Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

У "сов" більш ймовірним є виникнення різних проблем зі здоров'ям і розвиток психічних розладів

"Сови" частіше страждають від ожиріння, високого кров'яного тиску та серцево-судинних захворювань. Вони схильні вести нездоровий спосіб життя, в тому числі - палити, вживати алкоголь і наркотики, а також залишатися фізично пасивними.

 

У недавньому дослідженні, опублікованому у виданні Chronobiology International, розповіли неприємні новини для "сов": ризик ранньої смерті серед них вище, пише НВ.Style.

Вроджену схильність віддавати перевагу тому чи іншому часу доби називають "хронотипами". І це позначається на нашому здоров'ї, добробуті та смертності.

Наші тіла мають внутрішні системи орієнтації в часі. Цей годинник буде працювати, навіть якщо людину забрати зі звичного світу і помістити в темну печеру. Такий внутрішній годинник грає важливу роль для здоров'я, передчуваючи час доби і готуючи тіло відповідним чином.

Люди, як правило, сплять вночі. І наші тіла починають готуватися до звичного сну навіть у випадку, якщо ми не збираємося засипати. Ми їмо протягом дня, тому наше тіло готове переварювати їжу і поживні речовини саме в світлий час доби.

Годинник "жайворонків" налаштований на більш ранній час. Звичайний для них час сну і пробудження настає раніше.

Годинник "сов" налаштований на більш пізній час. 

Вчені порівняли ризик смерті у "сов" і "жайворонків". Для цього зібрали свідоцтва про смерть в середньому через 6,5 років після першого відвідування учасників дослідження. Виявилося, що за цей час ризик смерті серед "сов" виріс на 10% в порівнянні з "жайворонками".

З'ясувалося також, що у "сов" більш імовірним є виникнення різних проблем зі здоров'ям, зокрема, розвиток психічних розладів (на кшталт депресії), поява діабету і неврологічних захворювань.

Дослідники ще не до кінця розуміють, чому у "сов" більше проблем зі здоров'ям. Можливо, нічне неспання відкриває більше можливостей для вживання алкоголю і наркотиків. Для когось неспання в той час, коли інші сплять, може стати причиною розвитку відчуття самотності і підвищити ризик депресії. Це також може бути пов'язано з нашими біологічними годинами.

Наша поведінка має відповідати як внутрішньому годиннику, так і середовищу проживання. Що відбувається, якщо так не трапляється? Можливо, що розбіжність часу внутрішнього годинника і поведінки може завдати шкоди в довгостроковій перспективі.

Хронотип приблизно наполовину визначається генами. Багато експертів вважають, що існують поведінкові стратегії, які можуть допомогти людям, які віддають перевагу вечірньому часу. Наприклад, поступово змінювати час сну: якщо кожен вечір йти спати трохи раніше, то можна поступово вийти з "совиної зони". Причому треба переходити поступово, адже відразу лягаючи спати на дві або три години раніше, ви можете зазнати невдачі і здатися. Також корисно уникати вночі світла, в тому числі - від екранів смартфонів і планшетів перед сном.

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation.

Наші інтереси: 

Early - to bed and early - to rise helpsto be healthy, wealty and wise. Або: хто рано встає,тому Бог дає!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

"О, учень! Та не править твоє "нижче" твоїм "вищим".
( із " Книги золотих правил")

Ми прийшли у цей Світ для роботи над собою, випробувань ,
отримання нового досвіду, і здійснити еволюцію.
Якими ми прийшли в цей раз на Землю - є результат минулих втілень. Наша задача ставати кращими, а тому є необхідність рівнятись на Сонце.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Коментарі

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

"О, учень! Та не править твоє "нижче" твоїм "вищим".
( із " Книги золотих правил")

Ми прийшли у цей Світ для роботи над собою, випробувань ,
отримання нового досвіду, і здійснити еволюцію.
Якими ми прийшли в цей раз на Землю - є результат минулих втілень. Наша задача ставати кращими, а тому є необхідність рівнятись на Сонце.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Люди нерівні від народження, але рівноцінні!
Це аксіома, яку потрібно пам'ятати.

Проблема сну - поділ на "сов" і "жайворонків" - лежить за межами вольового чи силового регулювання самою людиною. Говорю це з досвіду власного життя.

Примусове регулювання сну, наприклад, в армії, ставить організм в певний ритм, який далеко не завжди відповідає внутрішньому годиннику організму.

Наведу простий приклад. Призваний в армію, протягом 11 місяців проходив навчання в учбовій дивізії в Острі (Чернігівщина). Підйом о 6:00, відбій о 22:00.

Продовжував службу на Кубі (2 роки), де підйом теж був о 6:00, відбій о 22:00, але різниця в часі між СРСР і Кубою була 8 годин. Організм прилаштовувся до зміни десь протягом місяця. Після двох років служби повернувся в СРСР. І знову організм прилаштовувся до зміни близько двох місяців.

На основі багаторічного досвіду можу сказати, що ритм неспання/сну у великій мірі залежить як від зовнішніх умов (погоди), так і від емоційного стану організму та фізичних навантажень. Діапазон тут досить великий. Іноді не хочеться спати до 2-х годин ночі, але самостійно прокидаєшся о 7-8-й ранку. Інколи спати хочеться вже о 21-й годині, але самостійно прокидаєшся знову ж о 7-8-й годині.

Іноді виникає бажанні поспати серед дня. Якщо працюю вдома, то не відмовляю собі в цьому. Засинаю практично протягом хвилин 10, сплю протягом 40 хвилин - 1 години.

Сон річ індивідуальна!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!