Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

7 правил процвітання: поради доктора психології

Згадайте когось із ваших знайомих, хто відмінно живе: може швидко впоратися з проблемами і вміло користується новими життєвими перспективами, добре відчуває себе психологічно, фізично і соціально. Доктор психології і письменник Райан Німець пояснює – це саме те, що сучасна наука називає «процвітанням».

У недавньому дослідженні вчені переглянули ставлення до людського процвітання. Зокрема, вони вивчали фактори особистості та оточення людини. На підставі цього дослідження професор Німець виділив головні персональні чинники процвітання, яких, на його думку, може досягти кожен з нас.

1. ПОЗИТИВНЕ МИСЛЕННЯ. Дослідження показує, що оптимістична віра і позитивні погляди на майбутнє пов’язані з великим процвітанням. Цей підхід допомагає впоратися зі стресом і проблемами, оскільки оптимістично налаштована людина схильна ставити собі цілі і завдання замість спроби втекти від проблеми.

Професор стверджує, що «основною силою тут є надія. Це означає позитивно дивитися в майбутнє, визначити цілі і відчувати впевненість, що ви досягнете мети». Крім того, вчені пов’язують з цією чеснотою чесність.

2. ДУХОВНІ ПРАКТИКИ. Для деяких людей релігійні практики, віра, відносини з духовним співтовариством пов’язані з процвітанням. Духовність розглядають як сенс і мету в житті, які можуть включати чи не включати релігію як таку. Особисті практики на кшталт медитації або молитви, або навіть прогулянки на природі, є джерелами духовного існування для багатьох людей.

А коли ці практики пов’язані з іншими людьми в суспільстві, може з’являтися ще одна сильна річ – подяка. «Вона може ще ширше відкривати двері до вашого процвітання», – додає Німець.

3. ВИКЛИК СОБІ. Активні люди шукають можливості випробувати себе. Це внутрішнє бажання людина відчуває, коли хоче щось зробити або кинути собі виклик. Один з етапів дослідження показав, що більше шансів на процвітання у тих, хто цілеспрямовано приймає рішення щодо розвитку своєї кар’єри.

Зіткнення з проблемами і перешкодами – завдання для розвитку хоробрості і наполегливості.

4. МОТИВАЦІЯ. Дослідження показує, що людей мотивують їхні природні сильні сторони, таланти й інтереси. І коли нам потрібна мотивація, її слід шукати першою чергою в собі. Допитливість і любов до навчання є центральними в людському прагненні до знань, ідей та розвитку нових звичок.

5. НАВЧАННЯ. Бажання і прихильність до навчання важлива умова для процвітання не тільки окремих людей, а й цілих груп. Вчені визначили ряд особистісних якостей, які підтримують процвітання навіть у важких умовах в академічній і професійній областях: креативність, погляди в перспективу, перевага знань і особливо любов до них.

6. ПСИХОЛОГІЧНА СТІЙКІСТЬ. Коли стрес і проблеми зростають, процвітаючі люди можуть бути гнучкими, адаптуватися до ситуації і навіть витягти з неї користь.

Науковий підхід полягає в тому, щоб перейти від виживання до процвітання.

У проблемах з колегами, новими вимогами або надмірними навантаженнями на роботі людина може не тільки вижити, а й отримати від них користь.

Особистісними якостями, які в цьому допоможуть, є не тільки наполегливість, але і надія, вдячність, прощення, духовність, допитливість і доброта.

7. СОЦІАЛЬНА КОМПЕНСАЦІЯ. Важливим фактором процвітання є доступ до інших людей, спілкування з ними і користь від їх соціальної підтримки. Тому важливо розвивати такі якості, як уміння мирно врегулювати конфлікти, розуміти інші культури, адаптивність, уважність і вміння працювати в команді. Сила соціальної взаємодії допомагає нам оцінювати ситуацію, людей, і робити відповідні висновки.

Усі зазначені фактори обумовлюються, першою чергою, самою людиною. Навіть не будучи вченим, нескладно зробити висновок, що наше щастя і процвітання цілком і повністю залежить тільки від нас.

 

Джерело

Наші інтереси: 

Технологія успіху. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Гарні поради,але для здорової людини це буденне життя.І воно виглядає саме так як описано в статті "процвітання"...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Гарні поради,але для здорової людини це буденне життя.І воно виглядає саме так як описано в статті "процвітання"...

Вірю в те, що розумію.