Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ООС замість АТО: що зміниться на Донбасі із введенням "особливого порядку"

Світ:

У понеділок, 30 квітня, о 14:00, антитерористична операція на території Донецької та Луганської областей змінилася на операцію Об'єднаних сил (ООС).  Про початок останньої оголосив президент України Петро Порошенко. 

АТО, яка розпочалася у квітні 2014 року, тривала чотири роки. За словами Порошенка, вона виконала свої завдання.

"За чотири роки завдяки загальнонаціональній солідарності, мужності та патріотизму усього Українського Народу Антитерористична операція виконала поставлені завдання. Формат АТО свого часу дозволив зруйнувати плани Кремля нав’язати світові тези, що в Україні відбувся "державний заколот".

З перших днів АТО плани Росії були зруйновані, а в Україні було забезпечене вільне волевиявлення громадян під час виборів, які проходили в умовах агресії РФ", - заявив президент України.

За словами Порошенка, близько 80% населення України долучилися до допомоги у проведенні Антитерористичної операції. Волонтери дали можливість протриматися, поки держава налагоджувала функціонування армії.

Порошенко зазначив, що попри зміни формату АТО на ООС звільнення Донбасу передбачається  виключено політико-дипломатичним шляхом.

"Ще раз наголошую, звільнення Донбасу передбачається політико-дипломатичним шляхом, примушенням Росії виконати Мінські домовленості. Забезпечення, в першу чергу реалізації безпекового пакету Мінських домовленостей, включно з гарантованим режимом припинення вогню. Відведення, бажано на територію Російської федерації, артилерії, танків, систем залпового вогню, мінометів, які заборонені Мінськими домовленостями", - сказав президент.

 

 

ЧИМ ООС ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД АТО

Керівництво діями силовиків відтепер покладено на Збройні сили України, а не СБУ, як було досі. Операція об'єднаних сил охоплює Луганську та Донецьку області й азовське узбережжя.

Ці території розділені на три зони, відповідно до рівня безпеки: "зелена" означає, що пересуватися та перебувати там можна без обмежень, у "жовтій" зоні для цього потрібні відповідні документи, а "червона" є зоною бойових дій, куди цивільних не допускатимуть. Їхні межі визначатиме командувач об'єднаних сил.

На цю посаду президент призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва, який до цього був заступником керівника Генштабу Збройних сил України. Порошенко залишив можливість знову оголосити АТО, якщо буде терористична загроза.

"АТО закінчилася. Протистояння агресії, відсіч російському агресору закінчиться тоді, коли буде звільнений останній клаптик української землі – як на території Донецької і Луганської областей, так і на території Криму", - підкреслив президент.

 

 

"ОСОБЛИВИЙ ПОРЯДОК" У КОЛИШНІЙ ЗОНІ АТО

Напередодні Міністерство оборони України оприлюднило особливий порядок, що буде діяти з оголошенням початку проведення операції дeокупації Донбасу Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

Спеціальні повноваження

Органам сектору безпеки і оборони, іншим державним органам України надаються спеціальні повноваження, необхідні для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Умови настання особливого порядку та надання спеціальних повноважень:

  • загроза застосування засобів ураження, в тому числі ракетних військ та артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації;
  • загроза здійснення терористичних актів і диверсій;
  • рух військових колон;
  • проведення заходів щодо пошуку та знищення диверсійно-розвідувальних сил противника;
  • проведення заходів розмінування місцевості та об’єктів;
  • проведення заходів бойової та оперативної підготовки;
  • проведення заходів оперативно-розшукової роботи;
  • виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру;
  • перевірка готовності сил і засобів об’єднаних сил до виконання завдань за призначенням;
  • забезпечення безпеки переміщення та перебування вищого військово-політичного керівництва держави, представників держав-партнерів.

Зона безпеки

Міноборони виділило "зону безпеки", що прилягає до району бойових дій.

До зони безпеки увійшли: Виноградне, Курахове, Очеретине, Розівка, Вовчеярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне, вздовж Державного кордону, ур. Чернявка, вздовж адміністративного кордону Луганської та Харківської областей, Ольгівка, вздовж адміністративного кордону Донецької та Харківської областей, Знаменівка, вздовж адміністративного кордону Донецької та Дніпропетровської областей, Комишуваха, вздовж адміністративного кордону Донецької та Запорізької областей, Урзуф, вздовж морського узбережжя, Приморське.

У цій зоні військовослужбовці, працівники правоохоронних органів та визначені законом особи, залучені до здійснення заходів нацбезпеки, мають право:

  • застосовувати у разі крайньої необхідності зброю і спеціальні засоби до осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення чи інші дії, що перешкоджають виконанню законних вимог військових та правоохоронців, або дії, пов’язані з несанкціонованою спробою проникнення в район здійснення зазначених заходів;
  • затримувати і доправляти осіб до органів Національної поліції України;
  • перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів — затримувати їх для встановлення особи;
  • здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей, що при них перебувають, транспортних засобів та речей, які ними перевозяться;
  • тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях та дорогах, не допускати транспортні засоби, громадян на окремі ділянки місцевості та об’єкти, виводити громадян з окремих ділянок місцевості та об’єктів, відбуксировувати транспортні засоби;
  • входити (проникати) в житлові та інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, на територію та в приміщення підприємств, установ і організацій, перевіряти транспортні засоби для виконання заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;
  • використовувати із службовою метою засоби зв’язку і транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать громадянам (за їхньою згодою), підприємствам, установам та організаціям, крім транспортних засобів дипломатичних, консульських та інших представництв іноземних держав та міжнародних організацій.

Крім того, в зоні безпеки за нагальної необхідності можуть створюватися райони обмеженого та забороненого доступу, тоді в'їзд до цих зон регламентуватиметься пропускною системою.

Новина номер один для України - АТО закінчується. Новий режим не означає кінець війни і кінець обстрілів, але навіть зміна назви військової операції на Сході вже викликала справжню істерику в окупантів.

Ховаючись від обстрілів, журналіст ТСН.Тижня намагався з’ясувати, що ж зміниться, якщо війну на три літери називатимуть не "АТО", а "ООС". 

 

 

Рубіж ізоляції

Рубіж ізоляції — визначені рішенням Командувача об’єднаних сил місця, ділянки місцевості, які прилягають до району проведення операції, району бойових дій.

В’їзд до району проведення операції, району ведення бойових дій, районів обмеженого та забороненого доступу дозволяється лише через визначені командуванням об’єднаних сил блокпости.

Підставою для допуску в район проведення операції Об’єднаних сил та до району бойових дій є:

  • проживання в районі проведення операції Об’єднаних сил особи, яка намагається в’їхати (виїхати) на цю територію, або її близьких родичів чи членів сім’ї, що підтверджується документами, виданими уповноваженими державними органами України;
  • перетин лінії зіткнення з метою входу (виходу), в’їзду (виїзду) до окупованих територій Луганської та Донецької областей;
  • смерть близьких родичів або членів сім’ї в районі проведення операції Об’єднаних сил, що підтверджується відповідними документами;
  • наявність права власності на об’єкти нерухомості, що перебувають в районі проведення операції Об’єднаних сил;
  • необхідність участі у забезпеченні національних інтересів України з метою мирного врегулювання конфлікту чи з гуманітарних питань;
  • необхідність виконання дипломатичних та консульських функцій, в тому числі в рамках діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (виключно за клопотанням або погодженням з Міністерства закордонних справ України);
  • необхідність виконання функцій в рамках діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (виключно за клопотанням або погодженням з Міністерства закордонних справ України);
  • звільнення з місць позбавлення волі, на підставі документу, що посвідчує особу, після відповідної перевірки працівниками Національної поліції України;
  • наявність спеціальної перепустки;
  • здійснення поїздок в район проведення операції Об’єднаних сил для трудової діяльності, навчання, наукової діяльності, з культурною або релігійною метою, оздоровлення, супроводу дитини до загальноосвітніх чи дошкільних навчальних закладів тощо.

Цей перелік може доповнюватись. Заборонено в'їжджати в зону ООС особам, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, які мають підроблений або зіпсований паспорт, які є посібниками порушників, а також якщо з введенням "червоного" режиму настають загрози для життя громадян.

Бойовики не пропускають нагоди, щоб не обстріляти наші позиції. Утім, чи не вперше за багато місяців і тижнів біля Горлівки запанувала гнітюча тиша.

Чи не вперше солдати на постах могли задерти голову на місячне небо й роздивитися Чумацький шлях.

 

 

Наші інтереси: 

Зміни почалися!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Бути антитезою для "вас" у Вальпургієву ніч при повному місяці це не так легко...Може в мені ще ген коена знайдеться,тоді начувайтеся...)))

Байдуже на роль,лиш би на сайті Уроборос не закріпився...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"ООС замість АТО: що зміниться на Донбасі із введенням "особливого порядку""...

Запахло виборами.Пузаті із нульовими рейтингами повинні щось видумувати...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Ох, скільки ж сарказму у кожному вашому коменті...
Я вам щиро співчуваю.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це в нього така ігрова роль. Вона називається "бунтар". Притаманна Простору боротьби. Для нас вона корисна, тому що виступає в ролі антитези, яка стимулює розгортання і поглиблення Тези.

Про ролі: Як увімкнути архетип безсмертя, або Ельфи рулять!

Коли йому набридне, він почне грати іншу роль, наприклад, Мудреця або Чарівника.

Оксана Колосовська каже:
Ох, скільки ж сарказму у кожному вашому коменті...
Я вам щиро співчуваю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Бути антитезою для "вас" у Вальпургієву ніч при повному місяці це не так легко...Може в мені ще ген коена знайдеться,тоді начувайтеся...)))

Байдуже на роль,лиш би на сайті Уроборос не закріпився...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Не зрозумів твою думку.
Уроборос - це змій котрий хапає себе за хвіст і у такий спосіб створює замкнене коло для постійного оновлення. Подібний символ використовував князь Дракула - один з найсправедливіших політиків Європи 15 століття. Тому якщо, думаєш інакше, то обґрунтуй.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Мав на увазі змія,який хапає себе за хвіст,а потім починає сам себе пожирати...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Явсе, а чому "вас" в лапках? Бути антитезою для "вас" у Вальпургієву ніч при повному місяці це не так легко...

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Доброго здоров'я пані Олено...Я так відповів Ігорю,бо він напевне думає,що із ним і другом Володимиром згідні більшість Гравців у тих питаннях,в яких я виступив для них антитезою...Думаю,що два із половиною Гравця,хоча і дуже поважні,але це ще не весь НО,і рахувати це як для "нас" помилково...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Даний коментар демонструє рівень свідомості і національної свідомості!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Даний коментар демонструє,що державою Україна керують люди із зайвою вагою,у яких проблеми із рейтингами перед наступними виборами...

Який рівень свідомості може бути у антитези? Я ж не воїн світла...)

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Треба запропонувати, щоб кандидати перед виборами проходили процедуру зважування, як і боксери.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудова думка.Адже щоб працювати вихователем,продавцем чи таксистом потрібно проходити медкомісію...а щоб бути депутатом чи міністром,як не дивно,медкомісія не потрібна...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україною керують люди, яких обрали інші люди. Якщо при владі знаходяться люди "із зайвою вагою" чи з іншими "проблемами", то це 100% вина тих, хто їх обирав на керування державою.

Подібні закиди є ефектом "дуля в кишені"!

Цитата:
Даний коментар демонструє,що державою Україна керують люди із зайвою вагою,у яких проблеми із рейтингами перед наступними виборами...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Крім того, ми аналізуємо ХТО ПРИ ВЛАДІ, чи програму зміни формату АТО на ООС !?

Якщо є заперечення щодо зміни формату, то критикуйте і пропонуйте!

А проблема владних чиновників лежить в іншій площині!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Нема ніяких питань до зміни формату дій на Сході.Є питання чому це не було зроблено головнокомандувачем,коли він зайняв свій пост після виборів...

У якому юридичному статусі перебувають солдати і добровольці,котрим прийшлося застрелити одного або не одного свого співвітчизник-колаборанта...або випадково вбити мирного жителя,котрий перебував на той час в зоні АТО...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже, у нас на "НО" не лікнеп. При бажанні ти можеш знайти відповіді на задані тобою питання у відповідних документах. Не треба лінуватися. Також корисно ознайомитися з правами і обов'язками як Президента, так і інших вищих посадовців.

Цитата:
Нема ніяких питань до зміни формату дій на Сході.Є питання чому це не було зроблено головнокомандувачем,коли він зайняв свій пост після виборів...

У якому юридичному статусі перебувають солдати і добровольці,котрим прийшлося застрелити одного або не одного свого співвітчизник-колаборанта...або випадково вбити мирного жителя,котрий перебував на той час в зоні АТО...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Гравці читають НО щоб отримувати по можливості правдиві відповіді на запитання.Також вони дарують свою енергію для розвитку сайту не для того щоб їх посилали десь шукати інформацію.Якщо відповіді нема,або комусь не хочеться відповідати,або нема часу,то я розумію...та непоодинокі лекції про лінь мені не потрібні...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе Світ, наскільки я зрозумів з читання твоїх коментарів, то для тебе взагалі не існує авторитетів і об'єктивної інформації. Тобі неодноразово наводилися опубліковані свідчення державних діячів, академіків. працівників розвідки і контррозвідки; давалися посилання на джерела. Та тебе все це не задовольняє. Тому іншого шляху як самоосвіта я тобі запропонувати не можу.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Пане Володимире, вибач, але Твої коментарі справді виглядають як якесь менторство і научительство! Крім того постійний посил на вибори, на яких хтось когось обрав..... Знаємо ми, що то за вибори, як вони відбуваються і хто голосує! І голосують не ті, хто потрібно. Але це вже інша історія.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пані Олено, а як з твоєї точки зору виглядають коментарі Явсе Світ? :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Коментарі, як коментарі.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Є така російська приказка: "Нечего на зеркало пенять, коли рожа крива".

Ми живемо в демократичній країні і кожен громадянин має право брати участь у виборах або не брати, голосувати за певного кандидата чи не голосувати.

Наших громадян ніхто під дулом кулемета не гнав голосувати за Кравчука, Кучму, Ющенка, Януковича. Вони це робили абсолютно добровільно, керуючись якимись своїми мотивами. Починаючи від пакета з гречкою і закінчуючи "хлібними посадами"

Безпринципність народної маси особливо характерно виявилася в обранні у 2010-му Януковича, який перед цим фальсифікував результати виборів у 2004-му.

Нам ще далеко до громадянського суспільства!
Що і демонструють коментарі на кшалт "Запахло виборами.Пузаті із нульовими рейтингами повинні щось видумувати..."

Подібна безвідповідальна писанина тільки дискредитує наш сайт в очах читачів!

Цитата:
постійний посил на вибори, на яких хтось когось обрав..... Знаємо ми, що то за вибори, як вони відбуваються і хто голосує! І голосують не ті, хто потрібно. Але це вже інша історія.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Пане Володимире, ось про Вашу "демократію" і "вибори": https://www.ar25.org/node/13560
https://www.ar25.org/node/27600
https://www.ar25.org/node/34019