Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 19

Вкладатися спати потрібно до 22.00. Як цьому навчитися

Світ:

Спецтема:

У своїй книзі "Чому ми спимо. Відкриття сили сну і снів", виданій минулого року, американський невролог Метью Волкер, керівник лабораторії сну в Університеті Берклі (США) зазначав: "Чим коротший ваш сон, тим коротше ваше життя".

За його оцінками, дві третини дорослих в усьому світі сьогодні не висипаються і тому хворіють значно частіше за своїх пращурів. Виявляється, що коротка тривалість сну виснажує запаси в людському організмі природних “клітин-захисників” - лейкоцитів та лімфоцитів (білих кров'яних клітин, що борються з вірусами, бактеріями, забезпечують імунітет). А 5-годинний нічний сон впродовж років взагалі може знизити їх кількість на 70%, пише Волкер.

Про це у своїй статті на Укрінформ пишуть Оксана Поліщук, Юлія Горбань.

За останні 100 років людство стрімко наближається до критичного, смертельно небезпечного рівня сну. Шість-сім годин на добу, до яких воно вже “скотилося” в останнє століття, завдають серйозної шкоди здоров'ю.

Досліджень сну в Україні, як виявилося, практично немає. Мабуть, це і є яскравим свідченням того, що ми не звикли ставитися до цієї частини нашого буття відповідально. Чи не єдине з останніх досліджень, в якому згадується Україна, проведене 2015 року. Тоді британська газета The Daily mail опублікувала міжнародне дослідження якості сну, зроблене на основі даних мобільного додатку Sleepcycle (відстежує якість сну користувачів за кількома параметрами). За даними загального рейтингу, найбільш якісний сон у мешканців Словаччини, Китаю, Угорщини, Чехії та Польщі. Україна опинилася на дев'ятому місці у рейтингу після Австрії.

Однак за рейтингом тривалості сну українці посідають 10 рядок серед 14 країн, бо сплять в середньому 6 год 52 хв. Найдовший сон мають у ніч на суботу. Взагалі ж учені кажуть, що сьогодні середньостатистичний українець спить на одну годину менше, ніж сто років тому. Середній час сну в США, наприклад, становить нині майже 7 годин на добу. Причому за спостереженнями, починаючи з 1942 року, цей час у американців скоротився майже на 1 годину.

Цікаво, жителі країн, що розвиваються, сплять менше, ніж жителі розвинутих. Логічно припустити, що тайванцям та китайцям доводиться працювати більше, аніж заможним швейцарцям.

За статистикою Міністерства праці США, покоління мілленіалів в середньому спить більше за попереднє покоління. Але якість сну при цьому загалом у них погіршується. То що ж заважає сучасникам?

1. Вплив електроніки

Звичка, яка погіршує якість сну — це використання телефонів, ноутбуків або планшетів перед засипанням. Вона порушує так званий циркадний ритм (циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів в організмі, пов'язані зі зміною дня і ночі), який є по суті внутрішнім годинником, що регулює цикли сну.

Дивлячись на свій телефон або іншу електроніку в темряві, ваші зіниці розширюються, зорові аналізатори напружуються. Це, у свою чергу, гальмує вироблення в мозку мелатоніну, який є гормоном, життєво важливим для засинання (виробляється епіфізом, є регулятором добових ритмів). Відповідно, головне правило полягає в тому, щоб відключити пристрої та відмовитися від роботи з гаджетами хоча б за 30 хвилин, а краще за годину, до сну.

2. Відсутність режиму сну

Людський організм влаштований так, що циркадні ритми в ньому прив’язані до періоду світла і темряви, які є відносно сталими для різних пір року. Але постійно змінюючи ці ритми, людина постійно змінює і тривалість сну щоночі. Вважається, що поліпшити гігієну сну можна завдяки послідовному (залежно від доби року) чіткому графіку. Тобто лягати та прокидатися в один і той же час.

В ідеальному варіанті людський організм має спати, коли стає темно і пробуджуватися з першим промінням світла. Внутрішній біологічний годинник таким чином синхронізує роботу внутрішніх систем. Саме зниження рівня освітлення збільшує природне виробництво мелатоніну, який і сприяє засинанню. Коли ж людина ігнорує темряву, вона тим самим збиває власні природні ритми.

Наприклад, Патрік Фуллер, доцент кафедри неврології Гарвардської медичної школи, усім радить прокидатися щодня о 5.00 — 5.30 ранку і намагатися вкладатися в ліжко не пізніше 22.00. За його словами, період доби з 21.00 до 5.00 є найкращим для сну (недарма з давніх часів існує поняття “опівночі” - 24.00).

Всесвітня організація охорони здоров'я на сьогодні вважає базовою фізіологічною нормою сну приблизно 8 годин на добу.

3. Невідповідність температурного режиму та інше

Температура спальні важлива для якості сну. Мозкові для засинання потрібно охолонути на пару десятих градуса. Для цього важливо перебувати в прохолодному середовищі. Вважається, що ідеальна температура спальні має становити близько 16 градусів за Цельсієм.

Неправильний матрац та подушка чи не в першу чергу впливають на якість сну. Вибирати сьогодні можна будь-які, але рекомендується при придбанні запитати про гарантію повернення у магазині. Людина має випробувати спальне місце протягом тижня, або й двох. Оскільки одразу перевірити матрац чи подушку на зручність у торговельному залі неможливо.

Цікаво, що безлад поблизу ліжка - це також фактор поганого снуВи можете бути здивовані, але наявність зайвих речей відволікає підсвідомість думками про незавершені справи, рівень внутрішньої тривоги підвищується, що не дає мозку вчасно переключитися у спокійний режим.

Хоча наукою й доведено, що фізичні навантаження протягом дня (навіть якихось 20-30 хвилин ходьби) допомагають налаштувати режим сну, але рекомендується уникати значних навантажень за дві-три години до сну, бо вони підвищують температуру тіла та стимулюють гормональну активність. Інколи про це правило забувають, йдучи до спортивної зали чи на майданчик у пізні вечірні години.

4. Їжа та алкоголь перед сном

Їжа активізує роботу кишково-шлункового тракту, що в свою чергу впливає на процеси обміну речовин, змінюючи гормональний фон. І це одна із звичок, яку заради міцного сну можна легко змінити. Потрібно лише витримувати 3-4-годинну перерву у їжі до сну. Це ж правило діє і стосовно алкоголю. Звісно, келих вина допоможе заснути швидше, але сон виявиться не міцним, оскільки алкоголь впливає на вироблення ферментів-інтоксикаторів, що своєю дією знову ж таки активізують біологічні процеси. Як виявили дослідники Національного Інституту Здоров'я (США), порушення сну в другій половині ночі збігається з періодом інтенсивного метаболізму та очищенням організму від алкоголю. Тобто вечірній алкоголь зменшує період часу, який людина проводить у так званому REM-сні — найбільш глибокій та відновлювальній його фазі.

Ранні пташки” 

Дослідники давно зауважили, що за принципом "рано лягати спати та рано прокидатися" часто живуть відомі люди. Навіть є теорія про обумовленість їхнього життєвого успіху “правильними” біологічними ритмами. Наприклад, відомо, що “ранніми пташками" свого часу були один із засновників США Бенджамін Франклін та ікона стилю Одрі Хепберн. Сьогодні їх приклад наслідують такі успішні підприємці як засновник Alibaba Group Джек Ма, керівник технологічного гіганту Apple Тім Кук, засновник популярної мережі Twitter Джек Дорсі, директор кіностудії Disney Боб Ігер та інші.

“Ми відстаємо у питаннях широкого суспільного інформування про важливість сну від тих же європейців років на сорок. Нас досі ніхто не вчив правильно відпочивати та відновлювати свої сили. Через проблеми зі сном українці живуть на 15-17 років менше, ніж європейці та американці. Тим часом світова медицина, спираючись на останні дослідження сомнології, зробила революційні кроки у напрямку вивчення природи сну та його впливу на здоров’я людей. За моїми висновками, 50-80% всіх проблем українців зі здоров’ям у сфері неврології, ендокринології, кардіології, сексопатології пов’язані саме з порушенням сну та безсонням. Значна частина з 50 тисяч інфарктів та 100 тисяч інсультів на рік стається уві сні, причому через накопичені роками “сонні” проблеми. І за таких високих показників ми досі не звертаємо уваги на якість нашого сну взагалі! При цьому усі існуючі рекомендації щодо сну ми відкидаємо через власну консервативність та байдужість лікарів”, - пояснює український сомнолог, кардіолог, президент Асоціації медицини сну Юрій Погорецький.

Між іншим, “медична” Нобелівська проблема 2017 року вперше за всі роки її існування дісталася лікарям, які вивчали саме сон — за відкриття молекулярного механізму, що контролює циркадні ритми. Лауреатами премії стали Джеффрі Холл, Майкл Росбаш і Майкл Янг. Їх відкриття лягли в основу теорії, згідно з якою для сучасної людини оптимально засинати не пізніше 22.00.

Наші інтереси: 

Важливо знати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Аюрведа каже, що всі народжуються "жаворонками".
Явище "сови" - психічний розлад.
Якщо дорослий засинає о 22.00, прокидання о 4.30 є нормальним. Це - найкращий час для молитви, а затим - складання планів та мрії.
Можливо, декому удень схочеться поспати 15-20 хвилин, сидячи. Не лежачи.

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дякую за важливе нагадування, Олено!
Це мене «піджене»! :)

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Корисна інформація. Але як цьому навчитись?

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

З 1 пункту даються рекомендаціі.

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Оскільки гуртом усе легше, пропоную наступне.

Той, хто хоче перейти на здоровий сонний порядок,
заявляє перед спільнотою про своє бажання, і ЗВІТУЄ, чи дотримується слова.

Починаю я, бо мене саму треба "підганяти" -- ...
Отже, сьогодні все гашу за 15 хв. (тоді у Франції буде 21.00), а о 22.00 вже засинаю.

Які думки?

Оксана Колосовська каже:
Корисна інформація. Але як цьому навчитись?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Доброго ранку, Аріяни!
Повечеряла кількома яблуками, бататом, і молодим часником до 18.00
Лягла, як обіцяла, о 22.00, після кількох молитов і Світлової допомоги.
Відразу заснути не змогла.
Прокинулася о 3.40...
Мабуть треба буде пристосуватися, а то порядок мій був геть розбитий...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

От я теж часто вночі прокидаюсь десь між 3 та 4 годиною. Щоб це значило?

Мені привчатись до режиму то і не потрібно. Я сама по собі "відключаюсь" десь о 21-30. А після 22-00 щось розуміти чи робити просто неможливо. Піднімаюсь в 6-00 або в 7-00. Зараз влітку, то і ще раніше день починається.

Але о котрій би годині не лягла - вночі прокинусь і не можу знову втихомиритись. Тільки Світлова допомога, прочитана подумки, працює як снодійне.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Солоденького перед сном не бажано,щоб вночі не прокидатися...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Трохи солоденького мені не шкодить, якщо природнє (банан, мед...).

Натомість точно збуджуюче - кисле.

Але як би не було, до сну бажано не їсти зо дві-три години.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Доброго здоров'я пані Зірко.Цікаво,скільки у Франції коштує мед?

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Чистий ("органічний") мед французькі бджолярі продають від 6 до 9€/0,5 літри...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Виходить приблизно 500 грн за одну літру...Цікаво, у нас 80 грн за літру (2.5 євро),"комунізм"...:)

Зірка Вітошинська каже:
Чистий ("органічний") мед французькі бджолярі продають від 6 до 9€/0,5 літри...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Тому принагідно купую український!

Комуністична система належить до ультраіндустріялу
Ми прямуємо до постіндустріалу

https://www.ar25.org/article/postindustrialna-ekonomika-bez-reyestraciy-i-podatkiv.html

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Добову активність регулює внутрішній біологічний годинник. Організму краще знати, коли йому засинати і коли прокидатися, оскільки денне навантаження - фізичне і розумове коливаються у дуже широкому діапазоні.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

З особистого досвіду 2009 року, раціон 100℅ моносироіідження( фрукти,овоці),з рідин лише вода... Спати хотілось лягати з 21-22,ставав без будильника перед 6.00,спав цілу ніч ,але з цікавим ефектом коли мене будили серед ночі я прокидався в бадьорому стані,цей період займався електромотажними роботами( 90℅ робіт робив префератором і болгаркою,10℅ монтаж дротів і розподільцих коробок і щитків ,від А до Я - тобто під ключ )

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо ти народився "жаворонком" або "совою", то спроби змінити свою біологію, засновану на генетиці, ні до чого гарного не приведуть!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Аюрведа каже, що всі народжуються "жаворонками".
Явище "сови" - психічний розлад.
Якщо дорослий засинає о 22.00, прокидання о 4.30 є нормальним. Це - найкращий час для молитви, а затим - складання планів та мрії.
Можливо, декому удень схочеться поспати 15-20 хвилин, сидячи. Не лежачи.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Еврика, Миколо, дякую!
Тоді мій досвід - якраз приклад цього, що кажеш.

Сьогодні вже спала краще ! --

Останніми днями порядок був таким:

- перед-учора 40 хв. поплавала в басейні,
- вчора, як звичайно, повправлялася 1/2 год. на спортовому майданчику,
- цілий день п'ю чисту воду (потрохи, але часто),
- зранку/ввечері/посеред дня - коли можу молюся і/або читаю ЖС,
- прочитаю, що можу з нашої постінд. літератури,
- вечеряю до 18.00 (вчора - кілька листків зеленої салати з бананом),
- холодний душ,
- прочитаю Гартленд, ПбК, або Єв.І.Х.,
і лягаю спати 21.00-22.00,
- сьогодні вранці прокинулася після 5.00!!!

А підігнала мене відповідальність перед вами, дорога спільното Народного оглядача:

обіцяла же вам тут (вище, 7/5),
що привчуся повернутися до "жайворонкового" порядку дня!

Виглядає, що можливо:) !

Микола Погорілець каже:
Аюрведа каже, що всі народжуються "жаворонками".
Явище "сови" - психічний розлад.
Якщо дорослий засинає о 22.00, прокидання о 4.30 є нормальним. Це - найкращий час для молитви, а затим - складання планів та мрії.
Можливо, декому удень схочеться поспати 15-20 хвилин, сидячи. Не лежачи.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

Спробуй роздільно ( моно ) харчуватися, між продуктами перерва 2 години, наприклад: банан через 2 години листки салату, ефект буде декілька разів кращий.

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Інколи таке роблю, але не придивлялася до наслідків. Які вони в тебе?

Переважно не зважаю на "години", а їм, коли голоднію...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !