Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Миротворцям на Донбасі слід надати право перетинати кордон з Росією", – генерал Веслі Кларк

Категорія:

Спецтема:

Веслі Кларк — генерал армії США у відставці. Випускник Вест-Пойнта, він прослужив 34 роки в лавах армії США і Міністерстві оборони, командував силами НАТО в Косово і навіть балотувався в президенти США. Під час візиту до Києва  він розповів  як посилити боєздатність українського війська, коли будуть ефективними миротворці на Донбасі і чи чекати Києву летальної зброї від Вашингтона.

klark.jpg

Веслі Кларк, екс-головнокомандувач НАТО у 1997-2000 роках, генерал армії США

Еліна Бекетова: Генерале Кларк, ви як автор декількох книг про те, як завершити війну в сучасному світі, що порадите Україні? Є якийсь рецепт, як завершити війну на сході України?

Веслі Кларк: Завершення війни - це не те, що власне може зробити Україна. Так, держава може робити певні речі, але так само необхідні дії зовнішніх сил, зокрема Сполучених Штатів, Німеччини, НАТО та Європейського Союзу, які переконають Росію віддати Крим і вийти зі Східної України. Перше і найважливіше - треба стабілізувати Україну.

Армія показала хороші результати у бою. Хотів би, щоб військові продовжували свою роботу, але при цьому - втрачали менше людей. Коли гине один чи два солдати в день - це трагедія... Треба вийти на інший рівень - хоча б одна-дві втрати на тиждень. І тут є речі, які необхідно робити в Україні - військо потрібно модернізувати.

Воно ще не достатньо модернізоване?

Ні, не повністю. Має бути цивільний контроль над збройними силами. Міністр оборони має стати політиком. У нас на Заході - це політична кар'єра. І тоді ми повинні переконатися, що існує достатній нагляд за співвідношенням військового бюджету та військової ефективності.

Навіть під час Другої світової війни у ​​Сполучених Штатах в Конгресі був комітет, який дуже суперечливо ставив питання збройним силам, навіть під час боротьби за національне виживання. Отже, так це відбувається в демократичних країнах.

Є серйозні питання щодо економічного зростання та розвитку. У вас є величезні ресурси в Україні - мінеральні ресурси, прекрасне сільське господарство, ви в стратегічному місці. Все це має грати на руку українському народові.

І ви повинні залучити іноземні інвестиції - для цього має бути політична стабільність і боротьба з корупцією. 

У кожній нації є люди, які намагаються скористатися перевагами, включаючи Сполучені Штати. Наприклад, клерк був заарештований за крадіжку 50 доларів або 10 тисяч доларів. Так буває, саме така є людська природа. Але спекуляція на війні - це інше питання.

Коли Сполучені Штати вперше створювали власні збройні сили, тоді ми замовили уніформу, їжу, зброю, але перші партії зброї, їжі та уніформи були неякісними, одяг розвалювався, харчі не можна було їсти, зброя не працювала.

Люди понесли за це відповідальність - пішли за ґрати. Ми знищили спекуляцію на війні ще сто років тому.

Тепер у нас є контрактна система. Це дуже прозорий механізм. Насправді, неможливо виробити товари та продавати їх збройним силам США. Не тому, що вони мають бути дешевими, просто у нас є органи, які перевірять кожну партію і кожний предмет. І я думаю, ми повинні рухатися в цьому напрямку тут, в Україні.

Які шанси того, що Україна отримає летальне озброєння від США?

Я думаю, є хороший шанс, це залежить від рішення президента, він повинен прийняти це рішення. Сподіваюсь, він прийме його в новому році, але я не можу нічого передбачити. Влітку 2014 року потреба в летальному озброєнні була терміновою.

Якби тоді в 2015 році в Дебальцевому було таке озброєння, вдалося б врятувати багато життів. Але сьогодні замість комплексів "Джавелін", що нам дійсно потрібно - це набагато ширша програма комплексної допомоги українським збройним силам.

Отже, ми повинні проводити оцінку потреб. І тоді ми повинні з'ясувати, як найкраще застосовувати ресурси для допомоги Україні.

"Джавеліни" можуть бути, а можуть і не бути...

З вашого досвіду в Косово, що скажете про миротворчу місію на Донбасі? Україна та Росія мають різні позиції. Як знайти компроміс?

Я не виступаю за цю миротворчу місію, якщо не запрацює глава 7 миротворчої місії, яка дає силам ООН право робити все, що потрібно. І здатність доїхати туди, куди їм потрібно, зокрема право перетинати кордон з Росією на деяку відстань.

Але ж Росія проти цього...

Звісно, Росія проти...

Як переконати Росію?

Можливо, ви не переконуєте Росію, тому і нема миротворчої місії. Що вони намагаються зробити - стабілізувати фронт, поставити ще одну дипломатичну перешкоду для протистояння, щоб Україна не змогла контролювати власні кордони.

За мінськими домовленостями Україна має право контролювати свій кордон з Росією, але Росія не дозволить їхати Україні навіть на власний кордон.

Отже, це несправедливо, це незаконно, і ми не хочемо, щоб миротворча місія блокувала б конкретно те, що є несправедливим та незаконним.

Але все ж таки, як Росію переконати, що місія має бути на всій території? Адже вони не хочуть цього.

У вас може не вийти переконати Росію, можливо, доведеться застосувати інші важелі. Найкращий спосіб переконати Росію - зміцнити економіку, політику та військову безпеку в Україні.

Дякую за інтерв'ю.

 

 

 

Наші інтереси: 

Гарна порада: "Найкращий спосіб переконати Росію - зміцнити економіку, політику та військову безпеку в Україні."

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Коли миротворці зможуть вільно перетинати російський контроль за своїми потребами,то Росії напевне вже не буде у такому вигляді як зараз.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Коли миротворці зможуть вільно перетинати російський контроль за своїми потребами,то Росії напевне вже не буде у такому вигляді як зараз.

Вірю в те, що розумію.