Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 11

США і Третій Райх – геополітичні союзники чи противники?

Категорія:

Спецтема:

Геополітика – це теорія і практика гармонізації інтересів держав. Все починається з розділення на своїх і чужих, друзів і противників. Кількісну експрес-оцінку загального стану геополітичних стосунків між державами можна здійснити за допомогою геополітичного індексу – ГПІ.

180328lystivkyssha.jpg

Американські вітальні листівки першої третини 20 століття
Американські вітальні листівки першої третини 20 століття

Про методику його застосування ми вже знаємо зі статті Геополітичний індекс, або Як вираховувати геополітичних друзів і ворогів. Нагадаємо, що ГПІ вираховується як сума значень трьох компонентів:

  • «ідеологія» зі значеннями -3, 0 або +3
  • «безпека» зі значеннями -2, 0 або +2
  • «економіка» зі значеннями -1, 0 або +1

У згаданій статті ми розрахували ГПІ для сучасних стосунків України з такими державами:

  • США +6
  • Литва +6
  • Великобританія +3
  • Польща +3
  • Німеччина -1
  • Китай -5
  • Росія -6.

Геополітичний індекс можна розраховувати не лише для оцінки теперішнього стану, а й до геополітичних відносин у минулому. Розгляньмо відносини між деякими великими державами у 1920-30-х роках (до президентства Франкліна Рузвельта з 1933 року).    

США – СРСР: мінус 6  

Ідеологія -3

США – націоналістична республіка, СРСР – комуністична диктатура.

Американський Білль про права (перші десять поправок до Конституції США) гарантує

  • свободу релігії, слова, друку, зборів, звернень до уряду;
  • озброєння громадян, заохочення народного ополчення;
  • недоторканість особи, помешкання, особистих паперів і майна;
  • швидкий і відкритий суд безсторонніх присяжних.

СРСР діяв на протилежних засадах:

  • ліквідація релігійних, національних та громадянських свобод;
  • повне роззброєння громадян;
  • відсутність недоторканості особи і власності;
  • відсутність справедливого суду.

Безпека -2

СРСР просував «всесвітню революцію», для чого створив у 1919 р. підривну організацію Комінтерн, яка діяла і в США за допомогою Компартії. Здійснення комуністичної пропаганди, в тому числі антирелігійної, була однією з головних причин невизнання Штатами Радянського Союзу. США визнали СРСР лише у 1933 році – після приходу до влади президента Франкліна Рузвельта.

Економіка -1

Економічна ворожнеча між США і СРСР була викликана тим, що комуністична Москва, розграбувавши Російську імперію, відмовилась повертати її зовнішні борги.  До 1920 року в США діяло торгове ембарго щодо СРСР.

США – Великобританія: нуль

Ідеологія 0

Обидві країни об’єднує англійська мова і спільне походження, проте негативним чинником були війна США за незалежність від Британії, а також відмінність у соціальних устроях – американська республіка проти британської монархії.

Безпека 0

Держави були ситуативними союзниками, відстоюючи власні інтереси, але в той же час вели військово-морське суперництво.

Економіка 0

Економічно США і Британія майже не співпрацювали між собою.

США – Третій Райх: +6

Ідеологія +3

Націонал-соціалісти вважали США з їх чіткою расовою політикою істинно народною державою, яка багато в чому заслуговує наслідування. Гітлерівці запозичили в США привітальний жест («салют Белламі»), свастику (символ щастя і процвітання), расові закони, позитивне мислення, філософію успіху. Дружнім стосункам сприяла численна німецька діаспора в США. Від 1848 року близько семи мільйонів німців емігрували до Сполучених Штатів. До 1890 року більше 40 відсотків населення з міст Клівленд, Мілуокі, Хобокен і Цинциннаті були німецького походження (сьогодні приблизно 58 мільйонів американців називають себе американцями німецького походження). Адольф Гітлер вважав своїм натхненником Генрі Форда.    

Безпека +2

У першій світовій війні протягом 1917–1918 рр. США воювали проти Німеччини, проте виступили проти Версальського договору, який був руйнівним щодо Німеччини і провокував нову європейську війну. Президент США (1929–1933) Герберт Гувер мав німецьке походження і виступав за те, щоб не втручатися в Другу світову війну і надати Гітлеру Європу. Американці не бажали війни з Третім Райхом, а Франклін Рузвельт у 1940 році втретє став президентом завдяки обіцянці, що «не відправить американських хлопців ні в яку іноземну війну». США і Третій Райх не були військово-політичними конкурентами ні на суші, ні на морі.  

Економіка +1

Після першої світової війни США виступили головним інвестором оздоровлення німецької економіки. З 1924 до 1929 р. діяв американський «План Дауеса». Масштабні інвестиції сприяли відновленню промислового виробництва, яке вже у 1927 р. досягло передвоєнного рівня. Частка Німеччини у світовому експорті збільшилася з 5,73% у 1924 р. до 9,79% у 1929 р. Американські корпорації, особливо «Форд моторс» активно допомагали Третьому Райху. До початку Другої світової війни сукупні внески американських корпорацій у свої німецькі філії і представництва становили приблизно 800 мільйонів доларів. Після початку війни з Третім Райхом продовжували активно взаємодіяти компанії Ford, Standard Oil of New Jersey (нині Exxon), General Motors, ITT, IBM та інші.   

Висновок

Отже, маємо такі геополітичні індекси:

+6 США – Третій Райх

0   США – Великобританія

-6  США – СРСР  

Ці індекси мають сталий характер, для їх зміни потрібні серйозні перетворення. Наприклад, після поразки Третього Райху і післявоєнного «переформатування німецького мозку» (денаціоналізації) відносини США–Німеччина різко погіршилися. Сучасна ФРН дедалі більше орієнтується на Китай і намагається розвивати торгівлю з Росією, зокрема, реалізувати антиамериканський і антиукраїнський проект «Північний потік – 2». Тому геополітичний індекс США-ФРН нині в кращому разі становить -1 (0  0 -1), тобто міждержавні американо-німецькі відносини є приховано ворожими.          

До Другої світової війни геополітичним союзником США був Третій Райх, а геополітичним противником був СРСР. 

Наші інтереси: 

Аналізуємо геополітичні відносини, прогнозуємо майбутнє

В тему: 
Московська агентура в США, або Хто спонукав Франкліна Рузвельта до війни проти Японії і Третього РайхуСталінські агенти в Америці, або Переписуючи історіюЗавдяки своїм агентам Сталін реально впливав на політику США - історичне дослідженняЧому Альгер Хісс став радянським агентом. Розслідування через півстоліттяЯк Сталін перехопив управління державою США (відео)Чи була ідеологія націонал-соціалізму націоналізмом? (відео)Національний Солідаризм – базова ідеологія США від заснування до сьогоденняСША і Україна виступили в ООН проти російської резолюції щодо заборони націонал-соціалізмуСвастика в США – джерело натхнення для Третього Райху80 років тому німці бачили в Америці з її расовими законами обіцянку світлого майбутньогоНавіщо німецькі націонал-соціалісти вивчали расові закони СШАЧи була націонал-соціалістична Німеччина заснована в Америці?Геополітичний індекс, або Як вираховувати геополітичних друзів і ворогівКонтинентальний блок: у 2016 році Китай став головним торговим партнером НімеччиниГеополітична доктрина Третього ГетьманатуКГБ і Штазі керують політикою і економікою ФРН«Газпром» в 2017 році встановив абсолютний рекорд експорту газу, головний споживач - Німеччина
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не можна сприймати США і Великобританію як щось монолітне, цілісне.
І в Америці, і в Великобританії були політичні і бізнесові кола, які підтримували Третій Райх і вважали його союзником; також були політичні і бізнесові кола, які вважали Третій Райх ворогом.

В Англії, перед війною, перемогла "партія війни" лідерами якої були лорд Емері, Остін Чемберлен і Вінстон Черчілль.

10 травня 1940 року уряд Невілла Чемберлена подав у відставку, до влади прийшов У. Черчілль.
23 травня 1940 року керівники та провідні члени "Британського Союзу фашистів" на чолі з сером Освальдом Мослі і його дружиною, Р. Томпсон, були заарештовані. Арешти були проведені на всій території країни, їм піддалося більше 20 тисяч британських крайньо-правих.
«Британський Союз фашистів» припинив своє існування і був розпущений.
В цілому за звинуваченням у зв'язках з Третім Райхом і симпатіях ідеалам націонал-соціалізму було заарештовано до 30 тисяч громадян Великобританії.
Відповідальний за пропаганду «Британського Союзу фашистів» Вільям Джойс був повішений за вироком трибуналу. Кілька сотень членів «Союзу» були засуджені до тривалих термінів ув'язнення.

Всі особи, запідозрені у зв'язках з Третім Райхом, в тому числі всі британські громадяни німецького походження, незважаючи на те, що серед них було багато осіб, які втекли з Німеччини від нацистів, були спрямовані в табори для інтернованих осіб. Цієї міри покарання зазнали понад 74 тисячі громадян ворожих Великобританії держав (головним чином, німецькі та австрійські євреї).

Всього ж в роки Другої світової війни у Великобританії було взято під варту або інтерновано в спеціалізовані табори понад 100 тисяч британців.

Усередині країни на законодавчому рівні велася боротьба з панічними настроями і особами, які ці настрої поширюють.
Для панікерів законодавчо були визначені покарання: за сумніви в перемозі - місяць в'язниці, за висловлювання цих сумнівів в розмові з солдатами - три місяці в'язниці, за вихваляння Гітлера - п'ять років в'язниці.
***

Якщо в Великобританії інтернування здійснювалося швидше виходячи з політичної орієнтації осіб, що теоретично загрожували державі в ході війни, то в Сполучених Штатах був обраний зовсім інший мотив для подібного роду дій - етнічний.

Президентський указ 2537, виданий 14 січня 1942 року, наказував всім іноземцям повідомляти в ФБР про будь-яку зміну місця проживання, місця роботи або імені. «Ворожим іноземцям» заборонялося відвідувати зони з обмеженим доступом. Порушники піддавалися арешту, ув’язненню і інтернуванню до кінця війни.

19 лютого 1942 р. Рузвельт підписав надзвичайний закон № 9066, по якому всі особи японської національності повинні бути виселені з місць проживання - Каліфорнії, Орегона і Вашингтона, Гаваїв та ізольовані в спеціально створені табори.

Військове управління переміщень, створене указом Рузвельта 18 березня 1942 року, відповідало за переміщення і утримання інтернованих. Його керівником був призначений Мілтон Ейзенхауер, який раніше працював в міністерстві сільського господарства.

Протягом дев'яти місяців Військове управління переміщень відкрило 10 таборів в наступних штатах: Каліфорнія, Юта, Айдахо, Вайомінг, Колорадо, Арізона, Арканзас. Відповідно до закону президента, 127 тисяч (за даними Е. Гувера 180 тисяч) японських громадян, включаючи жінок і дітей, були інтерновані в ці табори. Велика частина з інтернованих були американськими громадянами, таких було понад 60%. Інші були резидентами і проживали на території США від 20 до 40 років.

Слід відзначити, що хоча американців німецького походження було в десяток разів більше, ніж американців японського походження, але питання щодо їх інтернування не піднімалося.
***

Найпотужніші корпорації США отримали спеціальні дозволи від уряду США і до останніх днів війни постачали Третьому Райху нафтопродукти і воєнні товари.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

По піднятій у наших фільмах темі, МИ володіємо інформацією набагато більшою, ніж наводимо у дискусії.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую другу Володимиру за коментарі...Із них можна зробити висновок,що США перед тим як знищити свого ворога Гітлерівську Німеччину,напевне ще добре заробили на торгівлі із нею...В цьому нема нічого дивного,це лише бізнес у дусі часу...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не можна сприймати США і Великобританію як щось монолітне, цілісне.
І в Америці, і в Великобританії були політичні і бізнесові кола, які підтримували Третій Райх і вважали його союзником; також були політичні і бізнесові кола, які вважали Третій Райх ворогом.

В Англії, перед війною, перемогла "партія війни" лідерами якої були лорд Емері, Остін Чемберлен і Вінстон Черчілль.

10 травня 1940 року уряд Невілла Чемберлена подав у відставку, до влади прийшов У. Черчілль.
23 травня 1940 року керівники та провідні члени "Британського Союзу фашистів" на чолі з сером Освальдом Мослі і його дружиною, Р. Томпсон, були заарештовані. Арешти були проведені на всій території країни, їм піддалося більше 20 тисяч британських крайньо-правих.
«Британський Союз фашистів» припинив своє існування і був розпущений.
В цілому за звинуваченням у зв'язках з Третім Райхом і симпатіях ідеалам націонал-соціалізму було заарештовано до 30 тисяч громадян Великобританії.
Відповідальний за пропаганду «Британського Союзу фашистів» Вільям Джойс був повішений за вироком трибуналу. Кілька сотень членів «Союзу» були засуджені до тривалих термінів ув'язнення.

Всі особи, запідозрені у зв'язках з Третім Райхом, в тому числі всі британські громадяни німецького походження, незважаючи на те, що серед них було багато осіб, які втекли з Німеччини від нацистів, були спрямовані в табори для інтернованих осіб. Цієї міри покарання зазнали понад 74 тисячі громадян ворожих Великобританії держав (головним чином, німецькі та австрійські євреї).

Всього ж в роки Другої світової війни у Великобританії було взято під варту або інтерновано в спеціалізовані табори понад 100 тисяч британців.

Усередині країни на законодавчому рівні велася боротьба з панічними настроями і особами, які ці настрої поширюють.
Для панікерів законодавчо були визначені покарання: за сумніви в перемозі - місяць в'язниці, за висловлювання цих сумнівів в розмові з солдатами - три місяці в'язниці, за вихваляння Гітлера - п'ять років в'язниці.
***

Якщо в Великобританії інтернування здійснювалося швидше виходячи з політичної орієнтації осіб, що теоретично загрожували державі в ході війни, то в Сполучених Штатах був обраний зовсім інший мотив для подібного роду дій - етнічний.

Президентський указ 2537, виданий 14 січня 1942 року, наказував всім іноземцям повідомляти в ФБР про будь-яку зміну місця проживання, місця роботи або імені. «Ворожим іноземцям» заборонялося відвідувати зони з обмеженим доступом. Порушники піддавалися арешту, ув’язненню і інтернуванню до кінця війни.

19 лютого 1942 р. Рузвельт підписав надзвичайний закон № 9066, по якому всі особи японської національності повинні бути виселені з місць проживання - Каліфорнії, Орегона і Вашингтона, Гаваїв та ізольовані в спеціально створені табори.

Військове управління переміщень, створене указом Рузвельта 18 березня 1942 року, відповідало за переміщення і утримання інтернованих. Його керівником був призначений Мілтон Ейзенхауер, який раніше працював в міністерстві сільського господарства.

Протягом дев'яти місяців Військове управління переміщень відкрило 10 таборів в наступних штатах: Каліфорнія, Юта, Айдахо, Вайомінг, Колорадо, Арізона, Арканзас. Відповідно до закону президента, 127 тисяч (за даними Е. Гувера 180 тисяч) японських громадян, включаючи жінок і дітей, були інтерновані в ці табори. Велика частина з інтернованих були американськими громадянами, таких було понад 60%. Інші були резидентами і проживали на території США від 20 до 40 років.

Слід відзначити, що хоча американців німецького походження було в десяток разів більше, ніж американців японського походження, але питання щодо їх інтернування не піднімалося.
***

Найпотужніші корпорації США отримали спеціальні дозволи від уряду США і до останніх днів війни постачали Третьому Райху нафтопродукти і воєнні товари.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ну ось нарешті потихеньку ми наближаємося до очевидної істини.У США не було ідеологічних союзників,були ситуативні партнери на шляху до мети...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе Світ, не видавай свої думки за "очевидну істину".

США і Німеччина/Третій Райх були ідеологічними союзниками - народними державами, побудованими на національному солідаризмі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

І тому авіація США і Великобританії стирала німецькі міста з лиця землі разом із мирними жителями...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Через декілька днів на НО і Ютубі буде наш новий фільм якраз на цю тему :-)
Ми записали його вчора.

Відносно Великобританії: в грудні 1936 року відбувся державний переворот - короля Едуарда VIII змусили зректися престолу на користь брата і вигнали в еміграцію; в травні 1940 року уряд очолив Черчілль. Про подальші події я вже писав вище в коментарях.

Відносно США складніше, але коротко в коментарі про це не скажеш. Дивись фільм.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

США, Британія, Дойчланд та й СРСР здійснили вимушені превентивні заходи по обмеженню громадянських свобод серед
"соціальних груп ризику" під час війни. А нам би бажано відтермінувати вибори років на 5-7, під будь-якою благовидною причиною.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не можна валити в одну купу: "США, Британія, Дойчланд та й СРСР здійснили вимушені превентивні заходи". По кожній названій країні "превентивні заходи" диктувалися різними причинами і здійснювалися різними методами.

Не можна порівнювати інтернування британців німецького походження з вивозом їх аж у Канаду, з депортацією німців Поволжя в СРСР. Так само кардинально відрізняються інтернування американців японського походження с спеціальних таборах з депортацією українців з теренів Західної України до Сибіру та Казахстану.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Пане Володимире! Я тільки хочу підкреслити-що всі відповідальні гравці, під час кризи-війни вживали непопулярні превентивні обмежуючи заходи. А у нас в країні зараз насувається дуже гостра криза-вибори. І поки що, у мене таке відчуття, наш ворог на внутрішньому фронті перемагає за допомогою "зрадофілів". І я поки що не уявляю, яким чином наш союзник може допомогти на внутрішньому фронті на відміну від зовнішнього.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Потрібно розрізняти так званих "зрадофілів" на тих,хто явно працює на ворога,тих хто через свою обмежену проінформованість і емоційність виконує роль "корисного ідіота" і тих,хто змістовно критикує владу і їх записали у "зрадофіли" і "агенти Кремля"...

На правах "цинічного гобіта із простору страждань" хочу сказати,що перестаньте вірити у безкорисність і благі наміри наших союзників.У них були і є всі інструменти допомогти країні,яка добровільно відмовилася від третього ядерного потенціалу у світі...

Стосовно прямої відповіді на Твоє запитання.Щоб допомогти любій країні у "внутрішніх справах",то потрібно зробити ставку на розумних і освічених виконавців,а не на дегенератів...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

1. Питання про "добровільну відмову" і досі неясне!
Чия була воля відмовитися від ядерного арсеналу?
Народу України? Особисто Кравчука? Керівництва Росії через "агентів впливу" в якості яких виступали Д. Павличко і Л. Скорик (про що писалося в пресі)? Керівництва США?

2. Які інструменти "допомогти країні" ти маєш на увазі? Конкретно.

Цитата:
На правах "цинічного гобіта із простору страждань" хочу сказати,що перестаньте вірити у безкорисність і благі наміри наших союзників.У них були і є всі інструменти допомогти країні,яка добровільно відмовилася від третього ядерного потенціалу у світі...

Ми з року в рік вибираємо у владу найгірших (список відомий). Як нам допомогти?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Правда цікаво...Історичні події,котрі сталися недавно висять у нашій пам'яті у папці під грифом "і досі неясно",і це у рідній країні...а ми тут на сайті доказуємо і робимо однозначні висновки про "агентів Сталіна" і про те як США розгромили своїх союзників...

"Конкретно" дивись на прикладі Південної Кореї...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тому що настав час розсекречення документів. Наприклад, про проект Венона дізналися тільки через 50 років. З’явилися спогади сучасників, спеціальні розслідування.

Окрім того, краще бачимо результати певних спецоперацій.

Красномовними є біографії деяких таємних агентів: Ріхард Яри, Еріх Кох, Мартін Борман, Кім Філбі...

Явсе Світ каже:
Правда цікаво...Історичні події,котрі сталися недавно висять у нашій пам'яті у папці під грифом "і досі неясно",і це у рідній країні...а ми тут на сайті доказуємо і робимо однозначні висновки про "агентів Сталіна" і про те як США розгромили своїх союзників...
"Конкретно" дивись на прикладі Південної Кореї...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе Світ, на кого дивитися я якось вирішу і сам. Ти знову пускаєшся в туман...

Цитата:
"Конкретно" дивись на прикладі Південної Кореї...

Мене цікавить твоя точка зору щодо механізмів конкретної допомоги в умовах нашої країни - України!

Цитата:
Стосовно прямої відповіді на Твоє запитання.Щоб допомогти любій країні у "внутрішніх справах",то потрібно зробити ставку на розумних і освічених виконавців,а не на дегенератів...

Тобто, я хочу почути від тебе, друже Явсе Світ, відповіді на кшалт:

"На мою думку наші стратегічні партнери повинні були:
- зробити наступні заходи (перелік);
- поставити на таких політиків і такі політичні сили (перелік);
- не мати справу з такими політиками і такими політичними силами (перелік)".

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую Друже за відповідь і запитання.Думав Ти зрозумів..Будь-ласка досить пробувати мене "стантартизувати"...це для початку...

Ніяких прізвищ політиків і політичних партій ти від мене не почуєш,бо я із ними особисто не знайомий,щоб на них щось ставити...

Уяви собі квітуче село,колгоспом якого керує професійна моральна людина...Бордюри побілені,газони скошені,працівники охайні та із достойною оплатою праці,корови усміхаються,сади цвітуть і все таке...Сам керівник живе просто без надмірностей в адекватній пропорції до інших...
А у сусідньому селі все навпаки:гній по коліна,люди без оплати пів року,все заросло бадиллям,але керівник живе в величезному будинку і під Києвом будує ще хатинку для свого синочка...

Тут приходить час незалежності і якимось дивом ці пузаті дегенерати,які навіть колгоспом не могли керувати,стають депутатами,міністрами,президентами...В силу своєї хвороби,дегенерат завжди патологічно марить владою над іншими...але не все так просто у нормальній країні,а тут як намащено...

Ось для цього і потрібні дії союзників ззовні щоб допомогти народу України створити умови і інститути,щоб до влади приходили люди у яких у "колгоспі" все було гаразд...
Це як рятувати мурашник від ломехуз, потрібно втручання ззовні...

Як це зробити? Ну приблизно так як у Південній Кореї,Сингапурі чи Італії...плюс мінус із поправкою...Думаєш це так складно? Але чомусь нашим "союзникам" більше подобається мати справу із "чорною" місцевою аристократією...Чому? Для тебе це питання напевне відкрите?...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Типова демагогія, друже!

Цитата:
Ось для цього і потрібні дії союзників ззовні щоб допомогти народу України створити умови і інститути,щоб до влади приходили люди у яких у "колгоспі" все було гаразд...

Почнемо з 1917 року.
Кого українці обрали для керівництва і проти кого боролися!?

Обрали людей, які не мали здібностей для державотворення - Грушевського, Петлюру, Вінниченко.

Проти кого боролися - проти Скоропадського.

Крім написання "універсалів" (які можна проголошувати тричі на день) реального державотворення не було. Було загравання з Росією і Грушевський був типовим "русофілом"!
Порівняй ЩО ЗРОБИВ Скоропадський за неповний рік керівництва Українською Державою і ЩО ЗРОБИЛИ Грушевський-Петлюра-Винниченко.

В 1918 році у нас був потужний союзник - Німеччина і була реальна військова допомога. Як ми нею розпорядилися!?

В 1941 році у нас була реальна можливість назавжди покінчити з московсько-більшовицьким пануванням. Для цього потрібно було: а) сформувати Добровольчий Легіон "УКРАЇНА" і відправити його на Східний фронт, щоб українські вояки разом з Вермахтом визволяли Україну від більшовицьких окупантів; б) сформувати Українську поліцію і очистити наші землі від партизан з партійно-комсомольського активу та НКВД; в) самовіддано працювати, відбудовуючи зруйноване більшовиками народне господарство, а також працюючи для фронту.

Чим займалися "бандерівці"? Проголосили війну на два фронти, чим налаштували проти українців німецьку адміністрацію.

У 1991 році Україна проголосила "незалежність" і кого вибрала в Президенти!?

Правильно, колишнього ідеолога комуністичної партії. А потім? Правильно, колишнього парторга.

100 років ми не можемо висунути в керівництво державою порядних людей!

І, як наслідок, заламуємо руки, голосимо "Ой, що коїться!" і звинувачуємо закордонних союзників у небажанні нам допомогти!

НЕ АМЕРИКАНЦІ вибирають наших депутатів; НЕ АМЕРИКАНЦІ крадуть державні гроші; НЕ АМЕРИКАНЦІ забивають наші телеканали російським лайном і наш радіоефір російською попсою.

МИ і тільки МИ повинні наводити лад в державі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Демагогія Друже з'являється тоді,коли автор помиляється,але його впертість і егоїзм заважають у цьому признатися...Ось наприклад помилкою є думка,що Україна була союзником Гітлера і нам потрібно було разом із ним воювати із надією,що він дозволить нам бути незалежними...

Звісно що не американці крадуть наші гроші...але якось дивним чином ці гроші часто опиняються у їхніх банках...Як це називається в кримінальному кодексі любої країни не нагадаєш нам?

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що теза комуністів і бандерівців якось "дивно співпадають".

Цитата:
Ось наприклад помилкою є думка,що Україна була союзником Гітлера і нам потрібно було разом із ним воювати із надією,що він дозволить нам бути незалежними...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Тобі знайоме, друже Явсе Світ, таке поняття в юриспруденції, як "презумпція невиновності"?

Так от, в кримінальних кодексах жодної з країн світу не записано, що банк не має права приймати гроші від особи, яка не знаходиться під слідством чи судом! Тим більше, якщо ця людина є відомим політиком (наприклад, народним депутатом України). Якщо ж проти особи порушено кримінальну справу, то тоді за постановою суду про накладання арешту на вклад банк може "заморозити" видачу коштів. Подальша доля вкладу особи буде вирішена судом і тільки судом.

Раджу тобі, друже Явсе Світ, для початку погортати Кримінальний і Кримінально-прецесуальний Кодекси України і закони про банківську справу в Україні, а вже потім писати коментарі.

Цитата:
Як це називається в кримінальному кодексі любої країни не нагадаєш нам?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Друже я вже не маю куди складати твої поради...Мене кодекси гобітів не цікавлять...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Ти послався на "кримінальні кодекси"... Я тобі відповів по суті кодексів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Зрадофілів" треба виводити "на чисту воду"!
Не відмовчуватись у соціальних мережах...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Поведінка суб'єктів до початку відкритих військових дій і після того - радикально відрізняється, оскільки програш у війні зазвичай є фатальним для переможених. Думаю, на це слід звернути увагу під час аналізу дій держав. Якщо вдається розсварити союзників і призвести до нападу, або об'явлення війни, далі - логіка війни. На це треба зважати.
Друзі, дискусія занадто емоційна. Справа не тільки в правилах. Багато чого залежить і від емоційного налаштування. Чи перемога за будь яку ціну?

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Все нормально, друже!
Емоційність зі збереженням культури спілкування не заважає.

Цитата:
Друзі, дискусія занадто емоційна.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Поведінка суб'єктів до початку відкритих військових дій і після того - радикально відрізняється, оскільки програш у війні зазвичай є фатальним для переможених.

Вірно!
З 3 вересня 1939 року СРСР був ситуаційним союзником Третього Райху у Другій світовій війні, оскільки: а) постачав нафтопродукти Райху; б) постачав стратегічні матеріали Райху; в) постачав пшеницю Райху; г) на узбережжі біля Мурманська дозволив базуватися німецьким підводним човнам - "Базис "Норд" (залишки цієї військово-морської бази збереглися до сьогодення), які здійснювали морську блокаду Великобританії.

Англійці і французи у травні 1940 року планували спільну операцію по бомбардуванню нафтопромислів і нафтопереробних заводів в Батумі, Баку, Грозному. Бліцкріг Вермахту проти Франції зірвав ці плани.

Тобто, СРСР і Англія були ворогами!

Після початку німецько-радянської війни (червень 1941) ситуація змінилася - Третій Райх став ворогом, а Англія стала допомагати СРСР стратегічними матеріалами і військовою технікою. Тобто СРСР і Англія стали друзями і союзниками.

В 1945 році Черчілль розробив операцію "Немислиме" - з використанням німецьких дивізій, які здалися в полон, спільним ударом витиснути Червону Армію в довоєнні кордони СРСР. А в 1946 році Черчілль оголосив Радянському Союзу "холодну війну", тобто Англія і СРСР знову стали ворогами.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Признаюсь, не читав всіх коментарів. Вони за своїм об'ємом перевищили статтю. Але на тлі дискусії шо тут розпалилась мені згадалась одна деталь з дирижаблями, коли США відмовились постачати до Німеччини гелій для наповнення ним легендарних Цепелінів. Ну і катастрофа одного з летючих кораблів у США до цього часу залишається підозрілою.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Коментарі розширили і поглибили матеріал статті!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Союзником є той, чиї інтереси тимчасово (обмежено в часі) співпадають із нашими, не більше і не менше. Чи ми досі віримо у "братні народи"?
Безкорисливу допомогу може надати рідна людина - рідній людині, за це треба бути вдячним. Але очікувати від союзника, навіть щирого, постійної безкорисливої допомоги - помилково, а помилки держав занадто дорого коштують їхнім народам.
Чи помилковою був вибір щирих бандерівців воювати на два фронти? А яким був результат війни на два фронти? Якщо бути чесними - він закінчився поразкою, добре, що тимчасовою, а могло бути набагато гірше. Українці заплатили за це величезними жертвами.
Питання не в тому, чи були німці безкорисливими, не варто було того очікувати, було б скористатися тією нагодою, котра була, а вона, судячи з того, що зараз відкривається, таки була.
Єдина перевага - тимчасова пропагандистська, але плата за неї - триваюче оббріхування дивізійників і навіть тих самих бандерівців, та й взагалі українців.
Якщо ми того не зрозуміємо, залишимося без союзників взагалі, нас чекатиме доля Німеччини, нас оббрешуть і знищать, деяки наши сьогоднішні союзники, можуть взяти в тому участь.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Геополітичні друзі, партнери та вороги - це так само, як друзі, партнери і вороги у кожного з нас. Вони можуть змінюватися. Проте є вороги, які ніколи не стануть друзями. Так само є друзі і партнери, які підтвердили свою надійність.

Наші нинішні союзники чітко визначені, передусім це США, Литва, Великобританія, Польща. Тому треба посилювати з ними дружні стосунки, налагоджувати взаєморозуміння і взаємовигідну співпрацю.

Юр Цікавий каже:
Союзником є той, чиї інтереси тимчасово (обмежено в часі) співпадають із нашими, не більше і не менше. Чи ми досі віримо у "братні народи"?
Безкорисливу допомогу може надати рідна людина - рідній людині, за це треба бути вдячним. Але очікувати від союзника, навіть щирого, постійної безкорисливої допомоги - помилково, а помилки держав занадто дорого коштують їхнім народам.
Чи помилковою був вибір щирих бандерівців воювати на два фронти? А яким був результат війни на два фронти? Якщо бути чесними - він закінчився поразкою, добре, що тимчасовою, а могло бути набагато гірше. Українці заплатили за це величезними жертвами.
Питання не в тому, чи були німці безкорисливими, не варто було того очікувати, було б скористатися тією нагодою, котра була, а вона, судячи з того, що зараз відкривається, таки була.
Єдина перевага - тимчасова пропагандистська, але плата за неї - триваюче оббріхування дивізійників і навіть тих самих бандерівців, та й взагалі українців.
Якщо ми того не зрозуміємо, залишимося без союзників взагалі, нас чекатиме доля Німеччини, нас оббрешуть і знищать, деяки наши сьогоднішні союзники, можуть взяти в тому участь.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Стратегічними помилками (і в певній мірі злочинами проти національно-визвольного руху) були:

1. Перетворення С. Бандерою частини ОУН в терористичну організацію.
2. Розкол С. Бандерою ОУН на два табори та ініційована братовбивча війна проти ОУН Андрія Мельника.
3. Проголошення 30 червня 1941 року Акту відновлення Української Держави.
4. Доктрина боротьби "проти двох окупантів" - радянського імперіалізму і націонал-соціалістичного Третього райху.
5. Ідеологічний і фізичний терор проти членів ОУН Андрія Мельника.
6. Толерантність ОУН-УПА до радянських партизанів.

Цитата:
Чи помилковою був вибір щирих бандерівців воювати на два фронти?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Варто додати п.7: Знищення лідерів загонів УПА і підрив боєздатності УПА в цілому:

Як бандерівці знищили УПА

Володимир Федько каже:
Стратегічними помилками (і в певній мірі злочинами проти національно-визвольного руху) були:
1. Перетворення С. Бандерою частини ОУН в терористичну організацію.
2. Розкол С. Бандерою ОУН на два табори та ініційована братовбивча війна проти ОУН Андрія Мельника.
3. Проголошення 30 червня 1941 року Акту відновлення Української Держави.
4. Доктрина боротьби "проти двох окупантів" - радянського імперіалізму і націонал-соціалістичного Третього райху.
5. Ідеологічний і фізичний терор проти членів ОУН Андрія Мельника.
6. Толерантність ОУН-УПА до радянських партизанів.

Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">Чи помилковою був вибір щирих бандерівців воювати на два фронти?</blockquote>

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Так! Слушна заувага, друже Ігоре!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Хочу зауважити, що в жодній з своїх промов чи приватних бесід Гітлер не висловлював бажань "звільнити" українців чи росіян, а також звільнити від комуністичної диктатури інші народи СРСР. Адольф Гітлер так само виступав проти експорту націонал-соціалістичної ідеології за межі Третього Райху.

Гітлер дбав про безпеку і добробут німецького народу. Превентивний удар по СРСР, 22 червня 1941 року, був здійснений не для того, щоб розпочати похід за визволення народів СРСР, а для того щоб випередити Сталіна в його намірі кинути Червону Армію на підкорення Німеччини і Європи.

Що стосується України, то рекомендую прочитати матеріали зустрічі представника Гітлера з керівництвом ОУН-р (бандерівці) у липні 1941. Представник Гітлера чітко наголосив, що: а) говорити про майбутній політичний устій України ще зарано, оскільки територія України є зоною бойових дій і наразі тільки частково звільнена від більшовизму; б) вирішувати який буде майбутній політичний устрій України необхідно буде тільки з усіма націоналістичними силами, а не тільки з бандерівцями.

Оскільки С. Бандері не вдалося отримати від керівництва Райху мандат на правління в Україні, то він і висунув помилкову/злочинну тезу про боротьбу "проти двох окупантів". Хоча фактично це вилилося в боротьбу проти трьох "окупантів": СРСР, Третій Райх і Польщу.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Я гадаю, що ГПІ з наведеними розрахунками мають право на існування, хоча і не відкидають інші міркування. А чи існують подібні індекси і експрес-оцінки в особистих відносинах?

Все починається з Любові.

Сторінки

  • <
  • Сторінка
  • of 2