Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Архітектором світової доларової системи був секретний агент Кремля Гаррі Декстер Вайт

Спецтема:

У липні 1944 року в США відбулася знаменита Бреттон-Вудська конференція країн антигітлерівської коаліції, на якій долар оголосили головною світовою валютою. Проголосувала за долар і радянська делегація. Нині це здається неймовірним!

180430vayt-keyns.jpg

Гаррі Декстер Вайт (зліва) і Джон Мейнард Кейнс на Бреттон-Вудській конференції

- Товариш Сталін керувався суто тактичними міркуваннями, - говорить доктор економічних наук, професор МДІМВ Валентин Катасонов. - Розраховував на зустрічні люб'язності Рузвельта.

- Які ж?

- На відкриття давно обіцяного Другого фронту, продовження ленд-лізу - поставок з США зброї, продовольства. І післявоєнний кредит.

Адже в 43-му в Тегерані Рузвельт обіцяв йому $ 6 мільярдів. Незадовго до Бреттон-Вудса Москва отримала секретне повідомлення з Вашингтона від агента Дональда Макліна, члена легендарної «кембріджської п'ятірки».

Маклін працював першим секретарем посольства Великобританії в США! Він повідомляв, що Рузвельт готовий збільшити кредит до 10 мільярдів! Нарком закордонних справ В'ячеслав Молотов тут же через нашого посла Андрія Громико поінформував Держдеп США, що СРСР готовий взяти участь в Конференції.

- Заради 10 мільярдів можна!

- І треба! Втім, всю інформацію про плани США по доларизації планети Сталін заздалегідь знав з перших рук. Адже керівник американської делегації в Бреттон-Вудсі Гаррі Декстер Вайт  (англ. Harry Dexter White), який розробив і пробив ідею долара як головної світової валюти, теж був агентом Кремля.

- Та що ви?

- Перебіжчик Олег Гордієвський стверджував, що НКВД завербував співробітника міністерства фінансів США Вайта ще в 1935-1936 роках.

 Гаррі, син єврейських емігрантів з Литви, дотримувався лівих поглядів. Індустріалізація в СРСР на тлі Великої депресії на Заході виглядала вражаюче. Захоплення Радянським Союзом і соціалізмом Вайт зберіг до кінця життя.

До речі, «Новий курс» Рузвельта, що передбачав активне втручання держави в економіку, розцінювався тоді як «майже соціалізм». І Гаррі активно сприяв просуванню цього Курсу.

Міністр фінансів Генрі Моргентау був однією з ключових фігур в команді Рузвельта. Його помічник Вайт відповідав за міжнародні питання, ленд-ліз, фінансування делікатних операцій політичного, розвідувального, диверсійного і військового характеру за межами США. Мав доступ до великих масивів секретної інформації.

- Цінний агент!

- Найцінніший! Кодові імена - «Адвокат», «Річард», «Юрист». Він багато спілкувався з тодішнім віце-президентом Уоллесом, держсекретарем США Халлом, супроводжував їх в зарубіжних поїздках. І регулярно доповідав у Москву про свої розмови з ними. А вже про міністра фінансів Моргентау Москва знала все!

Гаррі не тільки «зливав» секретну інформацію, але був і активним агентом впливу.

Перша велика його удача - провокація Перл-Харбора! Саме Вайт склав текст американського ультиматуму від 26 листопада 1941 року, за допомогою якого Японію «заманили зробити перший постріл» в Перл-Харборі.

- Америка у відповідь оголосила війну Японії. Японцям важко було воювати ще й з Радянським Союзом. Так що Гітлер не дочекався обіцяного нападу Токіо на СРСР.

- Саме так. Він же зірвав в 1943-му переговори з китайськими націоналістами про позику в $ 200 млн. Що було на руку Москві і китайським комуністам.

 А після війни передав Москві кліше Мінфіну США для друкування союзницьких марок в окупованій Німеччині. За різними оцінками, СРСР за перші повоєнні роки надрукував цих марок на суму, еквівалентну $ 200-400 млн. На них ми скуповували в американській зоні товари, розплачувалися з агентами.

- Архітектор Бреттон-Вудської доларової системи Гаррі Вайт залишив в новітній світовій історії не тільки фінансовий слід. Він ще і розробник секретного «Плану Моргентау».

Точна назва - «програма щодо запобігання розв'язання Німеччиною третьої світової війни». План передбачав розчленування переможеної Німеччини, перехід важливих промислових районів під міжнародний контроль, ліквідацію важкої промисловості, демілітаризацію, перетворення Рейху в аграрну країну.

Пропонувалося навіть вирубати всі ліси в країні. І провести «скорочення чисельності її населення на 25 мільйонів чоловік»!

- Яким чином «скоротити»?

- Можна тільки здогадуватися ...

У вересні 1944 року план обговорили в канадському Квебеку Черчілль і Рузвельт. І фактично схвалили, підписавши меморандум.

- А як же союзник Сталін?

- Від нього план засекретили.

Вайт панічно боявся нацизму. Тому був не проти зрівняти Німеччину з землею. Але в той же час він, соціаліст, вболівав за Радянський Союз. І переживав, що США і Англія за спиною СРСР почали сепаратні переговори про мир з Гітлером. Щоб їх засмутити, Гаррі вирішив пожертвувати «планом Моргентау». Передав надсекретний документ в Москву. Він потрапив в світову пресу. Вибухнув гучний скандал.

Міністерство пропаганди Геббельса через свої ЗМІ заявило, що «єврей Моргентау» хоче перетворити Німеччину на картопляне поле!

Вайт досяг мети. Рузвельту довелося відмовитися від надсекретного «плану Моргентау». Але вектор політики США і Заходу щодо післявоєнної Німеччини, заданий Вайтом, зберігся.

Гаррі разом з шефом Моргентау доклав руку до підготовки окупаційної директиви JCS тисячу шістьдесят-сім, що діяла до літа 1947 г. Вона забороняла будь-які спроби економічного відновлення Німеччини. Зовсім в дусі «Плану Моргентау» і секретний «канцлер - акт», нав'язаний США німцям.

- Детальніше, будь ласка!

- 21 травня 1949 був підписаний договір щодо обмеження державного суверенітету Федеративної Республіки Німеччина повністю до 2099 року, тобто на півтора століття! Він передбачає жорстке узгодження з Вашингтоном кандидатур політиків на пост канцлера (вони зобов'язані підписувати особливий «канцлер-акт»), беззастережне надання німецької території для військових баз США і НАТО, зберігання золотого запасу в США, Англії, Франції та багато іншого.

Не випадково кожен новий німецький канцлер перший свій міжнародний візит завдає в США. Меркель теж першим ділом летіла за океан і в 2006-му, і після переобрання на другий термін в 2009-му.

- Так ось чому фрау Меркель танцює під американську дудку. І золотий запас Німеччини янкі не повертають, незважаючи на вимоги громадськості. Як і раніше тримають за океаном ...

- Судячи з того, як веде себе Меркель по відношенню до Росії через події на Україні, «канцлер-акт» діє до цих пір, хоча Німеччина давно об'єдналася.

Вперше про цей секретний «акт» розповів колишній глава німецької військової розвідки, відставний генерал Бундесверу Герд Комосса. Його книга «Німецька карта» вийшла в 2007 році в Австрії. На Заході вона залишилася непоміченою.

Хоча Вайт і захоплювався Радянським Союзом, підтримував політичні ініціативи Сталіна, однак на прикладі його ставлення до Німеччини видно, що інші вчинки Гаррі явно суперечили планам Кремля.

Адже Сталін не підтримував ідею Заходу по перетворенню Німеччини в колонію. Він добре пам'ятав, до якої трагедії призвів свого часу Версальський мир після Першої світової з його нещадними умовами для переможеної Німеччини. Народився нацизм, розгорілася Друга світова.

- Виходить, Кремль повністю не контролював свого найціннішого агента?

- Скоріше, Вайт був ідейним агентом. Так званим «ініціативником». Він просто намагався допомогти Радянському Союзу. Але не вважав свої дії шпигунством.

За великим рахунком, вів свою гру. Ряд біографів Вайта вважають, що його головною метою був альянс США і СРСР після війни. Який гарантував би мир на планеті на довгі десятиліття. У той же час Вайт дуже насторожено ставився до Великобританії. І робив все, щоб в результаті другої світової вона втратила позиції великої держави.

Наприклад, обмежував фінансову допомогу Лондону. Це була свідома спроба спровокувати примусову ліквідацію Британської імперії.

- Повернемося до долара. Яке місце відводив агент Вайт Радянському Союзу в новій валютній системі?

- Важко зараз судити, як розвивалися б події. Багато що змінила раптова загадкова смерть Рузвельта в квітні 1945-го.

Його наступник Трумен одразу повів антирадянську політику. Припинив ленд-ліз. Закрив питання про обіцяний Рузвельтом кредит в 6 мільярдів. У повітрі запахло холодною війною.

У грудні 1945 р. СРСР відмовився від ратифікації документів Бреттон-Вудської конференції.

Зі смертю Рузвельта Вайт позбувся головного свого покровителя. Післявоєнний розвиток планети пішов не за його лекалами. США об'єдналися з Англією в холодній війні проти СРСР. А він потрапив в опалу.

7 листопада 1945 р. радянська шпигунка-кур’єрша Ліз Бентлі здала американцям майже всю агентурну мережу СРСР за океаном. Вайт в її списку йшов другим номером.

- А першим?

- Не знаю. Можливо, помічник Держсекретаря США Альгер Гісс, який відсидів після війни за шпигунство близько 5 років. Але Вайта не заарештували.

Може, вважали відомості Бентлі непереконливими. Або ж взяли Гаррі «під ковпак», щоб виявити всі зв'язки. Він продовжував працювати в Мінфіні, одночасно очолюючи МВФ від США.

На початку 47-го його звільняють з Мінфіну і МВФ в зв'язку з підозрами у співпраці з радянською розвідкою. Почалися нескінченні допити.

16 серпня 1947 р. він помер від серцевого нападу. Уайту було всього 55! Вважається, що вже восени архітектора доларової системи засудили б за шпигунство на користь СРСР.

Але ж історія могла повернутися інакше, проживи Рузвельт довше або помри на три місяці раніше. Адже до 20 січня 45-го віце-президентом був лівий Гаррі Уоллес. Пізніше той зізнавався: якби Рузвельт помер в період його віце-президентства, то він, Уоллес, ставши за законом господарем Білого дому, планував Вайта міністром фінансів, а Держсекретарем - співробітника Держдепу Лоренса Даггена, теж радянського агента.

 І тільки те, що в січні пост віце-президента зайняв "яструб" Трумен, а Рузвельт прожив ще три місяці, позбавило змоги нашу розвідку провести найунікальнішу операцію в своїй історії, коли два її агента стали б членами Уряду США.

Додатково: Перехоплення управління – головний сенс Другої світової війни (відео)

Коментар НО:

За словами сина Моргентау, Вайт був основним творцем "Плану Моргентау". 

Документ №71 проекту Венона містить записи розмов Вайта, де він зізнається в отриманні платні за роботу на Радянський Союз. 

Наші інтереси: 

Історія, яка пояснює сьогодення. Кремль перехопив керування державою США. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Все залежить від погляду на події і від часу розсекречення/публікації інформації.

Коли генерал Віталій Павлов писав і публікував свої мемуари (Операция "Снег") була одна історична ситуація і він гордився операцією, в якій брав участь. З точки зору сьогодення його книга - свідчення учасника злочину: провокація Японії на військові дії проти США.

Коли генерал Павло Судоплатов писав і публікував свої мемуари, то державний переворот у Югославії, який він з колегами спланував і здійснив в 1941 році, був предметом його гордості. З точки зору сьогодення його книга - свідчення учасника підривних операцій Кремля на Балканах.

І так далі...

Сучасна публікація професора Валентина Катасонова є ще одним авторитетним свідченням втручання Кремля у справи США, тобто проводить історичну паралель між втручанням у 1930-х - 1940-х роках і втручанням у 2016-му році, тобто про незмінність агресивної диверсійної діяльності Московії протягом майже 90 років!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Вся дана публікація - це матеріал в Гаагу зі звинуваченнями одразу ж за кількома статтями:

1. Перехоплення управління іншою державою (прихована війна).
2. Організація війни між США і Японією.
3. Друкування фальшивих грошей іншої держави.
4. Протидія припиненню війни (американо-німецька війна могла закінчитися у 1944 році).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Вайт розробив геноцидний "План Моргентау" тому, що, будучи сталіністом, ненавидів націонал-соціалізм.

Проте Сталін використав цей план хитріше. Оприлюднивши його, Сталін
1) зірвав сепаратні переговори;
2) дискредитував США і Британію;
3) на тлі людожерського "плану Моргентау" злочини СРСР уже не виглядали чимось надзвичайним.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Сталін підтримав заснування Бреттон-Вудської системи, МВФ та ООН тому, що сподівався через них керувати усім світом. Але дивним чином американська держава вистояла. Політичний маятник пішов у протилежному напрямку.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"Комсомольська правда" на НО...Дивно,на що здатна впертість...Стає все цікавіше...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цікаво, а якби те що сказав професор Катасонов на сторінках "КП" дослівно сказав би Крістофер Ендрю (Великобританія) на сторінках "Таймс" чи Джон Баррон на сторінках "Вашінгтон Пост" це змінило б суть інформації!?

Цитата:
"Комсомольська правда" на НО...Дивно,на що здатна впертість...Стає все цікавіше...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ні,суті це б не змінило,по крайній мірі для мене,бо мені зрозуміло,на що націлена така інформація...Єдине,що мені не ясно,що ця інформація робить на НО...і тут є два варіанти серед яких я гублюся...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Вірю в те, що розумію.

Якщо, друже, ти чогось не розумієш, і тому в це не віриш, то це не означає, що матеріал не повинен бути на "НО". Є багато читачів, які розуміють наші матеріали.

Я, наприклад, не беру на себе сміливість виносити вердикти щодо всіх матеріалів на "НО". Є теми на яких я не розуміюся, є теми які мене не цікавлять... Ми всі різні і кожен вибирає для себе те, що його цікавить і що йому близьке.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Мені даний матеріал зрозумілий.Просто що він робить на НО в таких кількостях...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дослідження цієї теми необхідне для формування Вільної Української Держави. Сьогодні цей зв’язок ще не є очевидним, але стане таким за кілька років.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ця стаття в КП цікава тим, що вона є самовикриттям Москви устами авторитетного вченого - доктора економічних наук, професора Московського державного інституту міжнародних відносин Валентина Катасонова.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Я б радив не так щиро вірити у "самовикриття" Москви вустами московитів.Ця лінія чомусь вперто підтримується на НО двома із половиною Гравцями,хоча як показав час,історії про агентів Кремля,не дуже цікаві Гравцям сайту...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А ще один гравець історії про агентів Кремля чомусь вперто заперечує і дезавуює.

Цитата:
Я б радив не так щиро вірити у "самовикриття" Москви вустами московитів.Ця лінія чомусь вперто підтримується на НО двома із половиною Гравцями,хоча як показав час,історії про агентів Кремля,не дуже цікаві Гравцям сайту...

Нічого особистого, друже Явсе Світ, просто спостереження за характером коментарів на НО.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Як думаєш: подібні статті є самовикриттям чи самовихвалянням?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Все залежить від погляду на події і від часу розсекречення/публікації інформації.

Коли генерал Віталій Павлов писав і публікував свої мемуари (Операция "Снег") була одна історична ситуація і він гордився операцією, в якій брав участь. З точки зору сьогодення його книга - свідчення учасника злочину: провокація Японії на військові дії проти США.

Коли генерал Павло Судоплатов писав і публікував свої мемуари, то державний переворот у Югославії, який він з колегами спланував і здійснив в 1941 році, був предметом його гордості. З точки зору сьогодення його книга - свідчення учасника підривних операцій Кремля на Балканах.

І так далі...

Сучасна публікація професора Валентина Катасонова є ще одним авторитетним свідченням втручання Кремля у справи США, тобто проводить історичну паралель між втручанням у 1930-х - 1940-х роках і втручанням у 2016-му році, тобто про незмінність агресивної диверсійної діяльності Московії протягом майже 90 років!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!