Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

21 червня 1941-го: З листа Гітлера Муссоліні

Світ:

«Чи вступить Америка у війну чи ні – це байдуже, так як вона вже підтримує наших ворогів усіма силами, які здатна мобілізувати».

(Адольф Гітлер)



Гітлер сів за робочий стіл в новій ставці «Вольфшанце», розташованій в Східній Пруссії біля Растенбургу, і продиктував довгий лист Муссоліні. Лист являє собою найбільш яскраве свідчення про причини, що спонукали його піти на цей крок, який так довго залишався не зовсім зрозумілим для зовнішнього світу і який привів до загибелі як самого Фюрера, так і очолюваного ним Третього Райху.

В листі проглядаються справжні причини і його особиста оцінка зовнішньополітичної ситуації в світі на початку літа 1941 року, другого військового літа.



«Дуче, я пишу Вам цього листа в той момент, коли важкі роздуми, що тривали місяцями, а також нескінченне нервове вичікування, закінчилося прийняттям найважчого в моєму житті рішення. Я вважаю, що не маю права більше терпіти становище після доповіді мені останньої карти з обстановкою в Росії, а також після ознайомлення з численними іншими донесення. Я перш за все вважаю, що вже немає іншого шляху для усунення цієї небезпеки. Подальше вичікування призведе, найпізніше, в цьому або наступному році до згубних наслідків.

Обстановка: Англія програла цю війну. В розпачі потопаючого вона хапається за кожну соломинку, яка в її очах може служити якорем порятунку. Правда, деякі її надії та сподівання не позбавлені відомої логіки... Після знищення Франції – взагалі після ліквідації всіх їх західно-європейських позицій – британські палії війни направляють весь час погляди туди, звідки вони намагалися почати війну: на Радянський Союз.

Обидві держави, Радянська Росія і Англія, в рівній мірі зацікавлені в ослабленій тривалою війною Європі. Позаду цих держав стоїть в позі підбурювача і очікує Північноамериканський Союз [США. – В. Ф.].

Після ліквідації Польщі в Радянській Росії з'являється послідовний напрямок, який – розумно, обережно, але неухильно – повертається до старої більшовицької тенденції розширення так званого «радянського соціалістичного фронту». Іншими словами, розширення до нескінченних меж Радянського держави. Йдеться ні більше, ні менше як про радянізацію усього світу.

Я Вам, Дуче, вже говорив недавно, що експеримент з Критом, який добре вдався, довів, як необхідно в разі проведення набагато більш великої операції проти Англії використовувати дійсно все до останнього літака. Я не буду сумніватися ні на мить зважитися на цей крок, якщо, не кажучи про всі інші передумови, буду щонайменше застрахований від раптового нападу зі Сходу чи навіть від загрози такого нападу. Росіяни мають величезні сили. Власне, на наших кордонах знаходяться всі наявні російські війська.

Ви бачите, Дуче, що на нас накидають петлю, не даючи фактично часу що-небудь зробити і важко припустити, щоб нам надали такий час. Бо при настільки гігантському зосередженні сил з обох сторін – я ж змушений був зі свого боку кидати на східний кордон все більше танкових сил і звернути увагу Фінляндії та Румунії на небезпеку – існує можливість, що в якийсь момент гармати почнуть самі стріляти. Мій відступ приніс би нам важку втрату престижу. Тому після довгих роздумів я дійшов висновку, що краще розірвати цю петлю до того, як вона буде затягнута...

Чи вступить Америка у війну чи ні – це байдуже, так як вона вже підтримує наших ворогів усіма силами, які здатна мобілізувати.

Положення в самій Англії погане, постачання продовольством і сировиною постійно погіршується. Воля до боротьби підтримується, по суті кажучи, одними надіями. Ці надії ґрунтуються виключно на двох факторах: Америка і Росія.

Усунути Америку у нас немає можливості. Але вибити з гри Росію – це в наших силах...

У цих умовах я зважився, як уже згадав, покласти край лицемірній грі Кремля. Я вважаю, тобто я переконаний, що в цій боротьбі, яка в підсумку звільнить Європу на майбутнє від великої небезпеки, візьмуть участь Фінляндія і Румунія... Що стосується боротьби на Сході, Дуче, то вона безумовно буде важкою. Але я ні на хвилину не сумніваюся у великому успіху...

Те, що я Вам, Дуче, лише зараз направляю це послання, то це тільки тому, що остаточне рішення буде прийнято тільки сьогодні о 7 годині вечора. Тому я прошу Вас сердечно нікого не інформувати про це, особливо Вашого посла в Москві, так як немає абсолютної впевненості в тому, що наші закодовані донесення не можуть бути розшифровані. Я наказав повідомити моєму власному послу про прийняті рішення тільки в останню хвилину.

Матеріал, який я маю намір поступово опублікувати про плани Сталіна знищити Європу, такі великі, що світ здивується більше нашому довготерпінню, ніж нашому рішенню, якщо він не належить до вороже налаштованої до нас частини суспільства, для якої аргументи заздалегідь не мають ніякого значення.

На закінчення я хотів би Вам сказати ще одне. Я відчуваю себе внутрішньо знову вільним, після того як прийшов до цього рішення. Співпраця з Радянським Союзом, при всьому щирому прагненні домогтися остаточної розрядки, часто обтяжувало мене. Бо це здавалося мені розривом з усім моїм минулим, моїм світоглядом і моїми колишніми зобов'язаннями. Я щасливий, що звільнився від цього морального тягаря. З сердечним і товариським привітом.

Щиро Ваш, Дуче, Адольф Гітлер»


Адольф Гітлер (нім. Adolf Hitler, (20 квітня 1889, Браунау-на-Інні, Австро-Угорщина — 30 квітня 1945, Берлін, Німеччина) — політичний та державний діяч Німеччини, райхсканцлер від 1933-го до 1945 року, провідник Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП), один з ідеологів національного соціалізму.


Беніто Амількаре Андреа Муссоліні (італ. Benito Amilcare Andrea Mussolini; 4 лютого 1883, Предаппіо — 28 квітня 1945, Джуліно-ді-Меццагра) — італійський політичний діяч, фашистський диктатор Королівства Італія з 1922 по 1943 роки. Він сконцентрував усю владу в своїх руках як провідник, «дуче» (il duce) Фашистської партії, та спробував створити Італійську імперію, яка була б у військовому союзі з Третім Райхом. Поразка Італії у Другій Світовій війні привела також до втрати влади Муссоліні.



Джерела:

  • Бунич, Игорь. Операция «Гроза»: Кн. 2: Ист. хроника. — К.: А.С.К.: СПб.: Облик, 1999. — 672 с.
  • Архів Військово-історичного Товариства «СПАДЩИНА».

Наші інтереси: 

Знати все про Другу світову війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гітлер бачив, що Росія веде війну проти всього вільного світу.
Історичні уроки не були вивчені, висновки не зроблені, тому сьогодні відбувається те ж саме. Росія значною мірою вже опанувала Західну Європу, посадивши її на корупційний гачок https://www.ar25.org/node/39191

Quote:
Іншими словами, розширення до нескінченних меж Радянського держави. Йдеться ні більше, ні менше як про радянізацію усього світу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гітлер про Черчилля, виступаючи в Райхстазі 4 травня 1941 року:

«Черчилль – найбільш кровожерливий стратег аматорського рівня. Понад п'ять років ця людина носилася по Європі як божевільна, в пошуках чого-небудь, що можна підпалити. Якщо назвати його солдатом, то він нікудишній політик, якщо назвати його політиком, то він – поганий солдат. Дар, яким він володіє, – це вміння брехати при благочестивому виразі обличчя, вміння спотворювати правду до тих пір, поки найбільш важкі поразки не будуть представлені ним як славні перемоги. Черчилль, будучи одним з найбільш безнадійних дилетантів в стратегії, примудрився (в Югославії і Греції) програти на двох театрах війни від одного удару. У будь-якій країні його віддали б під суд. Його безумство можна пояснити лише як прояв паралітичної хвороби або як марення алкоголіка».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Черчилль про Гітлера:

«Єдиний кого я ненавиджу, це Гітлер. Але це професійно».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гітлер бачив, що Росія веде війну проти всього вільного світу.
Історичні уроки не були вивчені, висновки не зроблені, тому сьогодні відбувається те ж саме. Росія значною мірою вже опанувала Західну Європу, посадивши її на корупційний гачок https://www.ar25.org/node/39191

Quote:
Іншими словами, розширення до нескінченних меж Радянського держави. Йдеться ні більше, ні менше як про радянізацію усього світу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Поясніть хто-небудь цю патологічну ненависть Чорчиля до Гітлера. Переглянув недавно фільм "Темні часи" з Ґері Олдменом у головній ролі. Ненависть - одержима! і... ніякого їй пояснення. Ненавидів, і - все.
Фільм - пропагандистський, толерасто-ліберастний, зі сталими політкоректностями.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Можливо, "професійна ненависть" Черчиля була елементом його хибної самореалізації.

А може, це просто була дія паразитичної програми, тобто наслідок психічного зараження. Цікаво дослідити, від кого він міг підхопити цю заразу?

Черчиль тривалий час спілкувався з Гарі Гопкінсом, який ненавидів Гітлера в силу своїх лівих переконань (і боготворив Сталіна). Важливо, що Гопкінс з юності був хронічно хворим, а з кінця 1930-х років - інвалідом.

Гопкінс особисто познайомився з Черчилем у червні 1940 року.

Андрій Ясун wrote:
Поясніть хто-небудь цю патологічну ненависть Чорчиля до Гітлера. Переглянув недавно фільм "Темні часи" з Ґері Олдменом у головній ролі. Ненависть - одержима! і... ніякого їй пояснення. Ненавидів, і - все.
Фільм - пропагандистський, толерасто-ліберастний, зі сталими політкоректностями.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

У 1935 році, Вінстон Черчилль в статті «Гітлер і його вибір» писав:

«Хоча ніякі подальші політичні дії не можуть змусити забути неправильні дії, історія сповнена прикладами, коли люди, що добилися влади за допомогою суворих, жорстоких і навіть страхітливих методів, проте, якщо їх життя розглядається в цілому, розцінюються як великі фігури, діяльність яких збагатила історію людства».
І далі:
«Досягнувши успіху у відновленні Німеччини в якості найпотужнішої держави Європи, він [Гітлер] не тільки відновив становище своєї країни, але навіть в дуже великій мірі змінив результати Першої світової війни. Що б не говорили про ці зусилля, вони, безумовно, знаходяться в ряду найбільш видатних досягнень в історії людства».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Отже, у 1935 році Черчилль ще мислив більш-менш адекватно. Протягом наступних 5 років щось відбулося.

Володимир Федько wrote:
У 1935 році, Вінстон Черчилль в статті «Гітлер і його вибір» писав:
«Хоча ніякі подальші політичні дії не можуть змусити забути неправильні дії, історія сповнена прикладами, коли люди, що добилися влади за допомогою суворих, жорстоких і навіть страхітливих методів, проте, якщо їх життя розглядається в цілому, розцінюються як великі фігури, діяльність яких збагатила історію людства».
І далі:
«Досягнувши успіху у відновленні Німеччини в якості найпотужнішої держави Європи, він [Гітлер] не тільки відновив становище своєї країни, але навіть в дуже великій мірі змінив результати Першої світової війни. Що б не говорили про ці зусилля, вони, безумовно, знаходяться в ряду найбільш видатних досягнень в історії людства».

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не потрібно багато уваги щоб зрозуміти,що "мислити" і "говорити" адекватно це не завжди одне і теж для певної категорії "людей"...Наш "черчилль" перед виборами також солодко співав українському виборцю...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

У 1935 році Черчиль так відізвався про Гітлера:

«Ті, хто зустрічався з Герром Гітлером лицем до лиця у справах або на світських заходах, бачили перед собою компетентного, холоднокровного, добре інформованого чиновника з приємними манерами, щирою посмішкою, і мало хто не зазнав на собі дію його прихованого магнетизму».
(Черчиллю вистачило сили духу зберегти цей вислів в новій редакції «Моїх великих сучасників» 1941 р.)

У цьому виданні він також написав про Гітлера:

«Саме він вигнав дух відчаю зі свідомості німецького народу, замінивши його на такий же похмурий, але куди менш нездоровий дух помсти».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

В травні 1952 року Монтгомері запитав, як Черчілль визначає велику людину: «Був Гітлер великим?». «Ні, - відповідав Черчілль, - він зробив дуже багато помилок».

Вони продовжили дискусію про те, кого можна було б назвати великим, і Черчілль повністю схвалив кандидатуру Ісуса Христа, оскільки, крім усього іншого, «Нагірна проповідь була останнім словом у вченні про мораль».

На думку Черчілля, таким чином, саме помилки Гітлера, ніж зло, що жило в ньому, не дозволяли йому удостоїтися честі називатися великим.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Коли прийшло повідомлення про смерть Гітлера, Черчилль педантично зауважив, що цього слід було очікувати від людини, що ставила особисту сміливість понад усе.

За вечерею, у вівторок, 1 травня 1945 року, Колвілл показав присутнім копію оголошення німецького радіо, в якому стверджувалося, що «Гітлер був убитий сьогодні на своєму робочому місці в рейхсканцелярії в Берліні ... до останнього подиху борючись проти більшовизму».

Черчилль так прокоментував почуте: «Що ж, мушу сказати, це було дуже правильно з його боку, померти таким чином».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

Друже Володимире, рекомендую для розвитку теми переглянути ці матеріали:

Документальный Channel

27.10.2010. Последняя тайна Гитлера
https://www.youtube.com/watch?v=7py-MLMTxtc&t=1579s

Телеканал ICTV

2018.03.28. Зачем Сталин организовал побег Адольфа Гитлера.
Спецрепортаж из Аргентины
https://www.youtube.com/watch?v=Ij1pjGbVMIk&t=5s

Я хочу сказати, що Гітлер все ж таки живий і Сталін дав йому безперешкодно покинути Берлін в обмін на майже сотню підводних човнів (підводний флот), які Німеччина передала Росії. Вони про це домовились...

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже, не повторюй брехню, яку поширюють про Гітлера лівацькі пропагандисти та шукачі дешевих сенсацій!

Більше нічого не можу тобі відповісти, оскільки коментувати таку нахабну брехню про Гітлера і Третій Райх вважаю для себе ницістю.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Британські політики про Гітлера:

"То, что Германия в час величайшей беды порождает для себя некоего Гитлера, доказывает, что она жива; о том же говорят и его действия"

(Хьюстон Стюарт Чемберлен, 1923)
***

"Он Джордж Вашингтон Германии — человек, который отвоевал для своей страны независимость от всех угнетателей".

(Дэвид Ллойд Джордж, 1936)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!