Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Твердження Лаврова про Будапештський меморандум абсолютно абсурдне. І він це знає – екс-посол США Стівен Пайфер

Спецтема:

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер називає «абсолютно абсурдною» заяву глави російського МЗС Сергія Лаврова, який стверджував, що Росія не порушувала Будапештський меморандум.

«Це твердження російського міністра закордонних справ Лаврова абсолютно абсурдне. Будапештський меморандум вимагає від Москви не використовувати чи загрожувати будь-якою силою – не тільки ядерною зброєю – проти України. Лавров не дурний, він це знає», – написав Пайфер у Twitter.

15 січня голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Москва не порушувала Будапештського меморандуму. При цьому російський міністр послався на те, що його країна не порушила однієї з вимог документа – про незастосування щодо України ядерної зброї чи погроз вжити таку зброю.

«Нагадаю, що ми так і не застосовували і не погрожували Україні ядерною зброєю, тому ніякого порушення меморандуму не відбулося», – стверджував Лавров. При цьому він також заявив, що Росія визнає територіальну цілісність України, але лише «в тих кордонах, які склалися» після захоплення Москвою українського Криму і заяв про вступ півострова до Росії на початку 2014 року.

Будапештський меморандум ядерні країни уклали 1994 року з Україною для гарантування її безпеки після відмови Києва від належної йому радянської ядерної зброї. Після захоплення Криму і початку гібридної агресії Росії на Донбасі інші сторони документа не захистили Україну, застосувавши проти Москви дипломатичні і санкційні кроки.

Відповідно до статті 2 документа, країни-учасниці «підтверджують їхні зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином, згідно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй».

А статті 1 визначає, що країни-учасниці «підтверджують Україні їхні зобов’язання, згідно з принципами Заключного акта НБСЄ (організації-попередниці ОБСЄ – ред.), поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України» (станом на час підписання меморандуму 1994 року).

 

Наші інтереси: 

Брехня  - звична справа для Лаврова і Ко. Але такими заявами Кремль тільки підкреслює це твердження.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Московія завжди була лицемірною і брехливою!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Московія завжди була лицемірною і брехливою!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!