Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Віра в ідеальну любов руйнує стосунки

Багато пар — молоді й літні — потрапляють у пастку під назвою «ідеальні стосунки між чоловіком і жінкою». Ідеальні пари знають одне про одного все. Вони можуть читати думки одне одного. Вони хочуть від життя одного й того ж. Вони завжди хочуть робити одні й ті самі речі. І вони ніколи не сваряться. Це ідеальна пара, яка завжди щаслива. Але це просто фантазії.

Такі очікування від стосунків є абсолютно нереалістичними. І якщо ви роками плекали подібні надії, то, можливо, вже запідозрили, що в цій картинці щось не так. Життя сповнене змін і викликів. 

Зворотний бік стосунків не буває на виду

Чому ж усі в це вірять? Люди схильні до завищених очікувань щодо свого партнера. Ці фантазії зароджуються ще в ранньому дитинстві.

У казках і мультфільмах принц рятує принцесу. Вони — споріднені душі, які миттєво впізнають одне одного і розуміють. Історії їхньої любові ідеалізовані. Жодних сварок і викликів протягом усього життя. 

Романтичні комедії — з тієї ж серії. Пари зустрічаються в потрібний момент і потім живуть довго і щасливо. До самих титрів. Але ми не бачимо того, що відбувається далі — коли двоє все ще люблять одне одного, але їм однаково доводиться стикатися з розбіжностями й проблемами.

Батьки теж вносять свій вклад  у формування хибних ідеалів. Більшість із нас чула про те, яким має бути хлопець або дівчина, чоловік або дружина. І ці вкорінені підвалини дуже важко зламати.

Багатьом дівчатами доводилося чути від матері про те, що всі чоловіки такі-сякі, і доведеться з цим змиритися. І якщо спочатку це може убезпечити нас від непотрібних проблем, то надалі такі установки ведуть лише до невдоволення і нещастя.

Також люди часто порівнюють свої стосунки зі стосунками інших. А з появою Facebook і Instagram робити це стало як ніколи просто. Скоріш за все, ваші друзі в соцмережах теж розповідають про те, які приємні речі робить для них друга половинка.

Всім хочеться поділитися чимось хорошим з того, що відбувається в житті, не повідомляючи про неприємні моменти. Але стосунки, які ми бачимо в соцмережах, фільтровані. Все, що на виду, — це особливі дати, заручини, фотографії з відпустки. Ніхто не публікує пости про те, як люди сваряться або почуваються самотніми. Дуже важливо пам'ятати, що досвід стосунків у кожного буде свій, і порівнювати — просто безглуздо.

Люди намагаються побудувати ідеальну любов на нереалістичних очікуваннях

Внаслідок усіх цих нав'язаних очікувань ми хочемо перетворити своїх партнерів на їх ідеальну версію. Однак оскільки вони ґрунтуються на нереалістичних фантазіях, то такі вимоги просто не працюють. А коли партнер не відповідає нашим очікуванням, ми вимагаємо все більше і більше, думаючи, що та сама «любов» має втілити мрії в життя.

Одна зі спільних помилок, що властиві і чоловікам, і жінкам, полягає в наївному переконанні, що друга половинка повинна зчитувати наші думки й задовольняти наші потреби без жодного слова. Але це просто неможливо. Без усвідомлення того, що ця вимога є нереальною, такі люди знову і знову відчувають розчарування у своєму партнері, сподіваючись, що одного разу зустрінуть того, хто буде на це здатний.

Дуже легко думати, що «любов» вирішить усі проблеми. Люди пояснюють складності тим, що «насправді це не любов» і «можливо, нам не варто бути разом». Такі пари розходяться і незабаром знову з кимось зустрічаються. Переносячи в нові стосункистарі звички. Вони сподіваються, що одного разу зустрінуть того єдиного, хто повністю підійде. Але вони, як і раніше, не розуміють, наскільки далекі від реальності їхні надії. Це замкнуте коло.

Час приземлитися

Приземлені стосунки не означають, що вони не можуть бути особливими. Кожна історія кохання є унікальною, оскільки пара разом переживає і хороші, і погані часи. Реальні стосунки можуть бути абсолютно здоровими попри те, що вони не є ідеальними. Спробуйте застосувати кілька порад, які додадуть щастя вашій любові.

1. Випишіть усі свої очікування.

Запишіть усе, чого ви хочете від другої половинки, починаючи кожен пункт словами «Я хочу, щоб він/вона...» Не потрібно нічого доводити й пояснювати. Головне — бути чесним із самим собою.

Наприклад: «Я хочу, щоб він розумів, що мені сумно, навіть тоді, коли я йому нічого не кажу». Або «Я хочу, щоб вона спокійно сприймала зміни в моєму робочому графіку, не засмучуючись». Записувати потрібно все, про що ви щиро думаєте.

2. Перегляньте свій список.

Настав час для правосуддя. Прочитайте ваш список і викресліть всі пункти, які ви самі не виконуєте. Наприклад, запитайте в себе, наскільки реально чоловіку проводити з вами по кілька годин на день, якщо він дуже зайнятий на роботі, де від нього багато вимагають? Чи завжди ви приділяєте багато часу своєму партнерові у періоди особливої напруженості в робочому графіку?

3. Поставте себе на місце партнера і ще раз прочитайте список.

А тепер оцініть не те, наскільки ви здатні задовольнити свої ж вимоги, а подумайте більш ретельно, що ж насправді може або не може ваша друга половинка. Навіть якщо ви в змозі виправдати власні очікування, це зовсім не означає, що ваш партнер теж в змозі. Можливо, ви фанат чистоти й порядку, а ваш чоловік (дружина) звик прибирати раз на тиждень. Наскільки це реалістично — змушувати його прибирати щодня або так часто, як це робите ви?

Така вправа допоможе істотно скоротити ваш список, залишивши в ньому тільки найадекватніші вимоги.

4. Озвучте ваші очікування своєму партнерові.

Найкраще, що ви можете зробити, — це прямо сказати своїй другій половинці, на що ви чекаєте. Поговоріть про те, як важко відповідати вимогам одне одного. А потім знайдіть компроміс і сформулюйте свої бажання максимально чітко та ясно — тоді обидва будуть задоволені.

Пам'ятаєте про ті фантазії щодо ідеально щасливої пари? Це ніколи не було реальністю і ніколи не буде. Реальне життя сповнене викликів і потребує компромісів.

Досить прагнути ідеальних стосунків. Нереалістичні очікування не лише засмучують партнера, а й шкодять вам самим і вашим стосункам.

Наші інтереси: 

Технологія життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Як це часто буває, проблема виникає через неузгодженість понять. Взагалі-то любов - це готовність віддавати, не чекаючи нічого взамін. Принаймні, релігійне визначення терміну. А те, про що часто пишеться кругом - то контракт на отримання насолоди соціально схваленим шляхом.
А стаття гарна. Дає розуміння, що в шлюбі перш за все - виконання обов'язків перед сім'єю і свої мрії в цьому плані потрібно оцінювати.
Дякую за статтю.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарна реалістична стаття!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Важлива порада: " 2. Перегляньте свій список.". Дякую.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Перш за все необхідно задати самому собі просте запитання: навіщо я вступаю в шлюб? Після цього необхідно реалістично оцінити наскільки ваша майбутня / ваш майбутній партнер відповідають вашим очікуванням. Далі треба, особливо це стосується чоловіків, запитати себе: чи готові до ведення домашнього господарства, вагітності (і певних проблем з сексом на цей час), народження дитини...

Якщо відповіді на ці перші запитання позитивні, то шлюб буде міцним і тривалим.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Як це часто буває, проблема виникає через неузгодженість понять. Взагалі-то любов - це готовність віддавати, не чекаючи нічого взамін. Принаймні, релігійне визначення терміну. А те, про що часто пишеться кругом - то контракт на отримання насолоди соціально схваленим шляхом.
А стаття гарна. Дає розуміння, що в шлюбі перш за все - виконання обов'язків перед сім'єю і свої мрії в цьому плані потрібно оцінювати.
Дякую за статтю.