Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Північний потік - 2: останнє американське попередження

Америка зробила останнє попередження організаторам і інвесторам найцинічнішого бізнес-проекту останніх років в Європі – будівельникам газопроводу Nord Stream-2.

Раніше цілий ряд європейських держав – Данія, Польща і Україна – виступили з різкою критикою цього проекту. Прямо і заслужено називаючи його виключно політичним – тим, що несе серйозні загрози безпеки в Європі. Дійсно, справа не тільки в грошах.

Нова гілка газопроводу збільшує залежність Європи від «Газпрому», тобто за фактом від політики Кремля. І робить можливим великомасштабний наступ Росії в Україні.

Однак основні вигодонабувачі Nord Stream-2, а це Німеччина, Австрія та Росія, ці заяви ігнорували. Подивимося, до чого призведе така тактика «робити вигляд, що нічого страшного не відбувається і просто заробляти» з американцями. Які не просто більш жорсткі переговорники, а й мають ряд серйозних важелів впливу на бізнес в Німеччині.

Представник Держдепартаменту США Сандра Удкірк прямим текстом заявила, що Сполучені Штати намагатимуться не допустити реалізацію проекту Північний потік-2. Дуже важливі в цій заяві два моменти.

Сандра Удкірк
Сандра Удкірк

Перший – місце. Вона заявила це не в інтерв’ю американському виданню десь собі  у Вашингтоні, а під час свого виступу в Берліні. Тобто сигнал відразу доходить прямо до адресата під променями софітів німецьких і взагалі європейських ЗМІ. Зробити вигляд, що не почув, тут не вийде.

Другий – на відміну від ні до чого не зобов’язуючої «глибокої занепокоєності» Сандра Удкірк чітко позначила подальші кроки. Мовляв, при продовженні будівництва «США не виключають введення санкцій проти Nord Stream 2». І додала, що США будуть щасливі, якщо проблему вдасться вирішити дипломатичним шляхом і проект не буде реалізований. Перекладати з дипломатичної потрібно? Думаю ні. Перспектива санкцій цілком імовірна.

З мотивацією Вашингтона все очевидно – тут присутні економічна і геополітична складові.

  • Перше – США мають намір розширювати свою присутність на європейському ринку газу. Для цього вони нарощують свій видобуток і інвестують в інфраструктуру доставки по морю. Тобто посилення російської присутності в ЄС їм абсолютно не потрібне.
  • Друге – Україна і Польща стають все важливішими геополітичними союзниками США в Європі, і наші комерційні інтереси і безпеку Вашингтон враховує.

Набір санкцій, якими погрожують США, досить серйозний аргумент. І мита на сталь і алюміній всього лише невелика частина з великого набору інструментів переконання. Масштаби ринку і політичний вплив дозволяють говорити в тому числі і підвищеним тоном. Іноді переходячи до погроз та ультиматумів. Адже санкції можна вводити не тільки по відношенню до безпосередніх учасників проекту, але і до їхніх контрагентів.

На тлі візиту Курта Волкера на Донбас і його різких заяв на адресу Росії економічні кроки США по боротьбі з російськими проектами будуть виглядати логічно і обгрунтовано. Слово за Німеччиною. Зрештою, в цій суперечці вирішується доля не тільки окремого комерційного проекту, а всієї системи цінностей і безпеки в Європі. І бізнес з агресором ставить під сумнів довіру до одного з лідерів ЄС.

Автор: Кирило Сазонов, політолог

Наші інтереси: 

Санкції США здатні підірвати остаточно економіку РФ і розірвати їх зв'язки в Європі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Американська дипломатія при Президенті Трампі діє дуже ефективно!

Домовленість з КНДР, урегулювання проблем торгівлі з Китаєм, чітка позиція щодо Nord Stream-2, підтримка України, жорстка позиція щодо Росії.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Американська дипломатія при Президенті Трампі діє дуже ефективно!

Домовленість з КНДР, урегулювання проблем торгівлі з Китаєм, чітка позиція щодо Nord Stream-2, підтримка України, жорстка позиція щодо Росії.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!