Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці в Польщі. Ким працюють, чого прагнуть

Працівники з України – не тимчасова тенденція. 2015 року в Польщі перебувало близько одного мільйона українців. Cьогодні ж їх набагато більше. Але скільки точно – ніхто не скаже. Українських працівників багато не лише у Варшаві і кількох найбільших польських містах.

18010502.jpg

Ілюстративне фото

Зустрінемо їх також у менших містах, які ближче до західного кордону, а українські діти вже стали звичним явищем у польських школах, пише «Gazeta Polska Codziennie» у статті "Українці в Польщі. Ідентичність та інтеграція".

Видання звертає увагу на структуру українських заробітчан у Польщі й на те, як вплинула на масову міграцію українців ситуація на Донбасі.

Рапорт Польського національного банку вказує, що раніше в Польщі переважали жінки, яким понад 40 років. Вони працювали в домашньому господарстві й торгівлі. Сьогодні переважають 30-річні робітники, що працюють на будівельних майданчиках.  Вони вже не висилають гроші своїм родинам, а забирають їх до Польщі, де й хочуть влаштувати собі життя.

Дешева робоча сила – специфіка експлуатованих країн, зазначає газета і нагадує, що восени 2017 року Budimex, яка є однією з найбільших будівельних компаній Польщі, оголосила, що планує задіяти тисячу штатних працівників у 2018 році. Вони шукають їх значною мірою в Україні та Білорусі.

Те, що у Польщі зараз набагато більше молодих українців, які приїхали на роботу з метою тут і залишитися, – чиста правда. Серед українців, з якими я познайомилася за майже два місяці життя у Кракові, 65% були віком від 22 до 35 років, 24% – кому від 35 до 40 років і всього 11% – кому 40+ (причому їм було не 48-49 років, а 43-44). 

Крім того, я помітила цікаву тенденцію – сьогоднішні українці Кракова працюють не тільки на будівництві, складах або у супермаркетах на розкладці товару. Їх зараз дуже багато у сфері ІТ і фінансів. Багато українців Кракова працюють у сфері надання послуг, особливо, в готелях і хостелах, у перукарнях і салонах краси, в кафе і їдальнях, у кадрових агенціях і в коу-воркінгу (орендують, облаштовують приміщення, а потім здають їх для офісів, для проведення семінарів, курсів, конференцій, майстер-класів). Ось, наприклад, iTechcloud coworking.

Краків, як відомо, – студентське місто. Чим далі, тим більше української молоді приїздить сюди вчитися. Навіть здобувши одну освіту в Україні, молоді люди їдуть сюди на якусь магістерську програму. Як правило, з прицілом тут і залишитися.

До речі, статус студента дає багато різних пільг – починаючи із вдвоє нижчого тарифу на квиток у транспорті та білетів на виставки і в музеї, до переваг в отриманні роботи (працедавці охоче візьмуть на роботу студента, тому що за нього потрібно платити менше податків та інших відрахувань державі, ніж за звичайного працівника). 

Як правило, всі студенти працюють. Не знаю, як вони вчаться, але часто вчаться довго: беруть паузи у навчанні (типу академвідпустки), щоб мати всі студентські пільги, але при цьому мати більше робочих годин. 1 година праці у Польщі коштує щонайменше 10 злотих. Але це – за дуже просту, як правило, некваліфіковану працю. Наприклад, розносити рекламки по поштовим скринькам. Навіть покоївкам у готелях платять більше. Набагато більше платять тим, хто знає польську мову і працює з людьми. 

Наші інтереси: 

Те, що відбувається виїзд українців за кордон, – сумно. Але це, можливо, підштовхне до усвідомлення необхідності спростити наше трудове законодавство і надати українським працедавцям можливість більше платити своїм працівникам за рахунок менших відрахувань і податків, а також винищення корупційної складової, яку закладає працедавець. Витік молодої робочої сили має змусити державних керівників надати пільги та усіляке сприяння людям створювати свій бізнес.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Наш інтерес, котрий описаний в кінці статті, мав би реалізуватись, але, думаю, що це штучно створена ситуація, щоб повпливати на демографічну картину, і трішки розбавити свідомий, талановитий народ. Сьогодні чув, що в Польщі 1,5 млн українців. На вокзалі реклама нашою мовою, заробітчан купа, водії кричать Львів -Ковель-Стрий...Єдине, що додало контрасту, то два москалі, на останніх сидіннях, котрі розпивали вляшку аж до Варшави. А так, то на Західному автовокзалі 60% наших

Sapienti Sat

Коментарі

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Наш інтерес, котрий описаний в кінці статті, мав би реалізуватись, але, думаю, що це штучно створена ситуація, щоб повпливати на демографічну картину, і трішки розбавити свідомий, талановитий народ. Сьогодні чув, що в Польщі 1,5 млн українців. На вокзалі реклама нашою мовою, заробітчан купа, водії кричать Львів -Ковель-Стрий...Єдине, що додало контрасту, то два москалі, на останніх сидіннях, котрі розпивали вляшку аж до Варшави. А так, то на Західному автовокзалі 60% наших

Sapienti Sat

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

А ,можливо з часом, наші талановиті попадуть у польську владу і будуть захищати інтереси обєднаної української громади(брати приклад з жидів і кацапів,які проникають куди їм треба)

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

І не тільки у владу а в першу чергу на ключові посади на виробництві.Я знаю одного українця. який в Італії був заступником директора забула якого підприємства.Коли в Україні почалась війна,приїхав в Україну і дуже активно працював волонтером.Може і на даний момент працює.Подзвоню.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Насправді поляків розпирає пиха та гордість, що їхня бувша "колонія" Україна знову працює на них. Ось що відбувається - поляки самі їдуть на Захід (Сполучене Королівство, Німеччина, Норвегія, Голландія, Ісландія, Ірландія) і їх там теж не дуже поважають (а де і коли поважали дешеву робочу силу?). І ось поляки в себе вже вдома компенсують ту отриману на Заході зневагу на українцях. "Nie będę pracował za tyle, nie jestem jakimś Ukraińcem!", "Ukraińcy zabierają nasze płace i stypendia!" - такі вислови стали вже буденністю в Польщі. І не лише серед "правих марґіналів", а серед різних соціальних прошарків, часто серед студентів.

Також поляків розпирає пиха та гордість від того, що українці вчать їхню мову. Самих же поляків, які послуговуються українською на достатньому рівні - дуже мало і ніколи не буде більше в найближчій перспективі, ніж українців, які послуговуються польською. Вчити для поляків українську - це як для нас татарську - ну ми ніби підтримуємо Татар, але їхня мова важка і незрозуміла. Пересічний поляк ніколи не вимовить звук "г" та "ї", а тим більше зм'якшені приголосні.

Колись поляки були злі на українців за "волинську різню", а зараз називають українців "іммігрантами", які захоплюють Польщу, на зразок іммігрантів в Західній Европі з Близького Сходу та Північної Африки. Хоча поляки злі на всіх - і на німців, і на американців... Лише московська пропаганда на деяких добре діє - "w Rosji jest porządek!" - такі вислови серед поляків теж вже не рідкість.

Так, польське суспільство дуже різне, але переважає ось така маса, з якою будувати Міжмор'я не є можливим на даному етапі. Та й наші українці там часто ідуть лише з метою асимілюватися швидше. Шлунок в них активніший за розум і дух.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, чиста правда! Хіба що до американців поляки добре ставляться. А до Росії - погано. Я розмовляла з одним дуже пересічним поляком, якому ще немає 40. Як він лаявся на Німеччину і Євросоюз!!! І так, Ви праві щодо українців у Польщі. Крім всього українці у Польщі - дуже ненадійна публіка! Дуже нещирі, не мають власної думки, я вже не кажу про те, щоб якось допомогти іншому українцю. Кожний сам за себе. Воліють нічого про себе не розповідати. І так - всі дуже прагнуть отримати карту побиту, щоб легально жити у Польщі. Їх більше нічого не цікавить. Навіть ті українці, які працюють у фінансовій сфері чи мають свій бізнес (а такі є, і їх - не одиниці!), тобто мають високі зарплати і доходи, цікавляться тільки тим, де смачно поїсти, куди поїхати на вихідні і т.д. і т.п. А поляки, як на мене, освічені, інтелектуальні поляки до українців нормально ставляться! То тільки польський плебс вважає, що українці нижчого сорту, ніж поляки.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дуже правдиві думки пані Олено.На відміну від деяких інших народів,скажімо тих же молдаван чи то румунів,які діють на чужині клановим методом,українці більш егоцентричні (сам собі і пан і господар).

Із цього випливає,що стратегія НО є помилковою в плані ройового укладу української нації.Ну ніяк українці не консолідуються довкола ідеї "українського мурашника".Можливо тому і спостерігаємо цей безрезультатний біг на місці на НО в плані утворення громад чи то демосів.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття,як і всі попередні.

Поляки чомусь не люблять італійців,а італійці поляків.І ця нелюбов йде корінням у історію,хоча країни не межують одна з іншою.Цікаво дізнатися причини цієї нелюбові.

Вірю в те, що розумію.