Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 52
  • Переглядів: 55

12 ознак націоналізму (+аудіо)

Категорія:

Націоналізм є цілісним вченням про перетворення аморфного етносу на структуровану самокеровану націю – активного гравця світової історії. Описані нижче ознаки складають нерозривну єдність і посилюють одна одну.  

180228nacionalizm.jpg

Дуальність в єдність перетікає, гармонію Всесвіту прославляємо!
Дуальність в єдність перетікає, гармонію Всесвіту прославляємо!

Сімплекс і дуплекс

Як відомо, гомо сапієнс може бути у двох станах – гомо сімплекс («гобіт») і гомо дуплекс («людина», тобто гравець).

Гобіти живуть «на автоматі», керуючись інстинктами і зовнішніми впливами. Не маючи внутрішнього керівного центру, гобіти завжди є об’єктами керування іззовні.

Люди вже мають зв’язок зі своєю духовною сутністю, тому в більшій чи меншій мірі спроможні до самостійного мислення, творчості й вольових вчинків. Найвиразніше це виявляють реалізовані люди (арії, шляхетні, надлюди).

Етнос і нація

Подібна ситуація з етносоціальними організмами. Народ – це «велика людина», тому він також може перебувати у двох станах – етносу і нації.

Етнос не має власного керівного центру, тому не спроможний до проведення самостійної політики – він безсуб’єктний. Етнос завжди є об’єктом зовнішнього керування.

Натомість нація – це організований народ, який виростив власну голову, відтак живе своїм розумом і діє на історичній арені як свідомий, вольовий гравець.

Різновиди ідеології націоналізму

Відтак націоналізм – це теорія і практика перетворення пасивного етносу на одухотворену націю з власною державою.

Проявами ідеології націоналізму є традиціоналізм, консерватизм, республіканізм, національний солідаризм, фашизм і національний соціалізм (тут слово «соціалізм» вжито в його первинному сенсі – як солідаризм).

Кожна з перелічених ідеологій робить наголос на різних аспектах того ж самого націоналізму.  

Противниками ідеології націоналізму є етатизм (комунізм, соціалізм, соціал-демократія) і лібералізм (анархізм, лібертаріанство, трансгуманізм).

Націоналізм – це права ідеологія, етатизм і лібералізм – це лівацькі збочення.

Націоналізм відрізняється від етатизму і лібералізму за цілим комплексом суттєвих ознак. Саме вони і складають сенс ідеології націоналізму. Ось вони.

1. Народ як біосоціальний організм

Головною ознакою націоналізму є визнання факту існування народів як природних одиниць структурування людства – колективних істот вищого таксономічного рівня. Етатизм цього не визнає: для нього народ – це населення певної території, а нація – це громадяни держави. Так само лібералізм: для нього народ – це «соціальний пісок», тобто розрізнені індивіди, які можуть механічно об’єднуватися в тимчасові утворення. 

2. Джерело влади – республіка громад

Згідно з націоналізмом, джерелом влади є не державна бюрократія і не окрема людина, а ієрархічна мережа правильно організованих самокерованих громад – демосів (від «дéмено» – кермо). Мережа таких демосів творить республіку (сокупу, скуфію). Тому головна практика націоналізму полягає у творенні демосів та їх об’єднанні в республіку. Громадянське суспільство – це мережа демосів.

3. Самобутність – це ефективність

У кожного народу свої призначення, історія, звичаї, характер, навколишнє середовище та інші особливості. Самобутність означає, що культура, політика, економіка народу відповідає цим його особливостям. Виходячи з принципу самобутності, націоналізм творить власні світогляд, мову, релігію, ідеологію, філософію, культуру, мистецтво, політику, економіку. Ефективно керувати можна лише тим, що сам створив.

4. Еволюційність: перемагають сильніші

Націоналізм, будучи правою ідеологією, слідує природним законам. Тому він покладається на поступове просування до мети, довгострокові стратегії, прагнення бути кращим в еволюційній змагальності, підтримання в народі всього продуктивного. У кожній людині можна знайти навіть маленьку силу – ось цю силу й треба підтримувати. Найкраще у народі – це його діти, тому головні зусилля націоналізму спрямовуються на розвиток дітей і молоді.  

З ознаки еволюційності випливає антипаразитична спрямованість націоналізму. Націоналізм антиолігархічний і антибюрократичний. Націоналістична держава підтримує тих, хто працює і творить (середній, творчий клас), а також тих, що буде працювати і творити (діти і молодь).

5. Релігія – головний прискорювач розвитку

Релігія (від ре-лига – відновлення зв’язку) є шляхом відкриття в людині божественної свідомості – внутрішнього сонця, внутрішнього бога. Релігія – це теорія і практика цілеспрямованого перетворення людини на боголюдину. Відтак релігія є головним прискорювачем розвитку людини, громад і всієї нації.

6. Солідарність

Члени одного народу належать до єдиного соціального організму –  колективної істоти вищого рівня. Тому націоналізм гармонізує взаємодію між усіма соціальними групами народної спільноти, рішуче відкидаючи лівацьку ідею «боротьби класів». З другого боку, націоналізм проявляє солідарність з іншими народами, які стали на шлях націоналізму.

7. Захист власності

Нація складається з окремих індивідів, об’єднаних у громади різних рівнів. Тому націоналізм рішуче захищає індивідуальну, колективну і загальнонародну власність. Відповідно, націоналізм сприяє розвитку усіх типів економічної діяльності й підприємництва – приватного, колективного, державного.

8. Свобода слова

Для забезпечення еволюційних переваг нація повинна мати якісний інформаційний обмін – як усередині нації, так і з зовнішнім світом. Відтак націоналізм заохочує вільний обмін правдивою інформацією. Критеріями правди є:

1) логічна цілісність (відсутність брехні, несуперечливість);

2) позитивні емоції (правда, навіть гірка, завжди надихає і мотивує до розвитку);

3) продуктивність (добрі плоди, результативність, ефективність).

9. Збройний самозахист

Національна держава твориться народом, тому вона зацікавлена в тому, щоб народ був сильним і озброєним. Відтак держава здійснює військово-патріотичне виховання і просуває серед громадян культуру вогнепальної зброї.

10. Громадяни, піддані, гості

Національна держава допускає перебування на своїй території членів інших народів. Для цього ідеологія націоналізму передбачає статуси 1) «громадян» (членів демосів республіки), 2) «підданих» (з правом постійного проживання) і 3) «гостей» (з правом тимчасового проживання).  

11. Захист природи

Нація завжди вкорінена в рідну землю, тому є не просто соціальною, а геосоціальною істотою. Відповідно природа – це не лише дім, в якому живе нація, а живе продовження тіла нації. Тому про рідну природу нація дбає так само, як про себе саму.      

12. Політична діяльність громадян

Політика – це діяльність, спрямована на узгодження інтересів багатьох людей і спільнот. У національній державі політикою займаються громадяни на всіх рівнях – від старшини первинної громади до вищого керівництва республіки.

Вибори відбуваються тільки у демосах – організованих спільнотах персонально знайомих людей. Такий порядок традиційно називається «копне право», по-сучасному – демосократія.

У національній державі нема привілейованих груп, яким дозволено займатися політикою, – тут політична діяльність не лише доступна всім демосам, а й є для них самим способом життя.   

Висновки

1. Описані вище 12 ознак складають нерозривну єдність і є обов’язковими для націоналізму.

2. Відсутність навіть однієї з цих ознак вказує на відхилення від правого шляху і зсув «наліво» – до етатизму чи лібералізму.

3. Система з 12 обов’язкових ознак націоналізму має бути програмною основою для будь-якої націоналістичної політичної сили.   

Додатково: 5 обов’язкових ознак націоналізму і три закони життя (+ аудіо)

Наші інтереси: 

Нема нічого практичнішого як гарна теорія. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Гарна теоретична основа для націонтворення в Україні. Як її не вистачало у 1991 році На жаль, жодна політична партія сьогодні в Україні не має детально розробленої ідеологічної платформи такого рівня. Ми маємо створити власне Євангеліє і це суттєвий крок у правильному напрямі.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

НОВА ІДЕОЛОГІЯ Міжмор'я на старті!

Вітаємо її!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Виглядає доволі просто, проте до цієї простоти ми йшли майже 30 років.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що з описаних 12 пунктів в сучасній державі України не реалізовано жодного.

Так і має бути, адже це етатична держава.

Етатизм і націоналізм є протилежними ідеологіями.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо застосувати ці ознаки до лібералізму, то тут виявляється збіг тільки по трьом пунктам, і то частково.

"7. Захист власності" - лібералізм не визнає державної власності.

"8. Свобода слова" - тут лібералізм схиляється до підміни свободи слова на вседозволеність і безвідповідальність.

"9. Збройний самозахист" - тут лібералізм не розрізняє права громадян і негромадян.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Свобода - це не вседозволеність, а система правил, виконання яких гарантує захист від державних і суспільних санкцій.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Націоналізм призводить до розвитку нації.Але згодом ця нація не поміщається у своїх кордонах і часто починає лізти війною на слабших сусідів...Коли були незаселені простори то було куди розселитися,а як бути зараз...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо пролетіти над Україною, то можна побачити, що вона мало заселена. Так що у нас достатньо простору для розвитку принаймні на сто років.

Явсе Світ каже:
Націоналізм призводить до розвитку нації.Але згодом ця нація не поміщається у своїх кордонах і часто починає лізти війною на слабших сусідів...Коли були незаселені простори то було куди розселитися,а як бути зараз...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Ідеологія націоналізму не містить завойовницької складової.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ідеологія стає на друге місце,коли після демографічного вибуху,екосистема не здатна забезпечити людей необхідним...Тоді або війна на розширення території проживання,або "кайдашева сім'я"...в любому випадку війна,навіть якщо і через сто років...тож і питаю,що із цим робити...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Націоналізм передбачає правильне використання ресурсів рідної землі.

У випадку гіпотетичного перенаселення націоналізм пропонує мирне розселення на інші території за згодою з тими, хто бажає прийняти гостей.

Але справа в тому, що сучасні переселення відбуваються з тієї причини, що народи не хочуть впорядкувати свій край, а бажають захопити те, що створене іншими.

Африканська еміграція в Європу відбувається не тому, що в Африці нема де жити, а тому, що в Європі краще - бо європейці гарно облаштували своє життя.

Сучасні масові переселення - це прояв паразитизму і хижацтва, а також добровільного економічного рабства. Націоналізм заперечує і перше, і друге.

Явсе Світ каже:
Ідеологія стає на друге місце,коли після демографічного вибуху,екосистема не здатна забезпечити людей необхідним...Тоді або війна на розширення території проживання,або "кайдашева сім'я"...в любому випадку війна,навіть якщо і через сто років...тож і питаю,що із цим робити...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дуже точна характеристика явища:

Цитата:
Сучасні масові переселення - це прояв паразитизму і хижацтва, а також добровільного економічного рабства. Націоналізм заперечує і перше, і друге.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Хибна думка! Китай надзвичайно перенаселений, але не воює.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Густота населення Китаю у 2015 році становила 146,6 особи/км² (84-те місце у світі). Тож території досить.

Для порівняння - густота населення України в 2015 року становила 77,4 особи/км² (131-ше місце у світі)

Володимир Федько каже:
Хибна думка! Китай надзвичайно перенаселений, але не воює.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Китай перенаселений лише в кількох регіонах.Також міф про те,що китайців 1.5 мільярда придуманий китайською владою для пропаганди...

Володимир Федько каже:
Хибна думка! Китай надзвичайно перенаселений, але не воює.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Счетчик населения Китая // 03-03-2018 18:59:52

1 395 320 009 // Численность населения
724 425 347 // Численность мужского населения (51.9%)
670 894 662 // Численность женского населения (48.1%)
2 931 248 // Рождено в этом году
37 551 // Рождено сегодня
1 649 712 // Умерло в этом году
21 134 // Умерло сегодня
-63 723 // Мигрировало в этом году
-816 // Мигрировало сегодня
1 217 813 // Рост численности населения в этом году
15 601 // Рост численности населения сегодня

http://countrymeters.info/ru/CHina

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Із моменту заснування КНР до сьогодні,населення Китаю збільшилося приблизно на один мільярд...Тобто на час заснування КНР було приблизно 400-450 мільйонів китайців....Із 400 мільйонів можна приблизно вирахувати кількість жінок дітородного віку...а далі дати їм старт за 60 років наклепати один мільярд голів...Візьми ручку,калькулятор і вперед...Не забувай про війни,аборти,терор комуняк Китаю і таке інше...Також потрібно пам'ятати про мінімальну кількість дітей у сім'ї,щоб народ не те що ріс у кількості,а просто зберігав поточну чисельність...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Так: чітко, коротко і ясно!

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

З пункту 4 випливає антипаразитична спрямованість націоналізму. Націоналізм антиолігархічний і антибюрократичний.

Націоналістична держава підтримує тих, хто працює і творить (середній, творчий клас), а також тих, що буде працювати і творити (діти і молодь).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Пасічник.
0
Ще не підтримано

Гарна теорія - найпрактичніша. (позитивне формулювання)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Описані 12 індикаторів можна використовувати в якості універсального визначника типу ідеології.

Відповідно, це гарний інструмент для експрес-аналізу партійних програм.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Данило Майоров.
0
Ще не підтримано

Про національну ідентичність вартує також включити до переліку. Без усвідомлення цього, нація неможлива, як на мене.

І повіє огонь новий з Холодного Яру!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Національна ідентичність входить до п. 3 - самобутність. Так що цю ознаку враховано.

Данило Майоров каже:
Про національну ідентичність вартує також включити до переліку. Без усвідомлення цього, нація неможлива, як на мене.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Гарна теоретична основа для націонтворення в Україні. Як її не вистачало у 1991 році На жаль, жодна політична партія сьогодні в Україні не має детально розробленої ідеологічної платформи такого рівня. Ми маємо створити власне Євангеліє і це суттєвий крок у правильному напрямі.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Наступний важливий крок - поставити детальний діагноз нинішньої ситуації в Україні. Ще наступний - визначити шлях.

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Дуже добра "дорожня карта" справжнього націоналізму.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Свого часу ми переоцінили цінність свободи слова для лібералів. При першій нагоді вони її ліквідують не гірше етатистів. Характерний приклад - жорстка цензура в ліберальних соцмережах.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Ліберали також прагнуть влади, такий собі лібералізм при цьому не більше, ніж прикриття, а будь-яка влада прагне до монополії. Свобода слова цьому заважає.