Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

НБУ замінює купюри на монети. Навіщо зміни та чи вплинуть вони на інфляцію

14 березня в НБУ представили нові монети номіналом 1, 2, 5 та 10 грн. та анонсували відмову від дрібних копійок. Остання зміна між дрібними металевими грошима та паперовими купюрами в нас відбувалася в 1996 році.

 

Купюри низьких номіналів стали більше зношуватись, їх виробництво та обслуговування обігу стали дорожчими за їх вартість. Також за цей період змінилася поведінка споживачів та суттєво зросла частка безготівкових розрахунків, пише Уляна Букатюк у своїй статті "Дзенькіт замість хрускоту". Навіщо НБУ замінює купюри на монети" на Еспресо.

Якщо ще на початку 2013 року частка безготівкових розрахунків складала лише 13%, то станом на січень 2018 року вона зросла до 39%. Тож регулятор вирішив переглянути розбивку національної валюти.

Окрім того, своє рішення в НБУ пояснюють тяжінням до світової практики. "У міжнародній практиці номінальні ряди мають у середньому 12 номіналів грошових знаків (6 монет та 6 купюр). І ми маємо прагнути до цього", - заявив голова НБУ Яків Смолій.

За словами Смолія, заміна банкнот на монети дасть можливість досягти оптимального співвідношення між якістю та кількістю банкнот і монет в обігу, що відповідатиме сучасним потребам держави та економіки, а також світовому досвіду. То коли чекати змін?

НБУ не планує вилучати купюри з обігу. Просто не друкуватиме нових купюр, а згодом ті зносяться самі собою.

Уводитися ж в обіг нові монети будуть поетапно:

-         перший етап – 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні.

-         другий етап - монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 роках (точну дату НБУ повідомить додатково).

Ще одне рішення НБУ, яке набуде чинності з 1 липня, - поступова оптимізація монет дрібних номіналів.  Поступово з обігу  зникнуть 1, 2, 5 та 25 копійок.

НБУ також не збираються вилучати копійки, просто готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів. Тож користуватися ними, в теорії, можна буде ще довго.

Регулятор пропонує заокруглювати загальну суму покупки до 10 копійок.

Заокруглюватиметься вся сума в чекові, а не вартість кожного з товарів. Безготівкові розрахунки будуть без заокруглення.

Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила заокруглення загальної суми покупки:

-         сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

-         сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук під час прес-конференції заявив, що значного впливу на інфляцію зміни в розбивці між монетами та купюрами, а також відмова від дріб’язку не спричинять.

“Від таких операцій, якщо і буде інфляційний ефект, то хіба від округлення цін з копійок до 1 грн. Це може вплинути на інфляцію не більше ніж на 0,1% на рік, що несуттєво”, - вважає Віталій Шапран.

До того ж, нагадує експерт, весь прибуток НБУ йде до державного бюджету, тож зекономлений 1 млрд грн на заміні купюр на монети, не завадить.

  

 

Наші інтереси: 

Знати про гроші все. Особливо, якщо вони змінюються.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Дякую! Стаття дуже корисна, вчасно опублікована.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Дякую! Стаття дуже корисна, вчасно опублікована.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.