Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 16

Хіпстери США: з «Розбитого Покоління» 1940-х в XXI століття

Світ:

Цікавлячись життям Америки кінця 1930-х – 1940-х років не можна залишити без уваги «Розбите Покоління» і молодіжну субкультуру, що іменується хіпстерізм. Субкультуру яка пережила час і знову модна в XXI столітті.


Хіпстери в США – шанувальники джазу, особливо бібопа, що став популярним на початку 1940-х. Хіпстер приймав образ життя джазового музиканта, включаючи все або багато з наступного: одяг, сленг, вживання марихуани та інших наркотиків, іронічне ставлення до життя, саркастичний гумор, добровільна бідність і ослаблені сексуальні норми. Назва утворилося від навколо джазового словечка «hip» (раніше «hep»), що означало «той, хто в темі».

Слова «hep» і «hip» виникли в США в 1930-і роки і використовувалися для опису людини, яка дуже добре розбиралася в джазі, яка «по-справжньому» цінувала музику і виконавців. У 1939 році Кеб Келлоувей (Cab Calloway) опублікував «Словник Хепстера» (Hepster's Dictionary), в якому вираз «hep cat» тлумачиться як «людина, яка знає відповіді на всі питання, розуміє джайв». Слідуючи тій же логіці, хіпстери – «персонажі, які люблять гарячий джаз».

Термін «Розбите покоління» з'явився в 1948 році в бесіді між Джеком Керуаком і Джоном Клеллоном Холмсом і в подальшому неодноразово змінював своє значення. В кінці 40-х років «Розбиті письменники» мали на увазі під ним ветеранів Другої світової війни, але до 1958 року переважила думка, що це також і ті, що народилися в 1930-і і 40-і роки.

Холмс називав «Розбите покоління» першим поколінням в американській історії, яке росло, знаючи про можливість ядерного апокаліпсису.

Вкрай важливою залишається духовно-релігійна інтерпретація «Розбитого покоління». Керуак, як і багато «Розбитих», спирався на філософію Освальда Шпенглера і бачив в «розбитому поколінні» «релігійне покоління», що протистоїть «раціональній Цивілізації з її літаками, супербомбами» і «тоталітарними структурами «Великого Брата».


Джек Керуак (Jack Kerouac) (12 березня 1922 р., Лоуелл, штат Массачусетс, США - 21 жовтня 1969 р., Сент-Пітерсберг, Флорида, США).

На честь Джека Керуака названо відділення поезії в Інституті Наропи, який є одним з найбільших буддійських навчальних закладів в США.


Джек Керуак, один з видних представників біт-покоління і богемної контркультури, в статті «Походження розбитого покоління» писав:

«... Як і для мого діда, моя справжня Америка полягала у відчутті дикої самовпевненої індивідуальності. Але до кінця Другої Світової Війни, з загибеллю стількох кльових хлопців (думаю, десь з півдюжини тільки в моєму власному оточенні) це почуття стало зникати... Однак трохи пізніше абсолютно несподівано воно спливло знову – з'явилися хіпстери, які йшли вулицями, потрясаючи добропорядних громадян, які з скорботним виглядом хитали головою і волали слідом: «Гей ти, псих !!!»

Вперше я побачив хіпстерів, що тинялися навколо Таймс Сквер, в 1944 році, і, чесно кажучи, в особливий захват вони мене тоді не привели. Один з них, Хянчке з Чикаго, підійшов до мене і сказав: «Чувак, я розбитий...»

Так чи інакше, хіпстери, чиєю музикою був боп, виглядали як бандити; але вони говорили між собою про ті самі речі, які цікавили і мене: довгі замальовки особистого досвіду і бачення, сповіді на всю ніч, повні пристрастей, заборонених і придушуваних Війною; метушня і шумні навіженства, бродіння молодого духу (так схожого на древній людський дух)... І коли Хянчке, з променистим світлом, що бризкало з його повних відчаю очей, з'явився серед нас і просто сказав: «Чувак, я розбитий...» – то прозвучало слівце, запозичене, ймовірно, з лексикону якихось карнавалів (на Середньому Заході) або з наркоманских кафешок... Це була нова мова, справжній жаргон чорних; слово, яке лаконічно висловило масу речей (я розбитий, я випав, я офігів і т. д.) і воно швидко прилипало до тебе, так само як і «підвішений».

Велика частина непорозумінь, пов'язаних з хіпстерами і «Розбитим Поколінням», виникала через те, що завжди існувало два різних стилі хіпстерізма, два типи: «cool» (спокійні, байдужі) – бородаті мовчуни, занурені в свої проблеми, з видом дошкульної глибокодумності на обличчі сидять в бітніковскому шинку, з поглядом, спрямованим в ледь пригубленний стакан... Їх мова тиха і недружелюбна... Їх одягнені у все чорне, подруги, як правило, нічого не говорять... і «hot» – емоційні, вибухові, божевільні, товариські (завжди наївні і відкриті) навіжені диваки з палаючими очима, які біжать з бару в бар, з кубла в кубло... в пошуках знайомих, нетерплячі, підбивають «зробити це» ( «Do It») байдужих бітників, які намагаються не помічати цих наглухо з'їхавших типів.

Більшість письменників «Розбитого Покоління» належить до «вибухової школи». Звичайно, на ранок треба гарненько підігріватися пивом, щоб до вечора заблискати усіма іскристими гранями інших напоїв... Здебільшого співвідношення «hot» і «cool» – п'ятдесят на п'ятдесят. Скажімо, такий неприборканий хіпстер, як я, врешті-решт, повністю остигає в глибокій буддійської медитації; але коли я йду на джазову тусовку, я ще відчуваю в собі заводні, нестямні крики музикантів: «Дуй, хлопчику, дуй!» – хоча зараз я вже занадто старий для цього.

У 1948 році «вибухові» хіпстери мчали на машинах (як це описано в «On the Road») в пошуках дикого, киплячого джазу; такого як у Уіллі Діксона, Щасливчика Томпсона, біг-бенду Чабби Джексона; тоді як «спокійні» слухали, повністю занурюючись в себе, «правильні», але дуже кльові групи Ленні Трістана та Майлза Девіса... Тоді все виглядало точно так же, за винятком того, що це «ВСЕ» перетворилося за своїми масштабами в національне покоління, до якого і був приліплений ярлик «BEAT». Всі хіпстери цей ярлик ненавиділи. Слово «beat» спочатку відносилося до людині неімущої, смертельно втомленої, викинутої за борт життя; і, як правило, означало сумного бродягу, бомжа, який засинає у підземці. Зараз це слово набуло офіційного статусу і застосовується по відношенню до людей, яким навіть в голову не приходить ночувати в підземці, але які спілкуються між собою на новій мові, за допомогою нових жестів і відрізняються абсолютно іншими (ще одними іншими) вдачами. «Розбите Покоління» просто стало гаслом і ширмою для революції моралі в Америці.



Я написав «На Дорозі» («On the Road») за три тижні дивовижного травня 1951 року, коли жив в районі Челсі, Лоуер Уест Сайд, в Манхеттені, на висоті сто футів... Тут я перетворив образ «Розбитого Покоління» в слова і волочився з ним на всі університетські п'янки і дикі збіговиська..., завантажуючи юні, незміцнілі мізки. Остаточно обалдівші в цій брудній дірі, а тому занадто сприйнятливі... «Та-а-к, це кльові хлопці, – говорили вони, – але куди ж подівся справді Дін Моріерті і Карло Маркс? (Ніл Кессіді і Аллен Гінзберг) – Я не думаю, що вони з'являться на таких тусовках. Вони занадто своєрідні, надто таємничі і дивні, надто підпільні...

Рукопис «На Дорозі» був спущений зі стафутових небес на землю... І відразу ж зіграв в ящик столу, розчарувавши мого агента. У той же час мій видавець, дуже інтелігентна людина, сказав мені: «Джек, це майже як у Достоєвського... Але хто в цій країні буде зараз читати таку книгу...» – Ну, я і плюнув на все... За останні п'ять років я був усім і ніким: волоцюгою, шахтарем, моряком, жебраком, журналістом, псевдо-індіанцем в Мехіко, але я продовжував писати... Моїм кумиром був Гете, я вірив в силу мистецтва і мріяв про те, що коли-небудь напишу третю частину Фауста, що я і зробив в «Докторі Саксі».

У 1955 році з'явилася стаття «Джаз Розбитого Покоління» (уривок з «On the Road»), так що слово «Розбитий» стало поширюватися ще швидше. Воно розмножувалося так, як розмножуються кішки..., з тією ж швидкістю і дуже схоже по виконанню. Усюди з'явилися дивні, прихіповані мужики (від виразу «hip like cats»; на сленгу слово «cat» означало «мужик», «чувак»), дітлахи з коледжів, що толком не знають за що зачепитися, але в незрозумілих прикидах, в розмовах між собою вставляють ті ж слівця і вирази, які я чув колись на Таймс-Сквер.

1957 рік. Нарешті, був опублікований «На Дорозі» («On the Road»). Всіх наче прорвало в одну мить, багатьох звело разом і незабаром кожен почав тріпатися про «розбите покоління»... Де б не з'являвся, я давав інтерв'ю направо і наліво, постійно відповідаючи на питання: «Що я мав на увазі, придумавши таку штуковину?!»

Відомий романіст Норман Мейлер в своєму есе «Білий негр (Швидкі роздуми про хіпстера)», висловлює дещо іншу точку зору:

«У своїх пошуках героїв покоління ми підійшли до типу хіпстера. Це enfant terrible, вивернутий навиворіт. У згоді з духом часу він намагається помститися конформістам нишком... З хіпстером не можна розмовляти відверто, тому що головне для нього – це залишитися в стороні від суспільства, яке, за його відчуттям, прагне підпорядкувати кожного своїм міркам. Хіпстер курить марихуану, так як вона дозволяє йому випробувати відчуття, про які поняття не мають «добропорядні». Він може похизуватися крислатим капелюхом або курткою до самих колін, але вважає за краще існувати непомітно. Серед хіпстерів не рідкість музиканти-джазисти, але мало художників і майже не буває письменників. Щоб прогодуватися, хіпстери стають дрібними злодіями, волоцюгами, іноді допомагають організаторам карнавалів, а то просто вештаються по Гринич-вилледжу, перебиваючись випадковими заробітками, проте деякі з них зуміли стати комічними акторами на телебаченні або кінозірками, так що числяться серед цілком забезпечених.. .

Велика спокуса назвати хіпстерів інфантильною молоддю, як зробили б психологи, однак цей інфантилізм за своїм духом є знак часу. У хіпстера немає нічого наполеонівського, він нікому не нав'язує своєї волі, задовольняючись власним магічним всевладдям, від якого не вдається звільнитися, оскільки ще не намагалися зрозуміти його природу... Будучи в своєму поколінні єдиним безкомпромісним нонконформистом, хіпстер володіє неявною, але потужної привабливістю для пристосуванців, які з жадібністю читають в газетах про його злочини, про його джазову музику, що не визнає правил, про його жаргон, наповнений словами-символами, що викликають миттєвий відгук».

***

«Розбите покоління» зарекомендувало себе як одна з найбільш впливових груп в Новій Американській поезії. Як літературна течія воно найбільш відоме творчістю Джека Керуака, Аллена Гінзберга, Вільяма Берроуза, чиї головні твори – роман «На дорозі» (1957), поема «Крик» (1956) і роман «Голий сніданок» (1959) – стали маніфестами молодіжної контркультури і дали основу для бунту кінця 50-х і 60-х років.

Крім цих письменників в «Розбите покоління» входить ще не один десяток авторів, в числі яких Ніл Кессіді, Джон Клеллон Холмс, Грегорі Корсо, Лоуренс Ферлингетти, Гері Снайдер і Майкл Макклур.

Особливостями їх творів були спонтанність, відсутність переробок, «метод нарізок», елементи сюрреалізму і одночасно документальність.

***

Своє друге народження субкультура отримала в кінці 1990-х в середовищі молоді середнього достатку і творчих професій.

Хіпстерізм – це субкультура зі своєю атрибутикою, стилем одягу і, як це не дивно для хіпстерів, які проповідують зовнішню і внутрішню свободу, з певними правилами. Хіпстери відкрито висловлюють свою любов до незалежності в будь-яких її проявах, відмовляються від сліпого споживацтва. Коли вони роблять покупки, витрачені гроші повинні допомагати дрібним торговцям і ремісникам.

Хіпстери віддають перевагу незалежному мистецтву, інтелектуальній літературі і філософії. Вони нерідко добре освічені в галузі гуманітарних наук і образотворчого мистецтва і пов'язують свою подальшу діяльність з музикою, модою або мистецтвом. Освіта допомагає хіпстерам іронічно і з сарказмом ставитися до навколишнього світу.

Музика грає велику роль в житті хіпстера, але обов'язково непопулярна і виконувана невідомими групами. Вони першими дізнаються про появу нових груп і як тільки вони стають популярними, втрачають до них інтерес. Іронія бути хіпстером в тому, що, коли щось стало трендом, треба знову шукати нове і невизнане. В цьому проявляється дух незалежності – торувати шлях для інших і бути в постійному русі.

У кожного хіпстера з собою завжди є креативний аксесуар: гаджети марки Apple, Скетчбук, фотоапарат (плівковий або дзеркальний), касетний плейер, записні книжки Молескин. Основним майданчиком для обміну думками став інтернет, де у кожного хіпстера є акаунти в соціальних мережах, багато хто веде блоги.



У середовищі хіпстерів модно пересуватися на велосипедах, але на звичайних одношвидкісних.

Більшість хіпстерів вегетаріанці або вегани, пропагують органічне харчування, дбають про екологію.

Хіпстери пишаються своєю складною душевною організацією, багатошаровим і багатим внутрішнім світом, зрозумілим тільки обраним. Хоча вони одягаються і поводяться так, ніби їх не хвилює, що про них думають, це показна байдужість. Насправді їм дуже важлива думка оточуючих. Дотримання стилю також дуже важливо для хіпстерів, і вони докладають великих зусиль для створення ідеального образу (лука). Настільки ж важлива для них кількість лайків, отриманих за викладені в інтернет фото.

Улюблені теми для хіпстера – філософія і ліберальна політика, вони читають Воннегута, Муракамі і Керуака, дивляться ч/б французькі і старі європейські фільми.

В особистості хіпстерів багато протиріч. З одного боку, це ощадливість і повага до старих речей, пов'язаних з культурою хіпстера: сигарети Парламент, одяг дідусів і бабусь, велосипеди з фіксованою передачею, аналогові камери. З іншого – обов'язкове володіння всіма новинками компанії Apple і брендовий одяг. Але, в глибині душі ми всі суперечливі, і поєднання цих протиріч формують цілісну особистість хіпстера.

До основних захоплень хіпстерів можна віднести музику, виконувану оригінальними і маловідомими групами, артхаусне мистецтво, фотографію і ведення блогів. Вони знайомі з усіма новинками у галузі кіно і живопису.



Фотографування є головним хобі хіпстерів. Фотографії найчастіше виконані в жанрі ломографії, особливість якого полягає в тому, що фотограф намагається зберегти миті реального життя, передає суть події і сам момент, не звертаючи уваги на технічні недоліки: нечіткість кадру, неправильне освітлення і кольори та ін.



Одяг є важливою частиною субкультури хіпстерів, тому до підбору гардеробу представники модної нині течії підходять дуже ретельно. Луки хіпстерів формуються за певними правилами, головні з яких – навмисна зовнішня недбалість, що приховує продуманість всіх деталей, еклектичність стилів, з'єднання неприйнятних для обивателів речей, нетривіальний підбір принтів і аксесуарів. Все це дозволяє хіпстерам демонструвати світові свою зневагу, внутрішню свободу і непокору канонам.

Своєрідний стиль в одязі є обов'язковим атрибутом субкультури хіпстерів. Її представники вміло поєднують вінтажні речі з брендовими екземплярами. Серед особливо улюблених хіпстерами брендів можна відзначити American Apparel, Gap, Pull & Bear, KixBox, ASOS, H & M, CobraSnake, Urban Outfitters, Сheap Monday, Topshop і Bershka. Характерними рисами стилю є навмисна недбалість і показна байдужість до власного зовнішнього вигляду, при цьому витрачається маса зусиль на створення образу і продумування кожної його деталі.

Хіпстери люблять іронію, втілену в одязі, і ніде вона не проступає так яскраво, як в гумористичних написах на футболках і толстовках. Звичайно, сфера застосування таких штучок дещо обмежена, наприклад, в офісі вони навряд чи будуть доречні, але це не робить їх менш привабливими.

Вітаються різноманітні принти, що несуть певне смислове навантаження або розкривають особистість свого володаря. Сюжетом малюнка можуть бути фотографії культових особистостей, кадри мультиплікаційних і художніх фільмів, книги або будь-які досягнення індивідуальної фантазії. Часто тематика буває пов'язана з поп-культурою дев'яностих років.

Окуляри, капелюх і шарф є обов'язковими елементами стилю і ретельно підбираються при створенні лука. Популярні яскраві і незвичайної форми оправи окулярів.

На плечі у хіпстерів можна часто побачити кур'єрську сумку, переважно від Freitag, яка зможе вмістити MacBook, iPhone і плівковий фотоапарат. Цінуються зшиті з вельвету або щільної тканини рюкзаки сірого, бежевого кольору і хакі.


 


Джерела:

  • Архів Військово-історичного Товариства "СПАДЩИНА"

Наші інтереси: 

Знати історію і культуру США - нашого союзника і стратегічного партнера.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Мені більше подобаються ніпстери https://www.ar25.org/node/35077

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Мені більше подобаються ніпстери https://www.ar25.org/node/35077

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Мені теж дуже подобаються ніпстери!

А хіпстери - це історія довоєнної/повоєнної молоді США.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!