн. 2. – М.: Современник; Олма-Пресс, 1998. – 556 с.: ил. – (серия «Досье»).

[31] Судоплатов П. А. Разные дни войны и дипломатии. 1941 год. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2001. – 382 с.: ил. – (Досье).

[32] Цит. по: Судоплатов П. А. Разные дни войны и дипломатии… С. 311-312.

[33] Цит. по.: Творцы ядерного века. ЛЕВ И АТОМ. – М.: «Воскресенье», 2003. – С. 292-294

[34] Как была ликвидирована ядерная монополия США. Подготовил Егор Шилов (По материалам пресс-бюро СВР России) // http://svr.gov.ru/smi/2010/udm.pdf


Джерела:

  • Берия: конец карьеры / Сост. и общ. ред. В. Ф. Некрасова. – М.: Политиздат, 1991. – 416 с.
  • Серго Берия. «Мой отец – Лаврентий Берия». – М.: «Современник», 1994.
  • Серго Берия. Мой отец Берия. В коридорах сталинской власти / Пер. с фр. Н. М. Стамбулян. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2002. – 479 с.: ил. – (Архив).
  • Всемирная история шпионажа / Авт.-сост. М. И. Умнов. – М.: Олимп, ООО «Фирма «Издательство АСТ», 2000. – 496 с.: ил.
  • Гордиевский О., Эндрю К. КГБ – разведывательные операции от Ленина до Горбачева. – Пер. с англ. П. В. Рубцова, В. В. Акимова. – «Секретная папка». – М.: ЗАО Изд-во Центрполиграф, 1999. – 666 с.
  • Даллин Д. Шпионаж по-советски. – Пер. с англ. И. В. Турбина. – «Секретная папка» - М.: ЗАО «изд-во Центрполиграф, 2001. – 462 с.
  • Дамаскин И. Семнадцать имен Китти Харрис. – М.: Гея итэрум, 1999. – 255 с. – (Серия «Рассекреченные жизни»).
  • Дамаскин И. 100 великих разведчиков. – М.: Вече, 2001. – 528 с.
  • Знаменитые шпионы ХХ века. – М.: Вече, 2001. – 592 с., илл. (16 с.) (Военные тайны ХХ века).
  • Ильченко А. П., Вагман И. Я., Голодюк В. В. 50 знаменитых операций спецслужб / Худож.-оформитель Л. Д. Киркач-Осипова. – Харьков: Фолио, 2004. – 510 с. – (100 знаменитых).
  • Любимов М. П. Шпионы, которых я люблю и ненавижу. – М.: Олимп; ООО «Издательство АСТ-ЛТД», 1998. – 480 с., ил. – (ХХ век глазами очевидцев).
  • Модин Ю. И. Судьбы разведчиков. Мои кембриджские друзья. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 1997, - 428 с.; 16 илл. – (Досье).
  • Найтли Ф. Ким Филби – супершпион КГБ; Пер. с англ. – М.: Республика, 1992. – 320 с.
  • Полмар Н., Аллен Т. Б. Энциклопедия шпионажа / Пер. с англ. В. Смирнова. – М.: КРОН-ПРЕСС, 1999. – 816 с. – Серия «Экспресс».
  • Прохоров Д. П., Лемехов О. И. Перебежчики. Заочно расстреляны. – М.: «Вече», ЗАО «АРИА-Аиф», 2001. – 448 с. («Особый архив»).
  • Пыхалов И. В. Спецслужбы США. – СПб.: СПб.: «Издательский Дом «Нева»; М.: «ОЛМА-ПРЕСС», 2002. – 480 с. – (Досье)
  • Разведка и контрразведка в лицах. Энциклопедический словарь российских спецслужб / Автор-сост. А. Диенко, предисл. В. Величко. – М.: Русскій міръ, 2002. – 608 с.: ил. + прил.
  • Рубин Н. Лаврентий Берия: миф и реальность. – М.: Олимп; Смоленск: Русич, 1998. – 480 с. («Точка зрения»).
  • Саммерс Э. «Империя» ФБР: мифы, тайны, интриги / Пер. с англ. И. С. Соколова. – Смоленск: «Русич», 2001. – 512 с., ил. (Тайны ХХ века).
  • Свеченовская И. Секс и советский шпионаж. – СПб.: «Издательский Дом «Нева»; М.: «ОЛМА-ПРЕСС», 2002. – 416 с.
  • Соколов Б. В. Берия: судьба всесильного наркома. – М.: Вече, 2003. – 432 с., илл. (16 с) (Досье без ретуши).
  • Судоплатов П.А. Спецоперации. Лубянка и Кремль. 1930 – 1950 годы. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 1997. 688 с.: илл. – 32 (Досье).
  • Судоплатов А.П. Тайная жизнь генерала Судоплатова: Правда и вымыслы о моем отце: В 2 кн. Кн. 1. – М.: Современник; Олма-Пресс, 1998. – 510 с.: ил. – (серия «Досье»)
  • Судоплатов А.П. Тайная жизнь генерала Судоплатова: Правда и вымыслы о моем отце: В 2 кн. Кн. 2. – М.: Современник; Олма-Пресс, 1998. – 556 с.: ил. – (серия «Досье»).
  • Судоплатов П. А. Разные дни войны и дипломатии. 1941 год. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2001. – 382 с.: ил. – (Досье).
  • Творцы ядерного века. ЛЕВ И АТОМ. – М.: «Воскресенье», 2003. – 440 с., ил.
  • Топтыгин А. В. Неизвестный Берия. – СПб.: СПб.: «Издательский Дом «Нева»; М.: «ОЛМА-ПРЕСС», 2002. – 480 с.
  • Царев О., Вест Найджел. КГБ в Англии. – «Секретная папка». – М.: ЗАО Изд-во Центрполиграф, 1999. – 1999. – 491 с.
  • Чертопруд С. В. Научно-техническая разведка от Ленина до Горбачева. – М.: ОЛМА-ПРЕСС Образование, 2002. – 447 с.: ил. – (Досье)
  • Чиков В. М., Керн Г. Охота за атомной бомбой. Досье КГБ № 13 676. – М.: «Вече», ЗАО «АРИА-АиФ», 2001. – 512 с. («Особый архив»). – С. 13–19.
  • Чичилава Р. Ш. Сын Лаврентия Берия рассказывает. – К.: Коммерческо-издательский центр «Инкопресс», 1992. – 109 с.
  • Эндрю К., Гордиевский О. КГБ: История внешнеполитических операций от Ленина до Горбачева. – М.: «Nota Bene», 1992. – 768 с.
  • Публікації в періодичній пресі 1990 – 2017 рр.
  • Архів Військово-історичного товариства «СПАДЩИНА».

Наші інтереси: 

Знати все про гібридну війну, яку веде Росія проти всього світу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Це ще не все!

Великий пласт інформації про використання військовополонених та інтернованих німецьких спеціалістів... Використання рабської праці сотень тисяч в'язнів ГУЛАГу на будівництві об'єктів атомної промисловості, на добуванні і збагаченні урану... Вивезення наукового обладнання і промислового обладнання з окупованої Німеччини...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Шикарна стаття! Нарешті маємо уявлення про ядерну аферу!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Це ще не все!

Великий пласт інформації про використання військовополонених та інтернованих німецьких спеціалістів... Використання рабської праці сотень тисяч в'язнів ГУЛАГу на будівництві об'єктів атомної промисловості, на добуванні і збагаченні урану... Вивезення наукового обладнання і промислового обладнання з окупованої Німеччини...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сергій Стецько.
0
Ще не підтримано

Ми лише підходимо до усвідомлення цієї теми і взагалі періоду 1900 - 2018 р.р. Оскільки в сучасній Росії вище керівництво, з цілком відомої організації, кревно не зацікавлене в правді.
Більше того, саме на міфах цієї епохи тримається нинішня РФ.
А тому відкриття пластів правди, буде збільшувати імовірність розпаду РФ на десятки незалежних національних держав.
Все ще попереду. Буде весело.
Дякую за СТАТТЮ.

Ми завжди успішні!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

В цій темі необхідно відповісти на ключове питання: В ІМ'Я ЧОГО були знищені на атомних будовах сотні тисяч людей, арештованих і засуджених як "вороги народу"; В ІМ'Я ЧОГО декілька поколінь людей в СРСР жили в злиднях...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сергій Стецько.
0
Ще не підтримано

Друже Володимире,
слушне запитання - В ІМ'Я ЧОГО - були принесені такі жертви, а народи імперії СРСР жили поколіннями в злиднях.
Це звичайно дуже глибинна тема і як ми сказали в попередньому пості вона охоплює період як мінімум з 1900 р.р. по наш час.
І навіть раніше, бо коли починаєш вивчати наприклад часи 1900 р.р. - то заглиблюєшся в історію все далі і далі. Наприклад до року народження відомого міжнародного терориста Владіміра Ульянова-Лєніна, а це вже 1870 рік. І т.д.

На нашу думку запитання "в ім'я чого" - має два аспекти.

Перший полягає в тому, що народи тієї імперії до атомного проекту СРСР не мали жодного інтересу. Люди хотіли жити в мирі, щасті, достатку і продовжувати свій рід.
Другий аспект атомного проекту і всього, що з ним пов'язано, полягає в зазіханнях міжнародної-терористичної організованої злочинної групи на чолі з Лєніним-Троцьким, а згодом Джугашвілі-Сталіним, Хрущовим, Брєжнєевим, і т.д., до світового панування. Міжнародний терор і війни, що прикривалися лозунгами "За мір во всьом мірє", "За счастьє всєх порабощьонних народов" і т.д.

Якось так виходить, що атомний проект виводить нас на аналіз всієї епохи тепер уже десь з 1850 р.р. до наших днів.

Ми, друже Володимире, дякуєм Вам за дуже цікаві матеріали, вони є внеском в осягнення нашої величної української історії.

Ми завжди успішні!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Доктрина світового панування за допомогою "лівих методів" була розроблена "батьком іудаїзму" Ієзекиїлем 2500 років тому.

Хула проти Святого Духа – інформаційна зброя дітей диявола

Сергій Стецько каже:
Друже Володимире,
слушне запитання - В ІМ'Я ЧОГО - були принесені такі жертви, а народи імперії СРСР жили поколіннями в злиднях.
Це звичайно дуже глибинна тема і як ми сказали в попередньому пості вона охоплює період як мінімум з 1900 р.р. по наш час.
І навіть раніше, бо коли починаєш вивчати наприклад часи 1900 р.р. - то заглиблюєшся в історію все далі і далі. Наприклад до року народження відомого міжнародного терориста Владіміра Ульянова-Лєніна, а це вже 1870 рік. І т.д.
На нашу думку запитання "в ім'я чого" - має два аспекти.
Перший полягає в тому, що народи тієї імперії до атомного проекту СРСР не мали жодного інтересу. Люди хотіли жити в мирі, щасті, достатку і продовжувати свій рід.
Другий аспект атомного проекту і всього, що з ним пов'язано, полягає в зазіханнях міжнародної-терористичної організованої злочинної групи на чолі з Лєніним-Троцьким, а згодом Джугашвілі-Сталіним, Хрущовим, Брєжнєевим, і т.д., до світового панування. Міжнародний терор і війни, що прикривалися лозунгами "За мір во всьом мірє", "За счастьє всєх порабощьонних народов" і т.д.
Якось так виходить, що атомний проект виводить нас на аналіз всієї епохи тепер уже десь з 1850 р.р. до наших днів.
Ми, друже Володимире, дякуєм Вам за дуже цікаві матеріали, вони є внеском в осягнення нашої величної української історії.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Стецько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже Ігоре.
Тобто ще далі і далі вглиб історії.
Більш ніж переконаний, що уся так звана "революція", рушіями якої були в більшості своїй етнічні євреї, була задумана саме як реалізація настанов Єзекиїла.

Ми завжди успішні!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Саме так. Тільки для цього навіть не треба було щось спеціально "задумувати". Реалізація світоглядної програми відбувалася "на автоматі", інстинктивно, невимушено.

Сергій Стецько каже:
Дякую, друже Ігоре.
Тобто ще далі і далі вглиб історії.
Більш ніж переконаний, що уся так звана "революція", рушіями якої були в більшості своїй етнічні євреї, була задумана саме як реалізація настанов Єзекиїла.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую за увагу, друже Сергію, і теплі слова!

Так, марксизм-більшовизм-ленінізм-сталінізм зазіхали на світове панування! І в ім'я цієї фанатичної ідеї були вчинені глобальні злочини: захоплення влади у 1917-му; Голодомор у 1932-1933-му; експорт революції; розпалювання Другої світової війни; злочини проти людства, вчинені Червоною Армією; "атомна афера"...

Читаю зараз книгу "Творцы ядерного века. ЛЕВ И АТОМ" про академіка Л. П. Феоктістова (1928-2002):

"За полвека в нашей стране проведено в общей сложности около тысячи испытаний..."

"Совсем недавно Советский Союз обладал самой большой армией в пересчете на душу населения..."

"У нас было около 40 тысяч ядерных зарядов - больше, чем во всех странах вместе взятых..."

"... 80 тысяч танков - больше, чем в остальном мире..."

"... 40 тысяч тонн веществ для химического оружия - огромное количество, рассчитанное на миллионы снарядов..."

І все для того, щоб сьогодні вести чергову загарбницьку війну - в Україні - і шантажувати світ ядерною зброєю!

Росія / СРСР / Росія - Імперія Зла!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На запитання «В ім’я чого створювалася радянська ядерна зброя!?» російська пропаганда у 2010 році відповідає так:

«К 1949 году американцы имели уже в своем арсенале 300 ядерных бомб и подробный план по бомбардировке СССР. До атомного уничтожения страны оставались считанные месяцы, да чего там - недели! Если бы представители англосаксонской цивилизации воплотили свои садистские планы в жизнь, то чернобыльская трагедия сегодня показалась бы всем детской шалостью в песочнице. По радиоактивным пепелищам уничтоженной страны ходили бы толпы мутантов и деградировавших сумасшедших людей, пожирающих друг друга от голода. И, естественно, нас, сегодняшних потомков, в том числе записных отечественных «демократов» и «правозащитников»-американолюбов, просто бы не было…

Не случайно Сталин после успешного испытания отечественной атомной бомбы в 1949 году собрал ученых и честно признался, что, не успей мы создать это оружие, то уже в самое ближайшее время на своей собственной шкуре испытали бы очередные Нагасаки и Хиросиму в тысячекратно большем масштабе.

А Сталин знал, о чем говорил. Не тот человек был, чтобы так просто бросаться такими страшными словами».

Джерело:
Кто отец водородной бомбы? // http://old.pravda-nn.ru/archive/number:860/article:13846/

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Радянська атомна афера і радянське атомне шпигунство це не тільки історія СРСР. Це грізне попередження з минулого в наше сьогодення!

"Імперія Зла" не змінилася, змінилися тільки її керманичі, змінилися знаряддя шпигунства і тероризму, вони стали технічно більш досконалими.

Терористичні акції Росії у Великій Британії (справи по отруєнню Литвиненко і Скрипалей); здійснені терористичні акти в Україні і підготовка нових (справи по Савченко і по Бабченко) - це видима сторона діяльності російських спецслужб. А невидима сторона - це вербовка агентури впливу в держустановах, Збройних силах, на промислових об'єктах, в конструкторських бюро; це вербовка агентури для шпигунства; це розпалювання невдоволення проти керівництва держави і загалом проти незалежності України; це розпалювання сепаратистських настроїв.

МИ повинні бути пильними, знати історію гібридної війни, яку веде Росія проти всього цивілізованого світу. І боротися проти варварства, яке несе Росія!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сергій Стецько.
0
Ще не підтримано

Коли усе це аналізуєш щодо російської імперії а потім радянської, думаєш - коли ж все це виникло. Коли остаточно створився цей державно-злочинний конгломерат ненависті, люті, звірства, брехні і підлості.
Цілком справедливо називають ту країну "лепрозорієм, що оскаженів в своїй люті до цивілізованого світу".
Держава тероризму, який введений до рангу державної політики.
При цьому брехати, звиватися, включати "дурку", тощо.
Аналізуючи, бачимо - фактично в "тюрмі народів" перебуває більше сотні етносів, частина на грані зникнення, а "мордор" ніяк не зникне.
Це ще чекає свого аналізу, коли саме виникла ця жахлива державна потвора...
Можливо при Петрі 1, десь вона вже виникла остаточно...

Це так, думки з приводу...

Ми завжди успішні!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Здесь для людей бетонные бараки,
Колючей проволкой опутанные лагеря!
Здесь строят общество
с моралью бешеной собаки,
И в мир несут
преступные идеи Октября!"

(Юз Алешковский, простой советский заключённый)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!